Siste dage i 2022, dette året har rast av gårde, men det er gjerne slik det føles. Jeg vil takk hver eneste av dere for å ha vært innom bloggen å lest og brukt den, det betyr veldig mye for meg.  Takk for 2022, og håper å få høre fra dere i 2023 også. Riktig godt nytt år.💕

Året har vært begivenhetsrikt og det begynte med at jeg dro aleine til Grand Canaria midt i korona epidemien, men da var jeg desperat etter sol, varme og lys, og det gikk helt fint.

Det aller beste dette året er at jeg har blitt bestemor til lille Alf 💙, og det skjedde da jeg var i syden, og dagbladet ringte meg 😁. 

Ellers har året gått med store og små begivenheter, bloggen har lagt på 2 plass av Norges mest leste. 

Et innlegg som er verd å lese en gang til er: Er det mulig å bli kvitt dysleksien?

Jeg pusset opp stuen HER 

God gammeldags Tropisk aroma

Grillet scampi med sesamfrø

Kjendis Kåre

Reduser matsvinn Ost

Pho med svinefilet

Hack Ikea

Grillet lammebiff

Barndomsvenninner 

Paella

Honningsteikt kylling

Strømfri middag😄

60 år og afternoon the 

Karbonader med ertestuin

Kalkun appelsin og kålsalat

Tom Kha Gai

💕

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#nyttår #nyemuligheter

 

 

Influensa, forkjølelse, korona osv. og  osv. Man blir tutet ørene full av alt mulig negativt, og da blir man gjerne syk. Så hvorfor ikke forebygge sykdom med å spise naturens egen antibiotikum, nemlig hvitløk. Hvitløk er nydelig i mat, men har også en enestående helseeffekt, som er nokså unik.

Jeg så på Montys hage, at en kokte opp hvitløk og sprayet planten for å holde snegler unna,  med den blandingen, men det har jeg ikke forsøkt enda. Jeg kjøpte et kilo hvitløk i sommer for å forsøke, men det ente med at den ble spist opp før den nådde så langt.

Noen av helseeffektene hvitløk kan ha.

Hvitløk fra egen produksjon.. Snegler og regn det har ingen betydning, hvitløken trives. Viste du at den trenger minst en frostnatt for at de skal bli fedd?

Effekten hvitløk har ble trukket  frem da  korona epidemien begynt, da var det flere som hevdet at hvitløk  hadde en beskyttende effekt. Om det ikke hjelper direkte, holder det nå folk på litt avstand 😁

Men det komme stadig frem nye og flere helsefordeler med hvitløk, som for eksempel forskere ved King’s College London og University of East Anglia fant nylig at kvinner som spiser mye hvitløk har mindre risiko for beinskjørhet senere i livet, melder Science Daily.

Hvitløk er rik på antioksidanter, som styrker cellene, motvirker aldring, og den stimulerer immunsystemet. Spiser man hvitløk hver dag, reduserer man risikoen for å få influensa og  forkjølelse. Det hevdes også at om man er så uheldig å bli syk så vil sykdomsforløpet bli lettere og kortere om man spiser hvitløk.

De kan virke som hele Norge går på blodtrykk og kolesterolmedisin da bør man vite at hvitløk senker kolesterolet og blodtrykket, i følge en studie publisert i Journal of the Royal College of Physicians. Resultatene viste at de som spiste hvitløk jevnlig, fikk etter 4 uker 12 % lavere kolesterol en de som ikke spiste hvitløk. Og som ikke dette var nok, så hjelper den også mot blodpropp og forkalkning.

Hvitløk hjelper også mot candida(overvekst av sopp i tarmen), og er bakteriedrepende og demper betennelse.

Hvitløkens bakteriedrepende egenskaper ble oppdaget tidlig på 1800-tallet. Da holdt de franske prestene, som spiste mye hvitløk seg friske, mens de britiske prestene ble svært syke av en hard influensa.

For å best å bevare og utnytte allicinensom er det medisinske stoffet i hvitløk, er det viktig å knuse feddet, da er det også veldig enkelt å ta av skallet. La hvitløken ligge på skjærebrettet i rundt ti minutter for maks utbytte av hvitløkens medisinske egenskap.

Her har du noen enkle oppskrifter på diverse med hvitløk:

Aioli

tzatziki

Marte sin pastagryte

Bolones

Guacamole

Scampi med risnudler

Helt ærlig tror jeg at i rundt 90 % av alle oppskriftene mine er det hvitløk, så det er bare å kose seg å trykke videre til flere innlegg.

Du må gjerne dele om du tenker andre kan ha nytte av å vite dette.

 

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

 

#hvitløk #helseeffekt #høyt #blodtrykk #kolesterol #Virus #bakterier #Sopp #Morsmiddag #Helse #Bedre #helse

#Middag #middagstisp #fiskemiddag #middags #ideer #morsmiddag #Mors #middag #melkefri #Glutefri #laktosefri #Eneklt #kjapt

Minstejenten er innom, og når jeg spør hva hun vil ha til middag, så er det “vet ikke”, “noe lett”, “noe godt og ellers i den duren. Da må mor bare dra frem hva som er favoritten hennes og begynne spørrekonkurransen, vil du ha det?, eller det?  Det ble scampi mer risnudler som gikk ut med seieren.

Dette bilde er det Miriam selv som har tatt.

1 pakke scampi som var renset

1 rødløk

5 hvitløksfedd

Smør eller olje til steiking

4 bunter blomkål

1/2 gulrot

1/2 paprika

1 lite stykke pastinakk

4 bunter brokkoli

3 reddiker

1 beger kokosmelk

4 ss fiskesaus

1 ss soyasaus

1 ts tørket chili

1/2 ts tørket ingefær

1 ts chilisaus (shiraza)

1/2 saften av lime

3 pakker risnudler

Rens og del løk og hvitløk og surr i smør eller olje i en panne. Rens og del de andre grønnsakene og ha de sammen med løken, og la de få 3-4 minutter med varme.

Ha så i kokosmelk, fiskesaus, soya saus og krydderne og la det få koke litt sammen. Sett risnudlene på kok etter pakkens anvisning.

Ha i scampi  og la de få putre med til de er lett rosa, smak så til med lime og eventuelt mer krydder. Man kan velge å ha risen til, eller i pannen, Miriam ville blande, så det gjorde vi.

 

 

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#Asiatiskinspirertmat #Scampi #matfrabunnen #hjemmelaget #Middagstisp #Godt #enkelt #Middag #Hvaskaljeghatilmiddagidag #Morsmiddag #naturligglutenfri #glutenfri #melkefri #Eggefri #matprat

Nyttårsaften er rett rundt hjørne, og man skal tenke på hva man vil ha både til middag og dessert. Her er en deilig enkel kake som også kan lages i god tid før middagen.

Rullekake:

3 egg

1 1/2 dl sukker/eller den sukkertypen du vil bruke

1 1/2 dl potetmel

1 ts bakepulver

Ca. 1 berger fløte/Laktosefri/plantebasert

Sett ovnen på 250 grader. Smør et steikepapir og legg det på et steikebrett.

Pisk egg og sukker til det er blitt en luftig eggedosis. Rør forsiktig i potetmel og bakepulver, og ha det på et smurt bakepapir på en steikeplate.

Ovnen bør være kommet opp i temperaturen før man sette brett inn på midterste rille og steikes i 5 minutter.

Ta frem en steikerist og legg på en kjørelhåndduk eller steikepapir. Når kaken er ferdig snur en kaken på risten, la bakepapiret ligge på kaken litt. Når den har fått avkjølt seg litt har man på syltetøy og ruller platen sammen. Det kan være lurt å ha kaken i bakepapiret slik at den får satt seg litt før man skjærer den opp.

Når kaken er kald, pisker man kremfløte/plantebasert kremfløte og har den i en sprøytepose og lager små tutter på den, strø med tuttifrutti eller det du ønsker-

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

Hva er vel bedre en kokt tosk, ekte norsk husmanskost. Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede.

Bilde er fra arkivet for dette er mye finere en det jeg fikk tatt i dag.

 

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kan den ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt o,5 dl salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Deretter skal fisken bare ligge å kose seg å trekke(IKKE KOKE) i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte ca. 12 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør, men det gir et ekstra løft på middagen.

Jeg hadde kokte poteter og  gulerøtter  til, og litt persille til pynt, Ingrid Espelid er tross alt min helt.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt

 

Det å ha katteluke kan by på forskjellige utfordringer, og det er ikke uvanlig å ha møtt en og annen pusekatt i døren. De er jo så kjappe at de er borte før jeg får se hvilke pus som har lyst å komme inn. Luken fikk jeg satt inn da jeg flyttet opp her slik at pusen jeg hadde Jenny Dyp kunne komme inn og gå ut som hun ville. Hun døde for noen år siden så da er den ikke i bruk til annet en når jeg har hunder på besøk så stikker de hode ut for å følle med hva som skjer utenfor.

Her er Potter fra bonusfamilien som stikker hode ut.
Dani, slapper av etter utskeielsene

Dani er en mynde som jeg passer av og til, den er en kosete godlynt hund. Han liker ikke å være aleine hjemme, men normalt sett går det fint å være aleine en stund. Men i går var det tydeligvis ikke det, da jeg kom hjem fra butikken hadde han røsket hele katteluken fra døren. Heldigvis har han ikke skadet seg, men det var helt åpnet i døren. Da var det bare til å bli Macgyver, og det ble et teppe som noen har lagt igjen fra en togtur, bobleplast, papp fra vinkartongen, og ikke for å glemme gaffateip. Det er jo min og Macgyve sitt varemerke.  Da får jeg bare se etter ny ytterdør på nyåret, det var i grunnen på tide uansett!.

 

#macgyver #gaffateip #katteluke #Reparere #Handywoman #morsmiddag

Julen er over og nå kan jeg lande trygt i sofaen igjen. Etter å ha fått vært med Alf noen dager så trengs det, selv om å være med han er det mest koselige jeg kan tenke meg. Han er bare utrolig herlig, glad og energisk 1 åring. Da jeg kom hjem i går fikk jeg deilig pinnekjøtt hos min bror og svigerinne, og det var godt å få servert middag etter å ha reist. Det var klink is på veiene i Oslo, så alt gikk sakte, noe som er naturlig, så turen tok sin tid.

Middagen i dag ble enkel men smaken gikk det ikke utover, og som vanlig ble salaten ette hva jeg hadde i kjøleskapet. Jeg har en kokebok av Jamie Oliver, og der fikk jeg inspirasjon til denne salaten. Han hadde ikke de samme ingrediensene, men dressingen var den samme.

 

Kyllingen steikte jeg på pannen med smør, og hadde salt og pepper på. Skal man lage til mange, kan det lønne seg å ha de i steikeovnen på 200 grader i 20-25 minutter.

Mauriskinspirert salat

1/2 appelsin

4 jordbær

1 gulrot

2 reddiker

Sesamfrø

Dressing:

1/2 ss Tahin

2 ss olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt

Pepper

Rens og del alle ingrediensene og fordel de i en skål eller på et fat. Bland dressingen, da har man Tahin, olje, rødvinseddik i en skål og blander godt sammen, så smaker man til med salt og pepper. Hell dressingen over salaten og strø på sesamfrø.

Pitabrødet delte jeg i to og varmet i brødristeren.

 

 

 

 

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#utenmelkeprodukter #godt #Middagstips #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #enkelogkjappmiddag #lettålage #under20minutter #Hjemmelaget #mat fra bunnen av #Maurisksalat #maurisk #salat #kylling

Dette bar faktisk fra i fjord, og jeg rotet meg aldri til å legge det ut, for det var så mye annet som skjedde. Nå er jeg på vei hjem, og skal innom min bror og svigerinne for å spise pinnekjøtt. Det er nok en del som har spist lutefisk en av dagene, og da blir det rester, det kan man ha til lunsj eller middag.

 

Jeg hadde lutefisken i pannen med litt baconfett og hadde en grov sennep på. Så la jeg den på flatbrød(glutenfritt for min del), og så rødløk på toppen. Oj, oj oj så nydelig mat.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#rester #lutefisk #middag #lunsj

Jul handler mye om tradisjon, og man gjør det samme, og bruker samme julepynt hvert år, for det er liksom en del av kosen. Ikke det at det forandring har vært et fremmedord hos meg, nei da langt i fra. Men når de nyetablerte skal lage sine egne minner og juletradisjoner så blir det totalt forandret fra det trauste vanlige ja. Så nå blir stjernen byttet ut med helt andre stjerner!

Min eldste datter er en ihuga  star wars fans, og det var noe av det første hun fikk i julepynt som gave. Og dermed så er nå Darth Vader blitt “stjerna” bokstavelig talt i huset.

 

 

 

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#Juletradsjon #julepynt #julestjerne #morsmiddag #starwars

Min datter Marte lager utrolig gode pizzaer, hun er en mester etter min mening.

Pizzabunn (glutenfri for vår del) Du må gjerne bruke kjøpebunn om du ønsker det

En pose toro lys melblanding
En pakke tørrgjær
En ts salt
Vann
Olje til å fordele deigen

Varm vann slik at det er lunkent. Ha en pose toro lys melblanding, en pakke tørrgjær og litt salt i en bakebolle og jobb inn vann slik at deigen er veldig løs og våt. La den så heve i rundt 30 min. Slå den sammen igjen før den helles på et steikebrett med bakepapir. Siden den er veldig klissete, heller man litt olje på toppen for å fordele deigen på brettet. Ha også gjerne litt olje på hendene. Når den er så klissete at den henger fast bruker man mer olje. Det går også an å bruke en slikkepott. Jeg liker ganske tynn bunn og prøver å få den så tynn som mulig. Med en pose melblanding er det gjerne litt mye til ett brett, så da kan man fordele det på to.

Fyll
Her er det bare fantasien som setter grenser, men basen er alltid pizzasaus (i dag brukte jeg ferdig pizzasaus fra glass) med raspet ost på toppen. Ha så på for eksempel rødløk, pølse, mascarpone og tomat. Til slutt kan man ha på litt ekstra krydder om man liker det, gjerne oregano, basilikum, cayennepepper +++

Steikes på 275 grader på nest nederste rille i 10-20 min, alt etter hvor varm ovnen blir og hvor godt steikt man liker den.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#Pizza Glutenfrie #Hjemmalgetpizza #morsmiddag #tradisjonsmat #matfrabunnen #hjemmelaget #martesinpizza