Tilbud på breiflabb må man benytte seg av, det er en utrolig god fisk, som er i overkant dyr til vanlig.

Det var breiflabb filet, og da er det godt å steike fisken. .

Beregn mellom 150-200 g fisk per person.

1/2 chili

En bukket basilikum

ca. 2 båter lime

salt (fisken trenger en god del salt for å bli god)

Pepper

Jeg hadde fisken på en god og varm panne med smør, og vente den innimellom. Når jeg hadde skrudd ned varmen, hadde jeg på finhakka chili, basilikum og presset lime. Fisken trenger litt tid for å bli gjennomsteikt, det kommer selvsakt ant på hvor tykke stykkene er. Men beregn mellom 10-15 minutter, fisken blir hvit tvers igjennom når den er ferdig og den deler seg lett.

Jeg hadde rotmos og brokkoli til, for et herremåltid.

Er du vant å spise breiflabb, eller fisk for den del?

Synes du det er vanskelig å variere fisk?

 

Det er en god stund siden jeg hørte om blomkålris for første gang, og  innrømmer åpent og ærlig at jeg har vært veldig skeptisk til å prøve det. Med dette som med mye annet vi kvir oss til, dette var bare en grunnløs skepsis. “Ris” av blomkål var knallgodt, så nå kan jeg eksperimentere mer med det fremover.

Det som gjerne kan være utfordringen er å finne riktig mengde man skal lage. Jeg veide ikke blomkålen, men jeg brukte ca. 3 store blomkålbuketter til meg.  Jeg raspet de og hadde smør i en panne, og den raspede blomkålen fikk surre i pannen i noen minutter.Strø på salt og pepper. Personlig liker jeg at grønnsaker har litt tyggemotstand, så derfor var blomkålen fortsatt litt “crispy”, da jeg spiste den. 

Til rundt en porsjon:

3-4 stor blomkålbuketter

smør

1 knivspiss salt 

Pepper Dette er jo utrolig mye kjappere å lage en skikkelig ris, og det beste er jo at det er jo en grønnsak som inneholder masse vitaminer og mineraler og fiber i motsetning til vanlig ris.  

Klikker du HER kan du se matvaretabellen om blomkål og ris HER

 

På min ferd mot flest mulig fisk til middag, fant jeg et stykke røykelaks i fryseren som burde blitt spist. 

Siden ikke alle dager kan ha like stort fokus på matlaging, ble denne retten i dag.

 

 

Til 2.3 personer:

1/2 løk

1 paprika

Litt brokkoli

1 godt stykke med squash

Men bruk de grønnsakene du liker å har i hus. 

3 egg

 Ca. 130 g røykt laks eller ørret

Litt revet ost (siden jeg i grunnen ikke bør spise melkeprodukter velger jeg en hard hvit geitost, siden jeg tåler bedre harde oster  en myke oster har jeg funnet ut)

Litt fersk basilikum hadde jeg også (Kan godt sløyfes om du ikke har i hus)

Salt og pepper

Rens og del løk, paprika og brokkolien og surr på pannen (jeg venter alltid med squashen siden den blir så fort myk og bløt, og det er jeg ikke så begeistret for).

Rasp osten, del og visp egg med salt og pepper. Hell på eggeblandingen, squashen, ost og til slutt den røykte laksen, og eventuelt  basilikumen. 

La det hele stå på svak varme til eggeblandingen er blitt stiv. 

Det smaker supert med rømme til.

Har du forsøkt å lage lignede før?

 

Du verden så mye god mat som finnes, og hvor heldige vi er som har tilgang til all herligheten. Jeg så et sted at noen hadde laget kylling med knust baconsvor (kylling nuggets), og da bestemte jeg meg for at dette måtte jeg forsøke med fisk. Jeg har et lite veddemål med meg selv, om at jeg skal spise fisk og sjømat flere dager en jeg spiser kjøttmat, og dette er tredje dagen med fisk på rad.

Disse fiskepinnene bør du virkelig prøve, det var bare snadder!

   

 

Til 4 personer:

600-800 g torskefilet

Beregn 150-200 gram torskefilet per person som jeg synes er best, men bruk den fisken du ønsker

2 pakker med baconsvor

1-2 egg 

1 1/2 ts salt

Litt pepper

Bruker du frossen fisk, bør den være tint før du tilbereder den. Del fisken i passe tynne strimler, tørk de litt med hånduskpapir før du har de i en skål eller lignede. Knus baconsvoren i en pose med en kjevle eller lignede, eller bruk en liten stavmikser/foodprocessor å knuse svoren i, det gjorde jeg. 

Bland eggene med salt og pepper, og hell blandingen over fisken, vendt deretter fisken godt inn i eggene. Man kan gjøre neste steg på mange måter, men siden jeg ikke liker å dille for mye, har jeg fisken i en ildfast form med litt olje/smør, og heller den knuste baconsvoren over fisken, og så vender jeg litt på fisken etterpå. Fisken setter jeg mitt i steikeovnen som er rundt 200 grader, og der lar jeg formen stå i 15-20 minutter. 

Til fisken hadde jeg rotmos av blomkål og selleriost (oppskrift finner du her), og brokkoli og litt smeltet smør. Lag det tilbehøret du liker best til 🙂

 

  

 

 

 

 

Rotmos er nydelig, faktisk bedre en rein potetmos, hvor ofte har du rester av poteter og grønnsaker, eller du ikke får barna til å spise grønnsaker, vel  uansett  anbefaler  jeg å forsøke.

Rotmosen laget jeg av:

Sellerirot

Blomkål

Smør

Salt

Pepper

Jeg renset og delte selleri og blomkål, skylte godt, og satte de så på kok  med litt vann. Grønnsakene blir ganske fort ferdig kokte, sil av vannet og ha på smøre,  bruk så enten en moser eller en stavmikser til å mose grønnsakene med. Smak  til med salt og pepper.

Denne kjøttrullen er det lenge siden jeg.Det er bare til å bruke akkurat de grønnsakene du måtte ønske å bruke i.


 

Til ca. 2 personer.

1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig (jeg kjøpte kjøttdeig uten tilsatt vann og salt, men de kan nå si hva de vil, men de må ha tilsatt nitritt som er at saltstoff. For kjøttdeigen var ilende rød, og det er ikke kjøttdeig som ikke er tilsatt nitritt.)

1/2 løk

1 egg

1 ts spisskummen 

1 ts koriander

Litt pepper ca. 1 knivspiss

2 ts salt (vær obs jeg er fæl til å salte)

Rens og findel løken og alt i en skål og bland godt sammen. jeg bruker alltid å steike en liten prøvebit for å se om den er passe salt og krydret. 

Blomkål

Aubergine 

sukkererter 

Grønnsakene vaskes, renses og hakkes i forholdsvis små biter.Det er en fordel å ha grønnsakene litt på pannen slik at de ikke er uferdig når rullen er ferdig. 


 

Bruk et bakepair eller matpapir å ha olje på, legg kjøttdeigen på papiret og klem den utover. Legg grønnsakene opp på kjøttdeigen og rull den sammen. Legg rullen i en ildfast form med litt smør eller olje i, ha den i forvarmet ovn til 200 grader. La den stå i omtrent 30 minutter. Jeg hadde bare litt tomater i formen, siden jeg elsker varme tomater. 


 

Jeg brukte bare kraften fra kjøttrullen, men du må gjerne lage saus til. 

 

Enkelt. Kjapt. Sunt. Utrolig godt!

Jeg kjøpte fersk kylling fra Stange og tenke å dele og fryse den, men så var jeg så heldig å få en middagsgjest. Og dermed ble denne retten til.

Kyllingen fra stange har mye kjøtt på beina for å si det slik, så vi ble mett av et lår hver, men beregn mer om du har noen som krever litt større porsjoner.

3-4 personer.

Ca. 150 g kylling per porsjon

1 løk

1-2 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 chili

1 boks kokosmelk (helst den feite typen siden den er litt tykkere i konsistensen)

Rikelig med Tandoori Masala krydder (kjøper man krydret i vanlig butikk må man være obs på at det krydderet mest sansynlig inneholde store mengder salt. Jeg bruker å kjøpe krydder på internasjonal butikk, og det inneholder ikke salt, noe som er en stor fordel siden man da kan bruke store mengder krydder uten at det blir for salt) 

Salt om du trenger det.

Siden jeg hadde en hel kylling delte og vasket jeg den først, men man kan gjerne bruke ferdig oppdelt kyllingstykker. 

Ha smør/olje på pannen og la den bli god og varm før man har kyllingen på pannen, og lar den blir brun på alle sidene. Ha så på renset og oppdelt løk og chili, og strø på godt med krydder på alle kyllingbitene (på undersiden også).

Hell på kokosmelk og la den få koke sammen med kyllingen under lokk. Det er en fordel å snu kyllingbitene innimellom. Hvor fort kyllingen blir gjennomkokt avhenger av hvor store biter den er i, men beregn mellom 20-30 minutter.

Helt på slutten smaker man eventuelt til med salt. 

Pommes frites

Selleri har en god egensmak og har lav gi (blodsukkeret stiger forholdsvis lite), så poteten kan godt byttes ut for å få variasjon.

Beregn ca. 200 g sellerirot pr. person

Olje

Salt

Skjær sellerien i forholdsvis tynne skiver, skjær av skallet og skyll og tørk den godt.

Del deretter skivene opp i staver å ha de i en ildfast form/steikebrett og hell på litt olje. Sett formen langt oppe i ovnen i forvarmet ovn på rundt 220 grader i 20-30 minutter.

Pass på pommes frites slik at den ikke blir brent.

Ha på salt når de serveres


Som dere ser klarte jeg å brenne selleri pommes frites, men går du inn HER, kan du se hvordan den ser ut når den ikke er brent 🙂

 
Her er krydderet jeg har kjøpt på internasjonal butikk, helt uten salt, nydelig på smak og mye billigere en i vanlig butikk 🙂 

 

 

Det å leke seg med smaksammensettinger er utrolig gøy. Jeg var å handlet og kjøpte de store fantastiske bringebærene, og de smakte himmelsk. Og da jeg laget salat til lunsj, ble jeg fristet til å forsøke hvordan røykt ørret og bringebær ville gå samme. Bringebærene er jo lett syrlige og smakte utrolig godt sammen fisken, og så er de jo så lekker i fargen.

Isbergsalat

Avokado

Sukkererter

Røykt ørret 

Hardkokte egg

Ferske bringebær

Olivenolje til dressing (Olivenolje er bare aldeles nydelig om man kjøper god kvalitet)


Dette er en av mange nydelige olivenoljer som jeg har kjøpt eller fått som kommer fra Oliviers & co, Klikk HER for å se hvor nemmeste butikk befinner seg. For orden skyld så er dette ikke betalt reklame, jeg legger det ut for jeg synes det er kjekt å anbefale kvalitet 🙂

Lammekjøtt er bare nydelig mat, jeg gleder meg til høsten når jeg kan hamstre til fryseren 🙂

Vanligvis beregner man en lammeskank per person, men det er klart man må vurdere litt hvor storspist man er. Selv om disse skankene var forholdsvis små klarte vi bare en hver.

Steik skankene til de er lett brune på alle sidene, ha de i en panne, og fyll vann til det nesten er over skankene.

For at kraften skal bli best mulig kan man godt ha i grønnsaker, jo mer grønnsaker jo bedre. her kan man feks bruke toppen av purreløk som man synes er litt grov osv. Man skal sile av kraften etter på uansett.

 

Forslag til grønnsaker til kraften er:

Løk

sellerirot eller  stang

Hvitløk

Gulerot om man ikke går på lavkarbo

Jeg hadde i masse koriander og  provence krydder som kokte med kraften.

Når man har renset og delt grønnsakene blir det ekstra god smak på kraften om man også har grønnsakene  en runde på steikepannen før man har de vannet med skankene.

La alt koke i rundt tre timer eller til kjøttet begynner å løsne fra beine.

Saus:

Når skankene er ferdig kokte, beregner man 1dl kraft per person, dvs. at skal man ha saus til 4 personer bruker man ca. 4 dl kraft (selvsakt kan man beregne mer om man ønsker det)

Smør etter ønske jo mer jo bedre 😉 

Jeg hadde en liten skje med konsentrert rødvin i (den inneholdt 4 g kh per 100 g vare)

1 buljongterning

1 ts Johannesurt eller 1/2 ss maizena

salt og pepper.

Sil kraften og ha i buljong, smør og eventuelt konsentrert rødvin, jeg siktet i melet under omrøring da ble det ikke klumper i sausen. Kok opp under omrøring, smak til med salt og pepper.

Rotmos:

1/2 selleriot

1/2 blomkål 

smør

salt og pepper

Rens og del grønnsakene og kok de til de er møre, sil av vannet (kokevannet er faktisk veldig godt å drikke, og at på til sunt)

Ha i smør og mos eller bruk stavmikser å jevn grønnsakene til mos, smak til med salt og pepper. 


Det ser gjerne litt trist ut, men jeg prøver meg på lavkarbo for å se om det kan hjelpe på vekten og da skal man ikke spise alle grønnsaker. Men godt var det, rett og slett nydelig mat.