Dagens middag ble kylling lår fra kyllingen jeg delte i går, den hadde jeg i en ildfast form og hadde olivenolje på, salt, paprikapulver og spisskummen. Kyllingen var ferdig steikt på rundt 25 minutter på 210 grader midt i ovnen.Jeg hadde en halv tomat inni sammen med kyllingen, det er bare helt digg 🙂

Jeg har helt fått dilla på å raspe og steike blomkål i stede for ris, etter min smak er det utrolig mye bedre en vanlig ris. Men smaken kan man i grunnen ikke diskutere, det er individuelt.Men i dag hadde jeg litt brokkoli i også for å se hvordan det ble, og så hadde jeg en pose med ruccuoasalat som snart må brukes opp og buttet litt av den i også.

Vil du forsøke å lage så rasper man blomkål og brokkoli, og surrer på svak varme i smør, ha på litt salt. Ønsker du å ha i ruccolasalat, har man den i helt på slutten, for den trenger ikke mye varme. 

Det ble veldig godt, og kjekt å få bruke opp maten før den blir dårlig, det er jo utfordringen når man er kun en i husholdningen.

Så hadde jeg salat av ruccola, feldsalat og tomat og litt god olivenolje på.

 

I dagens samfunn er de mange ikke vant å lage noe som ikke allerede er delt i fine stykker, det er på mange måter veldig bra for da har flere muligheten til  enkelt å lage matretter uten å begynne en hel prosess. Man får kjøpt ferdig filetert fisk, oppdelt kylling, malt kjøttdeig og biffen er porsjonert. Dette er jo enkelt og greit, men må man snu på kronene og fortsatt her lyst å lage skikkelig hjemmelaget mat. Da kan det være lurt å følle med på når det er feks.er hel kylling på tilbud (må ikke har vært frossen, for da bør man ikke fryse den igjen), hele indrefileter,  eller hele sider med fisk, eller enda bedre man kjøper hel fisk å fileterer selv.

Her vil jeg forsøke å vise hvordan man lett kan dele en fersk kylling i biter og eventuelt fryse det man ikke trenger.

Dette er en Stangekylling som jeg liker å kjøpe siden den er alet opp på en sunn og god måte, den kostet 59 kr kg, og veide 1,5 kg og den kom da på 88 kr. Et lår koster 80 kr kg, så man har mye å hente med å dele den selv. Et annet element er at for hver ting man singelpakker fra fabrikk, får vi enda mer emballasje og søppel. 


Det er lurt å ha en spiss kniv når man skal dele kylling og andre fugler. Ha  tørkepapir og et fat eller lignede klart, for litt søl blir det jo. 

Det er mange måter å dele en kylling på, dette er et forslag på hvordan man kan gjøre det på. 


I kyllingen er det et brystben som går ytterst mitt igjennom kyllingen, kjenn med fingrene hvor det er, og velg en av sidene du vil begynne på. Det spiller ingen rolle hvilke side man velger. Når man har funnet kanten og stikker kniven helt inn til beinet, begynner man på midten av kyllingen, og bare fører kniven igjennom. Så snur jeg den, og deler resten av siden.


Da ser kyllingen slik ut. 

 


Så snur jeg den igjen og gjentar prosessen.


Kyllingen er delt i to, egentlig ikke mye arbeid. Nå begynner mulighetene å vise seg.

 


Man kan nå rett og slett bare dele hver del i to og være fornøyd med det. 


Men om man  ønsker den mer findelt, så fortsetter vi å dele.


Her er delen med kyllinglåret, den kan deles i to. Da tar man i begge endene av stykket, og bretter det godt bakover, og deretter  frem igjen noen ganger. Det man oppnår er å knekke beinet i ledde, og det blir lett å dele stykke i to. 


Her kan du se at beine er delt i to, og jeg setter kniven rett på beinet og trykker kniven hardt ned med hånden. Etter dette er det bare å skjære vanlig resten. 


Som vist her.


Man har da et lår og nesten en filet (det er litt bein i denne delen)


Ønsker man å ta av kyllingvingen, gjentar man prosessen med å først brekke bene, for deretter bruke kniven. 

Trykk til og skjær resten når man har kommet igjennom benet. 

På resten av delen ligger fileten på kyllingen, den er ganske enkel å skjære ut. Som da du begynte å dele kyllingen, gjelder det nå å finne hvor beinet går, og begynne forsiktig med å føre kniven langs benet. Husk at øvelse gjør mester, de færreste får dette til på første forsøk. Men fileten kommer ut, om den ikke er helt hel :-). Ikke gi opp. 

 


Da er den ene fileten ute, hurra :-).


På en side har jeg nå fått en filet, en kyllingvinge, et kyllinglår og et godt skrogstykke. 


Beinet som blir igjen koker jeg kraft av,  eller puter jeg det i en pose og fryser til kraft en annen gang. 

Dette virker kanskje som veldig mye arbeid, og litt uoverkommelig, men tro meg det er det ikke. Skulle man maltraktere en kylling, så kan man jo koke den og rense den etter på  og bruke den i suppe eller gryte;-). 

Delene fryser jeg slik at jeg kan ta opp det jeg ønsker. Husk å merk posen med tusj eller på annen måte. 

Lykke til 🙂

 

 

 

.

Det å lage god hjemmelaget mat som ikke nødvendigvis koster så mye kan være en kunst, men ingen umulighet.

Denne suppen er uten tvil bland billigvarianten, men det var ikke noe å si på smaken, og heller ikke på næringsinnholdet.

Dette ble suppe til minst 6 personer alt etter hvor storspist man er. Jeg har fryst ned porsjoner i plastposer som jeg har merket med sprittusj, da har jeg gode, sunne og kjapp middager flere ganger. 

1 pakke tørkede kikerter (man kan også bruke ferdig kokte erter men da blir det en god del dyrere. Man kan også bytte ut kikerter med gulerter, de blir enda billigere)

1 svineknok

Vann til over knoken. 

 3-4 gulerøtter

1 purreløk

1/2 sellerirot

Litt blomkål

Litt Brokkoli

Salt 

pepper 

Legg ertene i bløt med rikelig vann over natten eller rundt 8 timer, tøm av vannet og skyll ertene godt. Legg knoken i en litt romslig panne, ha på ertene og fyll på vann til de dekker knoken. Nå skal dette koke til ertene er gjennomkokt og knoken løsner fra benet, det vil ta et sted mellom 1 1/2 -2 timer, men det kommer litt an på hvor stor knoken er. 

Ta knoken ut av pannen og la den få avkjøle seg slik at man klarer å rense den. Skyll, rens og del grønnsakene i biter og ha de i pannen med ertene, man kan bruke de grønnsakene man har (men det passer veldig godt med sellerirot, purreløk og gulerøtter i).

La alt få koke sammen, og når grønnsakene er kokte, er det bare til å smake til med salt og pepper og ha de oppdelte kjøttet i suppen. Server gjerne med brød eller flatbrød til. 


For å oppsummere med hva denne suppen kostet for rundt 6 personer:

1 svineknok                         Kr. 30

1 pakke tørkete kikerter       Kr.20 

Sellerirot                       Ca. Kr. 10

Purreløk                        Ca. Kr 10 Bruker man vanlig løk blir det enda billigere, men for meg betyr fargene i maten en del.

4 gulerøtter                   Ca. Kr.  5

Litt blomkål og brokkoli Ca. kr 10

Salt og pepper              Ca. Kr 0,50

                                   =       Kr. 85.50 øre og deler man på 6 personer blir det Kr. 14, 25 per porsjon, ikke verst det eller?

Har man brød eller flatbrød til blir det litt dyrere, men da blir suppen enda drøyere.

 

 

 

 

For et måltid i dag, lettsaltet torsk med steikt purreløk, brokkoli, gulerot og sukkererter, det var bare nydelig godt. I dag har Spar butikken(som nå er min nærbutikk) tilbud på lettsaltet torsk fra Lerøy. Jeg er veldig skeptisk på slike tilbud, men bestemte meg for å prøve,  om den ikke var god kom jeg til å levere den inn igjen. Men det ble en skikkelig opptur. Fisken var en halv stor side på rundt 1 1/2 kg filet, og det kan ikke jeg spise opp i en fei, så jeg delte resten av fiskefileten jeg ikke brukte i biter, og som vanlig flatpakket jeg stykkene i plastposer. Plastposene med fisk legger jeg på et fat eller skjærefjøl, skriver hva som er i posen med sprittusj og legger den oppskjærte fisken fint i posene, da er det lett å ta ut så mange stykker man ønsker en annen gang.

Beregn 150- 200 g fisk per person (for de fleste er 150 g nok)

Kok opp vann, og ha fiskestykkene i vannet. Fisken skal ikke koke, kun trekke på svak varme, hvor lang tid det tar vil avhenge av hvor store og tykke fiskestykkene er. Man bør beregne 10-15 minutter, fisken er lett å løsne fra skinnet når den er ferdig trekt.

Purreløken vasket og skjæret jeg opp og surret i en panne med rikelig smør (purreløk kan godt vaskes, og deles opp i biter og fryses, så kan man ta ut så mye man trenger etter hvert, da blir det enkelt å bruke i mat, ikke noe blir dårlig i kjøleskapet).

Grønnsakene kokte jeg bare slik at de var god tyggemotstand i, da liker jeg de best. 

#middagstips #middag #fisk #Torsk #lettsaltettorsk #nydelig #god t#Sunt #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #sunt #Lerøy  #Spar  

Aubergine er en av mine virkelige favoritter innen grønnsaker, den har en utrolig god smak, den er lett å tilberede, og er veldig sunn. 

Til en person:

1/2 noenlunde stor aubergine 

Ca. 200 g kjøtt/karbonadedeig

1/2 løk

1 fedd hvitløk eller 1/2 kinahvitløk. (kan kuttes ut om du ikke liker eller tåler hvitløk)

Ca. 1 cm med ingefær

Jeg hadde ikke tomater i, men jeg anbefaler i grunnen å ha i en findelt tomat , så blir kjøttdeigen ikke så tørr.

1/2 ssTandoori masala krydder (jeg kjøper krydderet på internasjonal butikk, det er uten salt noe som er en fordel. Da kan man ha så mye krydder man vil uten at det blir for salt)

Salt (hvor mye salt man bruker kommer ant på hvor mye salt det er i krydderet 

Pepper

Litt parmesanost eller annen ost (man behøver selvsakt ikke ha ost på)

Del auberginen i to på langs og strø litt salt på den og la den stå en stund før man begynner å steike den (det går i grunnen veldig fint uten å gjøre det også, men man bruker gjerne mer fett om man kutter ut å salte den).

 

Auberginen kan enten settes i en ildfast form i steikeovn, som er forvarmet  til 210 grader da bør man ha olje eller tilsvarende på,, eller  man steike den på steikepannen. En halv aubergine trenger litt varme før den er ferdig, de vil si 20-30 minutter avhengig av størrelsen. 

Rensk løk og ingefær og steik det på pannen, og deretter på kjøttdeigen. Har du tomater deler men disse og har de i kjøttdeigen. Smak til med tandoodri masala, salt og pepper.

For å se om auberginen er ferdig kan man ta en skje og se om kjøttet løsner fra skallet, her kan man se at den er hvit inni, da er den ikke ferdig. 

 

Før man fyller auberginen med kjøttdeig,kan man godt ta ut litt av auberginekjøttet slik at man får plass til litt rikelig med kjøttdeigfyll. Når man har fylt auberginen med kjøttdeigen har man på eventuelt raspet ost, så setter man det hele i ovnen på 210 grader til osten er smeltet. Server gjerne en salat tl. 

Det er ikke mandag i dag, men jeg våger meg likevel ut med en vegetargryte. Den ble knallgod om jeg må si det selv, og den var veldig mettende. Jeg hadde ikke ris eller annet til, men det var rikelig  for to til tre personer alt etter hvor storspist man er.

2 løk

1 purreløk (jeg var tom for hvitløk, men hadde nok hatt i et fedd eller to om jeg hadde hatt)

1/2 rød chili

Ca. 1 cm ingefær

1/2 stor aubergine (vil du se hva aubergine er klikker du HER)

1/2 gul paprika som jeg måtte bruke opp for den holdt på å avgå med døden)

Et lite stykke sellerirot eller et par stenger stangselleri

1 (290 g) beger ferdig kokte kikerter

Rundt 100 g (halvt glass (Et glass er 180 g) med tomatpuré eller man kan bruke 1 boks knuste 

4,5- 5 dl vann

2 terninger grønnsaksbuljong 

Ca. 1 ts koriander

salt

pepper

 

Vask og del auberginen i biter og strø litt salt på (man behøver ikke gjøre dette om man ikke vil, det blir godt likevel). Rens og del løken og de andre grønnsakene, ha smør i en gryte og fres litt og litt av grønnsakene. Ha så i auberginen og la den også få være med i gryten. Når alt har fått surret godt sammen, har man på tomatpuré, vann og buljong. Kikertene bør skylles før man har de i gryten, rør med jevne mellomrom og la alt få koke i rundt 10 minutter. Ha i koriander, salt  og pepper etter smak. 

 

Har dere ikke smakt safransaus, så anbefaler jeg det på det  varmeste for en mer nydelig god saus skal man lete lenge etter. Vanskelig å lage, NOPP! noe enklere kan man ikke gjøre det. Og man hever middagen til et nivå som er langt fra kjedelig hverdagsmat.


Safransaus til rundt 4-6 personer 

 

Ca. 6 dl fløte
0,5 g safran (det er en veldig sterk farge, derfor trenger man svært lite). Gurkemeie kan også brukes for fargen sin del, men smaker ganske så annerledes.

Litt buljong (smak til, det er ikke mye som trengs. Kok fløten sammen med safranen, det tar ca. 20-30 minutter (den skal koke inn så den blir litt tykkere). Når sausen har kokt inn, smaker man den til med buljong


Jeg steikte ørretfilet på begge sider på steikepannen (ca.15-20 min), og siden jeg elsker tomater hadde jeg de ned på pannen også, og rett før servering hadde jeg  på sukkererter. 

Oppskrift på blomkålris finner du HER

#ørret #laks  #steiktlaks #koktlaks #safransaus Ørretogsafransaus #laksogsafransaus #nydelig #enkelt #godt Fisk #Middag #middagstips #vismegdinmiddag #middagtilhverdagogfest #Blogg #matblogg ##bloggtoppen #morsmiddag #mor #mamma #far #pappa

Ja, ja, ja, da har jeg jammen løpt litt i dag, hvem skulle vel tro det………. Jeg løpte ikke langt, ikke fort og stilen var som Edina i serien om Pettsy og Edina (som nå blir til film he he), MEN jeg gjorde det! Løypen var på rundt 8 km.og er nokså mye opp og nedoverbakker, jeg “løp” ned og krøp opp 😉 Jeg brukte 1 time og 14 minutter, gjerne ikke direkte imponerende, men hadde dere vist hvor dårlig jeg har vært så er dette utrolig bra. Helt ærlig har jeg ikke løpt så langt noen gang i mitt liv før. Jeg har lavt stoffskifte og slitt helt utrolig i hele mitt liv med det, men jeg tok grep og dro til Balderklinikken i Oslo og fikk en annen type stoffskiftemedisin. Siden legen jeg hadde den gang mente jeg var frisk, selv om jeg ikke ladet. (vil du se artikkelen finner du den HER)

Medisinen heter Armour og den må jeg foreløbig betale selv og den er svindyr, siden HELFO mener at alle i hele Norge som har problemer med stoffskifte skal bruke samme stoffskiftemedisinen. Har dere hørt slik galskap???? Hvilke andre sykdommer har kun en type tabletter å velge mellom????. Jeg bruker allergimedisin, der er det mange typer medisin å velge mellom. Jeg var allergisk (ironisk nok) mot den allergimedisinen som liksom er lik Zyrtek. Fytti grisen jeg er ikke imponert. 

MEN jeg har fått rumpa opp av sofaen, og jeg kommer sikkert til å få en grusom natt og dag i morgen, men det er verd det 🙂

 

 

 

 

 Bilde er lånt fra internett

 

 

Jeg liker ikke å kaste mat, men jeg er veldig glad i hjerter :-). Det hender at jeg får besøk og  som vil ha melk, og det blir alltid rester igjen, så hvorfor ikke fryse melken i hjerteformer. Siden jeg bruker et veldig begrenset mengde melkeprodukter, og aldri smaker melk selv, så hender det at jeg står i beit for en skvett melk til å ha i kaffen til de som kommer på besøk, eller i noe mat. Dette kan man selvsakt også gjøre med andre flytende ting, som feks. fløte. 

Jeg har kjøpt former på Ikea, og frøs melken først i de, og deretter tok jeg de frosne hjertene i en plastpose slik at de ikke skal ta mat fra andre matvarer. Når melk har vært frossen er det lett at den skiller seg, men om man bare varmer den litt, så er den like fin. Man kan ha hjertene i mat som trenger litt melk, eller en grei måte å få kjølt ned kakaoen i en fei også 🙂


Man kan gjerne blande kakao eller noe annet i hjertene så kan man ha de i iskaffe eller noe slikt, har dere noen ideer?

 

 

Jeg ønsker alle et hjertevarmt år, der vi handler ut i fra hjerte men også har hjernen med  😉  


Bilde er lånt fra nette, synes det var utrolig fint!