Når man blogger er det naturlig å lese andre sine blogger, og her kom utfordringen denne gangen. Jeg leste trygdepartiet sin blogg, og han hadde laget spansk gryte fra pakke, og jeg spurte hvilke ingredienser som var i den. Og «VIPS» her er oppskriften uten tilsetningsstoffer, laget på under 20 minutter. Dette er verken noe hokus eller Pokus å lage, og om jeg må skryte selv, NAM NAM ,NAM!

Til 4 personer:

4 kyllingfileter 300-400g eller man kan bruke tilsvarende med svinekjøtt

1 løk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 chili

10-12 tomater eller 1 boks knuste tomater (bruker man tomater på boks kan det være at man trenger litt sukker i)

1 paprika rød

1 stang selleri

Ca. 10 champignon eller anen sopp

1 pk. fersk persille (persille gir litt smak, men er også god for øyet, men kan kuttes ut, eller brukes tørket)

4 ts paprikapulver

Salt og pepper

Ca. 6 dl vann om du bruker ferske  tomater og 4 dl vann man bruker hermetiske tomater 🙂

2 dl fløte eller melk (tåler man ikke melk kan man bruke soyamelk eller fløteerstatning)

2 ½ ss maizena eller to ts johanneskjernemel om du går på LK.

Ca. 4 ts paprikapulver

Er det noen av grønnsakene man ikke liker eller ikke har så kutt de ut. Det eneste unntaket er gjerne tomatene og paprikapulveret som gir smaken i denne retten.

Del kjøttet opp i biter og begynn å steike de først, ha så på opp kuttet løk, chili, sopp, paprika, selleri og til slutt tomatene (bruker man boksetomater tømmer man boksen på når resten er steikt). Ta pannen bort fra varmen og hell på vann, fløte og maizena, ha i paprikapulver og sett det på pannen igjen og la det koke opp.  Bruker du persille finhakkes den og smaker til med salt og pepper.


Jeg bor midelertidig i Naustdal i Sogn og Fjordane, her er det en nydelig natur, men det er bratt.
Da jeg begynnte å gå denne turen brukte jeg 45 minutter opp, og nå er jeg oppe på rundt 30 minutter alt etter dagsformen. Ikke verst spør du meg. Men man kan jo nesten ikke ungå å bli i bedre form når man klatrer he he 🙂


På toppen med utsikt over bygden  


Her tar jeg meg en velfortjent hvil


Høsten er definitivt kommet

 


Jeg rett og slett digger lammekjøtt, derfor har jeg litt etter litt fylt opp fryseren med diverse stykker av lammekjøtt.

Lammeskanke har jeg kun laget en gang før og det var i påsken i år, og jeg må innrømme den smakte hakke bedre en denne som jeg ikke marinert (se her for den andre lammeskanen). Eller kan det være at da hadde jeg selskap da jeg spiste? Ikke umulig, for godt selskap betyr mye for et måltid. Siden dette er ganske nytt for meg, er det noen som har gode tips til å lage til lammeskank, jeg har 8 til i fryseren.

 

 

 

 

Beregn en lammeskanke pr. person om det ikke er storspisere, da bør man gjerne ha flere.

Jeg hadde lammesankene på pannen og rundsteikte de,

 

og deretter rett i en panne med kokende vann, gulrot, selleri,  løk, salt og pepper.

 

Jeg hadde så mye vann i pannen at det nesten dekket knokene, de kokte i rundt 1 ½ time. De ble lagt i en ildfast form og i steikovnen på 200 grader i rundt 15 minutter, da får de et litt sprø skorpe som gir ekstra god snak.

Til hadde jeg søtpoteter og brokkolimos, kokte gulrøtter, brokkoli og sukkererter.

Saus til 4 personer:

5 dl kraft fra lammeskankene

1 ss maizena

Salt

Pepper

En dråpe sukkerkulør

Litt buljong

Rømme

Jeg tok av den kraften jeg ville lage saus av og satte den til kjøling. Når den var blitt lunket hadde jeg i maizena og sukkerkulør og rørte godt til blandingen var kokt opp igjen.Da smakte jeg til med salt, pepper og buljong. Tåler man ikke melkeprodukter så må man ikke ha i rømme, for kraften hadde en nydelig smak i seg selv.

Kraften som er igjen fryser en ned og bruker til supper og sauser.


Jeg limer på en tapbit og skriver på den, da er det bare til å rive den bort når du skal ha noe annet i boksen 🙂
 

  •  

Er naturlig glutenfri, veldig enkel å lage og er lett å lage melkefri.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og smurte den før jeg hadde marengsen i formen. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte/fløteerstatning (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Det er veldig godt å blande vaniljekrem i kremen. Det finnes en veldig god melkefri vaniljekrem om man ønsker å ha den i.

Bruk de bærene og frukten du liker og har. 

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis

Jeg tviler egentlig på at dette er helt rett skrevet, for Spansk kan jeg ikke (men det er gøy med Google Translate)

 Paella er naturlig gluten og melkefri

 

Jeg hadde frossen kokt ris og hadde bare rester av grønnsaker, derfor ble det naturlig å lage en paella, som er Spansk «lapskaus» (man tar det man har av rester). Har du kokt ris så ikke kast den ha den i plastpose og frys den flatt ned, så kan man bruke til slike retter som dette (Frysing av ris)

 

4 stykker filet av laks, ørret eller hva man har og gjerne rester av fisk.

8 -10 dl ferdig kokt ris eller 3 dl lang kornet ris/villris , kok etter pakkens beskrivelsen

Ca 4 ss olje eller smør til å steike i

2 små løk og litt gressløk siden jeg har så mye i hagen

2 fedd (eller mer) hvitløk

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

blomkål

selleristilk

gulerot

litt aubergine

litt squash. Men bruk de grønnsakene man har

Reker (jeg hadde rester av en boks med reker i lake, men man kan bruke, vanlige reker, scampi, blåskjell osv.

Ca.1 ts salt

Ca. 1/2 pepper

 

 Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis små biter, og ha de på steikepannen, deretter risen og safran. Ha på fisken (den kan være en fordel å ha steikt litt i biter før man har den i risen). Smak til med salt og pepper og ha på rekene.

 

Til 4 personer:

 

6-8 gulrøtter

1 ingefær rot (ta mindre om du ikke liker at suppen så sterk)

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

8 dl vann

2 buljongterninger

Eventuelt :

finstrimlet Morrpølse, bacon er et annet alternativ

Parmesanost

 

Skrell og findel gulerøttene og sett de på kok sammen med buljongterningene. Ha i renset og findelt ingefær og hvitløk også i pannen(noen ganger er ingefæren veldig trevlete, da tar jeg den igjennom hvitløk pressen). Når gulerøttene er møre, bruker man en stavmikser å jevne suppen, blir den for tykk tar man i mer vann . For min del trengte jeg ikke salt og pepper i denne suppen.

 

Jeg hadde oppdelt Morrpølse i ved servering slik at det ble litt mer mat i suppen og brød til.

Ønsker man et dryss parmesanost på kan man strø rett på suppen i tallerken.


Mer Moorpølse men uten ost

 


Og med ost for de som tåler det 🙂
 

 

(jeg har mistet stavekontrollen, så i dag er rettskrivingen på topp;-)

 

Hvor er grønnsakene da?

Jeg opplever hele tiden at foreldre sliter med å få sine små håpefulle til å like grønnsaker. Det er jo ikke bra siden grønnsaker inneholder svært mange vitaminer, mineraler og fiber som vi alle trenger.
Derfor har jeg denne gangen laget en tomatsaus med masse grønnsaker som er most i sausen, og da er grønnsakene i maten uten at man ser de eller kan ta de bort. Men jeg vil anbefale å la barna være med å lage maten, de kan feks. dele grønnsaker. Jeg har vel sjeldent sett et barn eller voksen for den del som ikke da putter en bit av grønnsakene i munnen? Barna erfarer da at maten er god selv med grønnsaker i, og de lærer å lage mat, og ikke for å glemme hvor kjekt det er å lage mat sammen.

Hvorfor liker ikke barn det ene og det andre?

Den gangen det ikke fantes butikker man kunne gå å handle i men man måtte sanke maten selv, kunne man dø om man var så dum å spise feks. en giftig sopp. Dette ligger fortsatt nedarvet i de aller fleste mennesker, og lar vi barna våres slippe å smake på maten vil de mest sannsynlig forbli kresne.
Men jeg mener ikke at man skal tvinge noen til å spise noe man overhode ikke liker, men man kan smake en liten bit. Sannsynligheten er stor for at de da vil begynne å like mat som de ikke har spist før. Dette dreier seg selvsagt også om vaner og uvaner og hvilke grenser og rammer vi foreldre setter for våres barn.

400 g kjøtt- eller karbonadedeig

Saus:
4 ss tomatpuré
ca. 3 1/2- 4 1/2 dl vann gjerne mer også alt etter hvor tykk sausen blir
1 fedd hvitløk
1/2-1 løk
2 buljongterninger
salt
pepper bruk gjerne oregano, koriander eller andre krydder i tillegg.
Grønnsaker jeg hadde i var, men bruk de du måtte ønske.
Gulerot
Brokkoli
Blomkål
Selleristang

Bland alt sammen og gi det et oppkok. Rens og del grønnsakene opp i forholdsvis små biter og la de koke med. Når grønnsakene er noen lunde møre, bruker man en stavmikser og lar den gå til sausen blir jevn
Steik kjøttdeigen og ha den sammen med sausen, og kok pasta etter anvisning på pakken.

Oppskrift på vanlige raspe finner du her. Jeg koker to panner med raspeballer, jeg begynner alltid med de glutenfrie. Har de for seg selv i en egen panne sammen med en passe porsjon med kjøtt. Så har jeg lokket godt på pannen, før jeg begynner med de vanlige raspene.

                Man kan bruke røykt svinekam, eller som jeg liker best, det er salt lammekjøtt. Jeg har forstått at de ikke er så vanlig med salt fårekjøtt alle steder, men her kan du se hvordan man lett salter  kjøtt selv HER

4 personer

Begynn med å koke kjøttet det mest vanlige er å bruke salt fårekjøtt eller salte svineknoker til rasper/komle. Når kjøttet koker bruker jeg en liten sil å skumme av kraften.

 

Skrell potet 6-8 (1 ½-2 potet pr person avhengi av størrelsen på potetene)

Ca. 5dl glutenfritt mel (jeg brukte jyttemel og litt Toro lyst. Velg helst et grovt mel, jyttemel er perfekt til rasper/komle.

1  ts salt

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til alle potetene er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye, vanninnholdet i potetene varierer en god del). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende kraften (bruk en så stor panne at du kan koke både kjøtt og raspeballer sammen, det gir en veldi god smak). Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

 

 

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca 1 time igjen.

Kålrabistappe

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

 

 

Steik baconet og legg pølsen(pølser kan inneholde gluten og melkepulver) til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. Middagen er servert.

,Forrett:

Chilimarinert roastbiff med avokado

Hovedrett:

Breiflabb med basilikum og safranris

 

Dessert:

Steikt ananas i Madeiravin

 

 

Chili-marinert roastbiff med avokado

 

Jeg stekte et helt stykke biff i panne på sterk varme til den var brun på alle kanter. Så la jeg den i en ildfast form og jeg smurte chilipaste rundt hele. Den fikk stå å hvile seg på disken i rundt 20 minutter før jeg satte den i ovnen som var forvarmet til 200 grader. Der fikk den stå i omtrent 20 minutter før den fikk hvile på disken igjen. Hele prosessen ble gjentatt en gang til.

Når den hadde fått hvilt seg skar jeg den i tynne skiver og la den på et fat sammen med båter av avokado og delte tomater.

Enkelt og utrolig velsmakende.

 

 

Breiflabb med basilikum og safranris

Fisken hadde jeg i en ildfast form og tok på finhakket basilikum, salt og smør på. Den måtte stå i ca 35 minutter før den var ferdig. Breiflabb er en fast fisk så den vil ha en annen konsistens enn det vi gjerne er vant til.

 

Safranris:

Jeg kokte ris og tok i en halv pakke safran(0,25 g) og salt etter anvisning på pakken. Safran får man kjøpt på de fleste store butikker. Når risen hadde kokt litt hadde jeg i finkuttet gulrot og vårløk i, og helt til slutt finkuttet brokkoli. Risen ble kanongod.

 

Ovnsstekt ananas i Madeiravin

 

Jeg delte ananasen i fire båter og skjærte den i ruter slik at den fine vinen(det er vel neppe alle som har vin fra Madeira, men den ligner veldi på portvin) la seg nedimellom og for at ananasen ikke skulle bli så vanskelig å spise. Jeg hadde pisket krem (Siden min datter ikke tåler melkeprodukter, brukte jeg go green sin piskefløte) med madeiravin i, litt melis og noen korn med salt. Ananasen stod i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Jeg tok den ut og hadde litt smør på før jeg serverte den.

Min flinke datter har laget middag og du verden så godt det ser ut.

 

2 kyllingbryst
4 fedd hvitløk
1 hel løk
2,5 ts ingefær
2,5 ts koriander (jeg har brukt paste)
4 stilker vårløk
1/2 brokkoli
1/2 blomkål
1 paprika
1/2 – 2 grønn chilli
2 bokser kokosnøttmelk
1 lime
1-2 ss soya
1 ts spisskummin
ca 4 ts salt
1 stilk sitrongress (hermetisk fra glass)

Steik først kyllingen i litt av ingefær, hvitløk, koriander og chillien. 
Brun så finhakket løk sammen med hvitløk, ingefær, chilli, koriander og sitrongress. 
Tilsett kokosmelk, lime og soya. La det småkoke i ca 20 min.
 Wok grønnsaker og hell over sausen og kylling. Kok det opp og tilsett krydder. Smak til med lime og salt. Det skal være friskt og godt, men om man i tillegg vil ha det litt spicy er det bare å fyre på med chilli. En halv chilli vil knapt merkes.