Dere som føller meg har vel muligens fått med dere at jeg forsøker å redde det meste av mat og levende ting. Og det skal ikke så mye til før både grønnsaker og salat får et nytt liv. Hvordan redde slappe daffe grønnsaker. Hvordan holde salat frisk lenge. 

Dette er ikke for å holde det friskt, men en lur måte å ikke overkoke brokkoli på.

Men samme effekten kan man bruke når man er ute etter å ha grønnsakene ekstra sprø i mat.

Til 4 personer:

3-4 kyllingfileter

1 løk

3 gulerøtter

3-4 stilker selleristang eller tilsvarende med sellerirot (kan sløyfes)

1 pakke sukkererter

5-6 store campinger

1 pakke vårløk

3 terninger kyllingbuljong( trenger man glutenfri buljong så sjekk at den er glutenfri)

Ca. 5 cm med fersk ingefær

2 bokser med hel kokosmelk, pluss vann man skyller resten av kokosmelken ut med 3 dl vann

Ca. saften av 2 lime (her må man smake hva man synes passer din gane). Jeg brukte 2 lime

Salt

Pepper

En anelse chilipepper

En potte koriander (kan selvfølgelig sløyfes eller byttes ut med andre urter)

2 ss sesamfrø

Smør/olje til steiking

2 risnudler (den jeg kjøpte hadde 4 deler, men det var rikelig for oss med to) Dobbeltsjekk at det ikke er hvete i nudlene onm du som meg ikke skal ha det!

 

For å lage litt drama i middagen og tilføre det lille ekstra sprøe, brukte jeg ostehøvelen og skrelte tynne skiver av guleroten, litt av stangsellerien, vårløken skar jeg i tynne stripe med kniv. For å få den skikkelige knasene sprøheten,  la grønnsaken i kaldt vann og lot de ligge i kjøleskapet til servering(gjerne mange timer). Da krøller de seg så fint, og de er “cripi” og dekorative. på toppen av gryten. Dette må du selvsagt ikke gjøre om du ikke orker.

Rens og del alle grønnsakene og kyllingen, surr alt i en pannen med smør eller olje, ha i kokosmelk og vann og buljong. La alt få trekke i rundt 10 minutter, smak til med lime, salt, pepper og eventuelt litt chilipepper.

Rist sesamfrø noen minutter på en tørr panne. Koker nudler og siler de, og har de i gryten.  Ta ut grønnsakene fra kjøleskapet og  ha de på toppen av gryten sammen med sesamfrø, og koriander/urter. “Digg inn”

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#Kylling #gryte #enkelt #middag #middagstips #Morsmiddag #hjemmelaget #Mat #fra #bunnen  #glutenfritt #melkefritt

For en liten stund siden så jeg en blogger som ikke skulle handle på rundt en måned, det har jeg i grunnen forsøkt mange ganger. For jeg har som henne nok både i skuffer og skap. Akkurat nå så kjøper jeg det jeg trenger, og så får jeg ta det en annen gang. Men jeg forsøker som alltid å spise ut av fryseboksen, og kjøleskapet, for det er jo ikke bra at det blir liggende for lenge. Så i dag tok latskapen meg igjen, og jeg fant ut at jeg hadde en pakke med lapskaus igjen fra en god tid tilbake. For når jeg lager mat som man kan lage mye av, ja da gjør jeg det, det er både økonomisk og tidsbesparende. Det smakte himmelsk godt, med flatbrød med smør på  til.

Her finner du oppskrift på både denne lapskausen, og varianter av den.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Lapskaus #betasuppe #svineknok #røykt #grønnsaker #tradisjonsmat #middagstips #middag #morsmiddag #glutenfritt #melkefri #rimelig #mat #student #mat

 

Det ble lammeboller i tomatsaus.  Med lammekjøttdeig får man frem en ekstra god smak, og jeg får flashback  til gresk mat, som jeg bare elsker. Man kan godt steike bollene i steikeovnen, airfryer eller trekke de i buljong/kraft, men i dag steikte jeg de.

400 g (en pakke) lammekjøttdeig

1 egg (tåler du ikke egg, så kan du bruke vann, og litt mer potetmel en det jeg brukte)

1/2 liten løk

2 fedd hvitløk

1 ss pulver buljong (buljong kan inneholder gluten om du som meg må holde deg unna det)

3 ts oregano

1 ts paprika (tåler du ikke paprika, hopper du bukk over den)

1 ss spisskumen

1 ts chili

1/2-1 ts pepper

Eventuelt salt

Man kan kutte ut og legge til de krydderne man har, og har man ikke pulver buljong så kan man bruke mer salt og pepper, men jeg anbefale deg å prøve det, du blir overasket.

1 ts potetmel (kan kuttes ut, men da blir bollene litt løsere)

Rens og findel løk og hvitløk. Ha alt i en bolle/mikser sammen med resten ingrediensene  og bland alt godt sammen slik at alle krydderne er jevnt fordelt. Sett over steikepannen og steik en liten prøvekake, da kan man justere smaken.   Nå kan du selv velge om du ønsker å steike bollene i steikepannen, steikeovnen, eller trekke de i buljong/kraft. Steiker du de på pannen steiker du de i smør på begge sider til de er gylden brun. Vil du steike bollene i steikeovnen, så bruker man den dype formen i ovnen. Det kommer kraft ut av bollene, og det er ikke kjekt at det renner ut i ovnen, dessuten er det supergod kraft.  Steik midt i ovnen på ca. 200- 220 grader alt etter hvordan din ovn er, i rundt 10 minutter(kommer ant på størrelsen på bollene).

Vil du trekke de, så har man buljongvann (vann med buljong i), eller kraft, så former man kakene og legger de i kraften, de vil være ferdig på rundt 10 minutter. Ikke kast kraften, den kan brukes i sausen, og kan også fryses til en annen gang du trenger den.

 

Tomatsaus:

1/2 liten løk

1 hvitløksfedd

smør til surring

1 boks knuste tomater

1/2 boks vann (det er alltid tomat igjen i boksen, fyll den nesten halv med vann. rist litt på boksen så du får med deg resten av tomaten i boksen, og hell det i pannen)

1- 1 1/2 ss buljong eller 2 terninger

2 ts oregano

2 ss spisskumen

1 liten ts med røykt paprikapulver (har du ikke det kan du bruke vanlig, eller kutte den ut)

1 ts timian

Salt

Pepper

Rens og del løk og hvitløk, surr det i en panne med smør, ha på knuste tomater, og vann, krydder og buljong. La alt få koke sammen, og kok ut steikepannen etter kjøttbollene  å ha kraften i sausen.

Bruk stavmikser å lag en jevn saus. Smak til med eventuelt mer krydder, salt og buljong.

Bruk det tilbehøret du liker og ønsker til. Bruk gjerne parmesan på om du tåler det!

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Lam #kjøttdeig #lammekjøttdeig #Får #kjøttboller #gresk #Krydder #Lammkjøttboller #Mat #fra #bunn # #hjemmelaget #Middag #middagstips #Morsmiddag #lunsj Glutenfritt #melkefritt #Uten #melk #gluten

Et nytt fantastisk under så dagens lys i går, en stor fin gutt 💕. Jeg har blitt bestemor igjen, og jeg  er utrolig lettet over at spenningen er over og alt er bra. 

Mammaen er sliten, som er veldig naturlig, men det er stolte og glade foreldre til to nå💕, og jeg stolteste bestemor. 

 

#bestemor #bestemorgullet #nyfødtunder

Dette diktet av Oven har mange bunner, når man tenker over det han skriver så ser man virkelig dybden i det han sier. Og her sitter jeg frynsete og synes at tiden står stille, min eldste datter holder på å føde, og jeg skal bli bestemor igjen. Mange tanker kommer opp igjen fra da jeg fikk mine, og hvor umulig det er å se hvordan deres tid ville bli. Selv ikke min egen tid var umulig å forutse, selv om jeg nok var så pass ung med min førstefødte at jeg tok det meste som det kom! Ha en fantastisk fin helg, med dette vakre diktet 💕☯️

I starten på livet, er vi alle like,
for vi trekker pusten, om vi er gutt eller pike.
Naken og sårbar, så starter vi tiden
og hvem vet, hva som venter siden.

Om livet blir langt, eller om det blir kort,
om tiden går sakte, eller så altfor fort.
Så har vi en lengsel, som et lys i det fjerne.
Ja, et mål, som lyser som en fjerntliggende stjerne.

Vi har håp og vi har drømmer,
som vi ut av tidssekken, sakte tømmer.
Vi bruker vår tid, uten å gjennom tenke,
om vi mulighetene i livet, vil løfte eller senke.

Stormer vil komme og stormer vil gå
og arr etter disse, vi alle vil få.
Men, hvordan vi disse arrene takler,
beror om vi går beint, eller gjennom livet vakler.

 

Livet består av ulike faser,
noe vi lærer, når stormene rundt oss raser.
Vi lærer å bygge det sterkt og solid,
et tegn på at vi i livet, har gjort oss flid.

Men, om stormen blir hard og til bakken oss slår,
så kan vi med dette slite, i mange år.
Veien tilbake, kan bli hard og lang
og det er ikke sikkert at vi klarer det, engang.

Vi vet ikke stort om hva livet vårt bringer,
enten vi kryper, går eller gjennom livet springer.
Men, når tiden er inne, så er vi alle like,
vi puster ut for siste gang, enten vi er gutt eller pike.

Dikt og bilde av Ove Dyrstad

 

Som vanlig blir ideen om hva jeg skal ha til middag utformet etter hva jeg har i skuffer og skap. Da jeg ryddet i fryseren fant jeg masse baconjeg hadde fryst, og sopp hadde jeg I kjøleskapet. Så da ble en enkel og kjapp middag til.

 

 

Til 2 persone

Ca. 200 g pasta [glutenfri for min del]

Ca. 100 bacon eller mer

Ca. 100 g sopp

1 fedd hvitløk

Noen buketter brokkoli

1 vårløk

Pepper

Parmesanostsett pastaen på lok etter annvisning på pakken.

Del hvitløk, bacon og sopp og steik i olje eller smør.

På slutten av koketiden på pastaen har man I oppdelt brokkoli, la det få tungt 2 minutter i pannen. Sil av pastavannet og ha pastaen i en skål, ha over det steikte, og dryss på kuttet vårløk og rapet parmesan, og et drag med pepper. Ønsker man det har man på litt olivenolje.

 

 

Kjappe smakfulle middager er godt å ha å ty til på travle dager. Litt uvant omelett, men liker du den Asiatiske smaken, da vil du nok like denne.

 

Til en god porsjon:

1/2 liten løk

2 store sopp

1 bit chili

1 liten bit ingefær

2 ss sesamolje

2 bunter brokkoli

1 god bit paprika

2 vårløk

4 egg

1/2 ss soyasaus

Pepper

Eventuelt salt,

2 vårløk

Rens og finhakk løk, chili, ingefær og surr de i sesamoljen. Delsoppen og ha den i pannen, og la den få surre med til den har passe farge. Bland egg med soyasaus, og litt pepper og eventuelt salt, pisk det godt sammen og ha de i pannen. Rens og del i små biter, brokkoli og paprika å ha de  i omeletten. På slutten har man på oppdelt vårløk.

Server gjerne med noe godt brød og litt l østerssaus(kan inneholde gluten)

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#vegetar #vegetarmiddag #sopp #Asiatisksmak #omelettmedasisatisksmak #Middag #middagstips #hjemmelaget #matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #enkelogkjappmiddag #enkelmiddag #middagienfei

For en tid tilbake banket det forsiktig på døren min, og utenfor stod en av det flotte naboguttene og spurte om jeg villa ha makrell. Den dagen ble det av trukket makrell, sammen med en annen nabo som også fikk fisk. Den fisken vi da ikke hadde til middag, fileterte jeg og frøs ned, og det ble dagens herlige middag. Under min oppvekst hadde vi mest av trukket makrell, og av og til steikt, men da var den hel. Men du hellige hvor godt det var når den var i filet, og med deilig rømmedressing og agurksalat med rose pepper, og selvfølgelig gode poteter til. Enklere og bedre fiskemiddag skal man nesten lete etter!

Ønsker du å bruke kokte poteter setter du det på kok først.

Steikt makrell:

Berein 1 1/2 -2 fileter pr person (for min del var to rikelig, men det varierer jo fra person til person)

Ca. 2 ss maizena som er naturlig glutenfritt(vanlig ikke jevner). Man kan også bruke hvetemel om man tåler det, men en liten hjemlighet, er at med maizena blir fisken enda sprøere.

1/2 ts salt pr filet

Pepper om du ønsker det.

Smør til steiking (tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke melkefritt margarin)

Salt filetene aller først, og la det ligge til alt annet begynner å bli ferdig. Da strør man på maizena på begge sider, bruker en god og varm steikepannen med smør, legger filetene med skinnsiden ned. La det få ligge til den har fått god steikeskorpe, da snur man forsiktig fisken. Ikke skru ned platen, men la den få en god skorpe før man skrur ned, så lar man den ligge i et til to minutter. Så serverer man den rykende varm.

Agurksalat med rosepepper finner du HER

Rømmedressing

Til 2 peroner:

1/2 boks rømme/laktosefri/plantebasert alt etter ønske

Ca. saften av 1/2 lime eller man kan bruke sitron

Ca. 1/2 ts salt

Pepper, gjerne litt rosepepper her også

En god kvast med gressløk eller dill. PS: Man kan bruke tørket også, men frisket med fersk selvfølgelig

Ha rømme, saft av lime/sitron, salt og pepper i en skål, findel gressløk/dill og bland det godt sammen. Smak til med eventuelt mer lime, pepper, salt.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#makrell #steiktmakrell #steiktmakrellfilet #Fisk #sommermat #Høstmat #Hjemmelaget #matfrabunnen #Selvfisket #godenaboer #Glutenfritt #Sunt #godt #tradisjonsmat

Torden, regn, sol og regn og torden osv. osv. Jeg klarte så vidt å få klippet plenen og tatt kanter rundt om kring før det jallet løs, og det regnet på Bergens vis.  Jeg vet ikke om det er været som gjør det, men jeg er tiltaksløs, og har faktisk ikke den store matlysten. Det er nokså uvanlig, ikke at jeg er tiltaksløs, men å ikke ha matlyst er uvanlig. Da jeg var i hagen å slo, fant jeg noen markjordbær, og det fristet å ha på havregrøt, så slik ble middagen i dag.

Jeg lager den alltid helt vegansk, utenom at jeg alltid må ha en smør klatt på 😁, men den velger man jo selv å ha i eller ikke. 

 

 

 

porsjon:

1/2 dl vann (vil du bare bruke melk så går det helt fint)

2 dl melk eller plantebasert melk,  som brukte mandelmelk.

1.5 dl havregryn (glutenfrie for min del)

En klatt smør /tåler du ikke melk eller ikke ønsker det i, da kan man bruke melkefri margarin

salt

Ha melk, vann, havregryn, og salt i en kjele og kok det opp, la det koke til havregrynene er mye og grøten passe tykk. Er den for tynn har man i mer havregryn, er den for tykk har man mer melk i. Ønsker man sukker og smør  i eller på grøten har man det i, jeg bruker sjelden noe søtt, noen ganger bruker jeg litt lønnesirup.

Denne gangen ble det ete kanel(les om skikkelig kanel HER), markjordbær og to vanlige jordbær, og en god klatt smør, og vips så var den ikke vegansk lenger, men vegetar he he.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

 

#Lunsj #Kvelds #frokost #Utenmelk #utengluten #morsmiddag #Hjemmelaget #matfrabunnen #middag #sunn #vegansk #vegatar

 

 Denne retten  er noe av det beste jeg har laget på lenge. Normalt er det okeskjøtt man har i gulasj suppe, men å bruke lammekjøtt hevet smaken enda noen hakk etter min smak. Jeg elsker lammekjøtt, men er du ikke glad i det kan du bruke okeskjøtt.

1 kg fårikålkjøtt eller annet kjøtt som trenger noen timer koking. Det er en fordel å ha bein på kjøttet, det gir ekstra god smak.

1 liter kraft om du har, jeg brukte 1 liter vann og 3 ss buljong

1 1/2 løk

3 fedd hvitløk

1 glass tomatpurre

3- 4 store poteter

3 store gulerøtter

1 rød paprika (den glemte jeg å ha i)

1 purreløk

3-4 kvaster fersk oregano (du kan selvsakt også bruke tørket om du ikke har fersk 1-2 ts)

1 ts karve

1 1/2 ts røykt paprikapulver eller vanlig(den røykte setter et ekstra god spiss på maten)

Salt

Pepper

Steik kjøttet så det får en fin brunfarge, dette gir ekstra god smak, husk å steik ut av pannen med litt av vannet.

Grov del løken og hvitløken gi gjerne disse også en omgang på steikepannen først. Ha kjøtt løk, vann, buljong, tomatpuré og krydder i en panne og sett det på kok. La kjøttet koke i en times tid, så renser og deler man potetene og gulerøttene i treninger, og har det i suppen. På slutten av koketiden når kjøttet er mørt fisker man opp kjøttet så man får tatt bort bein osv. og delt de i biter. Rensk og del purreløken og paprikaen og ha de i suppen. Smak om suppen trenger mer salt, buljong eller krydder. Har  suppen blitt for tykk tar man i litt mer vann.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#gulasj #suppe #lammekjøtt #godt #sunt #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #laktosefri #blogg #matblogg