Det er gresskartid og da er det lurt å finner måter å bruke de på, og dette ble knallgodt, og veldig enkelt. Jaja utenom å posjere eggene, det var i grunnen ikke vanskelig, men du kan ikke glemme de noen minutter slik jeg gjorde 😂. Jeg fikk en venneforsespørrsel  på fb, og nysgjerrigheten min tok overtaket som vanlig, så da ble et av eggene hardkokt, men pytt. 

Til 2 personer:

1 rødbet

4 sneier med gresskar eller mer

8 rosenkål, her kan man kutte ut, ha mer eller mindre, det gjelder alle grønnsakene.

3 tomater

1 ss Sriracha saus eller annen chilisaus

2 ss eplesidereddik

Smak til med flytende honning, jeg brukte omtrent 2 ss

2 ss olje

Rens og del grønnsakene og ha de i en ildfast form, bland sammen olje, chilisaus og honning å hell det over grønnsakene, bland det godt rundt. Sett formen midt i ovnen på 200 grader til grønnsakene er ferdig rundt 30 minutter avhengig av hvor store biter grønnsakene er skjært opp i. Det ble masse smak, men ikke så himla sterkt heller siden chiliblandingen hadde trekkt inn i grønnsakene.

—-

4-6 egg

Panne med kokende vann

1 ss eddik

1/2 ts salt

Kok opp vann, ha i eddik og salt, og rør litt så salte løsner seg opp. Ha egget i en skål, og hel det kjapt i pannen, la egget ligger rundt 4-5 minutter. Man kan ta i flere egget er stivnet litt. Ikke la eggene ligge for lenge slik jeg gjorde, da er litt av stasen borte. Man kan bare steike egg også, jeg fikk så lyst å gjøre det igjen, er evig mange år siden sist jeg posjerte egg.

Man kan ha fisk, kjøtt, pølse, fetaost eller andre ting på om man ønsker det på.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#gresskar #rødbeter #rosenkål #chilisaus #I ovnen #posjerteegg #vegetar #Diggmat  #middag #Morsmiddag #spisoppmaten #ikkekastmat #hjemmelaget #matfrabunnen #glutenfritt #melkefritt

 

knask eller knep? Denne skumle personen stod på trappen, å hellemegdussen er det en alien???

Hadde du blitt skremt av denne personen?

Sannheten er at det er Mia, mitt bonusbarnebarn som jeg hadde en dag i høstferien, og da var vi på besøk hos noen som hadde kikkhull i døren. Mia er en skikkelig kreativ fri sjel som aldri er redd for å utforske  ting som er nytt eller annerledes. Her kom hun på at hun ville at jeg skulle ta bilde når hun stod utenfor døren å si inn i kikhullet på døren. Vi lo så vi hikstet for vi hadde det så gøy. Og resultatet snakker for seg selv. HER kan du lese om da vi tok bildet.

 

Mia har bursdag rundt Halloween og hun elsker det, så hun har alltid de temaet i bursdagsbesøket sitt. Så her er en av kakene hun hadde i fjord.

 

#Halloween #gresskar #miljøvennligpyntingavgresskar #spisoppmaten #ikkekastmaten #Miljøvennlighalloween #morsmiddag #DIY #tape #sorttape

HER kan du se Mia i fjord

HER kan du se da  Mia ble 3 år og fikk prinsessekake og kledde seg ut som et spøkelse sammen med storebroren Theodor.

HER kan du se gårsdagens innlegg om en lur miljøvennlig måte å lage gresskar gru på

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Halloween #gresskar #miljøvennligpyntingavgresskar #spisoppmaten #ikkekastmaten #Miljøvennlighalloween #morsmiddag #DIY #tape #sorttape #alien

Helt ærlig, jeg er ingen tilhenger av Halloween, og når man er vitne til at man kjøper mat og kaster den, da blir jeg lei meg. Derfor har jeg kommet på en ide om hvordan man kan lage gresskar uten å ha på sprittusj eller skjære det opp. Nå så jeg at Anne B. Ragde brukte sprittusj på kaken, og syntes ikke det var så farlig en gang i året 😂, men det er ikke noe jeg er helt enig i. Når man har skjært opp gresskaret og det står ute, har man gjerne ikke så lyst å spise innholdet, med mindre man tar ut alt kjøttet på forhånd. Og da blir det jo store mengder gresskar, som man bør spise opp fort. Med denne metoden  slipper man å dele eller skjære i gresskaret, og man kan bare vaske det godt før man bruker det.

Så hvorfor ikke bruke sort tape å lime på gresskaret? Dere kan gjøre det mye finere en meg, for dette legger jeg ikke min sjel i dette. Men litt gøy var det nå likevel he he. De er ikke første gang jeg dekorerer med tape, HER kan du se når jeg pyntet blomsterpottene mine.

Gresskar er utrolig nydelig mat, jeg liker det bedre en søtpoteter, og her finner du noen utvalgte oppskrifter med gresskar.

 Grønnkål curry med gresskar og peanøttsmør HER

Grillede koteletter med gresskar med quinoa salat   HER

Kyllingklubber med ovnssteikt gresskar  HER 

Kjøttboller av lam med rotmos av gresskar, blomkål… HER
Vegan gresskargryte med røde linser    HER

Wok med ørret og gresskar    HER

Gresskarsuppe med kokosyoghurt   HER

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Halloween #gresskar #miljøvennligpyntingavgresskar #spisoppmaten #ikkekastmaten #Miljøvennlighalloween #morsmiddag #DIY #tape #sorttape

Du kan si det ble litt rester etter katastrofe sushien i går, men det gjorde i grunnen bare at jeg hadde nok til en superenkel og digg middag i kveld. Og helt ærlig, så er dette veldig likt sushi, så for oss som ikke har fått teken på sushilaging enda, da er dette virkelig å foretrekke. Det er jo mye enklere og kjappere å lage, og man kan ha i akkurat det man ønsker å har. Det trenger ikke være fisk, det kan være kylling, kjøtt, reker, det er kun fantasien som setter begrensing.

Til 1 person

Sushi laks i biter eller om du vil bruke kylling, kjøtt det er helt opp til deg.

1/2 avokado

Rikelig med granateple

En kaki Persimmon  (kan sløyfes eller byttes ut mot noe annet)

En bit squash eller agurk

Sushiris eller den risen du ønsker å bruke.

Litt sesamfrø (kan sløyfes)

Soyasaus (glutenfri for min del)med Wasabi. Vil du ikke bruke laks så kan du ha chilimajones til i stede for

Jeg hadde litt syltet rødløk, så den hadde jeg også i.

Rens og del alle grønnsakene, legg det på tallerken hver for seg. Skjær opp laksen eller det du ønsker å bruke og legg det på tallerken sammen med grønnsakene.

#pokenbowl #resterettersushi #salma #salmalaks #pokenbowlmedrester #pokenbowllaks #Morsmiddag #spisoppmaten #ikkekastmat #hjemmelaget #matfrabunnen #glutenfritt #melkefritt #uteneggmed grønnsakene.

De er mange som ikke tåler melkeprodukter godt, inkludert meg, og det er mye snakk om å øke tarmbakteriefloraen. Da er kokosyoghurt utrolig godt og enkelt å lage. Den kan brukes som vanlig yoghurt, og kan brukes i mat som ikke er alt for varm.

1 Beger med vanlig kokosmelk (ikke bruk lettvarianten)

1-2 kapsler med probiotika (kjøpes på helsekost)

ca. 1 ts honning (her kan du bestemme selv hvor frisk eller søt du vil ha den

Ha kokosmelken i en glasskål eller glass sammen med honning og probiotika(dra kapslene fra hverandre, hold det over kokosmelken, siden de renner ut når man åpner kapslene. Bruk en en skje i tre eller plastikk, for probiotika liker ikke stål/metall, og rør godt sammen. La blandingen stå tildekket med et klede på benken i 2-3 dager. Sett den så i kjøleskapet, og den er klar til bruk. Neste gang man skal lage yoghurt, brukte man bare litt av den gamle yoghurten for å lage ny. Normalt går det helt fint å lage ny yoghurt uten å tilsette probiotika, bare bruke starter fra siste ladning yoghurt. Men begynner ikke yoghurten å blir tykk etter et døgn må man ha i en kapsel probiotika, og gjøre som over.

Ønsker man å tilsette sukker eller søtningsstoff når man spiser den, har man i så mye man ønsker. Jeg bruker også å lage Kombuca som jeg drikker.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kokosyoghurt #lagkokosyoghurtselv #probiotika #Tarmbakterier #fermentering #Øktarmbateriene

At det tar tid å bli sushi kokk, det tror jeg på, for dette ble ikke så pent som jeg hadde tenkt meg, men smakene sitter jo for det er jo reine råvarer. Så etter å ha laget dette, ok jeg rett og slett bare risen for seg, laksen for seg osv. å spiste det som vanlig middag 😁. Nå har jeg seget ned i sofaen med et glass vin, og forsøker å sammenfatte hva som gikk galt! Og det er vel det meste he he. Jeg fant ikke rismatten, og jeg syntes ikke risen ble klebling, og laksen ble enten for tynne eller for tykke, scampien ser ut som jeg har sprengt ut, og den syltede ingefæren var så mye smak at den kunne uten tvil ha kokt en stund til. Så dette må jeg øve meg på. Men moralen er, ha det gøy når du lager mat, ingen er verdensmester første gang man gjør noe. Tenk på et lite barn som skal reise seg opp å stå selv, jammen har den mange knall å fall før de klarer å mestre det.  De sier ikke at “å stå er ikke noe for meg, så jeg gir opp”, nei de sier ikke noe som helst kritikk til seg selv. Jo da de kan bli frustrert og forbanna, men de gir ikke opp, etter en pause er det påann igjen. 

Jeg får spørre Margrethe i morgen når jeg skal en tur opp til de, hun har laget en del sushi.   Mia har blitt 10 år og må få gave selfølgelig.

Tenk så mye vi har å lære av dette. Riktig god fredag til dere fine folk, som leser alt tull og tøys jeg legger ut.

 

 

 

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#giikkeopp #sushi #matfrabunnen #hjemmelaget #Middag #morsmiddag #katastrofe

Jeg er for å lage så mye som mulig selv, det er mest på grunn av at da vet jeg hva som er i maten, når man kjøper ferdige produkter lurer de alt mulig uekte krydder HER fyllmasse i for å tjene mer penger. Når jeg lager en krydderblanding lager jeg en del, har de i et glass med tett lokk, og det vare lenge. Dette er kjekt å ta ungene med på å lage som gaver eller julegaver. En annen ting som også er positivt med å lage krydderblandingen selv, er at man ikke får i seg alt de skjulte saltet, så her man man tilsette så lite eller mye salt i selve maten man lager. Indisk mat inneholder ofte lite salt, for maten i seg selv er så full av gode smaker.

Garam Masala

Dette er krydder man får kjøpt på vanlig butikker, det eneste er kanelen en bør være obs på. Kjøp skikkelig kanel Ceylonkanel, og ikke den som er vanlig Cassiakanel, den kan gi leverskader om man spiser mye av den. Heldigvis ser jeg at mange butikker har begynt å selge HELIOS sin kanel, det gleder meg stort.  Du kan lese om ekte kanel HER

 

2 ss spisskummen

2 ss koriander

2 ss kardemomme

2 ss kanel. Du kan lese om ekte knel her

2 ss gurkemeie

1 ss chilipulver

1/2 ss nellik (malt)

1/2 ss muskat

Bland alt i et glass med tett lokk, rist godt og blandingen er ferdig.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#ektekanel #GaramMasala #morsmiddag #hjemmelaget #matfrabunnen #Utentilsettningstoffer

 

 

Det er ikke alltid det passer å bruke mange timer på å koke middag, og spesielt nå for tiden der det koster en del å bruke strøm. Det er da det er kjekt å ha noen triks i erme,  som for eksempel å bruke lammekjøttdeig  i stede for å bruke fårekjøtt. Det beste er at kjøttdeig av lam er den billigste kjøttdeigen, og det mest fascinerende med denne retten er at det smaker fårikål selv om man  bruker kjøttdeig av lam. Det er ingen grunn å koke poteter utenom, så jeg deler de opp i litt store biter og har de først i gryten. Spare der man spare kan!

Til 4 personer:

8 poteter skjæres i skiver

½ -1 kålhode avhengig av størrelsen

4 gulerøtter

2 skiver selleri (kan sløyfes, men gir en ekstra god smak)

8 dl vann

800 g kjøtt/karbonadedeig (får du tak i kjøttdeig av får blir det ekstra godt)

4 terninger buljong

Ca. 1 ts pepper(jeg er ikke glad i hel pepper, derfor bruker jeg vanlig kvernet, men du må gjerne bruke hel pepper)

Salt(siden det er en del buljong som det er salt i, så smak til på slutten av koketiden om du trenger mer salt.)

Rens og skrell poteter og grønsakene å del de i passe store biter, ha de i en panne/gryte med vann, pepper og buljong, og la det koke. Når potetene har fått kokt rundt 10-15 minutter har man i kjøttdeigen. Jeg bruker å bare ta kjøttdeigen rett fra pakken og  kniper de litt i fasong og så rett i gryten, men ønsker du å spe deigen først gjør du det. Du kan forme kjøttdeigen eller bare bruke sleiven å dele som når man steiker kjøttdeig.

La det hele få koke rundt 10 minutter til, eller til  kjøttdeigkakene er gjennomkokte, rør forsiktig en gang eller to under koketiden. Smak den til med salt og eventuelt mer pepper.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hverdagsfårikål #fårikålienfei #enkelfårikål #Utenmelk  #Middag #middagstips #Morsmiddag #Naturligglutenfritt #Naturligmelkefritt #utenegg #hverdagsmat #hverdagsmiddag #Hjemmelaget #matfrabunnen #kjappmiddag #middagpå20minutter #gilde #lammekjøttdeig

Det er ikke å fornekte at det kan være nordavind fra alle kanter her som Ludvik i Flåklypa sa. Selv om det gjerne ikke er Nordavinden som tar her, så er vinden fra sør verst her, og når den tar av ja da rister huset og alt flytter på seg. Jeg kjøpte en utstillingsmodell drivhus i vinter, og det har jeg etter alle kunstens regler satt opp og laget vegg på, for jeg har ingen steder å sette det mot vegg, der det er nok vegg og lys. Derfor ble det stående inntil rekkverket på altanen  nede, der har jeg best plass. Men der var det ingen vegg så det måtte jeg lage meg, og slik ble det til slutt da den var ferdig montert. 

Siden vinden tar så enormt her måtte jeg sikre drivhuset så det ikke ble ettårig drivhus, for det er det litt for dyrt til.

Da må man faktisk bare gjøre alt man kan for å skjerme drivhuset. Jeg har utsatt denne jobben veldig lenge, for jeg ikke har vist hvordan jeg skal gjøre det.

Men nå var det ingen vei tilbake, det er straks november, og man kan vente seg både vind og snø.

Jeg hadde to presenninger og siden ingen av de  var stor nok til å dekke drivhuset, så måtte jeg overlappe.

I tillegg til tau, har jeg skrudd fast presenningene og satt stoppskiver på så den ikke skal revne. Siden rammen på bakveggen er av tre så kunne jeg skru i den, og i rekkverket bak.

 

Presenningen må også sikres, så jeg har skrudd øyner i terrassegulvet så jeg har kunne festet transportstropper.

Og for å være sikker på at alt er på plass, så skrudde jeg på lister over presenningen og i gulvet, dette er jo også for å ikke lage flere hull en nødvendig.

 

 

På ene siden var det litt kronglete å få festet presenningen, så der brukte jeg en list å feste den med.

Siden jeg har måtte overlappe presenningene tok jeg en plastikk på toppen, og strammet til alt med stroppene, da renner forhåpentligvis snøen avså det ikke blir for tungt. Da krysser jeg fingrene for at drivhuset får en god vinterhvile i hiet sitt, og at de våker helt og friskt til våren.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Byggselv#DIY #prosjekter #drivhus #kreativeløsninger #gjennbruk #Hagegleder #morsmiddag #kreativeideer #balkongbonde #oppbevaring #overvintring #sikredrivhusmotvindogvær #drivhus #Sikredrivhusetivinter   #Tavarepågeorgineknoller  #hagelykke #vedlikehold #pakkinndrivhuset #overvintredrihus #sikredrivhusmotvindogvær

Tsjerkessisk er en foret som lages lages i Midtøsten og er som jeg forstår veldig vanlig i Tyrkia.  Det er vist vanlig å tykne sauser med nøtter og mandler, noe som er veldig spennende og uvant på vår kant av verden. Vi i denne delen av verden er nok ikke vant å koke Høns/kylling hel, så derfor har jeg ut i fra flere forskjellige måter jeg har sett, har jeg laget min egen variant.  Det er visstnok vanlig å servere den i salatblad, men salat hadde ikke jeg, og jeg ville ha det til middag, så det ble med vill ris osv. Det var veldig uvante smaker, men aldeles magisk smak, så denne må du prøve om du ikke allerede har laget noen lignede før.

Til 4 personer:

4 kyllingfileter eller tilsvarende overlår/oppdelt kylling i biter

1 løk ikke for stor

1 stor gulrot

3 skiver sellerirot

5 dl vann

2 terninger med kyllingbuljong eller en annen type buljong(jeg brukte grønnsak for det var den eneste jeg hadde i hus)

1 laurbærblad

2 ts timian eller du kan også bruke fersk

1 ts koriander

Litt pepper

Del kyllingen i biter og ha den i en panne/gryte med vann, buljong, rensede og delte grønnsaker og krydder, og la alt få koke til kyllingen er gjennomkokt. Sett den til side så den blir litt avkjølt.


200 g valnøtter

2 loffskiver (glutenfri for min del, men jeg brukte grovt brød, for loff finnes ikke i mitt hus)

4 fedd hvitløk

1 ss paprikapulver

Litt cayennepepper etter smak

Kraften fra den kokte kyllingen

Ha valnøtter, brød og krydder i en foodprosessor, (jeg bruker foodprosessor på stavmikseren) og kjør det forsiktig, når alt er noenlunde delt, begynner man å spe med kraften fra kyllingen. Ta litt og litt til det er en tykk saus.  Hell sausen over kyllingen og bland sammen.

Det er vist vanlig å ha paprikapulver og cayennepepper på en tørr stekepanne til den begynner å bli god og varm, da har man på litt olje, har du valnøttolje så bruker du det. (jeg brukte litt nøytral og litt sesam). Bland det lett sammen og ha det over middagen.

Jeg hadde villris som jeg kokte etter anvisning på pakken, raspet litt gulrot og eple å hadde det i risen. Det passet veldig godt med eple til synes jeg. Men du må gjerne bruke salatblader i stede for, hjertesalat er da perfekt.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner du HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Tsjerkessisk #forett  #Midtøsten  #Tyrkia #egypt #Tsjerkessiskmedkylling #kylling #nøttesaus #Middag #middagstips #Morsmiddag #Naturligglutenfritt #Naturligmelkefritt #utenegg #spennedemat