4-6 kyllingfileter, eller tilsvarende mengde med annen kylling
2 løk
1kinahvitløk
1 ½ chili
3-4 cm fersk ingefær
8 tomater
1 pakke asparges
4dl yoghurt naturell
Eventuelt litt sukker, om det blir for syrlig. Jeg brukte gresk yoghurt, og da måtte jeg tilsette 1 ts sukker for å balansere smaken
Salt og pepper
Er du ikke så vant til ingefær og chili, så kan man redusere mengden.
Rens og finhakk chili, ingefør og løk og surr de på pannen. Del kyllingen i passe store biter og ha også de på pannen. Del tomatene i biter og ha de sammen med de andre ingredisnesene når kyllingen har fått brunet seg. Deretter har man på yoghurten og smaker til med salt og pepper. Helt til slutt har man på biter med asparges (aspargesen er mest for fargen sin skyld, så den kan byttes ut med andre grønnsaker som for eksempel sukkererter).
Ca. 300 g tørre byggryn legges i vann natten over, eller fra morgen til ettermiddag
½ purreløk
½ løk
Gressløk
8 tomater
Smør til surring av grønnsakene
1-2 ss lime eller sitronsaft
Salt og pepper
Sil av vannet på byggrynene etter bløtlegging og ha de i en panne med nytt vann og litt salt i, som når man koker ris, og kok i ca. 30 minutter, eller til grynene er møre, sil så av vannet. Rens og del all løken, tomatene og press sitronen/limen. Ha smør i en panne og surr løken, deretter byggryn, tomater, og smak til med sitron/lime, salt og pepper.
Beregn 150 g fisk per person. Bruk fiskefilet, og den steikes med salt og pepper.
Beregn mellom 150-200g servelat pr. person (jeg kjøpte Bønes sin pølse, den inneholder kun reine råvarer)
Rotmos til rundt 4 personer, denne gangen av:
1 blomkål
1 brokkoli
1 bunt med vårløk
Ca. 50 g smør, eller etter ønske
Salt og pepper
Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter og kok i så lite vann som mulig (ha lokk på gryten).
Kok alt mørt og tøm av vannet (grønnsaksvannet er det forresten veldig god smak på og kan med fordel drikkes), ha i smør og bruk stavmikser eller lignende redskap for å mose grønnsakene godt. Smak så til med salt og pepper.
Ca. 3 dl fløte (Tåler man ikke melkeprodukter, så bruker man soyafløte)
Raspet ost etter ønske
Skrell potetene og skjær de opp i tynne skiver. Ha alt i en ildfast form som har litt høye kanter. Rens og del hvitløksfeddene, og ha de i en skål sammen med salt, pepper og fløten. Fløteblandingen bør vær litt salt siden potetene krever litt salt, smak den til. Hell blandingen over potetene og ha det hele i steikeovnen på 200 g i ca. 1 time eller til potetene er myke og fløten har trukket inn i potetene.
Skjær kyllingfilet i strimler, rens og finhakk løk og grønnsaker i biter (sukkerertene tas i rett før servering) og steik alt på pannen. Ha i kokosmelk, curry og soyasaus og la det hele få trekke sammen til kyllingen og grønnsakene er ferdig gjenomkokt.
Tips: Kokosmelk kan erstattes med kaffefløte og jevnes med litt maizenamel (evt. matfløte), rød currypaste kan erstattes med karri.
Nå har jeg endelig fått kjøpt ny lader til det gode kameraet slik at det blir finere bilder igjen.
Takk til den hyggelige damen på Clas Ohlson på Lagunen som var utrolig hjelpsom!
Denne oppskriften fant jeg i heftet til Rema 1000. Den var utrolig god, og jeg vil tro at dette er fiskekaker ungene vil like. De var veldig lette å lage, men de ble litt løse, og det kan skyldes at jeg brukte torsk i stedet for sei, som stod i oppskriften.
500g seifilet eller annen fisk
½ chili
4 ts rød currypasta
1 ts sukker
1 ss fiskesaus
50 g aspargesbønner (det hadde jeg ikke, så de får jeg ta med en annen gang)
1 dl rapsolje
I orginaloppskrften skulle man blande finhakket chili, currypasta, egg, fiskesaus og sukker, og legge fisken i marinade i ca. 10 minutter, før man blandet alt i en foodprosessor eller lignende. Men jeg blandet alt sammen uten å marinere fisken først, siden jeg var veldig sulten og ikke orket å vente, så det går også an. Form fiskekakene og la de stå i noen minutter i kjøleskapet før man steiker de i olje (eventuelt smør).
Det var en oppskrift på agurksalat til, men jeg hadde ikke agurk eller rødløk, det eneste jeg utrolig nok hadde, var blomkål og paprika, så det wokket jeg til.
Men her er oppskriften på agurksalaten som står i heftet til Rema 1000:
½ lime
2 klyper sukker
1 klype salt
1 agurk
½ rødløk
½ chili
Bland presset lime, sukker og salt i en bolle, ha deretter i biter av agurk, rødløk og finhakket chili.
Jeg hadde ukokt bayonneskinke og fulgte anvisningen på emballasjen som anbefalte å la den trekke i usaltet vann i rundt 75 minutter.
Jeg leste et sted at chili øker forbrenningen, og det er vel noe mange ønsker nå i januar. Og i disse influensatidene kan det være lurt å spise løk og hvitløk siden disse hjelper å ta knekken på bakterier og virus. Så det er bare til å bruke større mengde chili og løk om man ønker det.
Tomatsalsa
1 løk
1 boks knuste tomater
2 grønnsaks- eller annen buljongterninger
Litt av kraften som er i bayonneskinken (mengden kan variere en del)
1/2 chili
½ kinahvitløk (hvitløk uten fedd)
Salt og pepper og eventuelt pittelitt sukker
Rens og del løken i forholdsvis små biter og surr de i gryten, og ha deretter i de knuste tomatene, buljongen og krydder. La det få koke sammen i 5- 10 minutter. Juster med mer krydder om nødvendig.
Rens og del løk og chili og fres på pannen sammen med kjøttdeigen. Ha i knuste tomater, kikerter og krydder. La pannen få putre i ca. 5 minutter og smak om retten er passe sterk