Her er enda en gammel og god traver som har vært på Norske middagsbord i generasjoner, slike middager blir jeg aldri lei! I vår fine langstrakte land, lager vi denne retten veldig forskjellig, men det er jo bare kjempegøy. Jeg har også endret på hvordan jeg lager den, i forhold til før siden jeg nå ikke kan spise gluten, så her kommer min variant 😍.
Beregn ca. 200 g fersk fårekjøtt per person (jeg kjøpte fårikålkjøtt
Kålrabi
Sellerirot
Gulerøtter
Løk
Grønne frosne eller hermetiserte erter.
Fløte eller melk (soyafløte eller lignende om man ikke tåler melkeprodukter)
Maizena
Buljong
Salt og pepper
Kok kjøttet til det begynner å bli mørt, det tar rundt 2 timer. Ha i rensete og oppdelte grønnsaker (ikke erter, de tar man i mot slutten slik at de ikke går i stykker).  Når kjøttet er mørt og grønnsakene er gjennom kokte, blander man fløte/melk med maizena og jevner kraften til saus. Smak til med buljong, salt og pepper, Ha i erter og la de bli varme. Server med kokte poteter.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Fårefrikassé  #Lammefrikassé  #Søndagsmiddag #middagstips #Morsmiddag #glutenfri #tradisjonsmat

En litt lat dag i dag, men det må være lov nå som det er lørdag. Kyllingklubber er enkelt og veldig godt, og man kan ha på hvilke som helst smak man ønsker seg, og det samme med tilbehøret. I dag valgte jeg å legge kyllinklubbene i marinade et par timer før jeg steikte det, og det ble steikt ris og salat til.

Til 2 personer

12-16 kyllingklubber

Marinade består av:

2 ss ketchup

2 ss  vineddik

1 ts tabasco

2 ss honning

2 ss brunt sukker

2 ss soyasaus (glutenfri for min del)

1 ts paprikapulver

Bland alt godt sammen så alt er godt oppløst, hell det over kyllinklubbene og se til at alt blir dekket. Sett det i kjøleskapet så lenge du har tid,

men et par timer gjør seg.

Ha det i en ildfast form og sett oppe i ovnen på 200 grader i rundt 30 minutter, snu det et par ganger i løpet av steiketiden.

Jeg hadde kokt ris med fersk basilikum i, og salat med Isbergsalat, mango, reddik og tomat.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

Ny utfordring fra Ove, hva tenker du når du leser dette fine diktet?

Vi har land, vi har kulturer
Vi har broer, vi har murer
Vi river og vi bygger
Vi ser ei solen, for bare skygger

 

Det var en del poteter og kokte grønnsaker igjen, og det er for gale å kaste, så da foreslo jeg vegetar shapers pai med bønner. Det ble svært godt mottatt og alle spiste veldig godt.

Til rundt 4 personer

1 løk

4 hvitløk (kan sløyfes om du ikke liker eller tåler det)

1 bit chili (chili kan variere veldig i styrke, så det er lettere å ta mer i, en ta ut om den blir for sterk.)

Olje eller eventuelt smør til å surre det i.

1 boks knuste tomater

1 1/2 dl vann som man skylle ut av boksen med.

2 buljongterninger av grønnsaker (her velger man den som passer best for en selv, men tåler du ikke gluten som meg, må du sjekke på pakken)

1 ts basilikum

Pepper

Salt

1 boks bønner.

Rotmos laget jeg slik som HER, men jeg hadde ost i også for det hadde det lyst på. Jeg hadde rester av rundt 6.7 poteter, 3 bunter blomkål og 2 med brokkoli, og alt lagde jeg mos av. Osten raspet jeg bare å hadde i.

Jeg hadde også litt rester av noen erter, det hadde jeg på toppen.

Rens og del løk, hvitløk og chili og surr i olje eller eventuelt smør, ha på tomatene og skyll ut av boksen med vannet og ha det i gryten også. Ha i buljong og krydder, og la det få koke sammen en stund. Smak til med eventuelt mer krydder og salt. Tøm av vannet på bønnene om du bruker ferdig kokte, og skyll det før du har det i gryten.

Lag rotmos/potetmos. Hell tomatsausen med bønnene i en ildfast form, og ha mosen på toppen, ønske du ekstra ost så har du det på. Vil du ha erter på eller til så har du det enten på toppen som jeg hadde, eller du kan ha det til. Forvarm ovnen til 200 grader, sett formen midt i ovnen, og steik i 15 -20 minutter.

Server gjerne med noe godt brød og salat til.

 

 

Fiskepudding er noe ingen av oss har spist på veldig mange år, jeg så her på bloggen at jeg sansynligvis ikke har spist det siden 2012. Jeg har laget til andre, men ikke til meg selv.

Siden Alf ikke tåler verken melk eller egg så lagde jeg melkefri fiskemat da jeg fikk tak i lyr, vanlig fiskemat finner du HER. Det var veldig godt med steikt hjemmelaget fiskepudding igjen, og Alf elsket det.

Fiskepuddingen delte vi opp i skiver og steikte lett med melkefri margarin(siden Alf ikke tåler melkeprodukter, men bruk vanlig smør om du tåler det)

Gulrotstuing:

Til 4 personer:

4-5  gulerøtter

5 1/2 dl Melk/laktosefri eller alternativ plantemelk vann som jeg brukte

1 terning buljong

1 klatt (ca. 20-30 g)smør/melkefri margarin

Ca. 1 ss Maizena

Salt

Pepper

Rens og del gulrøttene i halvparten av melken, smør og buljong  til gulrøttene er møre(rundt 7 minutter, alt etter hvor store biter man har). Bland resten av melken med maizenaen og rør godt ut, hell det over gulrøttene og kok opp under omrøring.  Smak til med salt og pepper.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#lettvintmat #Lettvintmiddag #Enkel #middag #enkelmiddag #Glutenfritt #laktosefri #Middag #Middagstips #Matfrabunnen #hjemmelaget #Morsmiddag #fiskemat #gulrotstuing #Saus  #saustilfisk #saustiltfiskepudding #fiskepudding #steiktfiskepuddingmedgulrotsuing #hjemmelagetfiskemat #lyr #hyse #tradisjonsmat

I går fikk jeg torsk med Karianne sin Hollandaise saus, den er bare så nydelig at jeg i grunnen har lyst å bare “kneke” potetene i sausen, og kun spise det😁. Men nå elsker jeg jo torsk så det var ikke akkurat vont det heller. Tenk at en så enkel middag kan være så fantastisk god, har du ikke prøvd da bør du gjøre det 😉

 

 

Gult er kult, og man blir jo bare så glad av disse fargene, og tallerken er jo så delikat.

Fisken ble steikt på svak varme på steikepannen, med salt og pepper.

Jeg fikk kokte poteter, brokkoli, blomkål og grønne erter og ikke for å glemme Karianne sin helt magiske Hollandaise saus, og den er utrolig enkel å lage å få til.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#lettvintmat #Lettvintmiddag #Enkel #middag #enkelmiddag #Glutenfritt #laktosefri #Middag #Middagstips #Matfrabunnen #hjemmelaget #Morsmiddag #Torsk #Hollandaisesaus #Saus  #saustilfisk #saustiltorsk

D

God morgen en fin ny mandags morgen, ny dag og nye muligheter til å sette fri kreativiteten. Ove har gitt oss en utfordring i dag, han har skrevet et dikt og han vil at det første vi tenker skal du skrive som kommentar.

TAR DU UTFORDRINGEN?

Vi er alle mennesker, men vi tenker, handler, lever, oppfatter og
tolker forskjellig.
Det jeg lurer på er hvordan akkurat du tenker og tolker diktet i forskjellige situasjoner? Hvordan vil du
for eksempel tolke diktet, som står under? Tar du
utfordringen?

Du ser.
Et slag i ansiktet.
Du ser såret, du føler smerten.

“Såret” gror.
Vi ser en film.
Et slag i ansiktet.

Jeg kjenner slaget og føler smerten.

Du ser
ingenting..

 

 

 

Dette er en gammel og god traver, og fordelen med kjøttpudding er jo at man slipper å steike en og en kjøttkake. Man kan fylle kjøttpuddingen med akkurat det man selv liker og har, eller lage den uten fyll. Jeg har også fylt kjøttpudding  med eggerøre enkelte ganger.

Man har også den sausen og tilbehøret man ønsker til, men jeg lagde tomatsaus og poteter til.

Til 4 personer:
800g -1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2-3 egg. Bruker man kjøttdeig er to egg nok, men karbonadedeig trenger tre.
ca. 3 ss vann
1/2 chili
2 løk
2 fedd hvitløk
2 ts salt
2 ss buljongpulver (tåler man ikke gluten så sjekk den, for enkelte typer buljong inneholder gluten)
1 ss spisskummen
1 ss basilikum
Pepper
Grønnsaker etter ønske. Jeg brukte en boks med gulerøtter og erter jeg fikk av naboen for de kom ikke til å bruke den, men neste gang vil jeg heller bruke enten frosne eller skjære opp grønnsakene selv.

Man kan sløyfe hvitløk og chili og bruke det krydderet og grønnsakene man ønsker, liker eller har.
Rens løk, hvitløk og chili og finhakk det før man har det i en bolle med deigen. Ha i krydder, egg og vann og bland alt godt sammen.
Bruker du ferske grønnsaker er det lurt dele de i fine små biter, og bruker man grønnsaker som gulerøtter bør man koke de litt før man har de i kjøttpuddingen.
Bruk en brødform og smør den godt, ha halvparten av deigen i formen og lag en grop midt i langs hele formen, ha grønnsakene i. Ta resten av deigen og legg den opp på grønnsakene og klem den godt sammen med det under.
Steik kjøttpuddingen i rundt 30 minutter på ca. 200 grader (alle stekeovner er forskjellige).

 

Legge halvparten av deigen i en form, lag en grop og fyll på med grønnsaker. Legg så resten av kjøttdeigen på, og klem godt langs kantene.

Tomatsaus:

2 bokser knuste tomater eller 1 kg tomater som hakkes
Vann fra man skyller boksene som blir rundt 3 dl
1 løk
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
2 ts buljong eller en terning
1-2 ts oregano
1 ts paprika (gjerne røykt for en mer spiss på kjøttpuddingen)
1 ts basilikum
Pepper
Eventuelt salt

Ha de knuste tomatene i en panne, bruker du tomater finhakker man de og har de i en panne med litt smør og vann og koker de opp.
Ha i renset og finhakket løk, buljong og krydder og la de få koke i rundt 15 minutter. Smak om du trenger salt og mer krydder.
Bruk stavmikkser for å få en jevn saus.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#lettvintmat #Lettvintmiddag #Enkel #middag #enkelmiddag #Glutenfritt #laktosefri #Middag #Middagstips #Matfrabunnen #hjemmelaget #Morsmiddag #Kjøttpudding #fyltkjøttpudding #tomatsaus #tradisjonsmat #helgemiddag #Søndagsmiddag

I går våknet jeg alt for tidlig og fikk ikke sove igjen, men det var herlig å kunne sitte så lenge jeg bare ville å drikke kaffe og bare stirre tomt inn i det store internettet. Jeg var ute å vannet blomstene, og var bare en snartur inne da jeg hørte en forsiktig banking på døren. Da jeg åpnet stod en  skjønn nabo gutt utenfor med en eidi gave, det var fiken med mandler og sjokolade. Så seinere gikk jeg i postkassen, og der lå det jammen meg et brev, og det var fra selveste “Hverdagsmagi”. 

Jeg var med på en konkurranse hun hadde i påsken, og overraskelsen var stor da fikk et koselig kort og griseflakslodd. Griseflaksen var ikke at jeg vant noe på loddet, men tenk å få oppleve to slike fine ting på en dag!

I dag er det jordens dag, og den bør markeres. Den må vi ta godt vare på så de som vokser opp får overta en sunn og god jord.

Alf og Greta, to veldig gode venner 💕
Selvsådd, det er bare utrolig vakre, og blomstrer tidlig, det er jo herlig når ikke noe annet er kommet frem omtrent.
Gressløk
Kattemynte
Dette er en slags nellik, det er grønn hele vinteren, og vokser villig.
Syrinhortensia
Løpstikke
Skaugumbegonia til høyre, bak til venstre er det georgine, og i melkekartongen er det purreløk
Skaugumbegonian blomstrer allerede, det er en fantastisk blomster, den blomstrer fra tidlig til seint på høsten
Isbergsalat

 

#jordens

#Jordensdag #blomster #vekster