For å være ærlig så er det utrolig sjeldent at vin smaker meg så dårlig at jeg ikke klarer å drikke den, men det skjedde faktisk fredag. Egentlig skulle jeg kjøpe en økologisk vin i bursdagsgave til en venninne av meg, og han skjønningen på polet anbefalte denne vinen på det varmeste, så jeg lot meg sjarmere og friste til å kjøpte en til meg selv også. Normalt sett liker jeg de fleste Spanske viner, men denne ble alt for søt etter min smak. Så da ente en flaske vin til omtrent 150 kr. i gryten sammen med lammekjøtt som kostet omtrent like mye. Så det ble en eksklusiv middag, men heldigvis ble den utrolig god.

Vi var tre stykker som spiste og alt ble oppspist, da synses jeg at det er litt knapt med mat. Det er jo en del bein på lammebog, derfor trenger man gjerne å beregne litt større porsjon kjøtt per person eller når kjøttet er uten bein.

1 kg lammebog

1 purreløk

2 kinahvitløk (bruker du fedd tilsvarer det omtrent 4 fedd)

2 sjalottløk

2 gulerøtter

3 skiver sellerirot

1 stykke persillerot

1 potte fersk rosmarin

Ca. 1 flaske rødvin (om man skal kjøpe vin for å ha i mat, kjøper man den billigste vinen man kommer over)

2 buljongterninger eller annen buljong

Smør/kokosfett til å steike i

Salt

Pepper

2 ss maizena

Del og rens alle grønnsakene. For å få brunet kjøttet er en fordel å bruke en litt vid gryte, om du ikke vil skitne ut steikepannen også. Ha godt med smør i pannen og la det bli godt varmt før man tar i all løken og litt og litt kjøtt av gangen slik at ikke pannen blir for nedkjølt (da blir ikke kjøttet brunet). Brun kjøttet og løken og hell deretter på rødvinen, ha i resten av grønnsakene, buljong og rosmarinen i. La det få koke i omtrent to timer eller til kjøttet er mørt. Når kjøtte er mørt tar man litt vann og rører ut maizena og heller den i gryten under omrøring og gir den et oppkok. Smak til med salt og pepper.

 

Server med poteter eller det som passer enn best. 


Se det flotte kjøttet, det er ikke tull en gang at man får det man betaler for. Dette kjøtte kjøpte jeg på en slakterbutikk, synd de er så få igjen av de.


 


 

Dette er mat for deg som liker smak på maten uten at den nødvendigvis blir for sterk. Jeg elsker fisk og torsk er absolutt på topp ti listen min, men siden jeg har brukt curry paste så smaker den nesten ikke fisk, så dette kan anbefales til barn og unge eller «store» barn som ikke er så begeistret for fiskesmaken.

Til meg brukte jeg:

1 torskefilet

1 sjalottløk

1 gulrot

1 bite squash

½ ss curry paste

½ boks med feit kokosmelk (da blir sausen fyldig)

Litt salt

Skrell løken og guleroten og del de i forholdsvis små biter, det samme gjør du med squashen etter den er vasket. Ha smør i en panne og surr grønnsakene i pannen og hel på kokosmelken, ha i curry paste og la det få et oppkok. Legg torskefileten hel eller delt i gryten, og la den trekke til den er ferdig (hel vil det si rundt 10 minutter, delt i biter toppen tre minutter.

Smak til med salt og eventuelt mer curry.

 

Server med ris,  poteter  eller det som passer deg.

 

Her kan du velge hvilke ingredienser som passer deg best å bruke, jeg har en melkefri periode og bruker derfor kun vann. Derfor ser den blank og fin ut, men det er klart at det er ikke slik vi er vant at blomkål/brokkolisuppe ser ut. Derfor har jeg laget tre forskjellige alternativ, så velger dere selv.

 

(Alternativ 1) 1 liter vann, eller (alternativ 2) ½ l vann ½ l melk, eller (alternativ 3) 9 dl vann og 1 dl  

½ blomkål

½ brokkoli

2 buljongterninger gjerne av grønnsaker

1 ss smør eller så mye du vil bruke (man kan godt bruke kokosfett også)

 2 ss maizena

Salt

Pepper

 

Sett rundt tre dl vann på kok. Rens og del blomkål og brokkoli i biter (jeg bare hakker løs for det spiller ingen rolle hvordan bitene blir, tenk hvordan det ser ut når man kjøper posesuppe da er det nesten usynlige biter). Ha de i en panne pannen med vann, og ha buljongen. La de koke i to til tre minutter, ta pannen av platen og ha i resten av væsken og ha i maizena og rør godt ut. La det koke opp igjen og smak til med salt og pepper. 

 

Blander man det som ikke er så sunt med det som er sunt, så får man en sunn nok middag likevel. Jeg elsker denne ørreten som jeg faktisk bare får tak i på et par Rema 1000 butikker. For det meste har jeg den på knekkebrød, men jeg bruker den også i salat, for eksempel sammen med avokado, eller som her til middag. Den er like god varm som kald.

Risnudler er glutenfrie og er kokt på 2 minutter.

 

Jeg kokte en pakke til meg, silte av vannet og hadde i litt krydder og smør, og delte ørreten i biter og la den på. Og middagen var ferdig. Jeg må innrømme at i dag hoppet jeg glatt over grønnsakene, men det spiller ingen rolle når man gjør det en gang hvert jubelår siden jeg i grunnen er veldig glad i grønnsaker.

 

Kylling og båtpoteter i ovnen med tacokrydder

I dag ble det kyllingfilet og båtpoteter i samme form for enkelhet skyld. Lager du til mange kan man ha potetene for seg øverst i ovnen og kyllingen under i ovnen og bruke varmluft. I dag hvilte jeg før middag, så derfor satte jeg ovnen på 150 grader, og skrudde opp etter 20-25 minutter etter jeg hadde ladet litt 😉

Beregn 1-2 kyllingfileter eller lår og gni de inne med hjemmelaget tacokrydder (enkelt, billig og uten e-stoffer), ha på olje eller kokosfett og sett i ovnen som er 200 grader. La det stå mitt i ovnen og man kan snu de en gang, det vil væreferdig på rundt 25 minutter alt etter hvor store kyllingstykkene er.

Potetene vasket og delte jeg i båter og la de samen med kyllingen under steik.

 

Lag en salat til eller wok grønnsaker.

Nydelig god, sunn og enkel mat!

Beregn 150-200 g fisk per person (Kjøper man ferdig filetert vil det være nok med 150 g fisk om man ikke er storspiser da)

 

Del fisken i stykker, kok opp rikelig med vann og ha i ½ dl salt pr liter vann og ha fisken i pannen. Fisken skal nå trekke og ikke koke, i rundt 10 minutter alt etter hvor store stykkene er. Når fisken løsner lett fra skinnet er den ferdig.

 

Eggesmør:

Hardkok egg (Beregn 1/2 – 1 egg pr. pers)

Smelt smør og ha i findelte egg

 

 

Rens og del gulerøttene og kok i 10 minutter eller til de er ferdige.

 

1 pakke kjøttdeig av lam (400 g)

1 hvitløk

3 vårløk

½ rød chili

½ ss potetmel (kan sløyfes)

2 egg

½ ts cumin

1 ts salt

Litt estragon (jeg hadde en fersk plante, men den kan godt sløyfes)

Pepper

 

Fin hakk løk og chili og ha det sammen med kjøttdeigen i en skål. Ha resten av ingrediensene i, og bland godt sammen. Ha smør på en steikepanne og la den bli god og varm før man tar på formede karbonader. Når de er blitt brun på begge sider skrur man ned varmen, snu de med jevne mellomrom til de er gjennomsteikt.

 

Oppskrift på pesto finner du her

 

Oppskrift på båtpoteter finner du her 

Det er kjekt når jeg kjenner at jeg har lyst å være kreativ igjen.

Jeg var på Ikea, og bare måtte ha noen glasskrukker, selv om jeg klødde meg i hode da jeg kom hjem siden jeg ikke ante hva jeg skulle bruke de til.

Men slik ble det, jeg elsker farger og jeg kjenner at jeg trenger det.

Er du avhengig av farger rundt deg?.

Den største krukken ble et hjem for mine nyinnkjøpte sugerør. 

Slik ser det ut nå på benken på kjøkkenet. 

Eggeglassene forelsket jeg meg i for mange år siden hos en venninne, men fikk ikke tak i. Før de plutselig dukket opp i rosa og rødt, og så fikk jeg noen i andre farger av venninnen min.

Nå er det lenge siden jeg har skrevet noe om hvordan det har gått med «vitaminsjokkprosjektet» mitt for å bli frisk. I dag er det akkurat tre uker siden jeg begynte med denne kuren i rein fortvilelse over å bare eksistere, og ikke leve i livet.

Litt av grunnen til at jeg ikke har blogget noe særlig, er at jeg rett og slett har gjort helt andre ting enn å sitte i sofaen. Jeg har gått turer, og kjenner at kroppen fungerer, noe som bare ikke kan beskrives med ord. Jeg har vært sosial, vært og handlet, klippet meg og gjort andre ting som jeg tidligere ble stresset bare ved å tenke på. For om jeg ikke fikk sove litt etter jobb, gikk alt i ball.

Nå puster jeg om natten og våkner uten å være utslitt. Jeg ser livet gjennom mye lysere briller, og har lyst å finne på ting. Enda «henger hodet» litt etter (hukommelse/konsentrasjon), men det har også blitt mye bedre. Jeg har stadig vondt i kroppen, men nå kommer ‘vondtene’ mer fordi jeg kan presse kroppen, noe jeg ikke har kunnet klare de siste årene. 

Huden min er blitt en fryd, jeg svir ikke i øynene lenger, og har faktisk heller ikke de stikkende nervesmertene. De første halvannen ukene gikk jeg ned en buksestørrelse. Nå går riktignok vektreduksjonen mye tregere, MEN – det går rett vei!

I går, da jeg gikk på tur med en utrolig klok, ung dame, snakket vi om at det føltes som utviklingen var stoppet opp. Men da sa hun til meg: “Du må se tilbake, Randi”. Hm, en underlig ting å si, for vi skal jo alltid se fremover og aldri tilbake, men hun har rett. For tre uker siden var det bare med nød og neppe jeg i det hele tatt orket å dra på helsekostbutikken for å kjøpe helsekosten jeg hadde bestemt meg for å begynne å spise på. Og nå har jeg en aktiv hverdag, der jeg faktisk fungerer. Det er klart at når man har fått en «Flying start» som jeg hadde den første tiden, så kunne det jo ikke fortsette i samme tempo, da hadde jeg vel gått i luften, he he.

Det jevner seg ut og nå begynner den egentlige klatringen mot varig god helse. Kroppen blir litt stresset når ting skjer for fort, derfor setter den bremsen litt på. Men når man gir den litt tid både til å restituere seg (ta seg inn igjen) og å få jobbe seg jevnt og trutt oppover, vil det gradvis bli bedre.

I dag legger jeg ut informasjon om B vitaminene. Den delen har jeg ikke skrevet selv siden det er så mye å skrive, men det er forståelig det som står her, etter min mening. Men spør for all del om du lurer på noe, ingen spørsmål er dumme, det er bare dumt når man ikke tør å spørre. Men husk at kroppen er som en klokke med tannhjul, er det et tannhjul som ikke fungerer, eller fungerer dårlig, så vil hele «klokken» fuske siden alle er avhengig av alle og slik fungerer vitaminer, mineraler og de energigivende næringsstoffene i kroppen også. Derfor kan det være at vi trenger mange forskjellige tilskudd i en periode. Har du hund eller hest, er jeg ganske sikker på at deres kosthold, og hva de får i seg ikke er tilfeldig 😉

Så derfor anbefaler jeg at du leser alle innleggene jeg har lagt ut om dette emnet, slik at du ser en rød tråd.

.

 Vitamin B er betegnelsen på en gruppe flere beslektede vannløselige vitaminer som har hver sine spesielle funksjoner i kroppen. Noen deltar i å frigjøre energi fra de energigivende næringsstoffene, andre er viktige for nerveimpulsene, for å produsere visse hormoner og for å danne røde blodceller. Vitamin B er også nødvendig for at enzymer skal fungere optimalt, og for å kopiere arvestoffene ved celledeling.

Vitamin B12 mangel har på mange områder samme symptomer som lavt stoffskifte, med det er gjerne ikke så rart når man vet at det henger tett sammen.

Vitamin B12 må være til stede når celler skal dele seg, og når arvestoffet skal kopiere seg. Det er også nødvendig med vitamin B12 når kroppen skal danne røde blodceller og vedlikeholde nervesystemet.  

Mangel på vitamin B12 rammer først og fremst celletyper som deler seg raskt og ofte, og dette gjelder særlig de røde blodcellene. Blodmangel er derfor den viktigste følgen av vitamin B12-mangel.

De første symptomer vil være tretthet, hjertebank, uregelmessig hjerteslag, åndenød, svimmelhet, ustøhet, særlig i mørket, og følelse av “å gå på puter”.

Er blodmangelen stor nok kan det forekomme hjertekrampe, uregelmessig hjerteslag, hodepine og smerter i beina.

I tillegg er det en rekke symptomer som kan skyldes B12-mangel: rød, irritert evt. glatt tunge, nedsatt smakssans, fordøyelsesbesvær, luft i magen, endret avføringsmønster, ofte diare, hvite hudarealer uten pigment (vitiligo) og håravfall.

Mangel på B12 påvirker også nervecellene. Det forekommer endret eller nedsatt følesans eller nedsatt vibrasjonssans (man kan ikke merke en stemmegaffels svingninger). Du kan også føle “prikking” i fingerspissene. Senereflekser kan være enten kraftigere enn vanlig, men også utslukket. Etterhvert går tilstanden over i gang- og koordinasjonsbesvær med spastisk lammelse.

Det kan dessuten forekomme psykiske symptomer med sviktende hukommelse, depresjon og demens.

Mange mennesker kan få symptomer fra nervesystemet som det første symptom på B12-mangel uten at de har utviklet blodmangel (opp til 40% av tilfellene)

 Folat, B 9 er nødvendig for at kroppen skal produsere og omsette proteiner, for at røde blodlegemer skal modnes, for at kroppen skal danne DNA, og for at fostre skal vokse og utvikle seg normalt. Folat minimerer risikoen for nevralrørsdefekter (oftest kjent som ryggmargsbrokk). Sterkt grønne grønnsaker, appelsiner og grove kornvarer er gode kilder til folat. Gravide kvinner og kvinner som planlegger å bli gravide, bør øke inntaket av dette vitaminet. I de tre første månedene i svangerskapet er det anbefalt å ta folat-tilskudd. Det er også viktig at eldre tar tilskudd av folat hvis de har et ensidig kosthold og røyker og drikker alkohol.

Niacin, vitamin B3 er nødvendig for å bryte ned karbohydrater til glukose, for å omsette energi og for å bygge opp fettsyrer. Kroppen kan selv produsere vitamin B3 fra en av de essensielle aminosyrene og er derfor ikke avhengig av å få vitaminet tilført gjennom kosten.

 

Riboflavin, vitamin B2 er nødvendig for å frigjøre energi i cellene og for å omsette proteiner og fettsyrer. Vitaminet er ofte bundet til protein, og de beste kildene til vitamin B2 er melk, ost, kjøtt og belgfrukter. Vitamin B2 er svært ømfintlig for lys, og cirka 40 % av vitaminet går tapt under matlagingen. Mangel på vitamin B2 gir diffuse symptomer som sprekker i munnvikene, sår tunge og tørr hud i ansiktet, men vitamin B2-mangel er svært sjelden.

Tiamin,  vitamin B1 er nødvendig for normal nervefunksjon og for å forbrenne karbohydrater. De fleste matvarene vi spiser, inneholder vitamin B1, særlig korn og kornprodukter. Personer som spiser lite (spesielt eldre), eller som har et kosthold som er svært rikt på karbohydrater, kan få i seg for lite vitamin B1. Alkoholikere er også en utsatt gruppe ettersom vitamin B1 er nødvendig for at alkoholen skal kunne omsettes i kroppen.

Du kan lese mer her,  her og her

.

 

Dette er samme sjokoladekaken som jeg laget for litt siden, det som jeg har forandret på er at jeg har i en ss. cocosa og ½ ss fiber. Husk at dette gjør at kaken blir litt mer saftig. Jeg så på kakekrigen at en av deltakerne hadde bringebær i sjokoladekaken og dette kunne jeg ikke la være uprøvd. Det er utrolig godt, men veldig søtt.

Sjokoladekakebunn:

2 egg

2 1/2 dl sukker

4 1/2 dl mel (jeg brukte Toro sitt lyse mel siden jeg må ha den glutenfri)

1 1/2 -2 ss kakao

1 ts ekte vaniljepulver som kjøpes i helsekost (eller to ts vanlig vaniljepulver)

1 dl vann

3 ts bakepulver

150 smør smeltet

1 ss cocosa (kokosfett

½ ss fiberhusk

Pisk egg og sukker til det blir hvitt, ha så i vekselvis det tørre og det våte. Ha røren i en smurt form og sett den på nederste rille i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter.

 

Fyll:

Jeg begynte å måle smør, melis og syltetøy, men jeg måtte ha litt mer av alt hele tiden derfor blir dette enda en ca. oppskrift.

Ca. 400 g smør

Ca. 1 pakke melis

Ca. 2 s dl bringebærsyltetøy

Det kan være en fordel å bruke smør som har vært fremme en stund.

Ha smør og melis i en mikser og la det gå til det blir hvitt, ha i syltetøyet og la mikseren gå til alt er godt blandet.

Del kaken i tre og fyll kaken, pynt med det du måtte ønske