Jeg slutter vist aldri å forsøke å få ungene mine til å spise fisk :-). Minstejenten var på middag, og hun vil alltid ha rotmos for det elsker hun, og da blir det også ofte pølser til. Men nå ville jeg se om jeg fikk til å lage den med en ny vri, og jammen ble det godt, og hun elsket det.

Til 4 personer

4-6 poteter litt etter størrelsen

1 blomkål

1/2 pk frossen spinat

50 g smør (her kan man ta i mer eller mindre alt etter ønske)

Salt 

pepper

Ca. 400 g Torsk eller den fisken du har som må være beinfri

Ca. 50 g revet parmesan 

Rensk og del potetene og sett de på kok, rens blomkålen og del litt og kok sammen med potetene. Når de er ferdig kokt tømmes mesteparten av vannet av, og man har i smøret så det får smeltet.   Og man har i frossen spinat og lar den ligge til den er tint, da bruker man stavmikkesr, en moser, eller maskin å mose poteter og blomkålen.  Smak mosen til med salt og pepper, og ha mosen i en ildfast form.  Strø et lag parmesan på, del fisken opp i tynne biter , man kan også koke fisken før man har den i om du ønsker det. Har du rikelig mos kan du ha litt opp på fisken også, strø så parmesan på toppen, og sett den ildfaste formen mitt i ovnen på 210 grader, og stek i mellom 15-20 minutter, eller til osten er smeltet og gylden brun. 

Denne høres gjerne rar ut, men det ble knall godt!

#rotmos #Fisk #torsk #parmesan #glutenfri #middagstips #Blogg #bloggtoppen #sunt # Godt #enkelt #morsmiddag #Middag

                                        

Smuldrepai er veldig enkel å lage, og er nydelig godt. 

100 g hasselnøtter (kan byttes ut med andre nøtter eller mandler)

1 dl havregryn

1 dl mel (glutenfritt om han ikke skal ha gluten, jeg brukte Toro kakemiks)

200 g smør

1 ts ekte vanilje

1 dl sukker (jeg brukte kokossukker, det er mørkt på farge, så da ble deigen nokså mørk, men fy søren så godt)

Plommesyltetøy eller det man har

Hakk nøttene, smelt smøret i en kjele og ha i havregryn, mel, sukker og nøtter og bland alt godt sammen. 

Smør en ildfast form og ha syltetøy i bunnen, og fordel deigen opp på. Sett i ovnen på 210 grader og steik i rundt 10-15 minutter til den er sprø og gylden på farge. Server gjerne med is eller krem (jeg hadde bare “fuskekrem” (soyakrem på boks), vaniljesaus er også veldig godt til. Tåler man ikke melkeprodukter finnes det en veldig god vaniljesaus man kan få kjøpt på mange vanlige større butikker.

#Glutenfri #melkefri #Søtegleder #Søtt #Godt #kake #glutefrikake #melkefrikake #enkelt #Middag #middagstips #kaffemat #Blogg #bloggtoppen #matblogg

Ikke noe er kjekkere en å sanke fra høstens grøde, og denne gangen er det fra min snille bror og svigerinne. De har et svært plommetre og de klarer ikke å spise alt selv, og jeg er ikke vond å be. Jeg så på en oppskrift på frukt.no, men med disse plommene burde jeg ikke hatt i vann i det hele tatt, jeg måtte rett og slett ta av væske, og tilsette tykningmiddel.

                                                         

4 kg plommer

ca. 1200 g sukker

1 pose tykningmiddel

Trenger du vann har du i litt, men begynn med et minimum.

Vask og rens plommene, jeg tok ikke ut steinene men plukket ut de fleste etter at plommene var kokte, så du må gjerne dele de og ta ut steinene før du koker syltetøy. . Ha plommene i en stor panne sammen med sukker og eventuelt vann, og la det få koke til de er gått i oppløsning. Plommene jeg hadde var nokså faste, så de stod å puttret i rundt 1/2 time. Når alt var mykt og fint plukket jeg ut de steinene jeg så, hadde i tykningmiddel, og lot det koke opp under omrøring, og koke i to minutter. 

På forhånd hadde jeg vasket og kokt glass og lokk, slik at de var gullende reine, dette er helt nødvendig så de ikke begynner å mygle. 

Jeg fylte glassene så full som jeg fikk de til, skrudde lokket godt til, og satt de opp ned. 

Så må glassene oppbevares kaldt.

Nydelig godt syltetøy.

#Plommer #Sylting #Plommesyltetøy #Hjemmelaget #Safting #Pålegg #syltetøy #Middag #Morsmiddag #Mamma #Blogg #bloggtoppen #glutenfri

#melkefri 

 

7 dl kokte kikerter

1 løk

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

1/2 potte basilikum eller koriander eller en krydderplante du liker, de viser seg at de er litt forskjellig som blir brukt.

2 ts paprikapulver

2 ss spisskummen

1/2 ts kardemomme

1 ts chilipulver

Ca. 1 1/2 ts salt

2 ss glutenfritt mel. Man kan bruke det melet man ønsker jeg har sett alt fra kikertermel til hvetemel. 

Jeg anbefaler å bruke tørkede erter men legger i bløt, det blir billigere, bedre og kakene holder bedre sammen, se HER hvordan man legger legger erter i bløt og koker de. Rens og del løken i biter, tøm vannet av ertene og ha de i en foodprossessor (har du ikke det kan du bruke en stavmikser eller lignede). Ha i krydder og la blandingen gå til den er helt jevn, ha i melet og la den gå til melet er blandet godt sammen med resten. 

Form kaker (kakene skal være små, men jeg valgte å lage store kaker) og ha de på en god og varm steikepanne. Steik de på begge sider til de er gylden brun, skru ned varmen og la de få ligge å steike i noen minutter på hver side. Kakene vil være bløte inni, men om man avkjøler de blir de fastere. 

Hva man serverer til kan man velge selv, ser noen har brukt pitabrød, wraps og hamburgerbrød og humus, jeg hadde kun salat og Tzatsiki og oppskrift på den finner du HER

#vegetarmat #meatfreemonday #falafel #tzatsiki #sunt #godt #glutenfritt #melkefritt #Middag  #middagstips #Morsmiddag 

                                                               

Dette er en utrolig enkel og veldig god måte å bruke opp ferdig kokt ris på. Som jeg alltid  påpeker må risen ha blitt satt kaldt straks den er kald nok til det, slik at ikke bakterieveksten får kost seg. Dette gjelder ikke bare ris, men all mat med masse overfalte. 

Bruk opp maten, ikke kast den med mindre den er dårlig!

Til to personer:

Ca.1 1/2 kopp ferdig kokt ris

Smør å steike i

Du kan ha i akkurat de grønnsakene du vil, og bruke de krydderne du har og liker, dette her er hva jeg hadde.

1/2 løk

1 vårløk

1 nepe

 1 lite gulerot

1/2 gul paprika

Et stykke squash

Fersk gressløk

Spisskummen

koriander

chilipulver

basilikum

salt 

Pepper

Fisken steikte jeg bare med salt.

 Jeg har gressløk i hagen så det bruker jeg når det passer seg slik som her.

Jeg renset alle grønnsakene guleroten og nepen raspet jeg siden de tar litt tid å bli gjennomsteikt, resten delte jeg i passe store biter. 

Jeg steikte løken først, så hadde jeg på risen og så resten, og til slutt smakte jeg de hele til med salt og krydder. 

 

#ris #koktris #rester #resteravris #ikkekastmaten Middag #middagsrester #Middagstips #morsmiddag #billig #Billigmiddag #kjappt #Kjappmiddag Glutenfri #melkefri #Sunt #Godt.

Høns er undervurdert god mat, og her er en av mange oppskrifter som man med fordel kan bytte biff ut med hønsekjøtt.

Til 4 personer:

1 Høns Ca. 1 kg (jeg fikk bare tak i en høns de kalte verpehøne, nå trodde nå jeg at alle høns var det, men, men. Det har nå i allefall ikke lat den bli gammel siden den er så liten)

Sett hønsa på kok i en panne og ha på vann på til det dekker høna. Jeg tar alltid vare på det groveste på purreløken, putter det i en pose jeg har i fryseren, og når jeg skal koke som høns putter jeg det pannen, det gir veldig god kraft. Kok høna i 1 1/2-2 timer.

Når du stikker en kiv i den og den løsner fint er den ferdig, ta den opp av kraften og la den få avkjøle seg så du klarer å rense den. 

Sett ris på kok om du vil ha det til, da bruker du hønse-kraft å koke risen i, dette gir ekstra god ris.

1 stor løk

200 g Sjampinjong 

1 rød eller oransje paprika(kan sløyfes)

1 boks knuste tomater

3 gode ss tomatpuré

3 terninger med hønsebuljong

2 dl kraft av høns

1 boks rømme (jeg brukte laktosefri rømme)

Salt

Pepper

1 ts med sukker for å balansere ut smaken

Rens og del løken, soppen og paprikaen og del i biter, sur de i smør eller olje i pannen, ha så på knuste tomater, bruk hønse-kraften til å skylle ut boksen med, og hel så i gryten. Ha i tomatpuré, buljong, salt, pepper og sukker og kok alt opp, ha så i rømmen og hønsekjøttet,  og smak til om det trengs mer salt, pepper eller sukker. 

Velbekomme!

                                                              

 

#høns #Høne #middag #hønsefrikase #Middag #Middagstips #glutenfri #Laktosefri #Enkelt #sunt #Morsmiddag #blogg #bloggtoppen #Bergen Matblogg