VELKOMMEN TIL MORSMIDDAGS VERDEN! Alle mine oppskrifter består av mat som er laget fra bunnen av. Her finner du matoppskrifter som inkluderer de aller fleste, og som også er tilpasset de med ulike matallergier. Du finner også oppskrifter på vegansk og vegetarmat. Jeg er utdannet innen ernæring, så gode ernæringsråd får du også. Jeg er glad i å gå turer i skog og mark, og du kan «slå følge» med meg på disse turene. Siden en av mine store lidenskaper er hage -og blomsterstell så skriver jeg også om det når det passer. Det kommer et og annet reisereisebrev i ny og ne, og diverse tips og kreative ideer om alt mulig rart. Morsomme historier fra mitt liv som ikke er helt A4 får du nok også iblant. Jeg har dysleksi så innleggene blir nok krydret med skrivefeil😁. Takk for at nettopp DU stakk innom. Jeg både ser og hører gjerne fra DEG igjen!
I dag fikk jeg bild av Laila min venninne, som hadde laget fylt croissant, og det så helt himmelsk ut. Så i dag har jeg gjort noe jeg meget sjeldent gjør, jeg har kopiert oppskriften rett fra Godt sin side, bildene er Laila sine.
6 egg
100 g majones
150 g crème fraîche
1 stk eple, grønt, i små terninger
0.5 stk rød paprika, finsnittet
1 ss karripulver
1 – 2 ts sukker
3 ss gressløk, finhakket
1 ts dijonsennep
0.25 ts cayennepepper
salt og kvernet pepper
4 stk croissant (Man får kjøpt glutenfrie på blant annet noen Menybutikker, og helt sikkert på flere)
spirer
Kok eggene i 10 minutter. Hell av vannet og avkjøl eggene med kaldt vann. Skrell og grovhakk eggene.
Skrell og kutt eplene, kutt paprikaen og ha det over i en bolle.
Bland sammen majones, creme fraiche, karri, sukker, gressløk, dijonsennep og cayennepepper sammen med eplene og paprika.
Rør til slutt inn eggene.
Smak til med salt og pepper.
Skjær og åpne croissanten på toppen og fyll med eggesalat. Topp med spirer og server.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Jeg ble jammen bed på middag hos Ingrid nabo i dag, det er jo så utrolig koselig å spise sammen, og å slippe å lage middag for en gang skyld. Ingrid hadde rødbeter som moren hadde dyrket frem, det var jo ekstra stas å få smake.
Laks i ovnen:
3-4 stykker fisk
Salt
Pepper
Olje
Ha fisken i en ildfast form, ha på salt, pepper og olje, ha det i steikeovn på 200 grader i rundt 20 minutter. Man kan selvfølgelig også steike i airfryer om du ønsker det. Ha airfryer på 180 grader og steik i rundt 10 minutter, eller til fisken er ferdig.
Rotgrønnsaker i ovnen
2 rødbeter
2 gulrot
2 sneier sellerirot
1 purreløk
Olje
1 pose med oyster spring onion saus
Det er lurt å begynne med grønnsakene siden det trenger lengst tid i ovnen.
Rens og del grønnsakene, og ha det i en ildfast form. Sett i ovnen på 200 grader i rundt 25 minutter.
Når det er rundt 5 minutter igjen av steiketiden har man på sausen og vender det godt i grønnsakene.
Ingrid hadde kokte poteter til.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Jeg har vært å plukket litt ramsløk, og det luktet så himmelsk da jeg hadde hakket den opp, så det måtte jeg ha til middag i dag. Å du hendelse så nydelig, jeg kunne bare spist ramsløk. aioli og båtpoteter.
Kjøttbollene finner du oppskrift på HER, det hadde jeg i fryseren.
Ca. 2 ss knust eller finhakket ramsløk, man velger selv hvor mye man ønsker å bruke.
1 fedd hvitløk (den kan sløyfes, for ramsløken smaker jo hvitløk)
Ca 1 ss saft av lime
Salt
Pepper
Båtpoteter med ramsløk:
Til 2 personer
4-5 store poteter
Ca. 2 ss opphakket Ramsløk
Ca. 1/2 dl olje
Salt
Del potetene i båter. Bland olje, salt og ramsløk og hell over potetene, og bland godt sammen.
Ha i en ildfast form og ha i steikovnen på 200 grader i rundt 20 minutter, eller i airfryer på 200 grader i rundt 15 minutter. Vend potetene under veis.
Er potetene for lite salt, så har man på litt etter det er ferdig.
Jeg hadde crispysalat, ruccola, paprika og avokado til.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Hvor mange ganger jeg har skrevet at jeg skal spise ut av fryseren, det har jeg ikke tall på, og like mange ganger skjer det ikke. Er man en sanker, så er det faktisk nokså umulig å tømme en fryser, for man fyller jo stadig på. Så i dag tenkte jeg at jeg måtte bruke noe fiskekraft som jeg lagde da jeg lagde fiskekaker for en tid tilbake. Og mens jeg rotet etter fisk, så dukket det opp klippfisk som var ferdig utvannet og kokt, som ble for mye da jeg hadde bonusfamilien på besøk for en tid tilbake. Knuste tomater hadde jeg også i fryseren, så i dag har det da minket litt 😁. Alt dette og litt til ble til en nydelig tomatisert fiskesuppe med klippfisk.
Til 2 personer:
Ca. 250 g ferdig klippfisk
1/2 løk, bruk den løken du har og liker (sjallottløk kan være små, så da må du muligens bruke mer)
2-3 fedd hvitløk
Olivenolje passer godt å bruke her, men man kan bruke nøytral olje eller smør
3 dl fiskekraft som du finner oppskrift på HER og rekekraft HER som begge kan brukes
1 boks/beger knuste tomater
Ca. 1/2 paprika
1-2 ts røykt paprika, det setter en ekstra spiss på suppen
Litt gressløk også fra egen hage, kan også skippes
Rens og del løk og hvitløk, surr det i olje i en panne, ha så i kraften, tomatene og krydder og salt. La det hele få koke sammen rundt 10 minutter, jeg tok fisken i for tidlig så den kokte helt sønder og sammen siden den allerede var kokt, men det smakte nydelig likevel, det er vel mest estetisk. Findel gressløk eller andre urter du måtte ha, og ha i rett før servering
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
Når jeg først begynner å spise noe, så har jeg dilla en stund, og slik er det vist med pasta for tiden. Og når “anfallet” er over, kan det gå månedsvis før jeg spiser det igjen. Og pasta måtte det bare bli i dag, så med hode i fryseren, fant jeg noen kjøttboller jeg lagde for en tid tilbake. Da lagde jeg kålruletter med rødkål,
og i stede for å lage masse kålruletter, så lagde jeg også noen kjøttboller, og kjøttkaker av deigen, bare litt tilpasset etter å ha laget en grunnoppskrift.
Jeg elsker erter og vi har jo så godt av å spise det, så det hadde jeg i sausen, men det må du ikke ha om du ikke liker det.
1 pakke kjøttdeig eller karbonadedeig. Bruk den typen deig du liker, men tradisjonelt bruker man vanlig oksekjøttdeig.
1 ss potetmel
1 liten eller 1/2 løk (kan sløyfes)
1 fedd hvitløk (kan også sløyfes)
1 dl vann
Knivspiss muskat
Knivspiss allehånde
Pepper
1/2 ss pulverbuljong (tåler du ikke gluten må du sjekke buljongen, den kan inneholde gluten)
Eventuelt salt
Pepper
Finhakk løk og hvitløk så smått som mulig, ha det i en skål med kjøttdeigen, krydder, buljong og potetmel, bland godt sammen. Spe med vannet, er deigen for fast så har du i mer vann, kjøttdeig kan variere en del i konsistens. Lag en liten prøvekake og steik den, og juster smaken om det behøves.
Bruker du airfryer legger du bollene på et bakepapir eller lignende så bollene ikke brenner ned i underlaget. Sett airfryer på 200 grader i rundt 6 minutter, steiketiden vil nok variere noe ut fra hvilke merke man har, og hvor store bollene er. Jeg lager alltid litt store boller så jeg blir fort ferdig. Er det ikke ferdig på 6 minutter så setter du på noen minutter til.
Tilberedning i steikeovnen: Legg bollene på bakepapir eller smurt ildfast form, sett den midt i ovnen i en forvarmet ovn på 200 grader i 10-15 minutter.
Steikepannen har man smør i pannen og legger bollene i på god varme, snur det etter hvert som det blir brune.
Fløtesaus:
3 dl fløte/laktosefri eller plantebasert om man ikke tåler melkeprodukter
5 dl kraft/font eller 2 buljongterninger og 5 dl vann
1 klatt smør tåler man ikke melkeprodukter kan man bruke melkefritt margarin (jeg brukte plantebasert)
1 klatt smør/melkefri margarin
2 ss maizena
Salt
Pepper
2-3 dråper soyasaus (glutenfri for oss som trenger det)
Tyttebær
Erter om du liker det
Litt vårløk
Ha i alt det våte, og ha i maizena og kok opp, smak til med pepper, soyasaus og eventuelt pepper. Ha i tyttebær og smak om du trenger mer salt og pepper. Ha kjøttbollene i sausen og la det få bli varm. Har man steikt bollene i ovnen eller på panne, så bruk steikeskyet i sausen.
Server med pasta(glutenfri for min del, eller det tilbehøret du foretrekker.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER.
I dag har jeg vært på kurs i hele dag, og jeg fikk så lyst på biff og fløtegratinerte poteter. Ikke ofte jeg lager det bare til meg selv, det er liksom litt delemat. Fløtegratinerte poteter tar veldig lang tid å steike, så i dag så kokte jeg potetene i en panne med fløten osv. først. og på slutten hadde jeg det i airfryer i rundt 7 minutter. Kunsten å steike biff så den er mør å fin er i grunnen enkelt. Kjøpt Norsk skikkelig biff, og steik den som jeg beskriver under i oppskriften.
Beregn mellom 100-200 g biff per. person. For min del er 100 g rikelig
Har du en jernpanne så er det best å bruke. Ha en god og varm panne med smør/melkefri margarin. og legg biffen i pannen. Snu den når den er blitt brun/steikeskorpe , og når den andre siden også er blitt brunet, skrur man av platen, og lar biffen ligge i pannen, gi den en god pause(rundt 20 minutter). Om du ikke har så tykt stykke biff, så holder det å gjenta denne prosessen rett før man skal spise. Ha på det krydderne du ønsker, jeg hadde bare salt og pepper. På denne måten får du en saftig og mør biff, prøv da vell!!!!!
PS: Ikke alle liker at biffen er rød i midten. Har du biff som skal deles, da deler du den, og har det stykkene som skal bli godt steikt, rett ned på pannen på god varne Ca.1/2 minutt i pannen på hver side, da blir den perfekt uten at den blir tørr. Er det hel biff, så gjenta prosessens som over.
4 personer
10 poteter
½ kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk
Ca. 5 dl fløte (den skal nesten dekke potetene) For melkefri variant så bruk en plantebasert fløte og kutt ut osten.
Ca. 1 ts salt
Pepper
1-2 dl raspet ost
Ha fløten i en skål og ha i renset og finpresset hvitløk, salt og pepper i. Smak om det er nok salt, det skal være nokså salt siden potetene trenger en del salt.
Rens og del potetene i skiver, rens og finhakk hvitløk og ha det i en panne, og kok det rundt 15 minutter til det begynner å trekke til seg fløten. Ha det i en ildfast form, og sett det i airfryer på 180 grader så det ikke blir brent, i rundt 7 minutter. Eller i steikovnen i rundt 15-20 minutter, eller til potetene er myke. Vil du ha på ost, så har du det på helt på slutten av steiketiden.
Har du en liten kvast timian eller rosmarin så ha gjerne det i, men ikke et møst
Salt
Pepper
Ønsker du en fyldigere saus, så bland litt av kraften ut i Ca. 2 ss maizena, ha det i sausen, og rør under oppkok. Jeg hadde den som den var
Rens og findel løken, surr litt i pannen, ha på rødvin og kraften, og la det få koke så lenge du holder på med resten av middagen, smak så til med salt og pepper.
Jeg hadde til steikt tomat, for det bare elsker jeg, brekkbønner, blomkål og steikt sopp.
Del gjerne innlegget med familie og venner
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Besøk av en venninne og full fart pizza med det jeg hadde. Det ble litt less is more pizza, men veldig god og mettende. Å ha på granatepler gir den syrlige gode smaken.
Glutenfri pizzabunn finner du oppskrift på HER. Man kan selvfølgelig kjøpe ferdig pizzabunn og pizzasaus for den del.
Ca. 150 g skav av elg, men man kan bruke både lammeskav eller reindsdyrskav
Ca. 10 tomater
1/2 glass fetaost
Ca. 1/2 boks mais
Parmesan og Jarlsberg ost etter ønske fra Miriam (jeg hadde lite på min del av pizzaen)
—
Etter steiking hadde jeg på
4 vårløk,
1 bit granateple (granateple ble den syrligheten som tyttebær ville gitt, men det ville hun ikke ha på.
En god håndfull ruccola.
Når pizzasaus og bunn var ferdig, renset og delte jeg alle grønnsakene og kjøttet, og hadde på pizzaen, samt raspet ost. Da pizzaen var ferdig hadde jeg på vårløk, granateple og ruccola.
Det smakte veldig godt, så dette kan anbefales.
Del gjerne innlegget med familie og venner
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram er randistole HER
Jeg fikk besøk av Laila som jeg har jobbet med i går, og hun hadde med seg hjemmelaget mangosalsa. Den måtte jeg bare forsøke i dag, og den var nydelig på smak, bedre kan det ikke bli.
Til 2 personer:
Ca. 200 g pasta etter eget ønske (glutenfri for min del)
2 kyllingfileter
1 løk
1/2 paprika
4-6 sopp (liker man ikke sopp så kan man bytte med en annen grønnsak)
Olje elelr smør til surring
1 tomat, har du scherrytomater så ser det penere ut
3 ts med mangosalsa oppskrift på hjemmelaget kommer. Det finnes mange forskjellige typer mangochutny, så prøv deg frem, for noe er veldig sterk. Den Laila hadde laget var mild og fin i smaken.
2 dl fløte/laktosefri eller som jeg brukte plantebasert
2 ss soyasaus (glutenfri for min del)
Salt
Pepper
Jeg hadde litt sitronsaft i for å få litt syre i, men man kan også bruke hvit hvithvinseddik.
Litt gressløk til pynt
Sett pastaen på kok etter anvisning på pakken.
Rens og del løken, sopp og paprika og surr det i pannen. Del kyllingfileten og ha den i pannen, og la den få godgjøre seg litt. Ha så i fløte, mangosalsa, soyasaus og salt og pepper. Del tomaten og la den få bli med på slutten av koketiden. Smak til om du må ha i mer mangosalsa og salt og pepper.
Del gjerne med venner og kjente.
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole
For en liten stund siden fikk jeg tak i hyse, og da lagde jeg fiskekaker. Det er noe av det aller beste jeg vet om, og denne oppskriften jeg fikk etter min bestemor, er virkelig god. Siden jeg nå selv er blitt bestemor og jeg har et barnebarn som ikke kan få i seg melkeprodukter så lager jeg det melkefrie, men oppskriften er den samme om man bruker melk eller plantebasert fløte/melk.
1 kg skinn og beinfri fersk filet av hyse eller lyr, fisk som har vært fryst får ikke samme bindingen av deigen.
2 strøkne ss potetmel
1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).
½ ts muskat (har en ikke dette, så kan det sløyfes )
5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (4dl plantebasert fløte og resten vann). Det vil variere veldig hvor mye væske man må ha i, det kommer ant på hvor fersk fisken er. Blir deigen for tynn kan man la det stå litt, så blir den fastere, eller ha i litt mer potetmel.
Fisken må være skinn og beinfri, den bør ikke ha vært frossen. Fisken og melken må ha samme temperatur. Jeg har en gammel og kraftig Foodprosessor, den tåler mye fisk i, men jeg anbefaler å dele fisken i biter, og ikke ha for mye fisk i om gangen, da kan det bli for tungt for maskinen.
Ha fiskefileten og salt i en foodprosessor, og la maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat i og bland det i fisken, begynn å spe med litt og litt væske, mens maskinen går. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å steiker/koke, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs.
Jeg hadde kokte poteter, smeltet smør med gressløk, raspet gulrot og eple halvt om halvt, men litt limesaft.
Fiskekakene steikte jeg forsiktig på pannen til det var gjennomvarme.
Del gjerne med venner og kjente.
Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole
Brennenesle er både sunt og gratis, og hos meg gror det ute i en blomsterkasse. Jeg har lest at der det er god jord trives brenneslen. Jeg var rett og slett ute å klippe med meg en god kvast med brennesle og lagde en nydelig god suppe, mer kortreist og naturlig mat får man ikke.
Til 2 personer
100 g brennenesle.PS: Brennenesle skal kun plukkes når de er nye skudd, altså helt først i sesongen
1 løk
2 fedd hvitløk
Smør til steiking eller om du ønsker å bruke olje, eller melkefri margarin
5 dl vann eller kraft
3-4 Grønnsaksbuljong eller annen buljong du har (husk at noen buljongtyper kan inneholde gluten )
2 dl fløte/Melk/laktosefri eller plantebasert fløte som jeg bruker.
1 ss maizena.
Pepper
Eventuelt salt
Ønsker man hardkokt egg og brød til så bruker man det.
Vask brenneneslen før bruk. Jeg renset og delte løken i biter og hadde den i en panne med godt med smør, der fikk den surre i pannen noen minutter før jeg hadde i brennenesle, vann, fløte, buljong og maizena. Så kokte jeg det hele opp under omrøring. Jeg brukte stavmikser til å blende suppen så den fikk en mer glatt konsistens. Så smakte jeg den til med pepper og eventuelt salt.
Del gjerne innlegget med venner og familieLink til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER, Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram er randistole HER