Pavlovaterte til feiringen 🇳🇴

Pavlova er naturlig glutenfri, veldig enkel å lage og er lett å lage melkefri. Men det aller beste utenom at den er så god at man spiser seg i hel er at man kan lage bunnen ferdig lenge før man skal bruke den. Jeg bruker å pynte denne med melkefri krem, blandet med litt melkefri vaniljekrem og bær. Theodor mitt lånte barnebarn, sier at ingen lager bedre krem en meg så da smaker det ikke så verst.

Både vaniljesausen som kan piskes til krem, og forskjellige melkefrie kremer finnes i kjøledisken på butikken.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og smurte den før jeg hadde marengsen i formen. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte/fløteerstatning (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Det er veldig godt å blande vaniljekrem i kremen. Det finnes en veldig god melkefri vaniljekrem om man ønsker å ha den i. HER finner du oppskrift på hjemmelaget uten melk og gluten

Bruk de bærene og frukten du liker og har.

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis

Jeg bruker ofte å ha mynteblader på, men den er knapt kommet opp enda, så det får bli neste gang.

#Pavlovaterte #Pavlova #kake #fest #17mai #glutenfri #melkefri #Kake #Melkefri #Morsmiddag #dessert #bær

Hjemmelaget vaniljekrem (også uten melk)

Vaniljekrem er veldig enkelt å lage til, men det kan lønne seg å lage den på forhånd.

 

 4 dl melk eller soyafløte for melkefri variant

2 ½ ts ekte vanilje (kjøpes i helsekost)

2 ss maizena

3-4  ss sukker

1 knivspiss gurkemeie for fargen (man kan også bruke litt gul farge som man bruker til marsipan osv.)Kan kuttes ut da den kun er for fargens skyld!

1 knivspiss salt

Ha alt i en panne og kok opp under omrøring. Den har også godt av å stå en stund gjerne en dag eller to i kjøleskapet, slik at smaken får utvikle seg. Blir den for tykk, ha i litt mer veske og rør godt om før(bruk gjerne en kjøkkenmaskin for å få den luftig) servering. Skal man blande den i krem må den være helt kald før man blander med krem.

Det er nok ikke den estetisk mest fine kremen, men den smaker godt med ekte vanilje

#Vaniljekrem #melkefri #glutenfri #morsmiddag #dessert # kaker

Nachos med guacamole og enkel salsa

Nachos er godt, men det er vel mat jeg helst spiser når barna eller bonusfamilien er her. Men i dag fikk jeg knakende lyst på det, og det er jo veldig god og smakfull mat, og rimelig enkelt å lage til.

Kjapp hjemmelaget salsa:

To personer.

1 stor tomat

1 fedd hvitløk

salt

Chilipepper

Smør til å surre tomaten i

Skjær tomaten opp, i små biter sammen med hvitløken, og ha de i en panne sammen med smør. Ha i litt chili og salt, og a det få stå å surre mens du begynner å lage til resten av maten.

Oppskrift på guacamole finner du HER. Men jeg bruker å kutte ut melkeprodukter i den.

Hjemmelaget tacokrydder finner du oppskrift på Hjemmelaget tacokrydder Her

Jeg steiker alltid en pakke med kjøttdeig/karbonadedeig, og det jeg ikke bruker, fryser jeg og har i taco, pizza og lignede.

Ha på enten en ferdig kjøpt pakke med tacokrydder, eller så mye hjemmelaget som du ønsker.

Ca. 1/2 dl vann

salt

Pepper

Navchoschips

Ost (jeg bruker parmesanost)

Vårløk

Jeg hadde litt brune bønner i også, men det trenger man ikke ha.

Steik kjøttdeigen i smør, ha på krydderet og vann, og la det få kose seg på pannen i rundt 5 minutter.

Ha nachoschips i en ildfast form, hell kjøttdeigen over, dryss raspet ost over og sett formen i ovnen på rundt 200 grader i rundt 5 minutter, eller til osten er smeltet.

Ha på litt vårløk, salsa og guacamole. Ønsker du rømme så tar du det på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#hjemmelaget #mat #fra #bunnen #Fredagsmat #middag #middagstips #Morsniddag #Nachos #Glutenfritt

Grillet kylling og grønnsaker

Med så nydelig vær må man benytte anledningen til å grille. Det ble marinert kyllingfilet med tomat og urter, og så ble det de grønnsakene jeg hadde i kjøleskapet. Jeg har aldri grillet søtpoteter før, men det kan jeg virkelig anbefale. Jeg har arvet en elektrisk bordgrill, og den ble forsøkt for første gang i går, og jeg må si at den er helt fantastisk når man kun er to.

Jeg burde tatt søtpotetene på grillen sammen med kyllingen, for de tik litt tid for å bli ferdig. Men med en ventepølse først gikk dette helt utmerket.

Jeg hadde utenom kyllingen, søtpoteter i skiver som jeg tok skallet av, aubergine, litt paprika,  noen kokte poteter som jeg grillet , squash og salat.

Dette ble virkelig et kongemåltid.

#grilling #sommermat #Kylling #grønnsaker #Middagstips #Middag #morsmiddag #Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #glutenfri #melkefri

Steikt tosk med spinatsaus

Torskefilet er bare helt nydelig mat, det er min yndlingsfisk. Siden den er så god i seg selv, ender jeg ofte opp med å lage den på tradisjonelt vis.  Men i dag bestemte jeg forsøke en ny vri ny vri, og det smakte meg helt fantastisk!

Beregn 150-200 g skinn og befri filet. Fisken steike jeg på stekepannen,  eller  du må gjerne ha den i sausen om du ønsker det. Eller man setter alt i stekeovnen på rundt 200 grader med folie på. Beregn rundt 30 minutter steketid.

Spinatsaus til fisk:

Til 4 personer trenger man:

Ca. 16 biter frossen spinat. Bruk gjerne fersk om du ønsker det.

1 løk

2-3 fedd hvitløk, kan selfølgelig tas bort om du ikke vil ha/ikke kan bruke

Ca. 50 g smør eller mer

1 lime

Salt

Pepper.

Skjær løk og hvitløk i biter og surr i smøret, ha i spinaten. Når spinaten er tint har man i lime saft, salt og pepper.  La det surre et minutt eller to. Smak til om du ønsker mer lime, salt eller pepper.

 

 

#Torsk #fisk #spinat #godt #enkelt #hjemmelaget #Mat #fra #bunnen #av #middag #Middagstips #morsmiddag #glutenfri #melkefri

Fiskeburger med Coleslaw med søtpoteter og uten melkeprodukter

Jeg har vært ut å kjøpt de første blomstene for denne sesongen, og det er bare noe av det kjekkeste jeg vet. ENDELIG blir det farge ute, det gjør virkelig noe med meg. Men da jeg åpnet kjøleskapet for å se hva jeg kunne ha til fiskekarbonaden så jeg nesten møllen komme i mot meg (er en spøk ;-)), men tomt var det for veldig mye. Jeg orket ikke dra på butikken, så jeg fant det jeg hadde, og da ble det Coleslaw salat HER av de restene jeg hadde.

Det har begynt å titte frem ruccula og bladsalat i kassene mine på terrasse  en, så da det ble det lille ekstra 🙂

Her er en av blomstene som måtte bli med hjem, jeg syntes den er helt nydelig. Er det noen som vet hva den heter?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Fiskekarbonader #hjemmelaget #mat #fra #bunnen #Coleslaw #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #melkefri

Coleslaw med søtpoteter og uten melkeprodukter

Enklere blir det ikke 🙂

1 stor gulrot

1 stykke kål

En snei selleri

1 bit søtpotet

1 ss sylteagurk (5-7 sneier)

1 pakke majones

1 ss av kraften fra sylteagurken

Man kan også ha i et eple eller to men det hadde jeg ikke denne gangen

Ca. 1/2 ss balsamicoeddik

1/2 lime

Pepper

Salt

PS: Ønsker man å bruke naturell yoghurt for å få en friskere smak kan man det, da bruker man litt mindre majones.

Jeg snudde raspen feil vei på foodprosessoren så det ble veldig fint revet, men slik er det nå bare av og til 🙂

Skrell og rasp grønnsakene på et grovt rivjern eller foodprosessor, finhakk sylteagurker, og ha i majones og kraft fra sylteagurk og basamicoeddikken og lime, salt og pepper. Bland alt godt sammen og smak om du ønsker mer salt og pepper.

 

Nuggets med ris og Bernaisesaus

Å kjøpe ferdiglaget mat er noe jeg sjelden gjør, og litt av grunnen er at det er hvete eller gluten i, og da kan jeg jo ikke spise det. Så da jeg fant Nuggets som gikk ut dagen etter til halv pris og de var glutenfri, så klarte jeg ikke motstå fristelsen. Jeg er veldig glad i panert mat, men da må jeg lage det selv, så dette var sensasjon. De var slettes ikke verst på smak, selv om innholdsfortegnelsen ikke er helt det sunneste i verden, så spiller det ikke noen rolle en og annen gang.

Nuggets skulle steikes i rundt 10 minutter, og måtte snues med jevne mellomrom.

Jeg hadde risblanding med villris til og  Bernaisesaus HER  , litt salat hadde jeg også til.

#middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #Ferdigmat

Crabsticks og eggesalat

Når man får hysterisk lyst på krabbe, men ikke kan spise det på grunn av allergi, hva gjør man da? Jo man kjøper crabsticks, det har ikke noe med krabbe å gjøre, men har etterlignet tilsatt smak i sei. Det er ikke ofte jeg spiser det, men det smakte veldig godt i dag.

Jeg hadde i:

Isbergsalat

Agurk

Avokado

Tomat

Egg

Crabsticks (ikke alle som er glutenfrie, så sjekk dere som også må ha det 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#crabsticks #salat #allergi #mot #krabbe #middag #middagstips #Lunsj #Lunch #Morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt

Lammeburger i pitabrød med ramsløkolje

Det er endelig kommet litt varme i luften her i Bergen, og solen har utrolig nok vært her en god stund (i Bergensammenheng). Da er det deilig å ha mat man kan ta med ut på terrassen å spise. Det ble enkel og lettvint i dag også, og det smakte nydelig med mat ute i solskinnet. Det blir nok ramsløk på mye for tiden, men jeg klarer ikke slutte å spise det😋😁🌞

To lammeburgere, oppskrift finner du HER

Et pitabrød(jeg kjøper frosne glutenfrie siden jeg må ha det), som jeg varmet på steikepannen, men bruk gjerne ovnen. Brødene delte jeg i to.

Jeg smurte ramsløkolje HER på brødet innvendig, fylte med salat, paprika, agurk og tomater, og varm burger, og til slutt ramsløkolje på toppen.

 

#Ramsløk #lam #karbonade #burger #Salat #middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfri #melkefri #mat #fra #bunnen #hjemmelaget