Min absolutte favoritt pizza!

200 g røykt ørret eller røykt laks

3 stk  tomat eller tilsvarende med cherrytomater

3 vårløk eller annen løk

1,5 dl crème fraîche eller rømme

1 ts oregano (det kan være lurt å ha på oreganoen når pizzaen er steikt da blir det mer smak av den)

0,5 ts salt

Helst nykvernet pepper

100 g revet parmasan

1 stk  pizzabunn (jeg brukte glutenfri siden jeg må ha det)

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 210 °C.

 

Vask tomat og løk i skjær i tynne skiver.

Smør på et jevnt lag med crème fraîche, og legg på fisken, tomatskiver og løk. Ha på litt salt og pepper. Bruker du fersk oregano vil jeg anbefale  ta den på etter steiking, bruker du tørket oregano kan du ta den på sammen med salt og pepper.

#Fisk #røykt #laks #ørret #sjømat #pizza #fredagkos #helgekos #godt #sunt #oppskrift #middag #middagstisps #mors #middag #morsmiddag #blogg #mat #matblogg  #Glutenfri  #melkefri #laktosefri #Uten #egg

Sulten, sulten, SULTEN :-). Jeg hadde tatt opp torskefilet, men hadde ingen plan. Siden vi har flott Bergensk sommervær, så er jeg ute så mye jeg bare kan, og plutselig var jeg så sulten at jeg ikke orket å tenke. Da er mat som kan stå i ovnen slik at jeg kan hive meg i dusjen er helt perfekt 🙂

Dette kan du gjøre når du skal grille, eller ha med bålmat også.

Jeg sneiset opp søtpoteter(tok av skallet)i tynne skiver siden det går mye fortere å bli gjennomsteikt en poteter, la de i folie med en klatt smør, så litt brokkoli, squash og vårløk, med litt salt på. Til slutt fisken som jeg saltet på begge sidene, og en god klatt smør på toppen. Ovnen hadde jeg stilt inn på 200 grader, og satte den midt i ovnen, i rundt 20 minutter. Har du tykkere stykke med fisk trenger du lenger tid i ovnen/grillen. Grønnsakene var litt tyggemotstand på, og det elsker jeg, så liker du ikke det trenger den lenger tid i ovnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#turmat #grillmat #folie #fisk #I #ovnen #Torsk #sunt #enkelt #mat #fra #bunne #av #hjemmelaget #Middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt

 

I går var Marte min eldste datter og jeg på turorientering i 6 timer, så da vi kom hjem var vi skikkelig sliten begge to. Jeg hadde tatt ut hjortebiffen, så den var lett å få satt på steik, men hvilke saus skulle vi ha til? Ingen av oss orket å tenke på det, men så kom jeg heldigvis på ramsløksmøret, og det var virkelig et perfekt valg til biffen. Jeg får si som Bjørg en tidligere nabo sier, det var nydelig og en halv 😊💖

Oppskrift på ramsløksmør finner du HER

Når jeg steiker biff så bruker jeg veldig varm panne med smør, og legger biffen i pannen. Den får fin steikeskorpe på begge sider, så lar jeg den ligge i pannen å kose seg, mens jeg lager til poteter og det andre jeg skal ha til (rundt 20 minutter). Så skrelte jeg poteter og satt de på kok, gjorde klar grønnsakene, og da alt det andre begynte å bli ferdig satte jeg biffen på steik igjen, samme fremgangsmåte som første gang, men denne gangen måtte de få ligge med svak varme litt siden det var litt tykke stykker kjøtt, og vi ikke klarte å vente med å spise. Kjøtte var så mørt at man knapt trengte kniv, det smeltet i munnen, helt magisk godt.

Som du nok ser hadde vi steikte tomater, brokkoli og blomkål til.

#hjortebiff #biff #ramsløk #ramsløkolje #ramsløksmør #glutenfri #melkefri #Enkelt #nydelig #Middagstips #middag #morsmiddag #mat #fra #bunnen #av #hjemmelaget

Ramsløksmør er magisk godt, og superenkelt å lage, det passer til omtrent alt av varmmat. Bakt potet, kylling, kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker og brød. Man legger det opp på den varme maten så det smelter, og man får en eksklusiv og unik middag.

250 g smør (ikke margarin)

75-100 g ramsløk (har du ramsløkolje, så siler du bare av mesteparten av oljen før du har den i smøret, bruk oljen til dressinger osv.)

Litt salt

Ha romtemperert smør, og bruk gjenre en kjøkkenmaskin å bland oppdelt ramsløk og smør, og en klype salt.

Ha smøret i plastikk og lag en pølse av det. Legg det i kjøleskapet, og ta det frem når du trenger det.

Ramsløksmør

5 dl kremfløte/laktosefri fløte/soyafløte

5 eggeplommer

3 ss melis

1 ts vaniljesukker

200 gr knust Daim

Del eggehvitene og eggeplommene. Pisk eggeplommene og melis til eggedosis, og tilsett så vaniljesukker og knust Daim, bland det godt så det blir en jevn masse.  Ha det i en form og frys det ned, den trenges ikke røres i. Det er en fordel å lage den dagen før eller i god tid før den skal brukes. Tas opp rundt 15 minutter før bruk.

Bon apetitt!

Isen var helt nydelig, så denne kan anbefales på det varmeste.

Hjemmelaget is som Margrethe har laget.

Denne potetsalaten har jeg laget i hele mitt voksne liv, men det ser ut som jeg aldri har lagt den ut her. HM det er jo merkelige greier. Den kan man som med alt tilsette eller ta bort det man ikke vil ha i. Den kan med fordel lages dagen før, da blir den enda bedre. Da kan man eventuelt bare ha i litt mer rømme/majones og ha i en ny skål og pynte litt.

6-8 poteter. Man kan bytte noen av potetene ut med brokkoli, blomkål, søtpotet osv.

1/2 sellerirot eller selleristang

1 bunt vårløk eller tilsvarende med annen løk.

1 beger rømme. Tåler man ikke melkeprodukter kan man kjøpe soyayoghurt eller andre tilsvarende produkter. Eller man kun kan bruke majones og tilsette mer lime/sitron

1/2 pakke majones. Kan kuttes ut om man ikke ønsker det.

Salt

Pepper

Rens og del potetene og sellerien og kok de møre, la de få avkjøle seg litt før man tilsetter oppdelt løken. Ha i rømme, majones, salt og pepper.

 

 

 

 

 

 

Potetsalat

 

 

 

1 mango (den bør være moden, da blir salaten best)

1/2 pakke vårløk

1 rød chili (bruk så mye du ønsker) eller tørket chili

Saften av en halv sitron sitron eller lime

Et ørlite dryss med salt

Koriander eller andre urter om man har og ønsker det.

Del mangoen og skjær mangoen i biter inn til skallet, bruk en skje eller lignede å  skrap mangoen fra skallet, og ha den i en skål.

Rens, vask og skjær vårløken  og chili i fine biter, og surr det litt i en panne slik at det blir blankt, ha det så sammen med mangoen.  Ha på oljen, saften av sitron/lime og litt salt , og bland alt godt sammen.

Mors middag – Steikt ørret med mangosalat
Denne lagde jeg med fersk chili, det blir en finere fargekombinasjon en med tørket. Men den tørkede får en mer jevn og rund smak

 

Når alle mine barn bor andre steder i Norge, er det fantastisk å ha en hel bonusfamilie her. De bruker normalt sett å dra til Stavanger på 17 mai, men siden det ikke anbefaler å reise mer en nødvendig ble de her. Og da var jeg så utrolig heldig å få de på besøk hos meg på selveste 17 mai. De hadde med seg hjemmelaget is, pavlova og  makroner. Jeg lage mangosalat, vanlig grønn salat og potetsalat. Hjemmelaget aioli, guacamole, ramsløkolje og ramsløksmør.

Grillspyd med kylling, pølser og to forskjellige typer grillribbe, som viste seg at den ene ikke var glutenfri. Blir så irritert at de må ha mel i alt mulig unødvendig. Og så grillet vi også søtpotet, squash, tomater, brokkoli og paprika. Grillmat er veldig godt, men det er et pes synes jeg, det er tydelig at jeg ikke er så god på det. Derfor glemte jeg helt å ta bilde av grillribbene.

 

Hjemmelaget is som Margrethe har laget.
Mangosalat
Ramsløksmør

 

 

 

 

Guacamole’
Aioli

 

Margrethe lagde Pavlova også

 

 

 

De hadde med makroner også, og de var heldigvis glutenfrie

 

Kyllingspyd

Pavlova er naturlig glutenfri, veldig enkel å lage og er lett å lage melkefri. Men det aller beste utenom at den er så god at man spiser seg i hel er at man kan lage bunnen ferdig lenge før man skal bruke den. Jeg bruker å pynte denne med melkefri krem, blandet med litt melkefri vaniljekrem og bær. Theodor mitt lånte barnebarn, sier at ingen lager bedre krem en meg så da smaker det ikke så verst.

Både vaniljesausen som kan piskes til krem, og forskjellige melkefrie kremer finnes i kjøledisken på butikken.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og smurte den før jeg hadde marengsen i formen. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte/fløteerstatning (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Det er veldig godt å blande vaniljekrem i kremen. Det finnes en veldig god melkefri vaniljekrem om man ønsker å ha den i. HER finner du oppskrift på hjemmelaget uten melk og gluten

Bruk de bærene og frukten du liker og har.

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis

Jeg bruker ofte å ha mynteblader på, men den er knapt kommet opp enda, så det får bli neste gang.

#Pavlovaterte #Pavlova #kake #fest #17mai #glutenfri #melkefri #Kake #Melkefri #Morsmiddag #dessert #bær

Vaniljekrem er veldig enkelt å lage til, men det kan lønne seg å lage den på forhånd.

 

 4 dl melk eller soyafløte for melkefri variant

2 ½ ts ekte vanilje (kjøpes i helsekost)

2 ss maizena

3-4  ss sukker

1 knivspiss gurkemeie for fargen (man kan også bruke litt gul farge som man bruker til marsipan osv.)Kan kuttes ut da den kun er for fargens skyld!

1 knivspiss salt

Ha alt i en panne og kok opp under omrøring. Den har også godt av å stå en stund gjerne en dag eller to i kjøleskapet, slik at smaken får utvikle seg. Blir den for tykk, ha i litt mer veske og rør godt om før(bruk gjerne en kjøkkenmaskin for å få den luftig) servering. Skal man blande den i krem må den være helt kald før man blander med krem.

Det er nok ikke den estetisk mest fine kremen, men den smaker godt med ekte vanilje

#Vaniljekrem #melkefri #glutenfri #morsmiddag #dessert # kaker