Disse har jeg hatt her før, men en god oppskrift kan ikke deles ofte nok, den er naturlig gluten-og melkefritt. De er seige og gode, og holder seg lenge om man har de i en lukket boks, og super enkel å lage å få til.

 4 eggehviter

2 dl sukker funker også med sukrin 

1 pakke revet kokosmase (250g)

Sett stekeovnen på 180 g (anbefaler ikke varmluft) Skill hviten fra plommen, jeg bruker alltid en skål å skille de i for så å ha en og en eggehvite i mikseren, og så en som jeg har eggeplomme i, rett og slett for at jeg ikke skal ødelegge eggehviten om man får eggeplomme i hviten. Pisk eggehvite og sukker  til  det er en seig hvit masse, og ha så i kokosmassen , vend med en slikkepott. Ha toppene på steikeplate med to teskjeer, disse  skal ikke flyte utover, så de kan settes forholdsvist tett. Stek kakene i 12 minutter eller til de er  svakt gylden brun. Avkjøl kakene på bakepapiret på rist.           
 

 

Jeg har i grunne gledet meg til å lage suppe av de må søte fiskebollene, eller egentlig ble de større en tenkt he, he. Men nå er det ikke hver dag jeg lager fiskemat så da er det vel greit å glemme slike uvesentlige bagateller. 

For å lage god fiskesuppe kan det være lurt å ha fiskekraft, har man ikke det kan man bruke vann og buljong. Lager man ikke fiskebollene selv, kan man bruke kraften fiskebollene kommer i. 

Oppskriften på suppeboller kommer under suppeoppskriften:

Til rundt 4 personer

 2-3 stykker filet av ørret eller laks

Mellom 5-6 suppe fiskeboller (man kan selvsakt ha mange flere og kutte ut ørreten, eller omvent

1 liten løk

4-6 vårløk

4 gulerøtter med litt størrelse på

En bit sellerirot eller selleristang (kan skippes)

smør til å surre grønnsakene i

7 dl kraft av fisk, har du ikke det kan du bruke vann og 2 buljongterninger av fisk eller fond av fisk som du får kjøpt i de fleste butikker

2 dl fløte(laktosefri om man ikke tåler laktose) Jeg er helt av melkeprodukter for tiden så jeg brukte  (1 dl) med kokosmelk

Eventuelt salt

Pepper

Bruk gjerne ferske urter som dill, gressløk  eller andre urter du liker.

Rens og findel løken(vårløken venter man med å ha i til slutten av koketiden), gulerøttene, og sellerien  surr de pannen med smør. 

Ha i kraften og kok suppen i rundt 5 minutter før man blander maizena og fløte/kokosmelk/soyafløte, og rør til det er jevnt, ha de i suppen og rør til suppen koker opp. Ha i suppebollene, og smak til med eventuelt salt og pepper. Ta eventuelt skinnet av fisken, og del den i rundt 8-10 biter, og ha de også i suppen, sammen med vårløken. Har du fersk ferske urter, tar du dette i rett før servering.

Server gjerne med brød. 

Suppe fiskeboller:

1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn,, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

Suppeboller lages med teskje, og eller på samme måte som fiskeboller bare men kun halve tiden i pannen. 

Fiskeboller former man med en spiseskje. Bruk fiskekraft eller ha fiskebuljong og vann til å trekke de i.  Som fisk skal heller ikke fiskemat koke, men trekke (under kokepunktet). La fiskebollene trekke i 7-10 minutter.

Fiskemat kan fryses. Jeg bruker å legge de i pose og posen ligger på et fat eller lignede, da er det lettere å få de singelfryst, og enkelt å ta ut så mye man trenger av gangen. 

#hjemmelaget #fiskemat #fiskefarse #fiskemat #hjemmelagetfiskemat #fiskesuppe #suppeboller #fiskeboller #fiskesuppeboller #fisk #suppe #boller #fiskeboller

#hyse #ørret Enkelt #sunt #middag #middagstips #glutenfri #glutenfritt Laktosefri #melkefri #blogg #morsmiddag #bloggtoppen #mat #matblogg #fisk

God røykt blåkveite er virkelig blant mine favoritter.  Det er gjerne ikke mat alle er vant med, men jeg oppfordrer deg til å prøve.

Er du vant med røykt blåkveite?

Røykt blåkveite har en del bein(de er lett å fjerne når fisken er kokt), men derfor bør man kjøpe omtrent dobbelt av de man vanligvis spiser. En vanlig porsjon med fiskefilet er mellom 150- 200 gram per. person, men røykt blåkveite ville jeg altså ha regnet mellom 300- 400 gram per. porsjon fisk.

Røykt blåkveite skal trekkes som torsk(men bruk minimalt med salt på røykt blåkveite siden den allerede er saltet), altså legges i kokende vann, som man skrur ned  når den begynner å koke, den skal kun trekke.

Gulerotstuing kan lages på mange måter, nå er jeg vel en blant særingene i klassen så jeg lager den slik:

Til 4 personer:

4 gulerøtter

4 dl vann

1 terning buljong

1 klatt smør

Ca. 1 ss Maizena

Ca. 1 1/2 dl fløte/melk(laktosefri  for de som trenger det) (Jeg brukte kokosmelk i dag siden jeg må unngå melkeprodukter helt for tiden),

4 vårløk som jeg hadde i på slutten av koketiden

Rensk og del gulerøttene og ha de i vannet sammen med smør og buljong og kok i omtrent  7 minutter. Ta den bort fra varmen, rør maizena ut Melk/fløte/Kokosmelk og hell i gulerotblandingen. Sett pannen på varmen igjen, og rør til blandingen har kokt opp igjen.

Smak så til om den trenger salt eller pepper.

Ellers hadde jeg kokte poteter og brokkoli til.

 

Herlig middag, rett og slett! Og å ha eggehvitepisket tyttebær til var virkelig prikken over I 🙂

Det er rett og slett en eggehvite som er skilt fra plommen i egget, som jeg stivpisket med en visp, og hadde 2 ss med tyttebær i og pisket til alt var blandet.

Hjortekabronader

1 kg hjortekjøtt eller annet kjøtt av vilt

1 løk

 2-3 fedd hvitløk (kan sløyfes)

2 egg

Ca 2 ts oregano

Ca. 1 ts Tørket chili

1 ts timian

1 ts spissummen

1 ts estragon

Pepper

salt

Rens og finhakk løk og hvitløk og ha den i deigen sammen med løken, og krydderne. Bland godt sammen. Det er lurt å lage en prøvekake for å smake om kakene er passe krydret og saltet etter din smak, du vet smaken er som baken “DELT” :-D. Jeg elsker krydder og at det er litt sting på maten så jeg har alltid rikelig med krydder i. Form karbonadekakene og ha de på en steikepanne som er god og varm med smør i pannen(det kan du velge selv, men jeg synes det er best å steike i). Snu kakene når de har fått en fin steikefarge, og skru ned varmen slik at de får ligge å bli gjennomsteikt uten å bli brent. Snu de med jevne mellomrom. Jeg bruker å lage litt tykke gode karbonader, og da tar det rundt 15-20 minutter før de er gjennomsteikt. 

#hjort #hjortekjøtt #bruk #av #hjortekjøtt #hjortkjøtt  #Hjortejakt #Viltkjøtt #vilt #Hjortekarbonader #hjortekaker #Glutenfritt #melkefritt #glutenfri #melkefri  #middag #Middagstips #Morsmiddag #Sunt #Godt #kjapt #hjemmelaget 

 

 

 

 

Fisk er godt, torsk er min store favoritt. Min datter er hjemme og hun spiser helst fisk,, sjømat eller vegetarmat fremfor kjøtt, og da  må jo mor svinge seg.

Det du trenger for å panere fisk er paneringsmel(man finner glutenfri på mange dagligvarebutikker),  men man kan også bruke cornflakes, knust baconsvor eller rett og slett tørke brød eller knekkebrød som man knuser selv. 

Knekk og pisk et egg med litt godt med salt, rull fisken godt i egge, og så over i peneringsmel. Skal man lage til mange kan man helle eggene over fisken, snu de i eggene, ha melet i en pose og ha fisken i og rist godt. 

Steik fisken som vanlig, først med god varme på begge sidene, skru ned varmen og la fisken kose seg der du snur fisken med jevne mellomrom. 

Det går nokså fort å steike ferdig fisken, men det kommer ant på størrelsen, men mellom 6-10 minutter burde være nok.

Vi hadde remulade, brokkoli, gulerot og poteter til.

 

Herlighet så godt, jeg tok opp tre kaker hver fra fryseren, men de ble litt knapt for vi spiste egentlig etter at magen var mett :-). 

Det vanskeligste med å lage fiskekaker er å få tak i skikkelig fisk, som hyse eller lyr. Jeg fryser ned i poser og tar opp så mange jeg trenger av gangen. 

Til 1 kg skinn og beinfri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl melk (Jeg bruker en boks 3 dl laktosefri fløte og resten vann til 2 kg fisk for jeg tåler dårlig melk)

Fisken må være skinn og beinfri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha fiskefileten og salt i en foodprosessor, og la maskinen gå til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å steiker/koker, da har man sjans å korrigere smaken om det trengs. 

Nå kan man lage det man ønsker av fiskemat, fiskepudding, fiskekaker, fiskeboller, eller suppeboller eller fiskekarbonader, man også kan ha i løk, urter osv. Se HER  

Fiskekaker formes så store som man ønsker (feks. spiseskje stor), steikes på begge sider til de er gylden brune, og gjennomsteikt. Skal man ikke spise kakene med det samme, men fryse de eller varme de opp seinere, trenger de ikke steikes helt igjennom, for da varmer man de jo igjen.  Fiskekaker er ferdigsteikt på rundt 7-10 minutter litt avhengig av størrelsen, ikke bruk for sterk varm.

Jeg varmet kakene på steikepannen på lav temperatur, kokte poteter og gulerøtter og smeltet smør til. 

 

 

Noen ganger blir maten så god at man sitter å skryter over sin egen tilfredshet hele måltidet, noe som skjedde i dag. den halve hjorten jeg fikk kjøpe er bare kjøtte av yperste kvalitet, for det kan variere. Jeg har laget en diger porsjon for jeg skal på besøk til min far snart, og han er like glad i mat som meg, og hjortegryte er noe av det beste han får. Det vanvittige her i landet er at man ikke kan ikke får brukt/kjøpt råvarer rett fra bonden/fiskeren, og min far som er på sykehjem klager stadig over at fisken er grusom, og de får aldri noe mat med hjort, og det ironiske er at han holder til i et av landets beste hjorte og fiskedistrikt. 

 Det ble rundt 10  porsjoner som jeg skal fryse, og så tar de vare på det  på kjøkkenet der min far bor så han kan få når han ønsker det.

Ca. 1. 5 kg hjortekjøtt

Ca. 8 dl hjortekraft

2 store løk

3-4 fedd hvitløk

1 sellerirot

6-7 gulerøtter 

250 g Sjampiong

1 stor purreløk

1 god bit brunost eller brun geitost som jeg brukte

ca. 1 dl tyttebærsyltetøy

3 beger Crème fraîche(den tåler å koke), jeg bruker laktosefri rømme, men synes faktisk at seterrømme er aller best.

Nesten et glass med einebær

Salt

Pepper

Til jevning kan man bruke Maizena/johanneskjenrmel og tåler man gluten kan man selfølgelig bruke hvetemel

Bruker man Maizena blir rundt 4 ss Rør ut i litt kraft, hell over i gryten og gi et oppkok under omrøring.

Bruker man Johanneskjernemel blir det rundt 3-4 ts, johanneskjernemel må blandes ut i rikelig væske, så det kan være lurt å holde igjen rundt 1/2 l kraft for å blande den ut i. Og det er viktig å røre den kjapt ut, og få den i gryten, og røre til gryten koker.

Hvetemel vet jeg faktisk ikke lenger, men kan tenke meg rundt 3-4 ss ,mel som blandes ut i kraft eller vann, helles over i gryten, og kokes opp under omrøring. Men med hvetemel bør den koke i minst 10 min.

Rens hjortekjøttet for slintrer og fett, skjær det i biter, og steik i passe porsjoner i en jerngryte elelr steikepanne. Når alt kjøttet er ferdig steikt, steiker man renset og kuttet løk og hvitløk, og surrer det. Ha så kjøtt, løk, knuste einebær og kraft (hold litt av kraften igjen til å røre ut melet i) i en stor gryte, og la det koke opp. Rens og del gulerot og  sellerirot i biter, og så i gryten. Ha også brunost/brun geitost og sett det på kok. Rens og vask  grundig purreløken og del den i biter, rens og del soppen også, men ikke ha disse i gryten før mot slutten av koketiden. Når kjøtte er mørt (mitt var mørt allerede etter 30 minutter)tar man pannen av platen, og har i purreløk, sopp, og tyttebær, salt og pepper og smak på gryten. Bruker du rømme må gryten være litt avkjølt før man tar i den, bland den godt i gryten. Bland det melet du ønsker å bruke i resten av kraften og hell i gryten, rør godt ut før man setter gryten på platen igjen og gir den et oppkok under omrøring.

Smak om du trenger mer salt eller pepper. Vi hadde  kokte poteter og akevittgele til.

 

Det er gøy når man smokker sammen noe og får et kjempegodt resultat, som her. Jeg hadde fått en pakke vakumert wok blanding av noen som skulle på ferie, og jeg hadde noe pølser, men ingen woksaus. Da er det greit at de små grå fortsatt kan være kreativ. Det ble virkelig knallgodt, og jeg er superfornøyd med å ha laget kjap, god og billig saus og middag.

Woksaus til 2 personer:

1 dl soyasaus glutenfri får kjøpt på de fleste dagligvarebutikker

1 ss Balsamico eddik

1 ts maizena 

Ca. 1/2 ts ts finraspet ingefær

En tøtsj pepper

Ha alt i en panne, og kok opp under omrøring. Smak til om du trenger mer av noe, det kan feks. hende du synes den er for syrlig, da kan du ha i litt sukker.

Vil du ha mer smak kan du tilsette mer ingefær osv. osv. 

Pølsene skar jeg  opp i biter og steikte, så skrudde jeg ned temperaturen og hadde på wokgrønnsakene, og lot de få varme, og til slutt hadde jeg på sausen og blandet den godt med woken.