Vi hadde rester av kalkun og det er supert å ha sammen med pasta, og jammen santen var det hvitvin igjen på en flaske også som måtte brukes.

Til to personer:

Kok to porsjoner pastaskruer(les på pakningen, det kan variere litt fra merke til merke. Vi brukte glutenfrie pastaskruer)

1 gulerot

3 sjalottløken

2 fedd hvitløk

2 vårløk

1/2 squash

1 chili (her i Portugal er chilien dobbelt så sterk som hjemme, så derfor brukte jeg bare 1/2)

Ca. 1 cm med fersk ingefær

Ca. 3 dl hvitvin

1/2 dl fløte

Ca. 200 g ferdig steikt kalkun

En kvast koriander

Salt og pepper

Parmesan (kan sløyfes)

Rens og findel all lø, chili og ingefær. Rens og del guleroten i tynne biter og steik alt i en gryte. Hell på vin og fløte og la alt koke sammen en stund sammen med stykker av kalkun. Ha i delt squash, finhakket koriander, og smak til med salt og pepper. ønsker du å ha på parmesan så smaker det helt fortreffelig.

Det er ikke vanlig å ha vin med i noe som gjelder helsen vår i Norge, men her i Portugal er verden mye rundere iallfall på dette området.

 

Så her har en vinprodusent gitt  inntekten av vinen til rosa sløyfeaksjonen, helt fantastisk. Og vinen den var det ikke noe å utsette på, uten om at den ga mersmak 😉

 

Jeg er så heldig å ha veldig fantastiske venner som inviterte meg til huset i Portugal. Her er det helt fantastisk på alle måter. Det minste jeg kan gjøre igjen er å lage middag av og til. And er ikke det jeg har laget mest av, så da var det litt spennende.

Jeg er ikke sikker på hvor tung anden var, men jeg vil tro den var rundt 1.5 kg. Det var akkurat nok til tre personer, så man bør nok beregne rikelig når man skal beregne and til middag,

Jeg surret anden først litt på pannen sammen med løk og hvitløk, og deretter inn i steikepose. 

Ovnen stod på 110 grader, og anden sto på den temperaturen i rundt to timer.

Da tok jeg den ut av steikeposen og i en ildfast form. Jeg smurte den godt inn med honning, og et strø med salt før jeg puttet den nederst i ovnen, men nå med ovnen på 180 grader. Det var nødvendig å snu anden noen ganger slik at den ikke ble brent.

Det jeg burde ha gjort som jeg ikke gjorde, var å ha anden under grillen slik at skinnet ble sprøtt. Det anbefaler jeg å gjøre, for da blir skinnet mye bedre å spise. 

Anden fikk vile i ca. 15 minutter før den ble skjært opp. And kan man med fordel lage til på forhånd, og bare varme litt rett før servering.

 

 

Saus:

Jeg brukte samme pannen som jeg freste anden i, og hadde på rundt 2 dl vann og halsen og innmaten som var med anden.

Pluss

1 stor gulerot

1 buljongterning

1 chili

1 dl fløte

3 ss maizena

Kraften fra steikeposen

Og lit salt

Helt til slutt hadde jeg i kraften fra honningen, den var karamelisert og ga dermed sausen farge og god smak. 

Vi hadde ris, gulerot og brokkoli til.

I dag hadde jeg lammeburger med kantarell, salt og tzatziki. burgernee hadde jeg i fryseren fra sist jeg laget. Ser det ikke utrolig godt ut? Vel det smakte meg helt fantastisk 🙂

Oppskriften på burgerne finner du her.

I salaten hadde jeg:

 Isbergsalat 

Neper

Agurk

Cherrytomater

Og steikt kantarell

 

Oppskrift på den knallgode og enkle tzatzikien finner du her.

Jeg hadde også båtpoteter til, mendu kan gjerne ha brød til om du ønsker det.

Matbloggtoppen

 

Det er så kjekt å få ønsker om hva dere vil jeg skal legge ut på bloggen. Denne gangen er det en flott dame som heter Tone som skal lage koldtbord til sin kjære mann som er 50 år, og hun var rådvill på hvordan man pynter fatene. Derfor kommer jeg med noen veldig enkle tips, så kan jeg legge ut flere etter hvert som det passer slik.

 

 Her har jeg skrelt en tomat og surret den samen til en rose, og skjært agurken opp med ostehøvel(se bilde lenger nede på siden).

 

 Det er en fordel å bruke en så stor tomat som mulig, da blir rosen finest. Begynn med å skjære ut stilken på tomaten.

 

 Det kan være en fordel å begynne å skjære der du har fjernet stilken. Bruk en liten skarp kniv og skrell hele tomaten så skallet blir en remse.

 

 Surr skallet sammen og brett den litt ut i den øverste delen.

 

 

 Det er ingen ende for hvordan man kan pynte,det er KUN fantasien som begrenser oss. Her har jeg skjært opp agurk med ostehøvel, og lagt de pent etter hverandre og så har jeg brukt litt gressløk. Enkelt og pent, og ingen tusenkunst.

 

 Her begynner jeg å skjære opp agurken på langs.

 

 Når jeg har skjært den helt ned, så krøller jeg de litt sammen som vist over.

 

 Når vi skal lage pynt som skal stå, kan det være en fordel å skjære av bunnen på den frukten eller grønnsaken en vil bruke, da står den stødig.

 

 Bruk en skarp kniv med spiss og lag snitt som ligner hoggtenner. Stikk kniven helt inn til midten av frukten eller grønnsaken en deler.Snitt hele veien rundt. Dette kan man gjøre dagen i forveien, men ha det godt innpakket i plast gjerne med litt vann og oppbevar i kjøleskapet.

 

 Her har jeg delt agurken så det er blitt to forskjellige høyder på agurken.

 

 Så kan man kombinere alt etter hvilke mat man skal ha. Her har jeg delt en paprika, den har jeg bare delt litt ujevnt. Som dere ser så bruker jeg frøene i paprikaen som en del av dekorasjonen. Salat er alltid greit å ha på de aller fleste fat, men ikke legg den på før samme dagen maten skal brukes, ellers vil den visne.

 

 Physalis(gule med blad rundt) er svært dekorativt både til koldtbord og desserter. Hvorfor ikke bruke det man har i hagen, gressløk blomster er bare nydelig og vært dekorative

Hirsesalat med fetaost 

 

 Her er det skiver agurk som er delt i to, og lagt mot hverandre. En Cherrytomat er delt  to og lagt i midten av agurkskivene og litt gressløk til følehorn. Søtt synes jeg J

 

 Her har jeg satt sammen appelsin, sitron og agurk, med en grillpinne i midten slik at de skal holde sammen.

 Her har jeg satt sammen appelsin, sitron og lime, med en grillpinne i midten slik at de skal holde sammen. Passe perfekt stil sjømat.

 

 Hvorfor ikke bruke bær, det er du som bestemmer hva du synest er pent. Jordbæret er delt i to og snittet nesten helt inn. Dette kan også gjøres med hele bær,

 

Hele jordbær og en kvast basilikum

 

Dette er en noe mer krevende variant. Det er aspik glasert laks og grønnsaker som først er ovnsstekt.

Noe så enkelt som oppskåret rødløk!

Maten kan være dekorativ nok i seg selv! Tapas 

Matbloggtoppen

Det bogner over med fantastiske Norske epler for tiden, og disse må vi kose oss med når vi har tilgjengelig. Siden jeg ikke kan spise brød med gluten, så brukte jeg glutenfrie knekkebrød i stede for vanlig brødrasp i denne desserten. Det funket som en kule.

Jeg er nok litt smålig med sukkeret i denne oppskriften, derfor kan det hende du ønsker å bruke mer sukker en meg.

Til 2 personer:

3 epler

3 ss lønnesirup eller sukker

1 ts ekte vanilje

1 dl vann

Vask, rens og del eplene i biter og ha de i en panne med vann, lønnesirup og vanilje og la det koke til eplene er mør. Sett da blandingen til avkjøling.

Brødrasp:

2 glutenfrie havreknekk eller de knekkebrødene du har

Litt lønnesirup eller sukker

Ha knekkebrødene i en plastpose, knyt igjen og bruk en kjevle eller lignede å knuse knekkebrødene med. Ha de knuste smulene på en varm panne sammen med lønnesirup eller sukker. Det er lurt å røre litt i slik at de ikke brenner seg, de skal bli tørr ikke brent. Når de er blitt tørre har man de på et hånddukpapir og avkjøler de.

Pisk krem med eller uten sukker. (jeg brukte soyakrem og ikke sukker)

Legg alt lagvis i en

skål eller i et glass. Denne desserten er best å servere med en gang, uten blir brødraspe fort bløtt.

 

 

 

Matbloggtoppen

 

Ekte vaniljepulver er tørket pulver fra vaniljestang. Etter min mening er det mye greiere og billigere å  bruke enn vaniljestang. Vaniljesukker vi kjøper på butikken inneholder ikke et gram vanilje, det er bare fusk og har overhode ikke noe med vanilje å gjøre.

 

Vaniljepulver kjøper jeg på helsekost og man får tak i forskjellige merker. 

Ekte vare 🙂

   

Bildene er tatt fra nette.

Matbloggtoppen

 

Et herremåltid! Naturlig glutenfri.

400 g lammekjøttdeig

1 kinahvitløk

1 egg

 2 ts spisskummen

1 ts pepper

1 ts salt

Ha kjøttdeigen i en bolle å ha i knust hvitløk, egg og krydder, bland deigen godt sammen.

Det kan være lurt å ha en kopp med vann slik at en kan dyppe skjeen i, det vil da bli lettere å arbeide med å forme kakene.

Form kakene og steik de på sterk varme på begge sider, skru deretter ned platen og lar kakene surre videre i 5-7 minutter, snu  kakene av og til.

Jeg hadde soyafløte som måtte brukes opp, og da måtte jeg se hvordan det ville fungere med tyttebærsyltetøy i sammen med hamburgeren. Det ble 

Jeg pisket soyakrem, men bruk gjerne vanlig krem, rømme, yoghurt eller lignede.

2 ss pisket fløte

2 ss tyttebærsyltetøy

Bland lett sammen og ha det opp på burgeren ved servering.

Båtpoteter er bare snadder til.

 

Jeg hadde smørdampede gulerøtter og squash til.

 


Matbloggtoppen

 

Vask og tørk potetene (beregn minst to per. pers.), skjær de opp i båter. Ha potetene i en ildfast form med salt, pepper og olje på.  Har man mat med lite smak kan man gjerne bruke masse krydder, og feks. hvitløk på for å variere smaken.

 

Bland alt godt sammen og sett formen så langt oppe i ovnen   som du kan, og gjerne på grill eller overvarme med varmluft(rundt 210 grader). Vend potetene i ny og ne, slik at de ikke brenner. Potetene er ferdig etter 15-20 minutter alt etter hvor store båter man har skjært opp. 

Pølser og ertestuing

Jeg planla å ha bønner i tomatsaus til pølsene, men det hadde jeg ikke viste det seg. ?HE HE? godt planlagt. Derfor laget jeg erterstuing av erter på boks, ikke så godt som vanlige erter man legger i vann, men god nok.
Jeg tømte vannet av ertene og hadde de og smør i gryten og kokte de opp. Så brukte jeg stavmikser og moste ertene, og smakte til med salt og litt pepper. 

I dag brukte jeg vanlige grillpølser, noe som ikke er min favoritt, men i dag er det godt NOK dagen 😉
Jeg woket brokkoli,  squash og tomater til. Hva synes du om denne kombinasjonen?

 

 

Matbloggtoppen