Man kan vel begynne å lure på hvor stor fryser jeg har siden jeg fortsatt forsøker å spise den tom he he. Vel det er vel noe med det at jeg stadig lar meg friste til å kjøpe mat som er på tilbud osv. Salt fårekjøtt er utrolig godt og enkelt å lage middag av.

500 g salt fårekjøtt

1 løk eller bruk gjerne flere

5-6 gulerøtter

1 fennikel

1 pastinak

 2 dl fløte eller alternativ fløte (jeg brukte gogreen sin havrematfløte)

 Ca 2 ss maizena

Pepper

Jeg satte kjøttet til kok og lot det stå til det ble mørt, ca. 2 timer (jeg kokte det faktisk dagen før). Kjøtte var så salt at jeg måtte legge det i vann noen timer før jeg renset det. Jeg brukte en del av kraften, renset og grovhakket grønnsakene og hadde de i den kokende kraften. Jeg renset deretter kjøttet og hadde de i når grønnsakene var kokte. Så jevnet jeg maizena i fløten og hadde jevningen i panne under omrøring, så ga jeg det et oppkok og smakte til med litt pepper.

 

Jeg hadde kokte poteter til.

 

Image result for pastinak Pastinak


Fennikel

17 Mai og rømmegrøt hører sammen. Her er en enkel, knallgod oppskrift på rømmegrøt som kan lages både glutenfri og lavkarbo om man ønsker det.

 

 

Dette er grøt til rundt fire personer:

Det er bare himmelsk godt og utrolig enkelt å lage. 

2 dl Toro glutenfri kakemiks eller det melet du foretrekker  (tåler du hvetemel kan man bruke det, men da må grøten koke minst 10 minutter). Jeg har også forøkt med maizena, det fungerte fint det også.

 3 dl seterrømme (eller laktosefri rømme)

 6 dl H-melk (jeg brukte faktisk vann, og da ble grøten litt mer syrlig, noe jeg liker)

 2 ts sukker

 0,5 ts salt

Lavkarbo variant:

bokser seterrømme

3-4 dl fløte

1/2 dl vann

2 ts johanneskjernemel (som også er glutenfritt)

1/2 ts salt

Samme fremgangsmåte som over

Ha rømmen i en panne  og sikt i melet og ha i litt av væsken g sett den på kok under omrøring. Spe etter hvert med mer væske til den er passe tykk.Jeg har fått noen tilbakemeldinger om at det kan bli klumper i grøten, så et alternativ kan være å koke opp rømmen og væske og helle i utblandet maizena mens man rører godt. Men rører man godt mellom hver gang man har i væske så burde det gå helt fint , ellers bruk universell redskapet, stavmikseren 😉 Ha i salt og litt sukker og grøten er ferdig.

 Ha gjerne på sukker, kanel, rosiner og en klatt med smør. Her på Vestlandet er det vanlig å ha spekemat og saft til.

 

Et nytt dypdykk i fryseren, og jeg fant jeg fant ??? rester etter svineribbe fra jul. Nå er jeg ikke så glad i svinekjøtt så jeg har vel teknisksett  oppdaget den før der i fryseren om jeg skal være ærlig, men jeg har nok hoppet litt bukk over den. Men nå er det nå en gang slik at hva er vel vitsen med å fryse mat om man ikke bruker den?

Derfor tok jeg opp hele posen med svineribbe, og tenkte at enten spiser jeg det, eller så kaster jeg det. Det ble til at jeg spiste meg mett og god, og resten fikk naboen som ble veldig glad.

Det jeg gjorde var å skjære ribben opp i tynne skiver, la de i en ildfast form og helte på barbecuesaus som jeg har fått av min gode snille venninne Grethe (den er fra Oliviers & Co). Jeg satte den ildfaste formen i steikeovnen og lot kjøtte få bli varmt.

 

Til hadde jeg steikte båtpoteter og kokte gulerøtter og blomkål, dette ble et skikkelig herremåltid.