Wok med kålrot

Det er utrolig hva en tenker en skal lage og hva det faktisk blir til. Her var jeg på besøk, også tenkte vi å steike kylling og lage en salat til middag, men så ble det wok istedenfor. Jeg må innrømme at det ikke er hver dag jeg bruker kålrot i wok, sannsynligvis fordi den tar lang tid å bli ferdig, så jeg tenkte at om jeg raspet den, så ville steketiden bli kortere. Det ble utrolig godt og saftig med kålrot i, så dette kan absolutt anbefales.

Gulrot

Paprika

Løk

Chili

Brokkoli

Kålrot

Grillkrydder

Kyllingkrydder

Salt pepper

Olje til steiking

Kylling (svinekjøtt, skalldyr, fisk eller pølse)

En kan bruke frosne grønnsaker om en foretrekker dette og raspe litt kålrot på i tillegg. Som vanlig så bruker en de grønnsakene en har og liker. I dag tømte jeg kjøleskapet for det som var.
Rens og del grønnsakene i passe biter. Begynn med de grønnsakene som trenger mest tid og deretter påfølgende grønnsaker og til slutt kyllingbitene. Ha på krydder og server eventuelt med grov pasta eller ris.

Råsteikte poteter med fylt kyllingfilet


Ca 2 poteter pr person vaskes grundig (om de ikke er vasket allerede), tørkes, og deles i båter.

Skru først på stekeovnen på 200 grader!

Marinade (til 4 poteter)

2 ss olje

½-1 kinahvitløk

1 krm pepper

1 ts salt(det kreves en del salt)

Ca 1 ts tikka masala (Man kan bruke for eksempel grillkrydder eller andre blandingskrydder, men da må en bruke mindre salt siden disse allerede inneholder mye salt).

Bland det hele godt sammen og ha båtpotetene i marinaden. Vend godt om slik at alle potetbåtene får godt med olje og krydder på seg. Ha det hele i en ildfast form og stek i ovnen på ca 200g i 20- 30 min. Vend potetene av og til. Ønsker man at potetene skal få en litt sprøere konsistens, setter en de litt langt oppe i steikeovnen, men da bør en passe godt på så de ikke blir brent.

Fylt kyllingfilet  høres gjerne utrolig avansert og vanskelig ut, men det er det ikke.  

Bruk en til to kyllingfileter pr person alt etter hvor godt en spiser og hvor store filetene er.

Paprika

Vårløk

Ramsløk

Vil en ha noe annet i så bruker en det, f.eks pesto eller bare olje, krydder og grønnsaker.

Det kan være en fordel at kyllingen ikke er alt for tykk når en skal rulle de. Ta bort den lille løse delen som ofte er på filetene.

 
En steiker den lille biten ved siden av.

 

 Bruk en god kniv og skjær fileten på langs, men pass på så du ikke deler den i to.

 

 

Brett den ut og ha på for eksempel ramsløk i olje, paprika og vårløk som man finhakker. Brett/rull fileten sammen og bruk tannstikker/grillspyd og sett de i så de holder sammen.

 

(OBS!: Ikke gjør som meg å bruke tannstikker med mint smak, det var ikke godt hehe). 

  Jeg la fileten sammen med potetene, men lager en til mange kan en jo steike de for seg selv i en annen form eller på steikepannen. Steik i ca 20 minutter.

 

Salat med fetaost og kyllingskinke

Et sunt, godt og smakfullt måltid til middag eller lunch.

Isbergsalat

Rucculasalat

Granateple(gir en frisk smak)

Squash(for jeg har nesten aldri agurk)

Fetaost(jeg har kjøpt på bondens marked på bryggen i Bergen. Haugalande sin. Har en smakt den en gang er man hektet) (http://www.haugalandmeieri.no/hm/public/openIndex?ARTICLE_ID=100)

Kalkunskinke

Tomater

Oliven

Server gjerne med grovt  brød 

Ruccula salat

Ruccula er en salat som er særegen i smaken, nesten som en peppersmak. Jeg er veldig glad i ruccula, men den kommer i så store pakker at jeg nesten aldri klarer å få den oppspist før den blir dårlig. Det er egentlig utrolig i et land med så mange single mennesker at en ikke kan selge mindre pakker også. Jeg har dermed forsøkt meg frem for å se hvordan jeg kan få rucculasalaten til å holde seg best mulig. Det jeg har kommet frem til, er å vaske den godt i iskaldt vann og deretter rister av så mye vann som mulig, (jeg tar den i et kjøkkenhåndduk og rister den godt).



Så legger jeg salaten i en stor pose og snurrer den igjen med lut i. Da står den seg rimelig lenge om den var fersk når man kjøpte den da.

Så min oppfordring er at dere må sende E-post til Bama om at dere vil ha rucculasalat i mindre pakkninger!!

Wokket laks med dill og dal

Denne retten ble til for jeg var fullstendig utslitt etter en herlig trimtur på sykkel. Da måtte middagslaging gå fort og uten noe særlig arbeid.

1 laksefilet (eller annen fisk eller skalldyr)

1 bit blomkål

1 bit brokkoli

1 bit spis paprika

1 vårløk

1 nepe

1 bit squash

Men som alltid, bruk det du har og liker. Det hender jeg bruker frosne wok grønnsaker, men det som er det negative utenom smaken, er at når en har frosne grønnsaker i en Wokpanne så blir pannen veldig avkjølt og de blir nesten kokt i stede for wokket. Vil en bruke frosne grønnsaker, så bør de enten være tint eller ta svært lite i pannen om gangen.

Ca 1 ts tørket dill (fersk dill kan med fordel brukes om en har).

1 ts tørket gressløk

Ca 1 ts salt

1 krm pepper

12 ss sesamolje (Den gir utrolig god smak, men har du det ikke så bruk en annen. Sesamolje får en kjøpt på de aller fleste butikker med litt større utvalg).

Rens og del grønnsakene i passe store biter.

Ha olje i en wok/teflonpanne og la den bli litt varm. Begynn med de grønnsakene som trenger lengst tid, i dette tilfellet: blomkål, brokkoli, nepe, paprika, vårløk og squash. Laksen skjæres opp i litt gode stykker og wokes i til slutt med minst mulig omrøring, så bitene holder seg hele. Ha i krydder og salt og server gjerne med rømme/kesam/naturell yoghurt og poteter, ris eller pasta til. Når jeg lager wok har jeg så mye grønnsaker at jeg ikke savner poter eller annet tilbehør.

Kyllingfil med middelhavs salat



Denne retten er pinlig lett å lage, men som noen sier så greit: ?det enkle er ofte det beste?. I tillegg er retten veldig god og attpåtil sunn.

Man trenger 1-2 kyllingfilet pr person som steikes på begge sider før du skrur ned varmen og lar kyllingen ligge å kose seg til den er gjennomsteikt. Ha på litt pepper og salt på begge sider mot slutten av steketiden.

Salaten er rett og slett bare:

Rucculasalat

Tomater (enten store som en skjærer i skiver eller små som deles i to).

Sukkererter eller vårløk (eller andre ting du måtte ha i kjøleskapet).

Oliven om en liker det (et tips er at Greske oliven er de beste. Sorte oliven er farget svart og de smaker deretter).

Olivenolje i en kopp, 1 krm salt, 1krm pepper og eventuelt ferske urter (jeg hakket bare litt fersk basilikum, men bruk gjerne for eksempel Provence Krydder).

Vask salaten, tomatene og sukkerertene. Vurder om du må dele ruccula salaten litt, den kan bli litt vond å få i seg om den har for store blader. Del tomatene og sukkerertene. Bland alt sammen. Bland olje, salt, pepper og urter og ha det på salaten og gjerne på kyllingfileten.

Jeg steikte noen biter aubergin til, men det passer nok veldig bra med ris til også. (Husk å velge en grov variant).

-svinefilet med salat og potetmos

Denne retten er det min eldste datter som har laget.

Beregn ca 200 g svinefilet per person

Skjære den opp i ca 2 cm tykkelse, ha de på en varm steikepanne med olje eller smør. Steik med forholdsvis sterk varme på begge sider og skru ned platen. Ta på lokk å la dem ligge på pannen mens du lager ferdig resten av maten (husk å snu de av og til). Ha på salt og pepper og eventuelt annet krydder om man ønsker det. Dersom svinefiletene er ferdig marinert, trenger du ikke krydder.

Salat kan man lage av det man har i kjøleskapet, her har vi brukt

Isberg salat

Ruccula salat

Rødløk

Tomater

Oliven og pinjekjerner

 

Potetstappe

4-5 store poteter

75 g smør

Trenger du væske bruker du litt av kokevannet av potetene

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk (Det gir en god smak om du ønsker å bruke det)

Skrell og kok potetene (Om du har dårlig tid kan du dele potetene, da koker de fortere)

Mos poteter sammen med smør og væske. Om man koker potetene godt er det ikke vanskelig å få en god stappe selv uten en ordentlig stapper. Om man bruker stavmikser eller mikser kan man ende opp med en alt for fin stapp, seig som lim, så vær svært forsiktig. Det går helt fint å mose andre grønnsaker sammen med potetene. Sellerirot, kålrabi og gulerot gir en fin gyllen farge, brokkoli og erter gir en litt sær grønn stapp? Når potene er most ,med ønsket mengde klumper (noen liker en del klumper), tilsetter en salt, pepper og eventuelt gressløk.

Andre grønnsaker stekes så raskt i samme panne som man har stekt svinefiletene, de kan ligge på serverings tallerken å hvile litt, grønnsakene skal stekes raskt på middels høy varme.


Fylt pannekake

For å få litt sunnere pannekaker bruker jeg å blande i mer grovt mel og gjerne litt havregryn.

Dette gjør at pannekakene også smaker bedre.

½ dl hvetemel

1 dl grovt sammalt mel

½ dl lettkokte havregryn

3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 egg

1-2 ss smør

1 ts bakepulver

Ha melet i en bolle og spe med vesken til det er en glatt deig. Ha i egg, salt, smeltet smør og til sist bakepulver.

Det kan være lurt å la deigen stå i 5-10 minutter før en steiker pannekakene.

Ha en god og varm steikepanne og ta en ause med deig på pannen og steik kakene til en ser at deigen har stivnet litt på oppsiden før en snur den. Det kan være lurt å ikke ha alt for sterk varme, for da kan kaken bli svidd på undersiden før den kan snues.

Glutenfrie pannekake

1 dl For eksempel Toro Havremel(bør bruke grovt mel)

1 dl profiber

Ca 3 dl melk(tåler en ikke melk bruker en soya eller rismelk)

2 ss smeltet smør

2 egg

1 ts salt

1 ts bakepulver

Fremgangsmåten er på samme måte som vanlige pannekaker.

Fyll:

1 pakke(400gr) kjøttdeig eller karbonadedeig

2 vårløk

1 stort stykke med nykål eller kinakål

Ca 10 små tomater

ca 1 ts salt

ca 1/2 ts pepper

2 -3 ts Provence Krydde

Litt ruccula salat

Steik kjøttdeigen. Rens løken og skjær den i biter og steik sammen med kjøttdeigen.

Når kjøttdeigen begynner å bli ferdig steikt tar en finsnittet nykål/kinakål i og lar det surre sammen med det andre. Ha i krydder og bruk gjerne mer eller andre krydder etter smak.

Del små tomater i to og ha de oppi til slutt, de skal bare bli lunet.

Så tok jeg aioli på pannekaken, så det ferdig steikte fyllet og så strødde jeg litt ruccula salat på toppen og rullet pannekaken sammen. Veldig saftig, smakfullt og mektig. Verd et forsøk.

Er det noe her du ikke liker, så bytter du det bare ut med noe annet.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli så må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig siden majonesen vi har er god nok.

Så jeg bruker

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt(det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg sysnes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayanepepper

1 krm pepper

Ca ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime
Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse og ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha det i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har en den i en tett boks så står den seg lenge i kjøleskapet.

Steinbitfilet med ramsløk og auberginer



Ramsløk er Nordens hvitløk og har blitt brukt siden vikingtiden, om ikke lenger. Den er gjerne ikke så kjent i dag, men den har begynt å bli mer tilgjengelig igjen. I Bergen kan det virke som om det er lite ramsløk, mens i hardanger vokser den vilt i store mengder om våren, og helt sikkert mange andre steder i Norges land. Men når en ikke kan plukke den selv, får en kjøpe den selv!

Ramsløk i olje får man tak i på bondens marked i Bergen, og på butikker med et litt bedre utvalg enn vanlige dagligvarebutikker. (Så at Obs supermarked hadde).

Løken er temmelig kostbar, så det er gjerne ikke noe en bruker masse av.

Jeg personlig, forøker å spise mindre poteter, pasta og ris, så derfor har jeg auberginer til i stedet. Dette er et alternativ om en vil kutte ned på raske karbohydrater.

(http://www.næringsinnhold.no/aubergine-rå.html)

1-2 steinbitfileter til hver person (steinbitfilet fant jeg i Kiwi sin fryseboks, den kostet ca 40 kr og da er det til to personer).

Smør til å steike i

Steinbitfileten bør være tint før en har den på pannen. Ha god varm panne med smør i og legg fisken i. Vend den når den har fått farge, og la den stå litt å kose seg på pannen, det kommer ant på hvor tykke stykkene er hvor lang tid det tar før de er gjennomsteikt. Når fisken nærmer seg ferdig har en på salt og pepper.

Auberginen skjæres i tykke skiver. Det kan være en fordel å ta av skallet. Auberginen trenger noen minutter på hver side. Ramsløken hadde jeg i en liten panne og tok litt ekstra olje i. Den bør varmes forsiktig. Så hadde jeg den bare over fisken.

Server med de grønnsakene du ønsker å ha.

Alternativ frokost- lunsj- eller kvelds

Jeg lager stadig nye knekkebrød og spiser med stor vellyst. Men når brødboksen min begynner å bli tom, er det alltid mye smuler eller knekte knekkebrød igjen som jeg synes er for galt å kaste. Først tenkte jeg at det var greit å bruke smulene til å strø på gratenger osv. men så fikk jeg en lys ide om å ha det i yoghurt sammen med bær. Og dette synes jeg er så godt at jeg har begynt å knuse knekkebrødene i yoghurten og har bær eller syltetøy i.

Her bruker jeg knuste knekkebrød, jordbær og tyrkisk naturell yoghurt kjøpt i innvandrerbutikk.

                                                                                          

Siden det er lengesiden jeg la ut knekkebrødene og mange har spurt etter oppskriften, så legger jeg den ut igjen.

Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig:

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

4 dl mel (her velger en selv hva som passer av hvetemel, havremel el). (Jeg brukte mel fra en pakke med havrebrød fra Toro som er glutenfritt).

1 dl olje (rapsolje eller oliven er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 TS salt

1 ts bakepulver

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann slik at bakepulveret får litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen.

Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir oppå deigen og så kjevle det helt tynt. (På det glutenfrie knekkebrødet, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å trykke det ut så det ble et tynt jevnt lag utover). Det som jeg gjør forskjellig nå fra første gang jeg laget det er at jeg tar mer vann i slik at jeg bare dytter det utover papiret med en slikkepott. (nå lager jeg glutenfrie, men det går like fint å gjøre det med den oppskriften med hvetemel).

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 minutter
Knasende godt