Det var tilbud på hel fersk ørret på Ica, men den var blitt forvandlett til laks underveis. Den var så stor at jeg fileterte den nedre delen av den og frøs den ned til seinere. Den øvre delen skal jeg opp i koteletter. Beine og hode laget jeg kraft av som jeg laget fiskesuppe av og frøs ned det resterende.

Laks /ørret trenger ikke lang til hverken å steike eller å trekke (fisk skal aldri koke, da blir den seig) Så da bør en begynne med det som tar lengst tid, altså potetene. Siden jeg ville ha Tzatziki til fisken, noe som er utradisjonelt i Norge, så laget jeg den først på dagen. Jo lengre den får stå å kose seg, jo bedre smak blir det av den.

Så da begynner jeg med oppskriften på :

Tzatziki

3 dl yoghurt naturell (soya yoghurt om en ikke tåler melkeprodukter) En liten digresjon: da jeg bodde i København fikk jeg kjøpt økologsk naturell yoghurt og av en eller annen grunn tålte jeg den veldig godt i normale mengder. Så hva gjør en med yoghurten her i Norge?

1 stk slangeagurk

2 fedd hvitløk

2 ss olivenolje (jeg lærte å lage Tzatziki av en fra Tyrkia og han hadde olivenolje i, men jeg ser på alle oppskrifter ellers så er dette ikke vanlig, så her velger en selv om en bruke olje)

½ ts pepper

½ ts salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignede. Ha det i yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Og vil du ha i olivenolje så rør den i til slutt.



Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk, så smaken får sette seg og rør om før servering.

Når en skal trekke laks/ørret så må en ha kokende vann med salt og pepper i(pepper kan sløyfes) Bruk ca 2-3 ss salt pr liter vann og 1/2 ss hel pepper. Hvor lenge fisken skal trekke er helt umulig å si, for størrelsen på fisken avgjør dette. Men fisken er fredig når de løsner lett fra beinet. En kan også servere den kald, da lar en fisken ligge i vannet og tar den opp når en skal servere den. Men husk å kjøle den fort ned, for bakteriefloraen koser seg godt når temperaturen kommer under 70 grader.

Karbonader med salat

 

Enkelte dager blir det ikke tid til å lage mat helt fra grunnen av og da gjelder det å velge de ferdigproduserte varene som er noenlunde ok. Med det mener jeg minst mulig tilsettingsstoffer og fyllstoff uten mål og mening. Det er utrolig hva en putter i maten for å lage billige produkter, så det billige er ikke nødvendigvis det som gjør deg mettest og er best for helsen. Derfor velger jeg produkter som er reinest mulig og i dette tilfelle betyr det at det er karbonader som inneholder minst 85 % kjøtt. Det som var det morsomme når jeg leste på varedeklarasjonen, var at det ikke var den dyreste varianten som var den beste. Det som er endret på vare deklarasjonene nå mot før, er at nå står det ikke E-stoffer, men det står navn på hva det heter. Men det betyr ikke at det ikke er et tilsetningsstoff. Så vær kritisk til hva du kjøper.

Vel i dag er det altså rett og slett karbonader med salat uten verken poteter, ris eller hamburgerbrød.

Jeg brukte isbergsalat, tomat, agurk og avokado som metter godt og som er et godt alternativ til poteter osv.

Vel enklere kan det vel ikke gjøres.

Steikt sei med råkost

Jeg var utrolig heldig som fikk steikt fersk sei til middag av Karin, å du hendelse hvor godt det smakte. Når en får tak i fisk som er skikkelig fersk, så er det nesten så ikke noe mat kan måle seg mot det.

 150- 200 g per pers Sei filet

 

Til å vende fisken i bruker jeg

(ca 4 porsjoner)

6 ss mel (har du cøliaki bruker du glutenfritt mel)

Ca 1 ½ ss salt(dette høres gjerne mye ut, men fisk krever mye salt)

1 ts pepper

Ta alt i en plastpose og rist fiskestykkene godt slik at de blir mel på hele fiskefileten.

Ha en godt varm steikepanne og steik fileten på begge sider og la den ligge litt(1 minutt eller to) å kose seg før den serveres. Denne fisken blir fort steikt og lar en den ligge for lenge på pannen blir den tørr. Så kok poteter og grønnsakene en ønsker ferdig før en steiker fisken.

Karin serverte med råkost(raspet gulrot og kålrot med litt sitron på)

Risrett med kylling



 

Jeg hadde både ris og kylling igjen fra dagen før og siden jeg hater å kaste mat, så gjelder det å lage noe nytt av det.

1 porsjon ferdig kokt ris fra dagen før(eller en koker ris)

1 kyllinglår eller annen kylling som er ferdig steikt

½ dl vann

1 ts suppebuljong

2 bunter blomkål

5 sukkererter

Litt paprika

2 stk Vårløk

1 fedd hvitløk(sløyf det om du ønsker)

Pepper

Litt fuskepesto (Bruk gjerne ferdig pesto fra glass eller andre ting en ønsker å tilsette)

 

Kok opp vann og buljong og ha i ris og delt blomkål og la det koke litt. Del kyllingen, paprikaen og sukkererter i biter å ha de i risen. Til sist brukte jeg resten av fuske pestoen min som jeg smakte det til med.

 

Pesto

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.

1 potte basilikum

75 g parmesan (og det hadde jeg ikke, men det smaker godt likevel)(og uten parmesan blir det fuske pesto)

0,5 dl olje

1 ts om en ikke bruker ost i mindre med ost.

pepper

Bruk stavmikser eller andre typer kjøkkenmaskin som knuser kan alt sammen.

Skrell hvitløk, ta basilikumen fra potten og ha alt i en skål sammen med oljen og la det bli en jevn masse. Har du parmesan i kan det være lurt å raspe den litt før en har den i. Smak til med salt og pepper.

Kveite

Det er ikke ofte jeg spiser kveite, så det var nesten som å oppdage smaken på nytt. Dessuten var de

tte stykker som var veldig fint delt opp. Jeg kjøpte det frossent på Kiwi, det er utrolig hva som er innom den butikken. Jeg er vel innhabil når jeg sier at det var nydelig, men smaken er som baken, DELT. Kveite er en god kilde til Vitamin D, noe som mange her i landet har mangel av.( http://www.nifes.no/index.php?page_id=174&article_id=954&lang_id=1)

 

Det er alltid veldig viktig å tine både fisk og kjøtt helt, før en begynner å varmebehandle de, uten vil de miste svært mye fuktighet og det vil bli tørt, smakløst og seigt.

Kveite trenger ikke mye varmebehandling, så en må koke poteter eller ris først.

Bruk en pose og ta mel i(har en allergi eller cøliaki bruk glutenfritt mel)

Til 4 personer vil det være nok med 4-5 ss med mel

1 ss salt og ½ ts pepper

Ha smør eller olje i steikepannen og la det bli varmt før en legger fisken på. Steik den til den er lett brun på begge sider og skru ned platen og la fisken surre på pannen i ca 10 minutter avhengig av hvor store stykkene er. Snu de av og til.

Jeg laget en dressing av rømme og ramsløk( 1 ss rømme, 1 ts ramsløk og litt salt) og hadde til, men en kan like godt bruke for eksempel gressløk, pesto eller bare smeltet smør etter ønske.

Knekkebrød

I disse tider der ingen skal spise brød, så kan det være ok å finne noe alternativ som er mindre mel i og som er enkelt å lage.

Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Solveig.

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

1 dl solsikkekjerner

1 dl havregryn( har en cøliaki må en bruke egen type havregryn)

4 dl mel(her velger en selv hva som passer hvetemel, havremel)(Jeg brukte mel fra en pakke med havrebrød fra Toro som er glutenfritt)

1 dl olje (rapsolje eller oliven olje er å foretrekke)

1-3 dl vann

2 ts salt

1 ts bakepulver

Ha alt det tørre i en skål. Det kan være lurt å bruke lunket vann, da får bakepulveret litt hjelp til å heve. Ha i vann og olje og bland det hele sammen. Ha et bakebrett med bakepapir på og hell en del av deigen ut over. Det kan være lurt å ha et bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)

Steik nederst i oven på 200 g i ca 20 minutter

Knasende godt

Ha  bakepapir opp på deigen og så kjevle det helt tynt.(det glutenfrie, tok jeg litt olje på deigen og brukte hendene å slette det så det ble et tynt jevnt lag utover)

Her er det ferdig steikt. Det ligger å hviler seg til de har kjølnet litt.


Knekk de fra hverandre og ha de i noe luftett



Her er enda en oppskrift som ?rare? meg lager. Men som Albert Einstein sier “Fantasi er viktigere enn kunnskap, for Kunnskap er begrenset men fantasi omfatter hele verden.” Så da er det bare til å slå ut håret og bruke sin kreativitet!

Jeg fikk så lyst på pesto, men hadde ikke parmesan og det har jeg heller ikke vanligvis i huset heller siden jeg ikke tåler noe særlig godt melkeprodukter.

Så da skriver jeg her både med og uten parmesan(som er en ost), så kan en selv velge.

1-2 fedd hvitløk

5 ss pinjekjerner eller en kan bruke valnøtter, solsikkefrø osv.

1 potte basilikum

75 g parmesan (og det hadde jeg ikke, men det smaker godt likevel)

0,5 dl olje

1 ts om en ikke bruker ost i mindre med ost.

pepper

Bruk stavmikser eller andre typer kjøkkenmaskin som knuser alt sammen.

Skrell hvitløk, ta basilikumen fra potten og ha alt i en skål sammen med oljen og la det bli en jevn masse. Har du parmesan i kan det være lurt å raspe den litt før en har den i. Smak til med salt og pepper.

Jeg steikte kyllinglårene på pannen og hadde pestoen på etter på. Men det kan være en god ide å ha den i en ildfast form og helle pestoen over og la det steike med de siste kvartere.

Kyllingen ble servert med villris, steikt paprika, sukkererter og salat til.

Kyllinglårene kan være store og krever litt tid for at de skal bli gjennomsteikt, de låg ca 35 på steikepannen og det må nok ligge tilsvarende lenge i steikovnen.(da ville jeg brukt ca 200g)

 

 

Fisk er vel gjerne det som er vanskeligst å få de fleste både barn og voksen til å spise. Så da gjelder det å finne på måter å lage det på som kan friste.

4 pers.

8 laksestykker/ørret (frossen i stykker)

1-2 egg( jeg brukte to egg og det ble litt mye siden de var store, men da tok jeg bare litt mer potetmel i)

2 ts salt

1 ts pepper

2-3 vårløk (dette pga fargen, men bruk den løken du ønsker eller kutt den ut)

 Ca 2 ss potetmel

Hamburgerbrød(glutenfrie brød fikk jeg kjøpt på Ica, men det selges sikkert i mange bakeri og butikker)

Salat og grønnsaker etter ønske

Jeg laget en dressing av seterrømme, gressløk, lime, salt og pepper til.

 

Laksen må være tint, skinn og benfri

 

. Del laksen/ørreten opp i små biter(en kan selvfølgelig finmose det i maskin om en ønsker, men da blir de mer kompakt)

Ha i krydder, egg og potetmel og bland det hele sammen. La det hvile i et minutt eller to. Ha en varm steikepanne og form karbonader og steik de til de er gyldne på begge sider. La de så ligge og kose seg litt(ca 2 min på begge sider, kommer ant på hvor tykk en har laget de) på begge sider til de er gjennomsteikt.

Siden jeg ikke hadde glutenfrie hamburgerbrød, laget jeg potetmos av poteter fra dagen før.

 

Får i kål



Denne gangen har jeg ikke laget fårikålen selv, men jeg fikk den servert av min gode venninne Karin.

Fårikål er den enkleste søndagsmiddagen en kan lage og utrolig smakfullt.

Til ca 4 personer:

Ca 1 kg ferskt fårekjøtt(bog eller bryst)

Ca 1 kg kål (en stor)

2 ts salt

2ts pepper (eller hel pepper, da må en bruke noe mer. Jeg har kjøpt en liten hylse som er laget til å ha i fårikålen, slik at en slipper all hel pepper i maten. De får en kjøpt på noen matbutikker)

4-5 dl vann

 

Del kålen opp i litt store biter. Legg kål og kjøtt lagvis i en panne. Ha på salt, pepper og vann.

La det koke i ca 1-1/2 time til kjøtte er mørt. Rør forsiktig av og til.

Server med poteter til.

 

Reker

Reker hører våren og sommeren til og det er lett og god mat. Min nabo Eva hadde fødselsdag og hun inviterte på reker, salat og vin. Hvor heldig kan man egentlig være? Maks heldig er jeg rett og slett som får bo i et sånt nabolag. Så tusen takk for en hyggelig kveld med god mat og drikke.

Store fine reker og lette å rense

 

 Fint pyntet bord


Salaten inneholder isbergsalat, paprika, agurk, tomat, fetaost og egg