Denne ideen fikk jeg av min venninne sin datter Katrine Olsen .-)  Det er en Polsk suppe/kraft som de bruker å spise før middag, da tar de ut alle grønnsakene og kyllingen og bare spiser kraften og nudlene. Dette minner meg litt om Mr. Lee som mine barn spiste da de var små. Kyllingen spiser de seinere på dag. Dette er ingen oppskrift på “grammet” men på “rus” det vil si at man tar det man synes selv. De bruker en spesiell buljong som er veldig god, men som er mer krydret en vår vanlige buljong. Den er glutenfri og kan kjøpes på internasjonale butikker.Katrine spiser grønnsakene samtidig som suppen/kraften, og kyllingen seinere.

Nå tok jeg en litt annen variant av denne suppen, jeg skal forsøke den med kyllinglår en annen gang, men nå hadde jeg høns og hønsekraft i fryseren så da ble det slik. Og når jeg reflektere litt over det vil jeg gjerne tro at de også lagde denne av høns i Polen før, og mulignes noen steder enda, uten å ha belegg for dette. Jeg elsker grønnsaker så de kaster ikke heller, jeg hadde også i poteter, gulerot og samt litt gurkemeie i tillegg (jeg har de nesten  all mat for tiden siden leddene mine ikke liker kulde og vinter) 😀 Suppen ble knallgod, tusen takk Katrine, kom gjerne med flere gode ideer! 

Jeg kunne nok hatt mer nudler i, det får jeg gjøre neste gang 😀

Kyllinglår

Vann

Sellerirot

løk

hvitløk

Den spesielle buljongen

Eventuelt salt og pepper 

Nudler/pasta/risnudler (risnudler om man skal ha glutenfri)PS: Jeg har noen gang sett at enkelte typer risnudler inneholde gluten, så les innholdsfortegnelsen.

Kok opp kyllinglår til det skummer, ta vekk skummet og tilsett renset og kuttet sellerirot. La det koke en halvtime, tilsett så renset og kuttet  løk, purre, hvitløk i båter, og krydder etter smak. Kok så i en halv time til. Kok opp små Nudler/pasta/risnudler i mellomtiden i noen minutter.

Slik ser buljongen ut                                                    og her er innholdsfortegnelsen

        

#Suppe #Rosó #polsk #suppe #kyllinglår #kylling #høns #kraft #grønnsaker #nudler #pasta #middag #enkelt #enkel #middagstips #morsmiddag #glutenfri #melkefri #blogg #matblogg #bloggtoppen. 

 

 

Tilfeldighetene er mange, fantasien endeløs(i perioder, andre helt tom :-). I helgen hadde jeg besøk av en god venninne Solveig og hennes datter Anna Marthe og mine barnebarn som i grunnen ikke er mine, men mine likevel 😀 Mia og Theodor. Da blir det alltid til at jeg kjøper is, pølser, sjokoladepålegg som jeg ikke bruker noe særlig av :-D. Det ble noen pølser til overs og en svett fløte, og da kom ideen om denne retten :-D.

Man kan gjerne lage den nesten ferdig kvelden i forveien så slipper man å vente så lenge på maten.

                                                                   

Dette er kun en ide, har du ikke pølser eller du vil ha noe annet i så bytt ut både pølser og grønnsaker, alt er mulig. Det er kun fantasien som stopper oss. HER  er oppskrift på fløtegratinert klippfisk om det er mer av inntresse, den er helt overjordisk god.

En porsjon: Og jeg spiste hver rubbel og bit 😀

3 små poteter

1/2 løk

2 fedd hvitløk

1 bit blomkål

1 gulerot

1 kjøttpølse eller annen pølse eller hva du ønsker i (sjekk om de er glutenfri og laktosefri for de som må tenke på det)

2 dl laktosefri fløte + litt vann jeg skylte ut av med ca. 1/2 dl

ca 1 ts salt

litt pepper

Ost om man ønsker det, jeg hadde på litt parmesanost etter den var ferdig steikt

Bruk gjerne mer krydder og andre grønnsaker :-).

Skjær potetene og guleroten i passe tynne skiver og ha de i en ildfast form. Del resten i biter og ha i formen.Bland salt og pepper i fløte og vann og  at det blir godt blandet, og hell det over i formen. Sett formen nederst i ovnen på rundt 200 grader i rundt 45-60 minutter eller til potetene er myke. Jeg har vist en egen evne til å brenne alt :-D. Det kan være lurt å legge et bakepapir over slik at de ikke brenner slik. Ønsker du å ha på ost, tar du det på rett før servering. 

 

 

#pølser #fløtegratinert #gratinert #glutenfritt #laktosefritt #glutenfritt #enkelt #godt #sunt #Raskt #middagstips #middag #Tips #Barn #barnevennlig #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtoppen.

Mat trenger å være moro og fargerik å se på og å spise, og vi spiser for det meste for lite grønnsaker. Denne retten har masse grønnsaker uten at man tenker så mye over det :-). Jeg har en liten sånn rasp som skreller spagetti lengder (se HER) på feks. gulerøtter. Den raspet jeg spagetti lengder av gulerot med, og i løksausen var det mye løk, det ble nesten 5 om dagen bare i en middag 🙂 Retten er billig og sunn. Har man ikke lyst å lage kjøttboller kan man bare steike kjøttdeig feks. eller ha den som vegetarmat, da er den enda billigere.

Kjøttbollene hadde jeg i fryseren men her er en måte å lage de på, men man kan variere krydder og hva man ønsker å spe de med til de uendelige.

Guleroten hadde jeg i pastaen på slutten av koketiden til den vanlige (glutenfrie for min del) pastaen.

Løksausen kan også lages på uendelig mange måter, man kan gjerne bruke rødløk, men det tåler jeg så dårlig at det bruker jeg nesten aldri.

Jeg brukte til 2 personer:

1/2 løk

 2 fedd hvitløk

2 vårløk

1 god klatt smør

2 dl vann

1 terning grønnsaksbuljong

 1 ss maizena

salt 

pepper

Ha smør i en panne rens og grovhakk all løken og surr den til den er myk. Ta pannen av platen og hell i vann, maizena og buljong, rør det jevnt og gi det et oppkok under omrøring. Smak til med salt og pepper. Ha i kjøttbollene og la de bli gjennomvarm.

600 g kjøttdeig (jeg var så heldig å ha kjøttdeig av elg, men bruk det du ønsker og har. Olaug, hun jeg fikk oppskriften av, anbefalte gjerne en blanding av vanlig kjøttdeig og kyllingkjøttdeig).

40 g parmesan (tåler man ikke melkeprodukter, kutter man bare ut osten)

1 ts salt

½ ts pepper

½ ts muskat

2 egg

½ potte fersk basilikum

½ potte persille (men det hadde jeg ikke)

Ha kjøttdeig og egg i en skål eller i en mikser. Hakk basilikumen og persillen, rasp parmesan og ha det i sammen med salt og krydder i kjøttdeigen. Bland alt godt sammen. Bruk steikepapir og form kjøttbollene til passe store boller. Ønsker man å bruke steikepannen kan man selvsagt det. Sett ovnen på 200 g og la kjøttbollene stå i ovnen i 15-20 minutter. Eller man kan koke de i kraft i rundt 10 minutter, men da får man ikke den brunfargen på de.

Rester av ørret eller annen fisk kan brukes til det meste, og denne gangen ble det til carbonara 🙂 Det kan anbefales! Det tok ti minutter å koke pastaen, og menst den kokte lagde jeg til resten, så middagen var ferdig på 15 minutter :-).

Og som en ekte beskjeden Bergenser ville sakt det! “Sekkje det godt ut?” 

4 personer:

Ca. 400 g ørret skinn og beinfri (jeg hadde rester etter en helsteikt øret i fryseren, men bruk gjerne også laks eller annen fisk)

Ca. 400 g pasta(glutenfri om man ikke tåler gluten)

4 egg

4 ss vann

salt

pepper

Jeg hadde også litt vårløk i denne gangen, det passer veldig godt til ørret

Denne gangen hadde jeg også i litt sort pepper og spisskummen 

200 g parmesan (parmesanost er regnet som laktosefri)

eventuelt 1 potte fersk basilikum

Kok pastaen etter pakkens anvisning. Når pastaen er kokt, siler man av vannet og  har i sammenpisket egg, vann, krydder og halvparten av osten  og om man har basilikum, finhakkes denne og has i gryten sammen med pastaen. Ha i den renskete fisken og la alt stå litt på platen på svak varme til fisken er gjennomvarm (det er en fordel å ha kokt/steikt fisken først, da slipper carbonaren å stå så lenge, da kan den bli tørr

#Carbonara #Carbonaramedørret #Ørret #fisk #parmesanost #pasta #tagliatelle #sunt #godt #rester #spis #opp #maten #din #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #raskt #middag #fort #middagtips #blogg #bloggtopp 

På en pakke tørkede gule erter og en knok fikk jeg rundt 4 liter ferdig suppe, billigere og bedre blir det ikke når man bruker kjøtt. Her kan man virkelig lage god mat for slunkne lommebøker.Svineknoken kom på rundt 40 kr, ertene 8 kr, grønnsakene  ca. 20 kr til sammen så da blir det rundt 70 kr for fire liter suppe, Jeg tåler veldig svinekjøtt, men nå og da gjør ikke så mye.

Legg en pakke tørre gule erter i bløt, ha en stor skål og ha dobbelt mengde vann på, la den stå natten over/eller fra morgen til ettermiddag.

Skyll ertene godt og ha de i reint vann og sett de på kok i rundt 1 1/2 til to timer. Ikke kok knoken i samme vannet som ertene, for det er lurt å sile av så unngår man prumpekonkuranse :-D.

Ca 4 gulerøtter Bruk gjerne andre grønnsaker om du ønsker det 🙂

 ca 4 stenger med selleristang(den er billigere en roten derfor har jeg den, men roten er enda bedre etter min smak)

 1 løk

1 purreløk eller en pakke vårløk

Eventuelt salt, det måtte jeg ha i

Pepper

Kok knoken for seg, og  etter 1 1/2 time eller alt etter hvor stor knok man har, når den er kokt tar man den ut p et fat så man får rensket den. Ha i ertene i kraften, skrelte og kuttede biter av løk, gulerot, selleristang/rot og purreløk/vårløk i, og la det koke til grønnsaken er kokt, ha i renset og oppdelte biter av kjøtte. 

Frys ned i porsjoner det du ikke får brukt, så har du veldig god og rask middag en gang det passer seg. 

#Svineknok #Ertesuppe #gulertesuppe #tørkedeerter #tørre #erter Svinekjøtt #billigmat #billig #middag #midagstips #enkelt #enkelmiddag #enkel #middag

#sunt #glutenfritt #melkefritt #laktosefritt 

Jeg hadde et stykke fisk i fryseren som jeg mener er steinbitfilet, og der fant jeg også spinat og ferdig raspet parmesanost, så da ble det middagen i dag. 

Det var noen ferdig kokte poteter i kjøleskapet så da slapp jeg koke nye, så de steikte jeg sammen med fisken.

Fisken steikte jeg uten mel, men med salt og rosépepper, det rare er at jeg er ikke heftig begeistret for sort pepper, men denne er noe HELT annet, og den er jo også veldig dekorativ. Den kan du kjøpe i vanlig butikk, den står med vanlige krydder.

Spinatstuing:

Til en person brukte jeg:

3 frosne klumper med spina

1 fedd hvitløk

smør å surre det hele i

Ca. 1 ss revet parmesanost  (jeg kjøper gjerne to om gangen, rasper de på en rasp, fryser de ned og tar opp etter behov) Parmesan er praktisk talt helt uten laktose.

Salt

Pepper

Ha alt i pannen og la det surre til spinaten er tint, smak til om du ønsker den mer salt, pepper eller ost.

Steikte poteter med vårløk og salt, enkelt og greit, ser det ikke digg ut da?

 

#steinbit #fisk #gofisk #Spinat #spinatstuing #frossenspinat #parmesanost #rester #av #potet #spisoppmaten #spis #opp #maten #raskt #glutenfritt #laktosefritt

#raskt #morsmiddag #middag #tips #middagstips #blogg #matblogg #bloggtoppen 

Virkelig en smakfull rett som jeg nok tror barn vil like, og den passer nok både til pasta og ris, selv om jeg foretrekker poteter.

Til 2 personer

400 g torskefilet som er tint

3 dl eplejuice

1 dl fløte (laktosefri om du trenger det, man kan også kutte ut fløten å ha 1 dl mer juice)

Bruk de grønnsakene du har men husk at gulerot trenger litt tid i ovnen, så det kan være en fordel å bruke grønnsaker som ikke trenger alt for lang varme tid.

jeg brukte:

1 gulerot i tynne skiver

1 godt stykke squash i litt tykke skiver

2 vårløk

ca. 1/2 paprika

 1 syrlig eple

salt Ca. 3 ts for fisken trenger mye salt

Pepper

Bland juice, fløte, litt av saltet og pepper til sausen. Rens og kutt alle grønnsakene og eple , del fisken i litt gode stykker. Ha alt i en ildfast form og hell sausen på. Ha alt i for varmet ovn til  210 grader, la formen stå mitt i ovnen i rundt 30 minutter. Server med poteter, pasta eller ris.

 

#eple #eplesaus #Torskieplesaus #torsk #Fisk #sunt #godt #Enkelt #raskt #glutenfri #laktosefri 

Virkelig en smakfull rett som jeg nok tror barn vil like, og den passer nok både til pasta og ris, selv om jeg foretrekker poteter.

Til 2 personer

400 g torskefilet som er tint

3 dl eplejuice

1 dl fløte (laktosefri om du trenger det, man kan også kutte ut fløten å ha 1 dl mer juice)

Bruk de grønnsakene du har men husk at gulerot trenger litt tid i ovnen, så det kan være en fordel å bruke grønnsaker som ikke trenger alt for lang varme tid.

jeg brukte:

1 gulerot i tynne skiver

1 godt stykke squash i litt tykke skiver

2 vårløk

ca. 1/2 paprika

 1 syrlig eple

salt Ca. 3 ts for fisken trenger mye salt

Pepper

Bland juice, fløte, litt av saltet og pepper til sausen. Rens og kutt alle grønnsakene og eple , del fisken i litt gode stykker. Ha alt i en ildfast form og hell sausen på. Ha alt i for varmet ovn til  210 grader, la formen stå mitt i ovnen i rundt 30 minutter. Server med poteter, pasta eller ris.

 

#eple #eplesaus #Torskieplesaus #torsk #Fisk #sunt #godt #Enkelt #raskt #glutenfri #laktosefri 

For en lykke 😀 <3, hjortkjøtt på bordet! Jeg må innrømme at jeg synes vanlig viltgryte/hjortegryte med rømme og ost er fantastisk, men nå var det på tide å utvide smaksansen. Og hjort i rødvin er slettes ikke å forakte, det ble rett og slett nydelig. Jeg brukte de grønnsakene jeg hadde, så det er bare å trekke fra og legge til som du selv ønsker.

6 dl kraft av hjort (kokte bein av hjort i en hel dag, og frøs ned i porsjoner, da har man så god kraft at man ikke trenger verken buljong eller annet)

500 g hjortkjøtt

1 pakke bacon 120 g

2,5  dl rødvin

1 løk

2 fedd hvitløk

1/2 rød paprika 

1/2 grønn paprika

1/2 gul paprika

3 stenger sellei

1 pakke vårløk eller 1 purreløk

1/2 squash

ca. 4 bunter brokkoli

salt 

pepper

2 ss maizena

Skjær kjøttet og bacon i biter, rens løken og hvitløken og paprika og ha det i steikepannen litt av gangen så pannen ikke blir for mye nedkjølt, da koker man kjøttet og man får ikke den fine steikeskorpen. Ha så kjøttet i en gryte med kraften og vin, og la sett det på kok. Del sellerien i biter og la den få kokke med.

Rens og del squash, brokkoli og vårløk og ha det i på slutten av koketiden. Kjøtte var så mørt og fint at det var ferdig på rundt 30 minutter. Bland maizena ut i litt vin og hell det i gryten under omrøring til det er kokt opp. ha i salt og pepper etter smak. 

Jeg hadde rotmos med selleri og poteter til, det smakte aldeles nydelig til.

 

 

Tradisjons mat på en enklere måte, UTROLIG godt, og veldig enkelt. Jeg hadde fårikålkjøtt i fryseren, og hadde en plan om å lage fårikål, derfor tok jeg hel pepper i. MEN, når jeg plutselig får mer lyst på frikasse, da blir det ingen vei tilbake.

Til 3-4 personer:

1, 3 kg ferskt fårikålkjøtt med bein (bein gir ekstra god smak i kraften. 

Vann til over kjøttet

Kok kjøttet i rundt 1, 5 time, når kjøttet begynner å nærme seg ferdig begynner man å skrelle resten.

3 store gulerøtter

4-5 skiver med sellerirot

1/2 løk

2 fedd hvitløk

2 dl fløte (laktosefri om man trenger det, eller man kan også utelate fløte helt, god mat blir det uansett)

2 buljongterninger eller 1 ss buljongpulver (vær obs på at det er mange buljongsorter som inneholder hvete, og er dermed ikke glutenfri)

1 pakke vårløk eller purreløk

1/2 pakke frosne erter (liker du ikke erter, kutter du de ut)

salt 

pepper

Ca. 2 ss maizena (det kommer selvsakt ant på hvor mye væske du hadde på kjøttet)

Når kjøttet nærmer seg ferdig skreller man gulerot, selleri, løk og hvitløk og deler i litt grove stykker, og har de i sammen med kjøttet, og lar det få koke i rundt ti minutter.Jeg tok ut kjøttet og rensket det før jeg hadde det opp i pannen igjen, men dette er ikke nødvendig, jeg gjorde det for det blir mer delikat å spise. Del vårløk og ha den og ertene i. Ha maizena i fløten og rør den ut, ha den i  frikassen og rør til den har kokt opp. Er den for tykk, tar man i litt mer væske, er den for tynn har man i mer maizena og fløte som man selfølgelig også må røre ut først. Smak til med salt og pepper