Jeg er så heldig å ha min gode nabo og venninne Kari på middag. Hun er veldig glad i reker, og jeg synes det er gøy å lage noe annet av rekene enn den tradisjonelle måten å  spise reker med brød, majones og sitron. Ikke noe galt i reker på brød, men kjekt å kunne variere.

Til to personer:

Ca. 500 g g reker med skall. Det er gjerne litt i overkant mye, så du må gjerne redusere mengden litt.

1 ss maizena

1/2 egg

Olje til fritering (man kan bruke airfryer, men har ikke jeg)


Ca. 2 dl rekekraft (skallet av rekene, rundt 1.5 dl vann, og en klatt smør kokes i rundt 4-5 minutter. Sil av kraften fra skallet)

1 dl ris

2 fedd hvitløk

Ca. 1 cm med fersk ingefær

1 liten gulrot

1/2 paprika

1 stykke squash

2 vårløk

1 ss soyasaus (Glutenfri om du som meg ikke tåler gluten)

1 ss riseddik

1 ss sesamolje

Pepper

Ca. 1 ts chiliflak/pulver eller fersk chili

Tin rekene om de er frossen, pill de og ta vare på det meste av skallet. Sett de ferdig pillede rekene i kjøleskapet, skallet has i en panne med rundt 1 1/2 dl vann og en klatt smør(det er ikke asiatisk å bruke smør, men det får frem en fantastisk smak i kraften). Ha et dørslag i en skål, og hell rekeskallet i, slik at du får sil av kraften. Bruk kraften til å koke risen i (til 1 dl ris bruker du 2 dl kraft). Kok risen som anvist på pakken, men i kraft i stede for vann.

Rens og findel hvitløk og ingefær. Gulrøtter, paprika og squash deles i tynne lage biter(det er kun estetisk, men det er nå litt viktig, orker du ikke det del de i terninger). Vårløken deles i ringer. La de ligge mens du forberede rekene.

Tørk rekene i papir, og ha i en skål med maizena og litt av chilien å rør godt sammen, til slutt  har man i i egg, bland godt. Ha så mye olje i steikepannen at rekene flyter, når de blir lagt ned i, la det bli så varmt at det freser rundt en tresleiv. Ha i litt og litt av rekene, stek heller i flere omganger, slik at oljen ikke blir for nedkjølt, da trekker rekene alt for mye olje. Husk å være forsiktig når du legger rekene i med skje ned i den kokende oljen, det er lett at det spruter og man brenner seg. Rekene skal bare være i oljen i toppen 1 minutt, rør litt så hele reken blir fritert. Ha rekene på et tørkepapir så de får rent av seg.

Hell av det meste av oljen/eller ha litt av oljen i en annen panne og fres grønnsaken i et par minutter, og ha de i den kokte risen. Ha i riseddik, sesamolje, soyaolje og chilien, bland sammen og smak til med eventuelt  salt pepper og chilipulver.

Ha risblandingen på et fat, og ha rekene på toppen.

Helt magisk godt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Enkelt #godt #sunt #middag #middagstips #Morsmiddag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #Glutenfritt #melkefritt #Uten #melk #Glute #kinesisk #inspiret #oppskrift #sjømat #reker #Wok #fritert #airfire

Omelett er enkelt å lage, og jeg har alltid egg og skinke hjemme. Så når jeg får gjester som stikker innom  kan jeg alltids slenge sammen en eller annen type omelett. Og i dag kom selveste Lillasjel med mannen på besøk, det var utrolig kjekt at de gjorde. Lillasjel heter Mariann og har den fine reflekterte bloggen Lillasjel som du finner HER. Men de kom jo langveis fra så da måtte de få mat og kaffe. Og i mitt kjøleskap hadde jeg ikke noe pålegg i det hele tatt, utenom syltetøy. Da var det bare å hive seg rundt å lage en omelett, og sånn omtrent slik ble den.

5 egg

1/2 liten løk

1 tomat

1/2 rød paprika

1/2 boks bogskinke

Spisskummen

Pepper

Salt

Og litt fersk gressløk

Smør til pannen

Et strø med Parmesan og så hadde jeg en skål ved siden av så alle kunne forsyne seg med så mye en ønsket selv. Man kan kutte ut osten uten problem

Servert med rundstykker og smør

Del og rens løken og finhakk den og surr på steikepannen i smør, knekte eggene i en skål og hadde salt og krydder i og blandet godt sammen. Renset og delte opp grønnsakene i biter, også bogskinken. Jeg lagde alt i litt avlange biter slik at det ble et mønster i omeletten(men det er ikke nødvendig. Hell eggerøren i pannen, det er lurt å ikke ha alt for varm plate, da svir omeletten lett. Ha på grønnsakene og skinken på omeletten og la den få stå til den er stivnet. Ha på gressløk på slutten av steiketiden.

 

 

 

 

 

 

#Lillasjelblogg #Besøk #lunsj #lunch #Middag #middagstips #Morssmiddag  #hjemmelaget #mat #fra #bunn #Glutenfritt #laktosefritt #Uten #gluten #egg

 

 

 

 

 

 

 

Beauté Pacifique//Beauté Pacifique

Norge er åpnet og nå er mitt hjem også gjenåpnet 😁😋😍. Vel, nå har jeg vel til gode å ha et stengt hjem, det har vel for det meste vært folk her både titt og ofte. Men under pandemien har de aller fleste vært mye mer forsiktig, så HURRA for at folk kommer på besøk igjen. 

Det ble lammeboller i tomatsaus, og spagetti.  Med lammekjøttdeig får man frem en ekstra god smak, og jeg får flashback  til gresk mat, som jeg bare elsker. Man kan godt steike bollene i steikeovnen, eller trekke de i buljong/kraft, men i dag steikte jeg de.

400 g (en pakke) lammekjøttdeig

1 egg (tåler du ikke egg, så kan du bruke vann, og litt mer potetmel en det jeg brukte)

1/2 liten løk

2 fedd hvitløk

1 ss pulver buljong (Toro sin er glutenfri)

3 ts oregano

1 ts paprika (tåler du ikke paprika, hopper du bukk over den)

1 ss spisskumen

1 ts chili

1/2-1 ts pepper

Eventuelt salt

Man kan kutte ut og legge til de krydderne man har, og har man ikke pulver buljong så kan man bruke mer salt og pepper, men jeg anbefale deg å prøve det, du blir overasket.

1 ts potetmel (kan kuttes ut, men da blir bollene litt løsere)

 

Rens og findel løk og hvitløk. Ha alt i en bolle/mikser sammen med resten ingrediensene  og bland alt godt sammen slik at alle krydderne er jevnt fordelt. Sett over steikepannen og steik en liten prøvekake, da kan man justere smaken.   Nå kan du selv velge om du ønsker å steike bollene i steikepannen, steikeovnen, eller trekke de i buljong/kraft. Steiker du de på pannen steiker du de i smør på begge sider til de er gylden brun. Vil du steike bollene i steikeovnen, så bruker man den dype formen i ovnen. Det kommer kraft ut av bollene, og det er ikke kjekt at det renner ut i ovnen, dessuten er det supergod kraft.  Steik midt i ovnen på ca. 200- 220 grader alt etter hvordan din ovn er, i rundt 10 minutter(kommer ant på størrelsen på bollene).

Vil du trekke de, så har man buljongvann (vann med buljong i), eller kraft, så former man kakene og legger de i kraften, de vil være ferdig på rundt 10 minutter. Ikke kast kraften, den kan brukes i sausen, og kan også fryses til en annen gang du trenger den.

 

Tomatsaus:

1/2 liten løk

1 hvitløksfedd

smør til surring

1 boks knuste tomater

1/2 boks vann (det er alltid tomat igjen i boksen, fyll den nesten halv med vann. rist litt på boksen så du får med deg resten av tomaten i boksen, og hell det i pannen)

1- 1 1/2 ss buljong eller 2 terninger

2 ts oregano

2 ss spisskumen

1 liten ts med røykt paprikapulver (har du ikke det kan du bruke vanlig, eller kutte den ut)

1 ts timian

Salt

Pepper

Rens og del løk og hvitløk, surr det i en panne med smør, ha på knuste tomater, og vann, krydder og buljong. La alt få koke sammen, og kok ut steikepannen etter kjøttbollene  å ha kraften i sausen.

Bruk stavmikser å lag en jevn saus. Smak til med eventuelt mer krydder, salt og buljong.

Kok pasta etter anvisning på pakken. Bruk gjerne parmesan på!

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Lam #kjøttdeig #lammekjøttdeig #Får #kjøttboller #gresk #Krydder #Lammkjøttboller #Mat #fra #bunn # #hjemmelaget #Middag #middagstips #Morsmiddag #lunsj Glutenfritt #melkefritt #Uten #melk #gluten

 

 

Min gode venn og nabo Ingrid var uheldig å måtte på sykehus, så da må man gi litt omsorg, og hva trenger man mer en god mat når man har vært der. Jeg ante ikke hva jeg skulle lage, men hun er veldig glad i mat i ovnen så da ble det slik i dag. Jeg har fortsatt masse urter ute på terrassen, så smaken ble hva jeg hadde der.

Her er det bare å bytte ut grønnsaker og krydder, lag mer eller mindre, det er kun fantasien som begrenser oss.

Til to personer:

Ca. 4 overlår eller 2 lår av kylling

GRØNNSAKER.

Bruk gjerne andre grønnsaker du liker og har, det blir nydelig uansett 😀

1 løk

En søtpotet

4 bunter blomkål

1 stor nepe

3 tomater

Ca. 3 bunter brokkoli Den hadde jeg i helt på slutten av steiketiden.

1.5 dl olje3 hvitløksfett (her velger du selv, ta gjerne mer eller mindre)

KRYDDER, bruk de krydderne du har om de er fersk eller tørket

Persille

Rosmarin

Oregano

Gressløk

Litt løpstikk

1 ss. spisskumen

Salt (det krevdes litt mer salt og pepper en jeg hadde trodd, men nå er jeg en person som bruker en del salt

Pepper

Ca. 1 dl olje

3 hvitløksfett (her velger du selv, ta gjerne mer eller mindre)

Smør på toppen, det kan sløyfes

Rens og del alle grønnsakene og del de opp i båter og bunter, og ha de i en ildfast form. Ha olje i en kopp/skål og hakk alle krydderne og hvitløken, eller ha i tørket krydder og salt, smør godt inn på kyllingbitene, og tøm resten over grønnsakene. Legg kyllingen opp på grønnsakene, og sett formen midt i ovnen på rundt 220 grader(ovner er utrolig forskjellige, men jeg måtte ha det på min ovn. Bruk lavere temperatur om du vet at ovnen din er litt sterkere en min). Steik i rundt 40-45 minutter til kyllingen og grønnsaken er ferdig. På slutten av steiketiden hadde jeg noen klatter smør på grønnsakene. Jeg hadde ikke noe mer til, det er jo søtpoteter så det var mye mat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kylling #i #ovnen #Søtpotet #Overlår #Enkelt #godt #sunt #middag #middagstips #Morsmiddag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #Glutenfritt #melkefritt #Uten #melk #Gluten

 

Kinakål har jeg ikke brukt på over 30 år eller mer, men nå skulle jeg forsøke meg på å  lage Kimchi, og der skulle det være kinakål i. Men det stod at jeg bare skulle bruke det grønne på kinakålen, og ikke vet jeg hvorfor, men da må jeg jo bruke resten til noe. Og i dag var ikke fantasien på topp, så det ble enkelt og greit steikt ørret med wok.

Fisken steikte jeg med salt og pepper, noen minutter på hver side.

Wok med kinakål

Til wok kan man bruke hva som helst av grønnsaker, så bruk det du har, men jeg brukte:

1 stor gulrot

5-6 biter med det hvite på kinakålen

Litt rød paprika

Litt gul paprika

Noen bunter med brokkoli

2 vårløk

Ca. 2 ss med Teriyaki saus (glutenfri for min del)

Salt og pepper

Grønnsakene ble renset og delt i biter, og jeg begynte med de grønnsaken som trengte mest varme, og så Teriyaki saus og smakte til med bittelitt salt og pepper.

Man kan servere med litt rømme eller naturell kokosrømme. Kokos yoghurt kan mak kjøpe eller lage selv HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Enkelt #godt #fisk #ørret #laks #wok #kimchi #rester #kinakål #Teriyaki #saus #kokosyoghurt #glutenfritt #melkefritt #uten #melk #gluten #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #Sunt #middagstips #morsmiddag #middag

Pai er godt, og kan godt være vegetarisk når man har deilig hjemmelaget pesto.

 

Glutenfri paideig (se under for vanlig deig)

Til stor paiform

6 dl glutenfritt mel

200 g smør

8 ss vann

Forvarm ovnen til 200 grader. Glutenfri bunn kan ikke sammenlignes med bunn av hvetemel, så det er bare til å innse at det bare blir tull å kjevle den ut. Så jeg anbefaler å trykke den ut i paiformen med hendene eller en skje eller lignende.  Lag små hull med en gaffel i paien bunnen, steik bunnen i 10- 12 minutter. Ta den ut og ha på fyllet (se under), og steik videre.

Vanlig paideig med hvetemel

3 dl hvetemel

250 g smør

2 ss vann

Sett steikeovnen på 250 grader.  Bland smør, mel og vann og bland det godt sammen, om du ønsker kan du la deigen hvile i kjøleskapet i 10 minutter, men det er ikke nødvendig.  Kjevl deigen ut eller du kan trykke den i formen om du ikke har kjevle (det blir ikke mange som ser den i bunnen uansett ;-).  Bruk en gaffel og hakk litt i formen før du setter den nederst i ovnen i 10 minutter, før du tar den ut igjen.

Resten av oppskriften er likt for alle.

2 løk (gjerne rødløk om  du tåler det)

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 squash

4 egg

1 dl melk eller kokosmelk eller andre alternativ i stede for melk som jeg bruker.

1 dl pesto (oppskrift finner du HER, eller uten ost HER. Men den man lager selv er et lysår bedre 🙂

Har du ferske urter kan du gjerne ha det i også.

Skjær grønnsakene opp i biter og steik de i en panne, eller bak de i ovnen.  Ha grønnsakene i paiformen å pisk sammen egg, “melk/væske” og pesto, og hell det over  grønnsakene. Sett formen i steikeovnen og la den stå i  30- 40 minutter.

Server gjerne med en deilig salat til

#vegetar #Pai #vegan #Glutenfri #melkefri #Uten Gluten #melk #middag #lunsj #lunch #Middagstips #klubbmat #Morsmiddag #Hjemmelaget #mat #fra #bunnen

Det skal veldig lite til å heve en veldig god middag, til ekstra god middag. Torsk er og blir favorittfisk og jeg har det forholdsvis ofte, så jeg må variere litt hvordan jeg lager den. I grunnen kunne jeg spist avkokt torsk med smeltet smør og gulerøtter hver gang, men variasjon er viktig. Så da ble det altså steikt fisk med hollandaise saus.

Oppskrift på Hollandaisesaus finner du HER, den er knallgod, og veldig enkel å lage.

Fisken steikte jeg på pannen med smør, først på sterk varme til den fikk steikeskorpe på begge sidene, så skrudde jeg ned varmen og lot en ligge å kose seg på pannen. Man bør snu fisken noen ganger  under steiking. Hvor fort fisken er ferdig kommer ant på hvor tykke og store fiskestykkene er, deler fisken seg lett når man dytter en kniv inn mot midten og den deler seg lett er den ferdig.

Server med det tilbehøret du ønsker selv, jeg hadde poteter, rosenkål, poteter og så pyntet jeg med rosepepper som både er dekorativt og smaker nydelig.

 

 

 

#fisk #torsk #enkelt #godt #sunt #Middag #middagstips #hjemmelaget #glutenfritt # melkefritt #Uten #melk #gluten #mat #fra #bunnen #morsmiddag #hollandaisesaus #saus

Det å eksperimentere ut nye matretter er noe jeg har gjort i utrolig mange år, og noen ganger blir det fiasko, men de fleste gangene blir det veldig godt. Til vanlig blir min middag til med innfallsmetoden, det vil si at jeg bruker det jeg har og tenker kan passe godt sammen med det jeg allerede har.  Det må man gjøre når man vil spise opp alle restene man stadig får. Men dette ble en enmans “brainstorming”.🤪. Min  yngste datter Miriam bare elsker  edamamebønner, og det er forholdsvis ny matvare for meg har jeg.  Men siden Miriam er så glad i de har jeg de for det meste i fryseren. Jeg har aldri forsøkt de i suppe før, men jeg liker godt smaken, så da var det bare å forsøke seg frem.

Og slik ble suppen 😍🥳

 

Til 4 personer:

1 stor løk

3 fedd hvitløk, kan kuttes ut eller bruke mer eller mindre

Smør å surre løken i (jo mer jo bedre)

1 l vann

Ca. 1/2 blomkål om det ikke er lite, da bruker du hele

1/2 sellerirot

2 grønnsaksbuljongterninger, eller kyllingbuljong

4 dl edamamebønner

1- 2 lime

Salt

Pepper

Eventuelt rosepepper om du har eller vil kjøpe, det gir den ekstra lille tusjen, og ser veldig pent ut synes jeg. Men er overhode ikke nødvendig

4 eller flere egg

Kok eggene til de er mellom bløtkokt og hardkokte, da kaller man de smilende egg. Jeg bruker koke eggene fra kaldt vann og i 5.5 minutter, da bruker de bli perfekt.

Rens løk, hvitløk, og findel de og ha de i en panne med smør. Surr det mens du renser og deler blomkål og sellerirot. Ha vann i pannen og ha i blomkål, selleri, buljong og halvparten av edamamebønnene. La det få koke sammen til alt er mørt, bruk stavmikser, blender eller en potetmoser å blende suppen. Ta limen og skvis ut saften, og i suppen litt og litt til du kjenner at den får en friskhet, det hever smaken. Smak eventuelt til med salt og pepper. Ha i de siste edamamebønner, og la de få koke med på slutten av koketiden. Skrell eggene og del de i to, og ha i suppen når den er servert. Ønsker man rosepepper på drysser man det på suppen når den er servert.

#edamamebønner #vegetar #suppe #vegetarsuppe #hjemmelaget #mat #fra #bunnen #Melkefritt #glutenfritt #uten Gluten #melk #Enkelt #godt #Sunt #middagstips #Middag #morsmiddag

Jeg fant en kokebok jeg kjøpte i 2004 da jeg var på matkurs hos henne, hun var opprinnelig fra Kina. Og jeg satt å bladde i den og fant denne retten, eller det vil si at jeg har gjort den litt om siden jeg ikke kan bruke hvetemel.  Og det skulle være bean saus, som jeg ikke har hørt om, men da brukte jeg Sriracha saus i stede for.

Jeg legger bilde av original oppskriften under, som for øvrig heter Feng Xian Lin.

Helledussen så godt det ble, og så utrolig enkelt å lage. Kan virkelig anbefales.

Server gjerne med ris. Sett den på kok først.

800 g bein og skinnfri fisk,  gjerne torsk.

2 ss Sriracha saus

2 egg

2 ts salt

50 g maizena (tåler du hvetemel må du gjerne bruke det)

5o g sesamfrø

Skjær opp fiskefileten i ca. 1 cm tykk og 5 cm lange biter. (det er ikke så veldig nøye mener jeg)

Bland alle de andre ingrediensene og rør til det er en jevn blanding. Ha fiskebitene i blandingen, og sør for at de blir skikkelig dyppet i blandingen.

Steik de på pannen på begge sider, de blir kjapt ferdig. Pass på så de ikke brenner de, det gjorde jeg.

Saus:

2,5 dl kokosmelk

50 g maizena eller rismel om du har det

50 g tomatpuré (jeg hadde i mer tomatpuré en i oppskriften for jeg ville få brukt opp resten som var igjen, derfor er min saus rød)

2 ss sukker

2 ss sesamolje

5 vårløk

Tomater, kan sløyfes

i tillegg hadde jeg litt sal og pepper, det stod ikke i oppskriften

Ha alt i en panne og kok det opp under omrøring. Smak til med eventuelt salt og pepper.

Ha fisken på en tallerken og hell sausen over, ha på lune tomater, oppskåret vårløk og et drøss med sesamfrø til pynt.

Server gjerne med ris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Sriracha #saus #kinesisk #inspirert #fisk #torsk #rask #enkel #knallgodt #Middag #middagstips #morsmiddag #mat #fra #bunnen #hjemmelaget Glutenfritt #melkefritt #uten #gluten #melk

 

Soppstuing:

Ca. 4 personer

1 korg sopp jeg brukte sjampinjong, men bruk den soppen du har eller liker

1 liten løk

Smør til steiking

2 dl fløteerstatning eller fløte(laktosefri for de som trenger det). Jeg brukte soyafløte, men det finnes kokosfløte og Gryr

Kraften fra kalkunfileten

1 ts soyasaus (bruk glutenfri variant om du som meg ikke skal ha gluten)

1 ts maizena

Salt

Pepper

Rens og del løk og sopp, og surr de i en panne, når det er ferdig steikt, tar man pannen fra platen og har i alt og rører godt før man setter pannen på platen igjen. Gi det et oppkok og smak til med salt og pepper. La den gjerne la stuingen få stå å puttre på platen, mens man lager til resten.

#sopp #sjampinjong #soppstuing #Middag #middagstips #Tilbehør #til #middag #Enkelt #glutenfritt #melkefritt #uten #melk #uten #gluten #morsmiddag #Mat #fra #bunnen #hjemmelaget