Hvem har ikke tørt brød av og til, og glutenfritt brød er intet unntak, heller tvert i mot. Derfor et tips på hvordan man kan lage krutonger kjapt og enkelt. Holder du på å lage mat og tenker “pokker her hadde det vært godt med krutonger i”, da kan du ta en snarvei. Det er gjerne ikke akkurat like godt, men mye bedre en å skippe. Ha en skive i brødristeren, finn frem krydderne du vil ha på krutongene,  smør eller olje. Bruker du olje tar du krydder og salt i oljen. Med smør tar man smør på den varme skiven, strør på krydder og salt. Del skiven i biter, og “TATA” man har krutonger.

Men vil man ha krutonger stående så anbefaler jeg å gjøre det som under.

                                        

Skjær skiver av brødet, og så terninger

Ha terningene i en ildfast form og bruk olje (da foretrekker jeg olivenolje),krydder(chili, oregano, paprikapulver, cumin, basilikum, salt)eller (feks. grillkrydder)  og salt. Men man kan også  bruke pesto, det er kun fantasien som begrenser en.

 


Bland alt godt sammen slik at krutongene har fått godt med både olje, salt og krydder.

Steik krutongene på varmluft om du har det, i rundt 10 minutter på 200 grader, eller til de er gylden brun. Er det ikke tørr kan du skru ned varmen, åpne døren og la de stå noen minutter til. Man kan også lage det på steikepannen.

Oppbevares tørt

Denne uken kommer kun forslag på rådyre middagstips, nå er jeg lei av å lage billig god mat. 

😉 Bare tuller he he, nei da er det jo ikke min blogg, så du fortsatt trykt bruke bloggen 😉

1. Gulerot og persilerot .HER

 

2. Wok med strimlet biff og Teriyakisaus HER

 

3. Asiatisk inspirert fiskesuppe HER

 

4. Hjemmelaget Baligryte med høns HER

 

 

5. Wraps med reker og guacamole . HER

 

6. Raspeballer HER

 

 

7. Andersens ovnsteikte makaronigryte HER

8. Laks med rømmesaus HER

 

9. Chili con carne med rester av taco HER

 

 

10. Vegetar pai med pesto (meat free Monday) HER

😉 Bare tuller he he, nei da er det jo ikke min blogg
 

 

 

 

Jeg har stadig dykk i fryseren som ikke ser ut som den har bunn ;-), selv om det er fryseskap. I utgangspunktet hadde jeg en plan med scampien, men i siste øyeblikk ble den planen omgjort siden jeg fikk så lyst på scampi med MASSE hvitløk. Og masse hvitløk ble det, og det ble virkelig et snadder måltid.

                            

 

Jeg brukte:

1 hel stor kinahvitløk

1/2 stor chili

1/2 pakke scampi

Jeg renset og delte hvitløken og brukte hvitløkpresse, men man kan finhakke den osgå, som jeg gjorde med chilien.

Hadde olje på pannen og surret alt litt før jeg også hadde scampien på, den trenger ikke mye steiking. Steik den på begge sider til den er skifter farge til rosa, da er den ferdig. Jeg tok scampien i en skål.

Steikt ris:

Rester av ris

Vårløk

Rød og grønn paprika

Sukkererter 

1 stort egg

salt

pepper 

Lime eller sitron til å ha over ris og scampi. 

Bruk gjerne mer krydder  og du ønsker det, og selvsakt de grønnsakene du har i kjøleskapet 🙂

“Mange er veldig skeptisk til å bruke rester av ris, og selvsakt skal man bruke vett. Men blir risen avkjølt kjapt ,og satt kaldt eller frosset ned, er det svært liten fare for at det er farlig. Det som forundrer meg er at man kan kjøpe ferdig risgrøt, og andre ferdige retter med ris, det er vi ikke skeptisk til å spise, hvor er logikken? Har jeg varmet risen for andre gang, kaster jeg det som eventuelt er til overs.”

Jeg renset og delte grønnsakene og surret de litt før jeg hadde risen i pannen og lot den få skikkelig varme før jeg hadde pisket egg med salt og pepper over risen. Når egge er stivnet er risen klar.

                                        

 

 

Man kan være rik å mange måter, jeg er nok ikke rik på gods og gull, men utrolig rik når jeg får være reservebestemor til to herlige barn nemlig Theodor og Mia. Mine barn har ikke klart å rote seg til å få barn, så da må jeg ordne opp selv :-D. Så disse to herlige barna er jeg så heldig å få være sammen med når det passer seg. Og på torsdag var det jammen 8 år siden Theodor var født, og da er det vel en bestemors glede å få lage kake, og i all beskjedenhet  ble kaken knallgod. 😉

 

Jeg testet for første gang Toro sin fine kakemiks som jeg fikk av til sent av de , og er veldig positivt overasket, den var veldig enkel å bruke, og resultatet ble helt utrolig bra, så den blandingen skal jeg fortsette å  baker med. Vi spiste og koste oss alle sammen, og jeg fikk masse skryt av kaken, så denne kan anbefales. 

Gulrot kake 

3 store egg

1 1/2 dl sukker

4 dl raspet gulrot

4 dl Toro  fine kake miks

1 dl vann

 100 g smør

2 ts bakepulver

1 ts kanel

  knivspiss ingefær

1/2 ta kardemomme 

ca. 50 g hasselnøtter i kaken, og litt til pynt. (kan sløyfes)

Sett ovnen på 175 grader. Pisk eggedosis av egg og sukker. Rasp  guleroten, hakk nøttene, mål opp mel og de andre ingrediensene, smelt smøret ,og ha vannet i smøret så det blir litt avkjølt. Bland  så vekselvis mel og væske til alt er blandet godt sammen i eggedosisen, ha forsiktig i gulerøttene . Smør en 22 form og ha røren i, sett formen mitt i ovnen og steik i rundt 50 minutter, bruk en steikepinne eller lignede for å sjekke om kaken er ferdig.  Når man stikker en pinne  eller lignede mitt i kaken skal det ikke være noe på pinnen, da er den ferdig. 

Avkjøl kaken på rist før den deles. Man må ikke dele kaken å ha fyll i den, men personlig syntes jeg det var det lille ekstra. Ha halvparten av fyllet inn i kaken, og resten opp på kaken, og smør det jevnt utover. Pynt med raspet gulerot, hakkede nøtter og eventuelt bær. 

Fyll:

200 g smør/laktosefri/melkefritt margarin

250 g melis 

Ca. 1 ss limesaft eller sitron

Det ble gjerne litt knapt med fyll, når jeg også hadde inni kaken, så du kan gjerne doble oppskriften.

Ha rom temperert smør i mikseren og ha i melis og presset lime , når alt har blandet seg litt slik at ikke melisen fyker vegg i mellom skrur man maskinen på full styrke. Bruk en slikkepott og ta ned av kantene inn i mellom. Kremen skal være nokså luftig når den er ferdig. 

                                                                       

Her er den fantastiske stolte  8 åringen Theodor som er veldig flink i regning, og alt som har med data å gjøre, og er en følsom  og snill gutt , og som dere sikkert kan se en liten skøyer <3

Lurer du på hvordan jeg fikk til gulerot pynten på kake kan du se HER

Toro (Orkla)har vært så grei at de har sponset meg med melet, tusen takk 🙂

Man blir mat lei innimellom, og det var jeg i dag, mine hjemmelagde knekkebrød (HER) fristet ikke, selv om de egentlig er knakende god. 

Hva er vel bedre en en varm wraps da :-D, heldigvis får man tak i gode glutenfrie også. Jeg hadde laget hjemmelaget Italiensksalat (oppskrift finner du HER), kyllingskinke, salat og rød paprika.   

“Bærre lekkert” til både lunsj, middag eller helgemat.

                                                  
 

Denne oppskriften er det sikkert nærmere 30 år siden jeg skreiv ned i kokeboken min, jeg var kokkelærling, og måtte gjennom en llllaaaannggg liste av ting jeg skulle kunne mestre. Og kokkeprøven bestod jeg heldigvis med glans, noe jeg ikke trodde på forhånd siden jeg plutselig følte at jeg i grunnen ikke kunne noe he he

Men slik er vel gjerne mange av oss  mennesker som  er alt for perfeksjonister, og det er ikke bra, man skal glede seg over å tilberede mat. Som dere sikkert forstår har jeg kastet  den “ikke god nok” delen  på havet, den trengte jeg ikke lenger. Anbefaler andre å gjøre det samme, det er utrolig befriende, ikke bare på matlaging men helt generelt. Kanskje jeg må presisere at noen ganger må man være nøye, men det er ikke ofte. 

Italiensk salat  er vegetarrett om man ikke har i skinke, og det har jeg ikke tatt i av flere grunner, den ene er at da får salaten en kort holdbarhet siden skinke blir veldig fort sur, og man kan jo bare ta i etter hvert, eller ha på skiven selv. En annen grunn er at jeg synes at vi spiser veldig mye kjøtt, og det gjør ikke noe å ha  mat noe pålegg uten kjøtt. Hva mener du om saken?

 

 Ca. 2 dl majones enten kjøpt eller hjemmelaget oppskrift finner du HER

30 g sellerirot

1/2 -1 eple 

30 g kål

60 g gulerot

6-8 biter sylteagurk

salt

pepper

Et tips for en litt friskere salat kan man ha i en spiseskje av laken som sylteagurken har lagt i. 

Ønsker du å lage majonesen begynner du med det


Eple er ikke kommet med på bilde, for jeg kom på det når jeg nesten var ferdig.


Rens alle grønnsakene, og rasp eller bruk foodprosessor å rive de, sylteagurken er gjerne lettest å hakke med kniv. Ha alt i en skål og ha majones i og bland godt sammen, smak til med salt og pepper. Og det kan være godt med en skje av kraften fra sylteagurken om du ønsker den litt friskere. 

 

 

Her ser dere den ferdig blandet, og så hadde jeg i litt av kraften fra sylteagurken, da blir den mer løs i konsistensen. 

 


 

Jeg har en egen evne å snakke om mat med folk, det kan muligens ha noe å gjøre med min utrolige nysgjerrighet  og gleden over mat å gjøre. Og jeg snakket også om mat med Atle, han mente han ikke var særlig flink med mat, men det vet jeg er feil, for denne ideen fikk jeg av han i går. Han hadde ikke noe mål, så derfor har jeg laget denne med en stor porsjon kunstnerisk frihet.

I denne retten må man virkelig føle seg fri til å tømme kjøleskapet for grønnsaker som holder på å bli slappe(ødelagt), eller frosne grønnsaker, du velger selv.  Eller det er noen av  grønnsakene du ikke liker det bare å bytte ut

 

Til 2-3 personer brukte jeg:

2 dl ukokt makaroni eller annen pasta (jeg brukte glutenfri makaroni, den måtte jeg leite rundt for å få tak i)

250 g karbonade eller kjøttdeig (bruk gjerne mer om du synes det ser litt pinglete ut, men for meg holder det)

1/2 løk

1 kinahvitløk

1/2 chili eller chilipulver Kan sløyfes eller bruke mer/mindre

1/2 brokkoli som ba om å bli brukt opp

1 bit rød paprika

1 bit grønn paprika

1 liten gulrot

 1 bit squash

1 boks knuste tomater

1 buljongterning eller fond

Ca. 1/2 ts salt

Pepper

Raspet ost etter ønske (jeg brukte parmesan siden den tåler jeg bedre en vanlig ost, og gir en rik smak. Men bruk den osten du har og liker, og bruk gjerne rikelig med ost om du tåler melkeprodukter)

Sett makaronien på kok etter pakkens anvisning.

Rens og del alle grønnsakene

Ha smør eller olje på pannen og alle grønnsakene , men vent med brokkolien og squashen, de blir fort ihelkokt, og la alt få surre et par minutter før man har på kjøttdeigen og steiker den brun. ha så på bokse med tomater.

Når makaronien er ferdig kokt siler man av vannet i en sikt(har du ikke sikt kan man bruke et lokk, og ha et lite glip på lokket slik at vannet kan renne ut).

 Ha makaronien i, og smak til med salt og pepper.

Ha alt i en ildfast form (en form som tåler høy temperatur i ovnen), og strø raspet ost over. Steik på 200 grader i 15-20 minutter til osten er gylden.

 Tusen takk for ideen Atle, det smakte godt 🙂

 

 

 

 

Enkel, smakfull og knallgod middag.

    

Til en person trenger man til per. person:

1 -2 kyllingfileter (for meg er en rikelig, men til en storspist ungdom eller man bør man gjerne ha to)

Del kyllingfileten i to på langs, krydre med salt og pepper.

  

Steik på panne med høy varme på begge sider til de er gylden brun, skru varmen kraftig ned og steik de tre-fire minutter på begge sider. Steiker man kyllingen for lenge blir den tørr.

2- 4 pitabrød (de om ikke tåler gluten må kjøpe glutenfrie, som man får kjøpt i de aller fleste butikkene)

Varm pitabrødet i ovnen eller på en steikepanne. 

Salat etter ønske  jeg brukte isbergsalat, ruccola, tomater og  sukkererter  men man ruker selvsakt det man har og liker selv.

Oppskrift på Tzatziki finner du HER 

 

 

 

 

Dette er “light” versjonen av fish and chips siden jeg ikke har fritert fisken. Jeg kjøpte det fineste stykke på seien som kalles for loins, den er beinfri, skinnfri og kommer fra “ryggen” på fisken. Det var forholdsvis små stykker.

Ønsker man å fritere fisken kan man selvsakt det, du kan se HER, der har jeg fritert kylling, man kan bruke akkurat samme fremgangsmåte på fisk. 

Chipsen kjøpte jeg ferdig og laget den etter anvisning på pakken, rundt  20 minutters steiking, så det kan lønne seg å sette den i ovnen først.

Man steiker fisken på steikepannen med salt og pepper, først med høy temperatur på begge sider, så skrur man ned temperatur til lav varme, og snur fisken med jevne mellomrom. Om fiskestykkene ikke er alt for store er fisken ferdig på 7- 10 minutter. 

Jeg hadde salat med isbergsalat, sukkererter, rød paprika og agurk. Personlig synes jeg at det passer kjempegodt med remulade til, ønsker du å lage remuladen selv, finner du oppskriften HER

                                                      

 

 

Herlighet som tiden flyr, vi skal begynne på den 4 uken i det  nye året, helt fantastisk. Det har begynt å bli ørlite lysere og lengre dager, og det gleder jeg meg stort over.

Her kommer noe tips hva du kan ha til middag, noen av innlegge er fra et dypdykk i arkivet, og alle bildene er ikke like fine 🙂

Ønsker deg en helt magisk uke <3

1. Kylling lår med pasta med pesto se HER


 

2. Seibiff med en liten vri HER

 

3. Mocca dukka sin gryte HER

 

4. Tomatsuppen Hellstrøm hadde besvimt av HER

5. Lammekoteletter fløtegratinerte poteter  HER

 

6. Svinaktig godt! HER 

 

7. Laks med Tandoori Masala HER  Kan gjerne bytte laks med annen fisk også.

 

8. Kylling karrigryte  HER

 

9. Karbonader med bacon og Parmesan  HER

 

10. Fylt aubergine HER