Jeg har min bonusfamilie boende siden de har tid for hjem på besøk og skal pusse opp stuen deres. Jeg tok et dypdykk i fryseren for å se hva jeg kunne lage når de kom tilbake fra tur. Jeg fant noe kjøtt som jeg ikke hadde merket, og trodde gjerne det var fra et lammelår, men, nei det var høns.Chicken on Google Android 8.1Og så begynte prossessen med hva jeg skulle lageav det, og det ble til slutt suppe, og den smakte meg veldig godt. Siden jeg trodde det var lammekjøtt, så tok jeg opp lammekraft, men det er nå godt i alt synes jeg.

Til 6 personer:

ca.700 g renset høns eller kylling (mitt var kokt fra før)

7 dl kraft (koker du høns så bruk den kraften)

3 hønsebuljong terninger

3 fedd hvitløk 

1 1/2 løk

1 paprika

1 pastinakk

3 store gulerøtter 

1 boks maiskorn

1 bunt vårløk 

2 bokser med knuste tomater

 1 ss paprikapulver

1 ss spisskummen

Litt tørket chili/ca. 1 fersk (kan sløyfes)

Salt

Rens og del grønnsakene, jeg liker å surre de i en panne med litt smør før jeg har de i buljongen siden dette gir veldig god smak. Ha i kraften, de knuste tomatene og buljongen, ha også i krydder.  Når grønnsakene er møre smaker du om du ønsker mer krydder. Server gjerne med brød eller flatbrød. Jeg har endelig fått tak i glutenfritt flatbrød, og jeg elsker å dyppe de i suppen, mmmm.

 

 

#redd #en   #høns #Spis #høns Suppe #middag #enkelt #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #laktosefri #middagstips #Bonus #familie #Morsmiddag #blogg #matblogg

 

Her kommer et lite tips til dere som skal ha komfirmasjon eller andre festligheter. Vaktler er små fugler som legger utrolig små søte egg, de smaker omtrent det samme som vanlige egg. Eggene er litt kostbare men skal man ha det lille ekstra er dette virkelig noe å tenke på. I dag har jeg bare brukt de i en salat som var rester etter tacoen. Men det er fint å dandere vaktellegg om det er på et fat til koldtbor eller i en salat eller en forrett osv. Jeg legger ved noen bilde jeg fikk av Katerina Jerjomiceva som solgte meg eggene, du kan også gå inn på facebook siden hennes å få enda mer inspirasjon HER.

Jeg valgte å ha noen egg med litt skall på siden jeg syne skallene er veldig dekorative.

 

Bilde fra Katerina Jerjomiceva

Bilde fra Katerina JerjomicevaBilde fra Katerina JerjomicevaBilde fra Katerina JerjomicevaBilde fra Katerina JerjomicevaBilde fra Katerina JerjomicevaBilde fra Katerina Jerjomiceva

 

 

#Koldtbord  #komfirmasjon #vaktler #vaktelegg #middag #middagstips #Forrett #Morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #latosefri #blogg #Matblogg

Jeg så et sted at noen hadde tatt bilde av en pose med Amerikansk gryte, og da var ideen født om å lage en variant fra bunnen av ut i fra innholde på posen. Man tar seg altid litt kunstnerisk frihet, og fordelen er at man ungår hvete, melk og esestoffer når man lager selv.

Gryten ble knallgod og veldig enkel å lage. 

Til 4 personer:

1 pakke karbonadedeig/kjøttdeig

2 dl ukokt ris som koses etter pakkens anvisning

1 løk

1 paprika

1 boks knuste tomater

ca. 2 dl vann som man skyller ut av tomatboksen med

1 1/2 ss maizena 

1/2 boks(2 dl) kokosmelk eller man kan bruke fløte/melk eller det som passer deg

1 boks maikorn

1 boks brekkbønner eller andre bøner man ønsker å bruke

1/2 ss buljong eller 1 terning (sjekk at den ikke inneholder gluten om man skal ungå det)

2 ts spisskumen

2 ts paprikapulver

3 ts oregano

Chili etter ønske, kan kuttes ut

Salt

Pepper

Sett risen på kok. Rens løken og paprikaen og steik på pannen sammen med kjøttdeig/karbonadedeigen, ha på krydder. 

Ha de knuste tomatene i en panne skyll ut av boksen,, og hell det i pannen, har du  stavmikser bruker du den å finhakke tomatene slik at de er helt glatt. Ha i maizena og buljong å kok opp under omrøring. Ha i den steikte deigen, brekkbønner, maiskorn og kokosmelk/fløte/melk og gi alt et oppkok. Ha i risen og smak om du ønsker mer krydder. det er noen knuste tomater som er veldig syrlig, da kan det være lurt å ha i en ts eller to med sukker for å få en fin balanse i maten. 

#Amerikanskgryte #hjemmelaget #kjøttdeig #karbonadedeig #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #middagstils #morsmiddag #godt #enkelt #sunt #blogg #matblogg #kjapt #Hverdagsmat 

 

 

Det ble en god kvelds i går siden jeg hadde en gjest. Nå hadde jeg laget både den røde sausen  og krydderblandingen så det gikk fort å lage. 

Denne gangen hadde jeg lefser i stede for pitabrød, det er utrolig smaksrik middag.

Oppskriften på alt finner du HER, krydderblandingen Garam masala finner du HER

Jeg prosjonerte den røde sausen og frøs den ned, og siden vi var to som spiste tok jeg fire ut av fryseren. Og krydderblandingen er jo kjek å ha til diverse retter, og når man først blander de kan man like godt lage mye :-D. 

#kebab #rullekebab #lefser #wraps #pitabrød #Lammekjøtt #fårekjøtt #glutenfri #glutenfritt #smakfullt #sunt #godt #Middag #lørdagskos #fredagsmat #fredag  Mat #Middagstips #Laktosefri #blogg #matblogg. #grammasala #gram  #masala 

 

Nysgjerrig som jeg er ser jeg ofte på DIY sider”do it yourself”,  og noen ting prøver jeg meg på ideene andre har lagt ut. Det blir veldig varierende resultat, men dette var knall enkelt. Potten står enkelt og greit i vinduskarmen.

Jeg kjøpte masse vårløk på tilbud, og for at den ikke skulle bli dårlig hakket jeg den opp og frøs den ned.

 

Jeg har ofte sett at folk har plantet vårløk, og jeg har tenkt at dette bare er tull, jallefall her i Bergen, men jaggu meg. Jeg satte noen av stilkene i potten og vannet godt, hadde på litt plast, og det tok bare et par dager før det begynte å gro.

Den delen jeg har ringet inn satte jeg rett i jorden. Vårløk egener seg godt til frysing, man tar opp etter behov-

Dette er virkelig knallgøy.

#Diy  #Do #it #yourself #vårløk #plante #hjemme #gjør #det #hjemme #dyrk #hjemme #morsmiddag #middag #middagstips

Det er virkelig gøy å se at mat som hver for seg bare er en liten rest, men med litt kjærlighet og noen ekstra ingredienser blir til en nydelig delikat middag. Jeg hadde ris fra middagen i går, den sterke chilisausen, og en eggeplomme fra da jeg lagde sorbett, dette var de ingrediensene jeg tok utgangspunkt i.

Det var nesten ikke saus igjen, men siden den var så sterk at det nesten røk ut ørene på meg, var det ingen problemer å ha i mer fløte og vann, og vips var det rikelig med saus. Oppskrift finner du HER på sausen fra i går

Det var ikke mye ris igjen heller, men kanskje tre spiseskjeer eller der omkring. Men hva gjør vel de når man har grønnsaker, krydder og en eggeplomme :-). 

Tips til hvordan man oppbevarer og tar vare på ris finner du HER

Jeg hadde i risen:

1 fedd hvitløk 

Litt løk som holdt på å dra til de evige jaktmarked

Ca. 1 vårløk

1 liten gulerot

En bit paprika

Spisskummen

Koriander

Pepper

Paprikapulver

Gurkemeie

Og en eggeplomme (bruk gjerne et helt egg om du ikke har eggeplomme, for normalt sett bruker jeg hele egg)

Har du grønnsaker som du ønsker å bruke opp, putt de i pannen sammen med risen. Er det grønnsaker som er harde og som trenger litt tid å bli ferdig, bruker man rivjern og rasper de. 

Jeg rensket og findelte alle grønnsakene, hadde smør i en panne, og hadde rett og slett alt sammen (utenom egget) og surret de til de var myke. Så ha jeg på eggeplommen, og risen var ferdig. For å få risen i som på bilde, bruker jeg en rund form. 

Jeg hadde steikt torsk til, som jeg verken har rullet i mel eller noe annet, hadde kun salt på den.

Bruk fantasien og forsøk deg frem med rester, blir det ikke bra ja ja hva så, du har nå i alle fall forsøkt før du kastet maten!

#rester #Spisoppmaten #spis #opp #maten #kokt #ris #Rester #av #saus #chilisaus #Gurkemeie #koriander #spisskummen #middag #glutenfri #glutenfritt #Middag #laktosefri  #morsmiddag #Blogg #matblogg #Fisk #Tosk 

Det morsomme er når man lager mat og man tar fullstendig feil av krydderne, og i dag skulle jeg bruke safran, men det ble chili he he. Hvordan det er mulig??? Tja si det, men er man tilstrekkelig svimete, så er faktisk ikke tørket chili og safran helt ulik. Jeg har fått safran fra en venninne som bor i Tyrkia, og jeg må innrømme at jeg kan “NADA”Tyrkisk. Og hun fortalte meg at Tyrkisk safran måtte man bruke mye mer av om man skulle få samme virkning som Persisk Safran, og dermed pelmet jeg på i store mengder med det jeg trodde var safran . Magen svei og jeg fikk lepper som en botoks injeksert person. Men heldigvis tåler jeg en del, så jeg syntes det var utrolig godt, men er du var for chili bør man vise litt mer varsomhet.

Vet du hva som er hva? 

Kyllingfilet:

Kyllingfilet

Fersk basilikum

Fersk persille

Fersk koriander

Parmesan etter ønske

Kyllingfileten banket jeg flat med en kjevle, jeg brukte plastikk over og under. Så hadde jeg fersk basilikum, koriander, persille, og raspet parmesan på fileten, og rullet den sammen

.Jeg brukte en grillpinne for å sy den sammen. Så steikte jeg den på en stekepanne til den var gjennomsteikt .

Safransaus som ble chilisaus:

2 dl fløte (laktoseredusert for oss som trenger laktose)

Tørket eller fersk chili til man ikke har følelse i munnen 🙂

1 ts buljong

Kok opp alt og la det få trekke på svak varme til kyllingen er ferdig stekt(rundt 25 minutter).

Jeg hadde kokte gulerøtter og blomkål, og kokt ris til. 

 

#Safran #saus #chili #saus #urter #kyllingfilet #parmesan #basilikum #persille #basilikum #melkefritt #laktosefritt #laktosefri #glutenfri #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg