Det er gjerne første gang du skal lage pinnekjøtt selv, her kommer min måte å lage pinnekjøtt med  kålrabistappe på. En julaften uten pinnekjøtt er ikke julaften, så enkelt er det her i huset. 

 

Pinnekjøtt er enkel mat å lage, men det tar litt tid. Jeg foretrekker urøykt kjøtt, men det er en smakssak.

 Beregn ½ kg pinnekjøtt pr. person.

Pinnekjøttet må være delt opp i biter/pinner og det er best å få det gjort i butikken eller kjøpe ferdig oppdelt.

Kjøttet må ligge i vann i rundt et døgn før man setter det på kok. Skulle du glemme å legge det i vann, så kan du ta plan ?B?, som er å koke kjøttet opp i vann, tømme av vannet etter rundt ½ time. Der etter fortsetter man som ellers.  Slå av vannet og ha det i en stor panne med rist eller bjørkepinner, Ha  vann opp til rist/pinnene.

Kjøttet må dampe i 3 til 4 timer eller til kjøttet løsner fra beinet. Følg med under damping slik at kjøtte ikke koke tørt, etterfyll med vann om det blir nødvendig.

 

Kålrabistappe

Å beregne kålrabi er ingen lett oppgave her i huset, vi elsker kålrabistappe og jeg er alltid redd for at det skal bli for lite, derfor blir det alltid ALT for mye. Men det gjør i grunnen ikke så mye, for restene spiser vi etter hvert.

Ca. 4 personer

1 stor kålrabi

Ca. 250 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuske smør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

Ca. 1 ts salt

Ca. 1 krm pepper

Skrell og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 1-1 ½ times koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret, bruk en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper og eventuelt mer smør.

 

Vi bruker minimalt med poteter når vi spiser pinnekjøtt, og mine barn vil også ha surkål tilmiddagen.

Jeg har trodd at det kun fantes to/tre ølsorter å få kjøpt som er glutenfrie, men der tok jeg grundig feil. på Facebook er det en gruppe som heter ” glutenfrie oppskrifter og tips til glutenfri mat” og der har en herre ved navn Tommy Schou lagt ut en ny ølsort hver dag siden 1 desember. Han har en omtenksom kone som står bak disse oppdagelsene, så vi får sende en stor takk til henne. 

Ps: Jeg har ikke selv undersøkt om alle ølene er glutenfrie, derfor vil jeg ikke garantere at alt stemmer. Det vil gjerne være en forskjell på de som har intoleranse for gluten eller de som har allergi og cøliaki. Så dobbeltsjekk om dette stemmer før du drikker de uten cøliaki merke står på.

Jeg har fått lov å klippe å lime av Tommy, så her kommer det ordrett hva han mener om de forskjellige ølene.

 

Hva er vel bedre enn å få ett smykke av en øl fra Nøgne Ø her? Porteren på 7 % får dere tak i på de fleste pol i Norge, dessuten er det mulig å bestille den på systembolaget til en billig penge. I 2012 ble et enzym som bryter ned glutentilsatt under bryggingen av både Porteren og Bitteren. Disse to øltypene er derfor fra og med henholdsvis batch #876, og #874 glutenfrie eller med et sterkt redusert nivå av gluten, og vil derfor kunne drikkes av mange med sykdommen Cøliaki. Grunnet manglende ressurser er ikke den resterende mengden gluten dokumentert og ølet markedsføres derfor ikke som et glutenfritt øl. Over til det viktigste, smak! Nesten svart i fargen og flott, lysebrunt skum. Lukter litt kaffe og sødme – mye karamell. Smaker aldeles nydelig! Kraftig øl, med hint av kaffe, karamell og malt. Dette er rett og slett en dessert i deg selv.. Fantastisk ettersmak som sitter perfekt i ganen! Dette er en av verdens beste øl – både med og uten gluten – karakter 6-.

Klar for luke 11 og gledelig nok var det et helt nytt bekjentskap igjen! En golden bitter med navn Masquerade på 4,6 %. Bryggeriet heter Monty’s brewery og er fra Wales. Flott kobberfarget øl med passe mye, tett skum. Ser meget bra ut.. God og balansert smak. Smaker litt fruktig og litt bittert. Grei ettersmak. Herlig å se nye, glutenfrie øl som smaker godt! Karakter 4-. Takk igjen til flinke kalenderlagere

 

Luke 10 var faktisk et helt nytt bekjentskap for meg! Ginger Joe med 4 % vol. Spennende! Som de aller skarpeste av dere forstår handler dette altså om en ingefærøl..  Jeg ha aldri smakt denne type øl før og ble positivt overrasket. Jeg syns det minner mer om en rusbrus enn øl.. Søt i smaken, men mye friskere og ikke på langt nær så “kvalmende” som en rusbrus. Lukter og smaker endel ingefær, men ikke for mye. Vrient å gi karakter på en sånn type øl, men jeg likte den godt så en svak 4’er fortjener den!

 

 

Luke 9 var “Bitter” fra mitt absolutte favorittbryggeri – Nøgne Ø! Glutenfri Nøgne Ø bruker et ensym i brygeriprosessen som bryter ned gluteninnholdet i 2 av sine øl. Det er en kostbar affære å få glutenfrisymbolet på flaska, dessuten kreves det egne tanker osv og det har dessverre ikke Nøgne Ø tatt seg råd til foreløpig. Jeg reagerer aldri på disse 2 ølene, men skal ikke garantere at ikke andre gjør det.. “Bitter” er en butikkøl og kan kjøpes på de fleste butikker i Norge. Nydelig kobberfarge og rikelig med hvitt, tett skum. Jeg syns ikke den lever opp til navnet og er egentilig glad for det.. Ikke spesielt bitter, men en lettdrikkelig øl med frisk og fin smak. God og frisk ettersmak også, som sitter lenge og vel. Som vanlig godt levert av det kompromissløse bryggeri – karakter 4

 

Luke 8 var den samme ølen som jeg fikk i luke 1 – Daura fra Damm. Her har fruen dobbeltbooka en luke, men du er tilgitt Camilla Bergan! 

Luke 3 kommer fra våre danske venner i bryggeriet To øl og heter Reparationsbajer! Dette er mao en skikkelig “dagen-derpå-øl”.. Kjøpes på polet og holder 5,8 %. Flott, kobberaktig farge og fint lysegult skum! Fruktig lukt. God smak – akkurat som en APA skal smake. Litt bitter, mye krydder og malt i smak. Dette er bunn og grunn en veldig god glutenfri øl! Karakter 4+

 Jeg har trodd at det kun fantes to/tre ølsorter å få kjøpt som er glutenfrie, men der tok jeg grundig feil. på Facebook er det en gruppe som heter ” glutenfrie oppskrifter og tips til glutenfri mat” og der har en herre ved navn Tommy Schou lagt ut en ny ølsort hver dag siden 1 desember. Han har en omtenksom kone som står bak disse oppdagelsene, så vi får sende en stor takk til henne. 

Ps: Jeg har ikke selv undersøkt om alle ølene er glutenfrie, derfor vil jeg ikke garantere at alt stemmer. Det vil gjerne være en forskjell på de som har intoleranse for gluten eller de som har allergi og cøliaki. Så dobbeltsjekk om dette stemmer før du drikker de uten cøliaki merke står på.

Jeg har fått lov å klippe å lime av Tommy, så her kommer det ordrett hva han mener om de forskjellige ølene.

Endelig klar for luke 2! En franskmann med navn Bon Samaritain på 6 % lå under sølvpapiret i dag. Bryggeriet heter forøvrig Brasserie Artésienne. Bruser veldig når den åpnes så hell den fort over i glass så ingenting går til spille..  Veldig grumsete, men det skal det være når mann får en ufiltrert og upastaurisert øl! Lys gyllen i fargen med myyye hvitt skum! Lukter friskt og litt humle. Smaker som en typisk Belgisk øl.. Problemet er at det er litt for lite smak og lukt av alt. Men absolutt en god, glutenfri øl! Karakter 4! Skål og god natt.

 

Luke 5: Omission lager kjøpt på Ultra på Brynsenteret i Oslo. Lysegul i fargen med ok skum. Lukter veldig lite – tror jeg kjenner et hint av citrus.. Veldig lite smak på denne pilsen, absolutt ikke noe å anbefale for folk som liker smaksrike øl, men perfekt for folk som egentlig ikke er så veldig glad i øl.. Vannaktig ettersmak. Karakter 2. God helg!

 

Barna er i seng og jeg er veldig klar for luke 6. Greens Blond på 5,8 %. Dette smykke av en lys ale får du kjøpt både på polet og systembolaget. Flott, grumsete, lysebrun i fargen med tett og fint skum. Lukter mye krydder – mest kanel? Søt og godt balansert ale. Smaker bl.a. karamell og kanel. Greens er et engelsk bryggeri, men det er ingen overraskelse at den blir brygget i verdens nest beste land (etter Norge) – Belgia! Veldig typisk, belgisk smak! Nydelig ettersmak som sitter lenge i ganen. Dette er en meget god glutenfri øl – karakter 5-.

 

I luke 7 dukket det opp en finsk rakker ved navn Saxon. Kjøpes på systembolaget. Dette er en lys lager på 4,1 %. Lys i fargen med skum som forsvinner fort! Lukter veldig lite.. Smaker som de fleste lyse pilstyper og er en helt grei tørstedrikk, men er man ute etter en smaksopplevelse er det bare og styre unna denne.. Men som sagt; en helt grei pils til en billig penge – karakter 3-.

Julebrød skive med ekte smør og geitost får meg til å huske på juletrefestene vi hadde på søndagsskolen da jeg var liten. Det var høydepunktet på året og de aller fleste i bygden var der. Vi fikk julebrødskive, mandarin og en liten flaske brus, og da var vi virkelig stor fornøyd, jeg lurer på om dagens barn hadde syntes det var like stor stas ;-). Hadde dere juletrefest?

Her kommer oppskriften på julebrøde jeg prøvde meg frem til for noen år siden, enkelt å lage og veldig godt.

1 pakke toro lyst glutenfritt mel   

2 ss fiberhusk

1 pakke gjær

150 g smør

2 dl sukker

4 dl vann

100 g sukat

2 dl rosiner

Litt pisket egg til pensling

Ha alt det tørre i  mikseren, og ha i smeltet smør og vann i deigen, og elt den i rundt 5 minutter.

Deigen var da ganske løs, så jeg bestemte meg for å ha den i en kakeform. Derfor ser den ut som en kake J

Den hevet til den var dobbel størrelse, den siste delen av hevingen hadde jeg den i steikeovnen på veldig lav varme (rundt 50 grader), før jeg skrudde oven på 220 grader. Den steikte i 40 minutter på nederste rille.  Jeg tok den ut av formen, og la den opp ned på en rist slik at den skulle få litt farge på bunnen også.

 

                      Dette var bare himmelsk godt med ekte smør og geitost på. 

                                              

                                            

 

Min fantastiske venninne gjennom mange år ga meg denne oppskriften på kromkaker, og jeg må si at dette er de aller beste kromkakene jeg har smakt noen gang. Glutenfrie bakevarer kan være vanskelig å håndtere siden de detter  lett fra hverandre, men disse var veldig god å håndtere.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv. For å forme skåler, bruker du et glass eller lignede og legger kromkakene over.


 Røykt blåkveite med sellerisaus.

I dag har jeg hatt den beste middagen på lang tid, nemlig røykt blåkveite fra Hjønnevåg. Den var bare helt fantastisk god, har du aldri smakt røykt blåkveite så utfordrer jeg deg til å prøve.

Jeg kjøpte vakuumpakket røykt blåkveite på Rema 1000.

Siden det er ganske mye bein i fisken (som var svært lett å fjerne) måtte jeg ha 375 gram fisk bare til meg. Er man storspiser bør man nok ha 500 gram fisk per person.

Kok opp rikelig med vann, når det koker har man i 1 ss salt.

Ha fisken i pannen og la den trekke i 10-15 minutter, eller til fisken slipper fra beinet.

Sellerisaus

Nok til 2 personer

Det er genialt å lage saus med selleri, den har en fanatisk god smak, blir fort kokt, og når man moser den jevner den sausen.

1 ½ dl vann

1 godt stykke selleri (ca. 100 g)

½ fiske buljongterning

 1 liten klatt smør

½ dl fløte

Pepper

Eventuelt salt (jeg brukte ikke salt, for jeg syntes den ble Salt nok)

Kok opp vann og ha i renset og delt selleri, smør og buljong,  la det koke til sellerien er mør. Ha i fløten og bruk stavmikser eller moser for å jevne sausen, smak så til med pepper og eventuelt salt.

Server gjerne med kokte poteter, brokkoli  og steikt bacon til. 


Matbloggtoppen

 

Jeg er vel ikke akkurat vært kjent for min skjønnskrift, nøyaktighet eller rettskriving. Jeg fant et gammelt spiralhefte jeg brukte da jeg var kokkelærling. Da som nå var jeg ikke helt nøye med målene som dere som har fulgt bloggen en stund har oppdaget for lenge siden. Men det øker bare  kreativiteten og nysgjerrigheten, siden man aldri kan være HELT sikker på hvordan maten vil smake eller bli. Dette har nok også gjort at jeg har øvd opp en nokså sterk magefølelse/intuisjon/erfaring på hva som kan bli bra(for det hender jeg bomber totalt, men de oppskriftene ser dere aldri noe til. Heldigvis!).

Artig var det nå i alle fall å finne boken igjen å bla i den igjen, og ut i fra denne oppskriften er det jeg har steikt kyllingen fra Stange i dag. 

1 hel kylling

1 ss Buljongpulver eller 2 oppløste terninger i litt kokende vann (jeg kjøper buljong på helsekosten, men det er ok med den man får kjøpt på vanlige butikker også)

1 ss rosmarin

1 ts pepper

1 ss paprikapulver

1 ss karri

Ca. ½ ss salt

1 ½ dl olje

Steikepose

Ha alle krydderne og oljen i en steikepose, ha den skylte og tørkede kyllingen i posen og knyt  godt igjen. Vend posen til hele kyllingen er dekket med olje og krydder, ha da hele steikeposen med kyllingen i en ildfast form mitt i ovnen (180-200 grader litt avhengig av hvordan ovnen din er). La den steike i rundt 40 minutter, da tar man formen ut og åpne steikeposen. PS: Vær veldig forsiktig når du åpner steikeposen, for den inneholder svært varm damp som er lett å brenne seg på.

Vend kyllingen slik at den blir brun på begge sider de siste 5 minuttene i oven uten steikepose. Det kan være lurt å la kyllingen få hvile seg noen minutter før man begynner å dele den.

Jeg hadde kokte poteter fra dagen før, de hadde jeg øverst i steikeovnen i en ildfast form. Jeg hadde kun salt, pepper og olje på.


Jeg hadde kokte poteter fra dagen før, de hadde jeg øverst i steikeovnen i en ildfast form. Jeg hadde kun salt, pepper og olje på.

Jeg laget en salat med:

Isbergsalat

Squash

Tomat

Fersk koriander

Korianderdressing:

Rømme

Finhakket koriander

Salt

 

Pepper

Og slik ble den på tallerken 🙂 Snadder, ikke sant?


Matbloggtoppen

         

En dag for seint, men bedre seint en aldri 🙂 Her er meny og handleliste frem til tredje søndag i advent.


U
kens spenne, nytenkende men svært enkle oppskrifter på hjemmelagede middager.
 


Tirsdag: 

 

 

 Nydelig linsesuppe                                    

 

Onsdag:

Torsk med gurkemeie og ingefær   

Torsdag:

 

Gratinert kjøttdeig

 

Fredag:

Skeptisk? La den fare, dette blir en fantastisk positiv opplevelse, denne tacoen er “Bærre lækker”

Lag dobbel porsjon med guacamole, så har du til Wrapsen lørdag også.

Taco med ørret 

 

Lørdag: Wraps med guacamole og krydret kjøttdeig        

 

Søndag:

Lutefisk med tilbehør 

 

Handleliste:

500 g frossen torsk filet eller blokk

1-2 ørret eller laksefilet per person

4 pakker (1,6 kg) kjøtt- eller karbonadedeig

Lutefisk beregn ½ kg per person (4 personer er da 2 kg fisk)

200 g bacon

4 pakker kjøtt- eller karbonadedeig

Ingredienser til ertestuing: her spørs det hvilke variant du velger

1.    En pakke tørkede erter til hjemmelaget ertestuing

2.    To bokser hermetiserte erter

3.    To poser frosne erter

4.    2 poser ferdig ertestuing

1 purreløk

Ca 1 kg løk det tilsvarer rundt 4 løk

Chili

1 pose gulerøtter

1 ingefærrot

Hvitløk (jeg liker best kinahvitløk for da slipper jeg å rense så mye)

Poteter

2 avocado

Rømme

Majones

1 lime eller sitronsaft om du har det

2 potter fersk koriander

1 blomkål

Ingredienser til to middager med salat eller poser med ferdig oppskåret salat

karri pasta (Kjøpes i vanlig butikk eller innvandrerbutikk)

Buljong

Wraps lefser (glutenfri om man ikke tåler gluten)?

Ris om du vil ha det til torsk i ingefær og gurkemeie

2 bokser kokosmelk

1 boks knuste tomater

Tacoskjell (jeg anbefaler de halve båtene, de er lettest å bruke

Parmesanost (kan sløyfes)

Eventuell annen ost som du vil bruke på tacoen

Delte røde linser(har du mulighet å handle på innvandrerbutikk er de rimeligst og best der. De blir svært fort kokt),

eller som på bilde under linser i 2 pappbeger som man får kjøpt i vanlig butikk

Spisskummen/cumin (Alle krydderne kan kjøpes i vanlig butikk)

Gurkemeie (krydder det man bruker i lussekatter)

koriander

Basilikum

Timian

Oregano

Chilipulver

Paprikapulver

 

Har du?

Salt

Pepper

Maizena

Smør

 

Melk til potetstappen om du bruker det


Matbloggtoppen

 

Lutefisk er en av de få middagene jeg ikke er så vant å lage selv, siden jeg omtrent alltid har fått den servert. Da jeg var liten var det alltid min far som både lutet fisken og laget den til middag. Det var hele stykker med skinn og bein, ikke flotte fileter som jeg nå fikk tak i. Det er en fryd å spise fisk som man slipper å tenke på at det kan stikke ut et bein både her og der.

Beregn ½ kg fisk per person. Del fisken og legg den i en ildfast form  (skal du lage mye så kan du ha fisken i en langpanne), strø 2 ss salt (bruk helst grovt salt) på fisken per kilo fisk man har. La fisken stå med salt i rundt 20 minutter med folie eller lokk på, før den settes i ovnen på 200 grader.

Beregn 30 minutter steiketid avhengig av hvor tykke og store fiskestykker stykker man har.

Oppskrift på ertestuing finner du her.

 

Beregn litt god med bacon jeg beregner 50 gram per person.

Kokte poteter må man ha til, i de fleste oppskrifter står det at man må ha mandelpoteter, vel det synes ikke jeg er så nøye.

 

                                                       

              

   

 

 

                                                      

 

 

I dag ble det enkel, kjapp, sunn og god middag. Men hva er fordelen med å bruke sellerirot i stede for bare poteter i mosen?

1.    Det er kjappere og lettere å skrelle en sellerirot en mange poteter 

2.    Den gir veldig god smak

3.    Den gir mindre blodsukkerstigning en kun poteter (gi)

4.    Den koker fortere en poteter

Rotmosen bestod av:

2 poteter

 2 store skiver med sellerirot

En god klatt smør

Litt av kokevannet

Salt og pepper

Jeg renset og delte potetene og sellerioten for da blir det fortere kokt. Så silte jeg av vannet og hadde i smør, salt og peper. Man kan mose grønnsakene med rotmoser eller stavmikser (bruker man stavmikser bør man være litt forsiktig så mosen ikke blir seig).

Jeg steikte ørreten i smør i rundt 10 minutter, hadde salt og pepper på når den var ferdig steikt.

Salaten i dag bestod av enda flere rester:

Isbergsalat

Rødkål

Cherrytomater

Med litt lime på

Enkelt og godt.

Litt rømme hadde jeg også J

 

Hva synes du om denne middagen, er den helt på “rattata”?

 


Matbloggtoppen