Det er alltid litt vemodig at et år er slutt, men når jeg tenker på hvor mye kjekt som har hent så er det helt greit. Det har ikke vært mye reising på meg dette året, en liten tur til vakre Trøndelag og noen turer til Oslo for å besøke barna mine. Dette året har jeg som mange andre vært mye aleine og gjort lite sosialt. Derfor må jeg vise dere bilder av da vi damene var til München på oktoberfest.

 

Vi har tullet med at Hildegunn med hatten er manager min, så da fant vi ut at de to andre måtte også få en tittel her på bloggen. Så nå er Kirsten med briller kreativ ansvarlig, og Hanne Lise har ansvar for skatter og avgifter he he. Og jeg er det vel ikke vanskelig å se at det er meg selveste mors middag 😁

Håper at bildet av jentene på tur får deg til å smile for det gjør jeg når jeg ser på det. Godt nytt å kjære dere alle sammen 💖

 

Har du noen gang klart å svidd vannet? vel det tror jeg ikke er mulig, men man kan koke det bort da, men i dag er en dag jeg kunne svidd vannet.

Uansett hva jeg gjorde i går eller forsøkt meg på ble det nesten katastrofe. Så om du føler du er dårlig på å lage mat, vel vi har det slik de fleste av oss enkelte perioder, så ikke gi opp. For å unngå å svi av kjøkkenet mitt valgte jeg å gjøre noe bare på gøy, og det er å lage soppdessert. Det er en av de rettene vi lagde på skolekjøkkenet da vi gikk på ungdomskolen. Selv dette  lagde problemer, jeg glapp skålen jeg pisket krem i, så hele  kjøkkenet ble hvitt. Men aldri så gale at det ikke er godt for noe, nå går jeg inn i året med et skinnende reint kjøkken 🙂

Med dette vil jeg ønske dere alle en riktig godt nytt år!

Man trenger bare:

Pisket krem med sukker om man ønsker det litt søtt (jeg brukte alternativ krem)

Fersken (hermetisert)

Banan

Kake gele (slik man pynter kaker med)

Eventuelt  grønn konditorfarge i kremen om man vil ta den helt ut (det gjorde jeg ikke siden jeg ikke hadde lyst på grønt kjøkken, som jeg nok hadde fått om jeg hadde prøvd i dag he he)

Gjerne annet pynt som sitronmelisse eller andre kreative ideer.

Stivpisk krem med eventuelt en ts sukker. ha det på en tallerken, ta skallet av bananen og del den i to, ta av litt av toppen slik at aprikosen står på toppen av bananen. Pynt aprikosen med gele.

Synes du dette er en gøy dessert, så må du gjerne dele. Her kan du trykke om du vil følle bloggen

#fest #Nyttårsaften #nyttårsfest #17mai #glutenfri #melkefri #Kake #Melkefri #Morsmiddag #dessert #bær #hjemmelaget #mat #fra #bunnen

#Dessert #fersken #gøy #barnevennlig #sopp

Har du noen gang klart å svidd vannet? vel det tror jeg ikke er mulig, men man kan koke det bort da, men i dag er en dag jeg kunne svidd vannet.

Uansett hva jeg gjorde i går eller forsøkt meg på ble det nesten katastrofe. Så om du føler du er dårlig på å lage mat, vel vi har det slik de fleste av oss enkelte perioder, så ikke gi opp. For å unngå å svi av kjøkkenet mitt valgte jeg å gjøre noe bare på gøy, og det er å lage soppdessert. Det er en av de rettene vi lagde på skolekjøkkenet da vi gikk på ungdomskolen. Selv dette  lagde problemer, jeg glapp skålen jeg pisket krem i, så hele  kjøkkenet ble hvitt. Men aldri så gale at det ikke er godt for noe, nå går jeg inn i året med et skinnede reint kjøkken 🙂

Med dette vil jeg ønske dere alle en riktig godt nytt år!

Man trenger bare:

Pisket krem med sukker om man ønsker det litt søtt (jeg brukte alternativ krem uten melk)

Fersken (hermetisert)

Banan

Kake gele (slik man pynter kaker med)

Eventuelt  grønn kondittor i kremen om man vil ta den helt ut (det gjorde jeg ikke siden jeg ikke hadde lyst på grønt kjøkken, som jeg nok hadde fått om jeg hadde prøvd i dag he he)

Gjerne annet pynt som sitronmelisse eller andre kreative ideer.

Stivpisk krem med eventuelt en ts sukker. ha det på en tallerken, ta skallet av bananen og del den i to, ta av litt av toppen slik at aprikosen står på toppen av bananen. Pynt aprikosen med gele.

Synes du dette er en gøy dessert, så må du gjerne dele. Her kan du trykke om du vil følle bloggen

Min yngste datter Miriam er hjemme, og hun hadde lyst på pizza, og jeg hadde tatt ut hjortekjøtt. Vi ble enige om at hjemmelaget pizza men hjortekjøtt hørtes vidunderlig ut. Det ble litt dårlig logistikk på pizzaen, vi sjekket rett og slett ikke hva vi hadde i huset før vi begynt. Så da jeg skulle ha knuste tomater til bunnen så hadde jeg ikke det. Da hadde vi en diskusjon over hvilke alternativ vi hadde, og ramsløk var et av alternativene, noe jeg viste lå i fryseren. Jeg stod på hode inn i fryseren for å finne ramsløken, og der dukket det opp litt frossen tomater. Vi bestemte oss for å lage halve pizzaen med ramsløk, og halve med tomater.

 

Slik ble pizzaen:

Pizzabunnen laget jeg av 1.5 pakke Toro lyse glutenfritt mel (jeg lagde tre tynne bunner, da ligger de i fryseren og det er lett å lage pizza av det man har.

Til en tynn pizzabunn

1/2 pakke Toro Lyse glutenfrie mel, eller det melet du liker. Trenger du ikke glutenfri pizza lager du den med hvetemel

Ca. 2 dl vann

2 ss olivenolje eller nøytral olje

1/2 ts salt

1/2 pose gjær

Ha alt det tørre i en bolle, tilsett vann og olje og kna den godt sammen, gjerne med maskin. Ha olje på et bakepapir og på hendene, og legg deigen på bakepapiret og trykk deigen utover, så den blir noenlunde jevnt fordelt utover.  La den stå et lunt sted, til den begynner å heve litt.

 

Fyllet

Bruk mørt hjortekjøtt, som biff. Hvor mye kjøtt du vil spandere er opp til deg, jeg hadde litt rikelig det var rundt 400 g kjøtt

1 løk

3 fedd hvitløk

Cherry tomater eller vanlige tomater, jeg hadde rundt 8 Cherry tomater

1/2 granateple (bærene som er i), det lager god syre på pizzaen

Baby leafs  salat

Ost

Sausene:

Tomatsaus:

Ca. 1/2 boks knuste tomater

1 buljongterning

Kokte opp så buljongen ble oppløst, hadde den på halve pizzabunnen

 

Ramsløksaus:

Ramsløk

Olje

Salt

Bland alt godt sammen og ha det på andre halvdel av pizzabunnen.

‘Ha på fyllet og ha den midt i oven på pizza funksjon om du har det, eller varmluft grader. Jeg hadde den nede i ovnen de siste 5 minuttene for at bunnen skulle bli så sprø som mulig.

Når pizzaen er ferdig har du på Baby leafs  salat eller det du ønsker og har.

Jeg likte best den delen med ramsløk, og Miriam den med tomatsaus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvitløk er nydelig i mat, men har også en enestående helseeffekt, man stinker død og fordelsvelse, men når du leser videre nedover, så forstår du at de får så være!

Hvitløk fra egen produksjon. Viste du at om hvitløk skal få fedd, så må de ha minst en frostnatt- De hevdes at hvitløk som plante holder snegler borte, men det gjelder ikke her i Bergen. Men jeg så på Montys hage, at en kokte opp hvitløk og sprayet plantene med den blandingen, men det har jeg ikke forsøkt enda. Jeg kjøpte et kilo hvitløk i sommer for å forsøke, men det ente med at den ble spist opp før den nådde så langt.

 

Noen av helseeffektene hvitløk kan ha.

Effekten hvitløk har ble trukket  frem da  epidemien begynt, de var flere som hevdet at hvitløk  hadde en beskyttende effekt. Om det ikke hjelper direkte, holder det nå folk på litt avstand.

Men det komme stadig frem nye og flere helsefordeler med hvitløk, som for eksempel forskere ved King’s College London og University of East Anglia fant nylig at kvinner som spiser mye hvitløk har mindre risiko for beinskjørhet senere i livet, melder Science Daily.

Hvitløk er rik på antioksidanter, som styrker cellene, motvirker aldring, og den stimulerer immunsystemet. Spiser man hvitløk hver dag, reduserer man risikoen for å få influensa og  forkjølelse. Det hevdes også at om man er så uheldig å bli syk så vil sykdomsforløpet bli lettere og kortere om man spiser hvitløk.

De kan virke som hele Norge går på blodtrykk og kolesterolmedisin da bør man vite at hvitløk senker kolesterolet og blodtrykket, i følge en studie publisert i Journal of the Royal College of Physicians. Resultatene viste at de som spiste hvitløk jevnlig, fikk etter 4 uker 12 % lavere kolesterol en de som ikke spiste hvitløk. Og som ikke dette var nok, så hjelper den også mot blodpropp og forkalkning.

Hvitløk hjelper også mot candida(overvekst av sopp i tarmen), og er bakteriedrepende og demper betennelse.

Hvitløkens bakteriedrepende egenskaper ble oppdaget tidlig på 1800-tallet. Da holdt de franske prestene, som spiste mye hvitløk seg friske, mens de britiske prestene ble svært syke av en hard influensa.

For å best å bevare og utnytte allicinensom er det medisinske stoffet i hvitløk, er det viktig å knuse feddet, da er det også veldig enkelt å ta av skallet. La hvitløken ligge på skjærebrettet i rundt ti minutter for maks utbytte av hvitløkens medisinske egenskap.

Her har du noen enkle oppskrifter på diverse med hvitløk:

Aioli

tzatziki

Marte sin pastagryte

Bolones

Guacamole

Helt ærlig tror jeg at i rundt 90 % av alle oppskriftene mine er det hvitløk, så det er bare å kose seg å trykke videre til flere innlegg.

Du må gjerne dele om du tenker andre kan ha nytte av å vite dette.

Her kan du følle bloggen

 

 

#hvitløk #helseeffekt #høyt #blodtrykk #kolesterol #Virus #bakterier #Sopp #Morsmiddag #Helse #Bedre #helse

#Middag #middagstisp #fiskemiddag #middags #ideer #morsmiddag #Mors #middag #melkefri #Glutefri #laktosefri #Eneklt #kjapt

 

 

 

 

 

 

 

 

Pavlova er naturlig glutenfri, veldig enkel å lage og er lett å lage melkefri. Men det aller beste utenom at den er så god at man spiser seg i hel er at man kan lage bunnen ferdig lenge før man skal bruke den. Jeg bruker å pynte denne med melkefri krem, blandet med litt melkefri vaniljekrem og bær. Theodor mitt lånte barnebarn, sier at ingen lager bedre krem en meg så da smaker det ikke så verst.

Både vaniljesausen som kan piskes til krem, og forskjellige melkefrie kremer finnes i kjøledisken på butikken.

2 eggehviter

1 dl sukker

1 ts potetmel

½ ts vanilje(sukker) (bruk helst frø fra vaniljestang eller kjøp ferdig vanilje på helsekost)

Del eggene og skill plommen fra hviten, det er viktig at det ikke kommer eggeplomme i hviten for da blir den ikke stiv. Et tips kan være å skille et og ett egg over et glass eller lignede og så i bollen. (Lag for eksempel majones eller remulade av eggeplommene). Ha eggehvitene i en bolle sammen med sukkeret og pisk det helt til det er så stivt at du kan snu bollen opp ned uten at blandingen detter ut. Bruk slikkepott og bland i potetmel og vanilje.

Jeg brukte et keramikkfat som er beregnet til å ha i ovnen og smurte den før jeg hadde marengsen i formen. Bruker man vanlig kakeform, er det en fordel å ha bakepapir i bunnen som man smører litt før man tar deigen på, da er den mye lettere å få av uten at den knuser. Smør mesteparten av deigen ut på brette og bruk sprøytepose for å lage kant rundt med resten av deigen.

Sett den nederst i oven på ca. 140 grader i mellom 45-60 minutter. Lett gjerne på døren innimellom og det kan være lurt å ha døren åpne  på slutten av steiketiden.

Avkjøl kaken.

Pisk 1 ½ dl kremfløte/fløteerstatning (tåler man ikke melkeprodukter kjøper man fløte erstatning, det brukte jeg denne gangen)

Det er veldig godt å blande vaniljekrem i kremen. Det finnes en veldig god melkefri vaniljekrem om man ønsker å ha den i. HER finner du oppskrift på hjemmelaget uten melk og gluten

Bruk de bærene og frukten du liker og har.

Jeg hadde jordbær

Blåbær og

Physalis

Sitronmelisse eller mynteblader pynter veldig fint opp

#Pavlovaterte #Pavlova #kake #fest #Nyttårsaften #nyttårsfest #17mai #glutenfri #melkefri #Kake #Melkefri #Morsmiddag #dessert #bær #hjemmelaget #mat #fra #bunnen #Dessert #festkake

God  morgen :-D. Jeg har en venninne som jeg går mye tur med, og vi snakker om alt mulig. Det blir aldri kjedelige turer, og siden jeg er over gjennomsnittet opptatt av ernæring og kosthold, og en entusiastisk altanbonde har jeg både lest og erfart en god del. Og det hode er fylt med renner munne over med! Det blir stadig snakke om noe som har med ernæring og mat å gjøre.

Men tilbake til hvorfor man bør knekke av bunter på for eksempel blomkål.

Jo saken er den at om man skjærer i blomkål og lignede grønnsaker, og legger resten tilbake i kjøleskapet oppstår et veldig næringstap på for eksempel. blomkålen. Om man knekker av en bukett fra blomkålen vil den knekke der den er svakest og det er naturlig å knekke, da vil blomkålen ha en naturlig måte måte å beskytte seg på, og det blir mindre næringstap. Skjærer man i blomkål, så lager man en flate som ikke kan heale/reparere flaten som den ville gjort om den knakk av. Og næringstapet blir mye større. Dette har jeg lest for mange år siden, men jeg kan ikke helt huske hvor stort næringstapet var om det ble skjært i kontra det å knekke av. Men forskjellen var signifikant.  Dette gjelder alle grønnsaker som man kan knekke/dele som salat, brokkoli, hvitløk osv.

Men skal du bruke hele blomkålen eller salaten spiller det mindre rolle, da skal den ikke i kjøleskapet igjen.

Du kan også lese hvordan man redder slappe grønnsaker HER

Hvordan holder man salaten frisk lenge HER

Paprika som holder på å dø HER

Alltid frisk purre eller vårløk HER

Hvordan forvelle grønnsaker for frysing HER

Viste du det fra før?

#blomkål #blomkålsuppe ##grønnsaker #frukt #middag #middagstips #mors #middag #hverdags #tips #Frukt.no #Nrk.mat #oppskrift #mors #middag #morsmiddag #Spis #opp #maten

Som dere nok har fått med dere så er jeg veldig opptatt av å ikke kaste mat og drikke, så da må man bruke opp den siste klunken av akevitt også 😂. Det skulle vært hjortekjøtt på menyen, men det tok for lang tid å tine, og jeg var sulten. Siden jeg har vært borte, så åpnet jeg skap og skuffer for å se hva jeg hadde. I kjøleskapet hadde jeg røykelaks av ypperste kvalitet og  fløte, og i skapet var det en slant akevitt, og i fryseren hadde jeg rosenkål. Litt av et sansurium, men du verden så godt det ble, så denne anbefaler jeg å forsøke. Hva man har til kan man velge, men jeg hadde kokte poteter for det var det jeg hadde.

1 beger fløte (laktosefri) Man kan også bruke alternativ fløte da får man en litt annen smaksvariant

1 drammeglass akevitt

Ca. 300 g røykelaks

Ørlite pepper

Rosenkål

Jeg hadde fløten i steikepannen med høy kant, hadde i akevitten og ørlite pepper. Deretter tok jeg skinnet av laksen og delte den i stykker og hadde den i sammen med det andre i pannen. Etter rundt 5-8 minutter var retten ferdig.

Noe bedre mat har jeg knapt smakt, så moralen er at man kan lage god mat av lite om man bare har gode råvarer.

#røykelaks #røykt #laks #fisk #godfisk #Middag #middagstisp #fiskemiddag #akevit #middags #ideer #morsmiddag #Mors #middag #reker #torsk #ørret #Røykt #blåkveite #sei #Fiskepudding #melkefri #Glutefri #laktosefri #Eneklt #kjapt

Basilikumplanter kan være skikkelig vanskelige å få til å overleve, og som dere ser er den nærmere død en levende. Da måtte jeg forsøke gjenopplivning, og det er ikke det enkleste å få til i desember!

Jeg har reddet en god del planter som har sett helt døde ut, så jeg gir ikke opp håpet før jeg har forsøkt. Jeg satte den i vann, og fant frem plantelyset. Det så ikke lyst ut men jeg måtte prøve. Men så kom julen og jeg skulle dra bort, og det er dumt å la plantelyset stå på hele døgnet, derfor  kjøpte jeg en timer på obs bygg. Men det er det mest bortkastede kjøpet jeg har gjort noen gang. Den har så vanskelig bruksanvisning at jeg ikke forsto et kvekk. Jeg sendte bilde av bruksanvisning til Marte(min datter), og hun fant heller ikke ut av det. Så dro jeg på Obs bygg, og der var det en utrolig hjelpsom og hyggelig ung dame som forsøkte i minst en time. Vi trodde hun hadde klart å stille den inn, men NEI. Så lyset har stått på konstant.

Her er planten rundt 19 desember, og da har jeg manuelt skrudd på og av lyset.

Som dere ser så er både basilikumen og mynten svidd, det er for at lyset har stått på konstant. Nå får jeg plante den om i ny jord, og håpe at den vil fortsette å vokse. Mynten er bare satt i vann, så den har ikke de beste kårene, så den hangler veldig. Så jeg får forbarme meg over den i dag også.

Det blir spenene å se om de overlever vinteren. Føll med 🙂  videre i denne utrolig spenene thrilleren 😂

Vill du følle bloggen så kan du klikke HER

Mange lurer på hvordan man holder liv i urtene sine, derfor er det bare å dele slik at andre kan se resultatet.

#basilikumplante #overleve #redde #urter #Planter #altan #bonde #dyrk #selv #Høste #Selvforsynt #Selvdyrket  #Melk #Hjemmelaget #mat #fra #bunnen #enkelt #godt #middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfritt #uten #gluten #melkefritt #dyrk #selv

 

 

Min bestefar Oskar sa alltid “Heller skal buk sprenge, en god mat slengas”, det er et eitrande godt ordtak. Å kaste mat er og var helt forkastelig, så da må man lage noe godt av restene. Lapskaus av pinnekjøtt er virkelig en mat å ha i fryseren, det lager jeg hvert år.

 I dag ble min lapskaus ble slik i dag.

  

Litt over en halv liten kålrot

8 små poteter

2 store gulerøtter

Ca. 1/2 sellerirot

Kraft etter pinnekjøttet har du ikke det så bruker du  buljong ca. 5 dl vann

salt (kraften er salt, så det er ikke sikkert du trenger salt)

Pepper

6 pinner ferdigkokt pinnekjøtt som ble renset

Litt purreløk

Hvor mye man har i av de forskjellige tingene er i grunnen ikke så veldig nøye, men potetene gjør at lapskausen får en mer fyldig konsistens. Ha alt i en panne og la det koke sammen til grønnsakene er møre. Smak til når den er ferdig kokt, ha i buljong om nødvendig, eventuelt mer salt eller pepper etter smak.

Maten er ferdig når alle grønnsakene er møre og nesten litt most, rundt en time halvannen.

Veldig godt med flatbrød med smør på til :-D. Jeg har kjøpt et glutenfritt flatbrød som er laget av poteter, det er knallgodt 😀

 

Du må mer en gjerne dele innlegget så flere blir inspirert til å bruke rester. HER kan du klikke for å følge bloggen

 

#rester #pinnekjøtt #hjemmelaget #mat #spis #opp #maten #din #middag #godt #sunt #glutenfritt #glutenfri #Laktosefri #melkefri #frys #ned #middagstips #middag #morsmiddag #blogg #matblogg #bloggtoppen #oppskrifter #oppskrift#mat #fra #bunnen