De galne har det godt, er et utrykk som seier, og ikke vet jeg men jeg har meldt meg på halvmaraton den 30 april. Det er en venninne av meg som sa at hun skulle gjøre det, og tøff i tryne sa jeg at selvfølgelig blir jeg med… Ja ja. det er nå lenge til, faktisk 4 måner i morgen :-)))).  Har gått tur hver dag siden julaften, men det er langt igjen til formen man bør ha for å fullføre maraton. 

Hadde jeg nå vært sprek i utgangspunktet hadde det vel gjerne ikke vært så galt, men bare etter tur hver dag sutrer kroppen og  knirker noe veldig. I min utdannelse lærte jeg at de man sa høyt var lettere å gjennomføre en om man holdt det for seg selv, derfor blogger jeg om det og stakkars meg om jeg ikke gjennomfører det da 🙂

Vil du være med så heng på !!!!!

Bildet er lånt fra nette.

Vannbakkelse er utrolig godt i all sin enkelhet! Man kan spise de slik de er eller fylle de med krem eller vaniljekrem, ha sjokolade på eller ikke. Man kan faktisk også bruke vannbakkelse  til suppe.

125 g smør

2 1/2 dl vann

130 g mel (jeg brukte lyst Toro mel) Tåler man hvetemel bruker man det.

4 egg

Vaniljekrem (jeg kjøpte ferdig vaniljekrem uten melk, den var overaskende god)

Kok opp smør og vann, ha så i melet og rør det godt sammen. Min erfaring er at vannbakkelsene blir finest om jeg bruker en kjøkkenmaskin eller lignende for å blande i eggene. Men man kan blande for hånd, da må man røre hvert egg veldig godt slik at deigen blir jevn og fin. 

Bruk skje eller sprøytepose for å sette vannbakkelsene på brett. Steik de i 20-25 minutter mitt i ovnen på 200 grader. Et  godt tips er å skru av ovnen etter de er ferdig steikt, ikke åpne døren før ovnen er kald da detter de ikke sammen. Avkjøl vannbakkelsene. Ønske man å fylle de med vaniljekrem bruker man sprøytepose og stikker spissen inn i bunnen  på vannbakkelsene og sprøyter vaniljekremen inn.

Man kan også dele vannbakkelsene i to for å ha krem eller vaniljekrem i de, jeg har også laget sjokoladekrem å fullt de med, så slipp fantasten løs 🙂

Jeg dyppet noen av vannbakkelsene i smeltet sjokolade, (man har sjokoladen i en skål, som man setter i en panne med vann og koker opp vannet. Det kan være lurt å røre litt i sjokoladen av og til).


 

 


Noen gaver blir man gjerne mer glad for en andre, og denne hjortindrefileten er vel en av de gavene som ikke kan beskrives med ord. Derfor må jeg atter en gang bare si millioner takk. I dag har min eldste datter Marte Kristin bursdag, så da var det passende mat å bruke.

Det er  mulig å beskrive med ord hvor godt dette var, rett og slett helt en rein nytelse. 

Slikt kjøtt må være helt tint og helst ha fått lagt i romtemperatur før man begynner å steike den.

Man må ha en knallvarm steikepanne med smør (for guds skyld ikke ødelegg den med margarin), når smøret er helt mørkt brunt er det varmt nok.

Ha fileten på pannen og steik den godt på begge sider, skru så av platen og la fileten ligge der å hvile. 

Den kan hvile så lenge du vil, men ikke steik den så mye du tror da blir den ødelagt.  Når fileten har hvilt minst 20 minutter har man den igjen på sterk varme, i litt kortere tid en sist, men man lar den hvile litt igjen før man skjærer den opp i tynne biter. Skulle noen bli hysterisk av å se at den er rosa når man har skåret den i stykker, har man de et sekund (og da mener jeg et sekund) på hver side i steikepanne på full guff og man er kvitt problemet. 

Jeg laget en lynkjapp men passende  rødvinssaus til.

Ca. 1 dl Rødvin 

1 ts buljong

kraft fra den utkokte pannen av fileten

salt og pepper

Easy peasey  🙂

Fileten ble servert med rotmos av poteter og sellerirot (klikk HER for oppskrift), steikt tomat og sukkererter.

 

 

 

 

 

 

 

Rester av pinnekjøttmiddagen må brukes, så hvorfor ikke lage lapskaus eller betasuppe av det!!!

Bruk pinnekjøttet, kraften og fettet, men vær obs på at det kan bli veldig salt om man ikke sper det med vann. 

Alle rester kan brukes, kolerabeistappen er bare til å ha i, og ikke glem de kokte  potetene.

Ellers har jeg gjerne i

 

eventuelt mer poteter

mer kålrabi 

sellerirot

gulerøtter

purreløk

Det er ingen fasit på hva og hvor mye man skal i av alt, man tar det man har, og lar det koke sammen og smaker til med salt og pepper. Har man for lite pinnekjøtt kan man spe på med feks. pølser. Rens pinnekjøttet for slintrer og bein, og del de i biter. Rens og del de grønnsakene du ønsker å bruke og ha de i samen med kraften, fettet og litt vann og la alt få koke. Når grønnsakene begynner å blir møre har man oppdelte poteter og kolerabeistappe (om man har rester) i. Smak til med eventuelt salt og pepper.  

 

Denne retten passer fint som forrett eller til tapas, den er utrolig enkel å lage og smakskombinasjonen er helt magisk!


Her har jeg lagt alt på knekkebrød(oppskrift HER), men bruk gjerne det brøde du liker eller har.

Oppskrift på guacamole finner du HER

——

Marinering av den røykte ørreten:

Røykt ørret skjæres opp i skiver eller man bruker ferdig oppskjæret ørret (man kan også bruke røykelaks)

Soyasaus (OBS: tåler man ikke gluten må man ha glutenfri soyasaus)

Legg den oppskjæret fisken i soyasausen i minst noen timer, jeg la den i en plastpose med soyasausen natten over. 

Koriander dressing:  

3 ss med naturell yoghurt gjerne tyrkisk/gresk

1 potte fersk koriander

Ca. 1 ts olivenolje

Salt

pepper

Finhakk korianderen og ha den i yoghurten, ha i olje og smak til med salt og pepper. Denne dressingen kan med fordel lages minst dagen før, da får smakene tid å utvikle seg skikkelig, og du slipper å stresse den dagen du skal bruke den. Foruten å ha den på ørreten kan den gjerne stå på borde som vanlig dressing.

Montering av retten:

Bruk brød, kjeks eller knekkebrød om er i passe små biter. Legg på en teskje med guacamole, legg den marinerte ørreten opp på der igjen, så har man på litt koriander dressing.   Man kan pynte med hva man ønsker, jeg har brukt ferske blader av koriander og smeltet og stivnet raspet parmesanost (se ide HER)


Her har vi brukt smeltet og stivnet parmesanost, bilde ble ikke noe godt jeg var vist litt skjelven på hånden 🙂

Her er det brukt Focaccia i stede for knekkebrød, men man kan også bruke denne uten brød. 

Ideen har jeg funnet på Godfisk.no

 


 

 

Miriam var på middag og vi var enige om at kylling lett ble lite smak på så derfor hadde vi litt bacon på og krydret den med Tandori Masala krydder og salt. 

Dette mener jeg ikke inneholder salt, det må i så fall være lite om det er i, derfor kan man salt så mye som en vær ønsker, men likevel kunne bruke MASSE Tandoori Masala (elsker den smaken).

Jeg tror jeg må ønske meg lupe til jul, for alt er for liten skrift på 😉

 

Både Miriam og meg elsker Aioli (oppskrift HER) og det hadde vi selvfølgelig også til 🙂  Båtpoteter finner du oppskrift på HER

Du kan også se oppskriften HER på Kylling med Tandoori Masala krydder med selleri Pommes frites

og 

Her  på Tikka Masala 

 

 

 

348350_03nov2011.html

1 pakke toro lyst glutenfritt mel   

2 ss fiberhusk

1 pakke gjær

150 g smør

2 dl sukker

Jeg bruker ikke å legge samme innlegg ut to ganger, men denne er virkelig verd å prøve om du ikke tåler gluten, det er det beste glutenfrie bakverket jeg noen gang har laget og smakt.

4 dl vann

100 g sukat

2 dl rosiner

Litt pisket egg til pensling

Ha alt det tørre i  mikseren, ha smeltet smør og vann i deigen og elt den i rundt 5 minutter.

Deigen var da ganske løs, så jeg bestemte meg for å ha den i en kakeform. Derfor ser den ut som en kake J

Den hevet til den var dobbel størrelse, den siste delen av hevingen hadde jeg den i steikeovnen på veldig lav varme (rundt 50 grader), før jeg skrudde oven på 220 grader. Den steikte i 40 minutter på nederste rille.  Jeg tok den ut av formen, og la den opp ned på en rist slik at den skulle få litt farge på bunnen også.

 

Dette var bare himmelsk godt med ekte smør og geitost på.

 

Den andre retten på tapas bordet av klippfisk/tørrfisk var klippfiskbollene, og herlighet så god de ble. Oppskriften fant jeg på God fisk (her). Men vi laget vår egen lille vri på våres boller, vi skiftet ut persille med dill og hadde knust baconsvor utenpå bollene før vi steikte de.

250 g  klippfisk, utvannet og renset

200 g  potet

2 stk  egg

0,5 stk  løk

1 fedd  hvitløk

2 ss  frisk dill/eller 1 ss tørket

Salt og pepper

Bacon crisp

Olje

Legg fisken i vann etter pakktingsbeskrivelsen, og det er omtrent et døgn i vann, og så skal den trekkes i omtrent 20 minutter, avkjøles og renses.

Finhakk løk, hvitløk og persille. Skrell, kok og mos potetene.og ha i løk og persille. For å få luftige boller så skiller man eggene og stivpisker hviten, (det går helt sikkert ant å ha i hele egg også), ha eggeplommen i potetmosen og bland godt sammen. Og ha så i fisken og den stivpiskede eggehviten i, og vent den forsiktig inn i mosen. Knus bacon crispen for eksempel i en plastpose og knus den  med kjevle, eller om du har en foodprocessor er det enklest og kjappest å knuse bacon crispen der. Lag boller av deigen, og vend bollene i bacon crispen, og steik de i rikelig med olje (det er lurt å bruke en smal høy panne, da slipper man å bruke så mye olje). Bollene skal få et litt gyldent utseende, men ikke bli brente. Synes du det er mye arbeid, så kan man lage masse på en gang og fryse de ned til neste måltid. Men da ville jeg ikke tatt på bacon crispen før de var tinte og man skulle bruke de, da ruller man de i strøet og frityrsteiker de. 

For over tre år siden hadde de fleste av mine barndomsvenninner 50 årsdag, og de aller fleste hadde det meste. Derfor bestemte jeg meg for å gi en opplevelse i 50 års gave, og det ble en tapas kveld/kurs. Og det skulle jammen ta sin tid før vi fikk det i stand :-)))))), for nå tre år seinere hadde jeg det første besøke. Men for en artig kveld, med noen artige, humoristiske  spretne damer. 

Tapas betyr småretter, og det skal helst ikke inneholde rømme/fløte osv.,  det må være rikelig med hvitløk og olivenolje ellers kan man gjøre som man vil. Siden Åse er veldig glad i eksotisk mat og helst sjømat ble det holdt hovedfokus på det. 

Så nå vil jeg forsøke å legge ut de rettene som ikke allerede ligger på bloggen.  Denne retten kan selvsakt lages som selvstendig rett til lunsj, middag eller til helgemat. 

 

Dette er beregnet til 4 personer, men vi laget halvparten siden det var tapasbord og vi laget mange forskjellige retter.

Når man skal planlegge Tapas er det lurt å finne råvarer som kan brukes i flere av rettene, og i denne retten brukte vi bacon og tørrfisk som vi også var ingredienser  i andre retter.

300 g  tørrfisk, som er utvannet, kokt og renset
75 g  kokt ris (er man på lavkarbo kost, kan man bytte ut risen med blomkålrasp)
100 g  bacon
2 stk  løk
1 fedd  hvitløk
4 stk  paprika
5 ss  olivenolje
   salt og pepper

Steikeovnen stilles på 200 g.

Skal man lage Tapasbord kan det være en fordel å forberede det man kan på forhånd for å lette på arbeide, derfor hadde jeg lagt fisken i bløt, kokt og renset den på forhånd. Risen var også ferdig kokt. 

Del paprikaen i to på langs, rens de og skyll de. 

Bacon, løk og hvitløk skjæres i passe store biter og steikes i olje, når de er ferdig tilsettes risen og fisken. Fyll det hele i paprikaen, og ha deretter paprikaen i ovnen i 5-10 minutter. paprikaen er da klar til å serveres!

 Oppskriften er funnet på Godfisk.no (klikk HER om du vil se den)