Steikt fisk er en ting fiskepinner noe helt annet! Det forundrer meg stadig at noe mat liker man ikke, men når man bare lager den på en litt annen måte så spiser man samme maten like vel. Det skal gjerne ikke mer til en å dele fisken opp og lage de som fiskepinner og ha en deilig  Hollandaisesaus til så liker man fisk like vell. Jeg elsker Hollandaisesaus og Bernaisesaus, og det lager jeg for det meste selv, men det er en liten forbannelse mellom meg å disse sausene for de ser helt fin ut, og akkurat når jeg skal servere så sprekker de he he. Den ser så flott og blank ut, jeg kan ikke slutte å irritere meg over dette he he. Når man kommer hjem og både barn og voksne er sulten så forstår jeg at man gjerne ikke begynner med en slik saus. Men husk at mange av disse kan inneholde hvetemel, så sjekk om du trenger glutenfritt. 

. Men ønsker du å forsøke deg på Hollandaisesaus kan du klikke HER.

Deilig middag ute i SOLEN 😀 

Jeg brukte torskeloin beregn minst en per person. 

       

   Du trenger.

Egg eller eggehviten om man lager sausen selv.

Salt (fisk trenger mye salt, så lager du til 4 personer må du ha minst en ts salt i)

Pepper

Brødsmuler/brødstrø (jeg hadde glutenfritt i skapet, har du ikke brødstrø kan du for eksempel bruke knuste cornflakes eller knust Bacon crisp)

Bland egget/eggehvite, salt og pepper sammen i en stor skål. Del fisken i litt tykke fingerbredder, tørk de og ha de i skålen, og bruk fingrene eller en gaffel slik at alle fisken får egg på seg. Lager man bare litt kan man bare ha litt strø i en skål, men skal man lage til mange tar man strøet i en plastikkpose, har fisken i posen og rister godt. Steik fisken på god varme til de er gylden brun på alle sidene, skru så ned temperaturen og la de få steike noen minutter til på hver side. 

#fisk #fiskepinner #torsk #sunt #godt #enkelt Middagstips #kaskalvihatilmiddag #Middag #morsmiddag #Glutenfritt #melkefritt #Blogg #bloggtoppen 

 

Jeg tror ikke det er noe jeg like så godt som hjortkjøtt, det har bare en helt fantastisk smak. Snakke om å føle seg rik når jeg har vært så heldig å fått kjøpt meg en halv hjort. 

                                                                                                 

Når man steiker biff så er de mange som steiker biff for hardt og mye. “Kluet” er rett og slett å ha god tid, og la kjøtte få hvile. Jeg liker i grunnen å ha litt tynne biffer for jeg klarer ikke å spise et stort stykke biff. Det jeg gjør er å ha en stekepanne med smør og lar den bli god og varm, har deretter  biffen på pannen, og lar den steike seg brun på begge sidene. Så skrur jeg av platen men lar pannen stå på platen med biffen i, og der kan den stå til man skal spise middag, da gjentar man prosessen. Er det tykk stykker biff eller man har en hel filet, gjentas denne prosessen.Det aller viktigste er at biffen får HVILE lenge mellom hver steiking, Ikke mindre en 20 minutter mellom hver steiking. Da får varmen jobbet seg innover i kjøttet uten at saften renner ut og kjøtte blir tørt. 

Bruk det krydderet su ønsker, jeg har som oftest kun salt og pepper siden jeg har saus til med mye smak, og jeg vil ha den naturlige gode smaken på kjøttet.

Til sausen hadde jeg litt kraft og fett fra hjorten, brunost(geitost hadde jeg), tyttebærsyltetøy, maizena, buljong, salt og pepper. 

Jeg hadde rotmos av poteter, blomkål og sellerirot Klikk HER for oppskrift.  

Kantarell sopp passer veldig godt til viltkjøtt, og så hadde jeg asparges og steikte tomater til, men man bruker det man føler for selv. 

 

#hjort #hjortkjøtt #biff #steikebiff #nydelig #middag #fest #festmiddag #Middagstips #Glutenfritt #melkefritt #morsmiddag #blogg #Matblogg #matsøk #bloggtopp #Morsmiddag

Min gode venninne Britt Elin og mannen var på middag er om dagen, det var faktisk en “på gjensyn middag”. De skal bo et år i Portugal, og jeg er bare pittelitt misunnelig. Men da er det jo også veldig kjekt å lage en veldig god middag til de før de dro, og det ble hjortebiff med tilbehør (det kommer en annen dag :-). 

Det ble litt igjen og så god mat kan ikke kastes, så da ble det dagens middag, å du hendelse det var nydelig i dag også 🙂

Pytt i panne betyr rett og slett å ta det du har av rester og steik det, og spe på med et speilegg så du blir mett :-D, så dette er kun til inspirasjon så bruk det du har . Tjohei mange fluer i et smekk her miljøvennlig, økonomisk, bærekraftig og kjapp god middag 😀

Her er dagens restemiddag 🙂

2 miniatyrpoteter

1 bit med lite biff med hjortebiff

1/2 liten løk (tilsatt ekstra for smaken)

Litt ekstra squash

Sopp

Brokkoli

Tomat

1 speilegg

Litt salt og peper 

Ser det ikke digg ut?

 

 

Med rester av torsk fra søndag og rotmos fra i går var dagens middag i boks på 5 minutter, og noe så nydelig godt 😀

Bloggen min er vel snart en blogg å å bruke opp maten, eller å nyttiggjøre seg av rester!. Dette er jo ikke noe nytt for meg, dette har jeg gjort siden jeg begynte å lage mat, og det er llllleeeennngggeee siden. 

Rotmos (poteter, sellerirot, blomkål, smør, salt, pepper eller se HER) eller potetmos 

Rester av fisk du har igjen. Ofte har man bare litt fisk igjen, og man tenker at det er for lite å ta vare på. Men om man putter restene i en pose eller boks som man fyller opp hver gang man har rester, så hokus pokus har man plutselig til en middag til hele familien i en gryte eller som her. 

Eventuelt salt, pepper og muskat. Ønsker du løk i passer det veldig godt i, jeg hadde gressløk fra en potte på altanen. 

Varm alt opp

                                            

Noe av det morsomste med å ha besøk av folk fra hele verden er å høre om deres tradisjoner også blant annet mattradisjoner.  Når jeg ikke kan dra ut i verden, så er det jo helt fantastisk å få verden rett inn i stuen :-D. Og denne gangen var det Luna eller Yip som hun egentlig heter som laget en enkel og god hverdagsrett fra hennes hjemby Hong Kong. Der bruker de å ha flere retter og plukke litt av alle rettene slik vi gjør det når vi har tapas.  Luna bor sammen med familien sin og det er vanligvis moren som lager maten, så hun var ikke så veldig vant å lage mat, men godt ble det. Luna fortalte også at de ofte hadde ris med ketchup på, det synes jeg faktisk var veldig morsomt, hvem skulle tro :-D!

      

                                                                               Her er Luna (Yip) som var så snill å laget mat til meg, tusen takk for maten og for et veldig koselig besøk.

 

Dette er ikke en oppskrift  på mål, men mer en inspirasjon til å forsøke ris på en annen måte.

Ca. 3 dl ferdig kokt ris 

4 tomater

3 egg

Salt

Litt sukker

Tomatene ble delt opp i biter og surret til de var møre, og så hadde hun i salt og sukker. 

Eggene laget hun som eggerøre. Tomatene og eggerøren ble dandert på en tallerken før servering, risen var ved siden av.

Jeg hadde nok tatt litt krydder i tomatene og risen, men det var veldig godt som dette også, og når man vet at de har det som tilbehør til annen mat så kan man jo prøve det til både kjøtt og fisk. 

          

Her om dagen så jeg noen som hadde lagt bilde av kålruletter, og det så aldeles NYDELIG ut. Dette er ikke mat jeg lager ofte, men fordelen med matblogg er at du faktisk kan se når du spiste hva sist 🤣 he he.

 Det er litt arbeid å lage kålruletter men du hendelse så godt det er når det er ferdig. Jeg har en skjønn jente her fra Hong Kong som bor hos meg noen dager, og den lille flisen av en jente spiste så mye at jeg kom på eventyret om gutten som kapp åt med trollet :-D. Hvem kan tro at noen som kommer fra et land med så mye god mat ville like min enkle mat. 

Til 9-10 kålrulletter

1/2 kg karbonadedeig eller kjøttdeig

1 egg

1/2 ss potetmel

2-3 ss vann

1/2 løk

1/2 ts tørket ingefær

1/2 ts muskatnøtt

salt

pepper

1 ss buljongpulver 

8-10 kålblad

Bomull hyssing

1 liter kyllingkraft/ 1 liter vann 4 terninger buljong

Finhakk løken og ha den i en bolle sammen med deigen, krydder, salt, potetmel, buljong, egg og vann,. Bland alt godt sammen.

Det kan variere hvor mye vann og potetmel man må bruke etter hvilken deig man velger, men blandingen skal være lett å forme.

Ta  blader av kålen forsøk å få de så hel som mulig, og ha de i kraften noen minutter slik at de blir myk, ta de opp og avkjøl litt. Klipp hyssingen opp i litt lange biter og lag sløyfer på de.  

Ta de myke kålbladene og ha en klump med deig i,

Brett sammen, og tre på hyssingen og knyt den litt rundt. 

 

Ha de så i den kokende kraften, la de få trekke/småkoke i 15-20 minutter.

Når de er ferdig kokt leger man de på et fat, og klipper bort tauet før man serverer kålrulettene.

 

Saus: (løksaus) Til 4 personer

1 løk

1/2 stor purreløk

1 fett hvitløk eller 1/2 kinaløk (kan sløyfes

Smør til å surre løken i

Ca. 5 dl  kraft som man har kokt rullene i

Litt buljong (1 grønnsaksbuljong terning eller tilsvarende  pulver)

Salt

Pepper

1 ss maizenamel utrørt i et par ss med

kaldt vann

Rens og del løken i biter og surr den i pannen, ha på kraft og ha i salt, pepper og buljong, og ha i utrørt maizena under omrøring. La det hele få koke opp, og smak til om du ønsker mer smak. 

 

 

 

 

#Kålruletter #kålruller #kål #kjøttdeig #tradisjonsmat #Middag #Godt #Sunt #Middagstips #Middag #morsmiddag #Hongkong #Norsk #Norsktradisjon #blogg #bloggtoppen  # Glutenfritt #melkefritt #allergivennlig

 

Etter å ha vært borte en liten stund så var kjøleskapet nesten blåst for grønnsaker, så jeg hadde kun hvitløk. Og min dater har vært kattepasser og hun hadde brukt opp de knuste tomatene :-D, det er nå bra hun lager skikkelig mat så jeg kan vel ikke klage på det. Men det ble liksom veldig lite å lage vanlig pasta og  tomatsaus av, men da er det jo bra jeg er løsningsortjenter og uredd 🙂

Dermed ble denne retten til.

1/2 kg karbonadedeig/kjøttdeig

1/2 kinahvitløk eller 1 fedd hvitløk

Smør å steike i

250 ml kokosmelk(det ble litt lite, så man kan kanskje ha litt mer i, men det var det jeg hadde.

salt

pepper

Ca. 1/2 ts tørket chili

3-4 ts karri (jeg brukte helt vanlig karri denne gangen) PS: Husk at alle blandingskrydder kan inneholde gluten, så sjekk!

Jeg hadde en lite stilk basilikum i blomsterkassen min, og noen sukkererter, disse strødde jeg på, da så det mye friskere og finere ut. Det ble knall godt, og en helt annen smak en det jeg er vant å bruke til slik mat 🙂 GØY!

                                                                 

Jeg er så kry at jeg har fått til en liten stilk basilikum ute, og sukkerertene ble veldig stor og flotte.Jeg gleder meg allerede til neste sesong.

Når noe er veldig godt lager man det gjerne ofte, og det er denne mosen, ørret er jo en sikker vinner uansett. Jeg var på besøk hos mine utrolig gjestfrie venner Pia og Jomar, de bor i utrolig vakre Trøndelag, jeg bare elsker å være der. 

Sist jeg lagde denne mosen hadde jeg alt inn i stekeovnen, men denne gangen hadde vi det som mos til fisken Her kan du se oppskrift på den ovnssteikte varianten . Alle likte det veldig godt.

Pamesan er en av de ostene som det er minst laktose i, så de aller fleste med laktoseintoleranse vil tåle denne.

Til ca. 4 personer

4-6 poteter litt etter størrelsen

1 blomkål

1/2 pk frossen spinat eller 1 pakke fersk

50 g smør (her kan man ta i mer eller mindre alt etter ønske)

Salt 

pepper

Ca. 50 g revet parmesan 

Rens og del potetene og sett de på kok, rens blomkålen og del litt og kok sammen med potetene, når de er ferdig kokt tømmes mesteparten av vannet av, og man har i smøret så det får smeltet.   Og man bruker frossen spinat lar man den ligge til den er tint, fersk har man bare hel i, bruker man stavmikkeser eller en moser, eller maskin å mose poteter og blomkålen. Ha i revet parmesan., og smak mosen til med salt og pepper

Fisken steikes på pannen med salt og pepper eller det krydderet du ønsker.

#Rotmos #potetmos #Mosmedparmesan #parmesan #Middag #spinat #Blomkål #blomkålmos #Sunt #Godt #Raskt #middagstips #Glutenfritt #blogg #matblogg #bloggtoppen #morsmiddag #mamma #pappa #mattips #hverdagsmat #festmat #raskmiddag