I helgen var jeg på hytten til noen venner, og der er det verken strøm eller vann, men jammen ble det god mat likevel. Vi hadde en fantastisk koselig helg, og ranglet som vi gjorde i ungdommen.

 

 

Til 4 personer:

3-4 kyllingfileter

1 løk

3 gulerøtter

3-4 stilker selleristang eller tilsvarende med sellerirot (kan sløyfes)

1 pakke sukkererter

5-6 store campionger

1 pakke vårløk

3 terninger kyllingbuljong( trenger man glutenfri buljong så sjekk at den er glutenfri)

Ca 5 cm med fersk ingefær

2 bokseser med kokosmelk, pluss vann man skyller resten av kokosmelken ut med (ca 3 dl vann)

Ca. saften av 2 lime (her må man smake hva man synes passer din gane). Jeg brukte 2 lime

Salt

Pepper

En anelse chilipepper

En potte koriander (kan selfølgelig sløyfes eller byttes ut med andre urter)

2 ss sesamfrø

Smør/olje til steiking

2 risnudler (den jeg kjøpte hadde 4 deler, men det var rikelig for oss med to) Dobbeltsjekk at det ikke er hvete i nudlene onm du som meg ikke skal ha det!

 

For å lage litt drama i middagen, så tok jeg å brukte ostehøvelen og skal tynne sliver av gulleroten, litt av stangsellerien og skar opp tynne skiver av en vårløk, la de i kaldt vann og lot de ligge i kjøleskape til servering. Da krøller de seg så fint, og de er “cripis” og dekorative. på toppen av gryten. Dette må du selvsagt ikke gjøre om du ikke orker.

Rens og del alle grrønnsakene og kyllingen, surr alt i en panen med smør eller olje, ha i kokosmelk og vann og buljong. La alt få trekke i rundt 10 minutter, smak til med lime, salt, pepper og eventulet litt chilipepper.

Rist sesamfrø noen minutter på en tørr panne. Koker nuddler og siler de, og har de i gryten.  Ta ut grønnsakene fra kjøleskapet og “digg inn” ha de på toppen av gryten sammen med sesamfrø, og koriander/urter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

 

 

#Kylling #gryte #enkelt #middag #middagstips #Morsmiddag #hjemmelaget #Mat #fra #bunnen  #glutenfritt #melkefritt

 

 

 

Det er konfirmasjonstid for mange, og da er man på utkikk etter kaker og som er uten gluten, melk  og nøtter. Og hva er vel mer feststemt en fargeglade pikekyss eller marengstopper om man vil. Disse kan lages i god tid før festen, og enten fryses eller has i en tett boks. Det er veldig enkelt å lage og man kan bruke de fargene man ønsker.

Dette er en stor oppskrift, så du kan gjerne dele oppskriften om det blir for mye.
6 eggehviter
450 g sukker
Skill eggehviten fra eggeplommen. Det kreves litt konsentrasjon om du ikke har gjort dette før, men en teknikk er å ha tre forskjellige kopper/skåler, det blir mye oppvask, men det kan lønne seg. For om man er uheldig med et egg slik at man får eggeplomme i eggehviten, så har man ikke ødelagt alle eggene. For å presisere hva jeg mener så har jeg en skål til eggehviter, en skål til eggeplommer og en skål eller kopp til det egget jeg deler.
Ha eggehviten i en miksmaster sammen med litt av sukkeret, og begynn å pisk på full styrke, når eggehviten har gått en stund skrur man av mikseren og har i mer sukker, og denne prosessen fortsetter til alt sukkeret er i eggehviten, og eggehviten er blitt helt stiv (kan du snu bollen og ikke noe faller ut, da er eggehviten stiv nok).
Nå kan du velge å ha i konditorfarge eller ikke. Ønsker man flere farger må man ha eggehviten i forskjellige skåler når man har i fargen, man må blande fargen forsiktig i. Jeg fikk en tilbakemelding om at ei hadde prøvd å bruke fargepasta og det gikk ikke, dette vil jeg tro er for det er mye fett i slik at det ødelegger marengsen.
Ha marengsen i en sprøytepose og sprut små topper på bakepapir, bruker du en “tyll) med mønster får marengs toppene mønster.

Det er en fordel å bruke varmluft på stekeovnen, sett den på 100 grader og la marengs toppene stå til de er stive tvers igjennom det tar rundt to timer.

 

#Marengs #pikekyss #Fest #barnedåp #konfirmasjon  #konfirmasjon #bryllup #Bursdag #glutenfri #melkefri #nøttefri #allergivennlig #Søtt #godt #enkelt #morsmiddag

For en ukes tid siden var jeg på middag hos min barndomsvenninne Åse, hun er bare helt fabelaktig å lage mat. Hun serverte fisk steikt i oven og hun hadde laget en saus med chorizo i. Jeg spurte etter oppskriften i dag, siden jeg ikke var sikker på at jeg hadde husket alt, men fikk en helt annen oppskrift. Da er det bare å ta det man husker, å sette det sammen så godt det lar seg gjøre. Jeg synes det er best både for smak og fisk å ha sausen på i ovnen, men det gjør man som man selv ønsker.

Ca. 600 g torskefilet uten skinn å bein, eller den fisken man ønsker.

1 stor løk

3-4 hvitløksfedd

1 chili eller så mye du ønsker å bruke, man kan også bruke tørket chili

1 boks tomater, pluss at man tar litt vannboksen med vann etter du har tømt tomatene i pannen, og skyller boksen og i har også vannet i pannen.

Saften av en appelsin

Ca. 3 ss soyasaus (glutenfri variant for oss som må ha glutenfritt)

1 spisspaprika eller annen paprika

Ca 1 dl kokosmelk

Ca. 1 ts pepper

Salt til fisken, og eventuelt til sausen. Husk at både pølsen og soyasausen også er salt, og ta man salter fisken. Så vær litt måteholden med saltet.

Er ikke fisken rensket for skinn å ben så må det gjøres først, er fisken i tykke stykker bør de deles litt, tynne filetter kan legges rett i en ildfast form. Salt fisken på begge sider.

Sausen:

Rens å del, løk, hvitløk, chili og paprika, ha smør eller olje i en panne og surr alt godt sammen. Ha på tomatene, vannet, soyasausen, kokosmelken og saften av appelsinen, å la alt få koke litt sammen. Ha i pepper og oppskåret pølse og smak om du trenger mer salt eller pepper. Hell alt over fisken, og la den stå på forvarmet ovn på 200 grader, og sett formen midt i ovnen. Formen er ferdig på rundt 20 minutter, alt etter hvor tykke og store fiskestykker man bruker. Pynt gjerne med gressløk eller andre urter.

Jeg hadde kokte poteter til, men Åse hadde søtpotetstappe, det var nydelig til.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Fisk #fiskemiddag #Torsk #i #ovnen #Mat #i #ovnen #Glutenfritt #melkefritt #Middagstips #Middagsmat #Morsmiddag #mat #fra #bunnen  #hjemmelaget #enkelt #godt

 

 

 

Ramsløk hever en hver rett fra godt til fantastisk mat, og heldige meg som fikk plukket og fryst i vår. Risotto er enkelt å lage, det tar litt tid å koke den ferdig, men på ingen måte avskrekk ende, mellom 20-30 minutter har man en fantastisk middag på bordet. Risotto er naturlig glutenfritt og parmesan er regnet som laktosefri. Hva man har i, eller til kan man variere i det uendelige. Du kan sjekke to andre måter HER Vegtetar. HER med kylling.

Har man ikke hatt anledning å plukke ramsløk så får man kjøpt de på matvarebutikker med et større utvalg, eller mer spesialbutikker/gardsbutikk/delikatesse.

 

Risotto med ramsløk til 2 personer

2, 5 dl risottoris

2 ss olivenolje

1 skje smør

3, 5 dl kraft (eventuelt vann og buljong)

1 løk/sjalottløk

2 fedd hvitløk

Ramsløk i olje, ha i så mye du ønsker, jeg hadde i 3 ss Ramsløk HER.  Man får kjøpt ramsløk på butikker med litt større utvalg, eller delikatessebutikker. Vil du ikke kjøpe ramsløk, kan du feks. bruke spinat i, det blir ikke samme smaken, men grønn og god blir den.

2 dl grønne erter (kan sløyfes)

1 dl råsaft av eple og 1/2 ss vineddik (jeg hadde ikke hvitvin, men det funket helt fint), Har du hvitvin så bruk gjerne det.

50-60 g raspet parmesanost, her kan man ha i både mer og mindre etter smak!

Salt

Pepper
2- 3 stykker ørret eller laksefilet

Pynt med det du har, jeg har masse selvdyrket tomat, og oregano i blomst.

Rens og del løk og hvitløk, ha de i pannen med olje og smør og surr de litt, ha i risen og la den få surre med noen minutter, ha på en del av kraften og la det få koke inn under lokk.

Hold et øye med risen så den ikke koke r helt inn, tilsett etter hvert mer kraft og eplejuice/Vineddik/vin. Ta skinnet av fisken og legg den hel opp i risottoen, og la den få trekke til deg den gode smaken av ramsløk. Når risen er har aldri så litte tyggemotstand, er den ferdig, Da kan man lette fisken forsiktig opp om man ønsker den i hele biter, eller  tilsetter osten og smaker til med salt og pepper forsiktig inn. Ønsker man å ha fisken ved siden av så steiker man den eller eventuelt trekker den, men da går man glipp av litt av den nydelige smaken 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

#Risotto #fisk #ørret #laks #Ramsløk #enkel #godt #festmat #Middag #middagstips ##morsmiddag #glutenfri #laktosefri #Italiensk #vegetar

Det er ikke ofte jeg lager ferdig pizzabunn, men i dag fikk jeg inspirasjon av begge mine døtre til å lage. Minstejenten hadde lyst på pizza, og jeg snakket med hun eldste på telefonen, og spurte hvordan hun laget den. Jeg fikk ingen mål, men den ble veldig god, og var knallenkel å lage. Jeg må lage glutenfri bunn, så dere som kan bruke hvetemel lager jo med det.

Glutenfri pizzabunn ala Marte:

1 pakke Toro lyst mel

1 liten ts salt

1 pakke tørrgjær

4 dl vann som jeg varmet litt i vannkokeren

Ha alt det tørre i en bolle eller i en kjøkkenmaskin. Varm vannet til det er lunket, og hell det i bollen med det tørre i, bland deigen godt sammen. La den få stå å heve til den er dobbelt så stor. Glutenfri deig er noe for seg selv, så jeg bruker å ha olje på bakepapiret, heller hele deigen på, og bruker olje på toppen slik at jeg drar deigen utover med en slikkepott.

Man kan lage mer deig og halv steike pizzabunner å ha i fryseren. Det tror jeg at jeg skal gjøre neste gang.

Ha på det du ønsker, men vi hadde følgende:

Rester av en salsa jeg lagde til taco oppskriften finner du HER

3 sjalottløk

Ca. 10 små tomater

Ca. 6-8 biter av en god røykt skinke

Fersk oregano

Raspet ost. Jeg hadde litt parmesan på min del av pizzaen, og Miriam hadde Norvegia i tillegg på sin del.

Jeg har pizzainnstilling på min stekeovn, så jeg satte den på 250 grader midt i ovnen, etter en stund Ca. 10 minutter) satte jeg den ned og skrudde varmen på 200 grader. Pizzaen var ferdig steikt på 15 minutter til sammen.

Virkelig smakfullt og godt.

#pizzabunn #hjemmelaget #glutenfri #enkel #melkefri #Middag #helgemat #middagstips #morsmiddag

 

Er man singel og kjøper små pakker med mat, eller man ikke klarer å spise opp alt før det blir dårlig, da blir det dyrt og veldig lite miljøvennlig. Å fryse flatt er noe jeg har holdt på med i mange år, det utnytter plassen i fryseren mye bedre, og det er enkelt å ta opp det man trenger å legge resten i fryseren igjen. Legg det du vil fryse på en skjærebrett, og legg hele skjærebrettet med det du ønsker å frysen da slik ikke ting i en annen. Når maten er fryst tar man bort skjære brettet. Ha på klips, da er det enkelt å åpne og lukke posene.

Kjøttdeig/karbonadedeig tar jeg alltid ut av  pakken som er full av luft, legger den i plastpose, og klemmer den flat, og deler den gjerne i to eller flere biter. Den tiner utrolig fort også når den er flat.

Jeg limer en tape-bit på posen før jeg skriver på med tusj, for da forsvinner ikke skriften som det gjør om man skriver rett på posen.

Bruk tape på posen å skriv på den, da forsvinner ikke teksten
Lag et godt hakk i kjøttdeigen etter du har klemt den flat, da er det ikke vanskelig å ta ut halvparten. Du må gjerne dele den i enda flere biter om det passer deg best.

 

 

 

 

 

 

 

 

xx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik jeg har lagt kyllingbitene, fryser jeg også kjøttkaker, fiskekaker, pølser osv.

 

Jeg spiser sjelden mer en to pølser av gangen, og det ikke ofte jeg spiser det. Men av og til når man ikke orker begynne med noe voldsomt er det helt supert. Da er det veldig enkelt å at ut en og en pølse.

 

 

 

Kylling i biter legges litt fra hverandre på et skjærefjøl. Da fryser de ikke sammen, og man kan ta ut så mange biter man ønsker                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

#

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Frys #smart #frysing #av #mat #spar #plass I #fryseren #frysetips #økonomisk #Miljøvenlig #middagstips #middag #morsmiddag #glutenfritt #melkefritt

 

 

 

 

 

 

 

 

Falafel er greit å lage å fryse ned slik man gjør med kjøttkaker og lignende. Det er i grunnen veldig enkelt å lage, men litt mye styr å steike alle sammen, så et tips er å legge de på bakepapir og steike de i ovnen. Man trenger ikke gjennomsteike de man skal fryse, for de blir jo varmet igjen.

7 dl kokte kikerter

1 løk

1 kinahvitløk eller 3 fedd hvitløk

1/2 potte basilikum eller koriander eller en krydderplante du liker, de viser seg at de er litt forskjellig som blir brukt.

2 ts paprikapulver

2 ss spisskummen

1/2 ts kardemomme

1 ts chilipulver

Ca. 1 1/2 ts salt

2 ss glutenfritt mel. Man kan bruke det melet man ønsker jeg har sett alt fra kikertermel til hvetemel.

Jeg anbefaler å bruke tørkede erter men legger i bløt, det blir billigere, bedre og kakene holder bedre sammen, se HER hvordan man legger legger erter i bløt og koker de. Rens og del løken i biter, tøm vannet av ertene og ha de i en foodprossessor (har du ikke det kan du bruke en stavmikser eller lignede). Ha i krydder og la blandingen gå til den er helt jevn, ha i melet og la den gå til melet er blandet godt sammen med resten.

Form kaker (kakene skal være små, men jeg valgte å lage store kaker) og ha de på en god og varm steikepanne. Man kan steike de i stekeovnen på 210 grader i 10-15 minutter, men pass på de så de ikke blir brent, ovner er forskjellige. Blir de for fort veldig brune, så må man skru ned temperaturen. Eller man kan steike de på pannen på begge sider til de er gylden brun, skru ned varmen og la de få ligge å steike i noen minutter på hver side. Kakene vil være bløte inni, men om man avkjøler de blir de fastere.

Hva man serverer til kan man velge selv, ser noen har brukt pitabrød, wraps og hamburgerbrød og humus, jeg hadde kun salat og Tzatsiki og oppskrift på den finner du HER

#vegetarmat #meatfreemonday #falafel #tzatsiki #sunt #godt #glutenfritt #melkefritt #Middag  #middagstips #Morsmiddag

I dag tilbydde Miriam seg å lage godt krydret tomatsuppe, og den ble knallgod, faktisk så god at jeg spiste restene til kvelds. Hun har virkelig utviklet matferdighetene, og jeg er en veldig stolt mamma.

1 løk

2 fedd hvitløk

1/2 chili

Smør til steiking

1 boks knuste tomater

Skyll boksen med å fylle tomatboksen nesten full med vann og ha det i pannen.

Noen blad løpstikk (løpstikk er en krydderurt jeg har i potte, jeg regner ikke med at så mange har den, så det er bare å hoppe bukk over den)

1 bunt persille (eller tilsvarende med tørket)

Noen kvister oregano (eller tilsvarende med tørket)

timian (eller tilsvarende med tørket)

1/2 ts paprika røykt (har du ikke røykt men du har vanlig kan du bruke det, men den røykte setter en ekstra god spiss på smaken)

Spisskummen

2 buljongterninger

salt

Pepper

Sriracha saus

Ca. 1 dl fløte/soyafløte/havrefløte(den er ikke glutenfri) eller tilsvarende du  ønsker å har.

 

Rens og del løk, hvitløk og chili i biter, har man ikke stavmikser eller lignede bør man ha de i små biter. Surr alt i en panne med smør til de er mør, ha i boksen med tomat og ha vann i boksen så du får med all tomaten og hell også dette i. Ha i buljong, Sriracha saus og krydder, og la alt koke sammen i mellom 10 minutter, bruk stavmikser å blende suppen. Smak til med “fløte”, salt, og mer krydder om det er ønskelig. Server gjerne med hardkokte egg og makaroni og brød. Jeg hadde glutenfri variant av brød og makaroni og Miriam vanlig.

Tusen takk for maten Miriam!

#Krydret #tomatsuppe #hjemmelaget #Enkel #smakfull #glutenfri #melkefri #mat #fra #bunnen #Suppe #middag #lunch #lunsj #Middagstips #morsmiddag

 

 

Det gleder meg stort å se at det er en øksende interesse for å plukke bær og andre vekster. Søndag snakket jeg med en kjekk ung mann, han hadde en saftkoker han ikke helt forsto hvordan den skulle bruke, og det er vel ikke så rart. Så jeg tenkte å forklare litt om det her.

Man kan lage ripsgele av ripssaft oppskrift finner du HER

Man trenger ikke ha saftkoker for å koke saft, man kan kjøpe et enkelt stativ med et klede i (se bilde under). Min mor gjorde det enkelt, hun tok et kjøkkenhåndkle og helte de kokte bærene i det, knyttet igjen, og hang de opp i håndtaket på et kjøkkenskap med en skål eller panne under. Der fikk det henge til all saften var rent ut.

Jeg safter aldri samtidig som jeg plukker bær, jeg fryser de alltid først. Dette er det to grunner til, den første er at når men holder på å plukke å rense bær, så er det nok arbeid i seg selv, og for det andre kommer det mer saft ut av bærene når de er fryst først. Ta de rett fra fryseren i saftkoker eller i en panne.

Her er stativet med klede i, men man får kjøpt klede som passer til stativet også til en billig penge. Jeg vil tro at de fås kjøpt mange steder som obs/coop/Europris/jula/jernvarehandel.

Skal man koke saft på denne måten, har man bærene i en stor panne, med litt vann(ikke bruk for mye vann, da mister man smaken). La bærene koke i rundt en times tid, før man heller den i stativet for avrenning.

Kjele 1 skal man ha vann i, og skal settes på en kokeplate. Har man en gammel saftkoker går den ikke på de nye induksjonsplatene, da kan man skaffe seg en enkel kokeplate, eller en overgang som man kan kjøpe der man kjøper elektriske ting.

Kjele 2 skal settes opp på kjele 1, og slangen skal i det hakket som er i kjele 1. I kjele 2 er det et hull i midten, der dampen slippes opp slik at bærene slipper saften. Saften samler seg i panne to (den pannen med slange i)

Kjele 3 med hull skal i kjele 2, og det er der bærene skal has i.

4 er lokket, og det må være på slik at damen får gjort sitt for at bærene skal slippe saften.

Slangen som er på saftkokeren må man ha en klype på, og helst henges opp på pannen. Når bærene har kokt en stund, så slipper man saften ut gjennom slangen og ned i en panne eller lignede. Vær forsiktig så du ikke brenner deg, det er veldig varmt. Denne prosessen gjentas til det ikke kommer noe særlig mer saft ut, det vil variere hvor lang tid dette tar alt etter type bær, og mengde bær.

 

Skal man koke saft, har man saft og sukker i en kjele og koker de opp. Hvor mye sukker man ønsker er opp til den enkelte, smak til når du synes den er søt nok etter din smak. Ønsker man å bruke kunstig søtstoff eller ikke ha i sukker, da bør man fryse saften i porsjoner man kan ta opp etter behov.

Man kan ikke ha varm saft i plastflasker, da smelter de.

Skal saften lagres på flasker, må man bruke glassflasker som steriliseres i steikeovnen(minst 110 grader, eller de kan kokes. Man kan også ha de i saftkokeren i øverste rist, med vann i bunnen, og la de få koke/dampe der. Ha den kokte saften rett på varme reine flasker, og ha på korken. Avkjøl flaskene og oppbevar kaldt.

 

Er noe uklart, eller noe jeg ikke har skrevet om som du lurer på, da spør du meg bare.

  • #safting #saftkoker #saftstativ #plukke #bær #ripsgele #Koking #saft #morsmiddag #hjemmelaget