Det er ikke ofte jeg bruker andre sine oppskrifter, men da jeg leitet etter inspirasjon til å lage and fant jeg en blogg som var utrolig morsom og en artig oppskrift på helsteikt and og sukkerglaserte  poteter. Jeg har besøk fra vakre Trøndelag og da må jeg jo lage noe helt spesielt godt, for de aller fleste fra Trøndelag (og egentlig også ellers i verden he he) er helt herlige mennesker. Kombinasjonen med de søte potetene og ander  en merkelig kombinasjon, men var helt magisk godt. Denne gangen har jeg kopiert hele oppskriften fra Nammis blogg, dette har jeg spurt om lov til, og linken ligger under hver oppskrift. 

 

“Du trenger:

  • 1 hel and (cirka 2,5 kg)
  • 70 gram smør, så kaldt som mulig
  • 4 dl vann
  • 1 ss grovt salt
  • 1 ss pepper
  • 1 ts tørket timian
  • 1 løk, med skall og i grove biter
  • 2 gulrot, i grove biter
  • 2 stangselleri, i grove biter
  • 2 hvitløksfedd, hele
  • 2 laurbærblad
  • ca 5 dl vann

TIPS! Stuffing er ikke min greie til and, men dersom vil du ønsker å stuffe andren kan du gjerne bruke en blanding av svisker, eplebåter, løk, hvitløk, chili, sitron, stjerneanis og kanelstang.

 

Slik gjør du:

1. Hvis anden er fryst må den få tine sakte innerst i kjøleskapet over natten. Ta anden ut av kjøleskapet en halvtime før du begynner å jobbe med dem, så får den romtemperatur.

2. Sett ovnen på 240 grader.

3. Vask anden godt innvendig og utvending, gjerne med rennende vann. Husk god håndhygiene når du behandler rått kyllingkjøtt. Vask hender og kjøkkenutstyr godt før du bruker dem til noe annet.

4. Mange ender har en del grevinneheng/fett-lapper som henger fra fuglen, særlig ved åpningene. Disse kan du klippe av (og ligge i bunnen av langpannen dersom du skal lage saus)

5. Tørk godt av anden både innvendig og utvendig.

6. På dette tidspunktet kan du stikke inn steketermometer dersom du ønsker å bruke dette. And er kjent for å være litt vanskelig å treffe med plasseringen av steketermometer. Målet er å plassere det slik at spissen havner på det dypeste delen av bryststykket, uten at det treffer noe bein. Jeg plasserer et termometer i hvert bryst, for da får jeg i alle fall ett resultat jeg tror jeg stoler på.

7. Gni hele anden godt inn med salt og pepper

8. Bruk ostehøvel på det kalde smøret og legg skivene utover andebystet, slik at alle de kjøttfulle delene er dekket. Det er litt av grunnen til at jeg skriver cirka 70 gram smør ? bruk så mye du trenger for å dekke kjøttet.

9. Finn frem en ildfast form eller langpanne. Legg timian, løk, gulrot, stangselleri, hvitløksfedd, laurbærblad i bunnen og hell vann over. (Dette er for å gi andefettet enda bedre smak. Andefettet bør du ta vare på uansett om du skal lage saus eller ikke, for det smaker supergodt og kan brukes til masse.)

10. Plasser anden på en rist over langpannen og stek anden på 240 grader i 20 minutter. Gjennom hele steketiden kan du gjerne helle stekesky fra bunnen over anden. Det gir sprøtt og deilig smaksrikt skinn.

11. Etter 20 minutter setter du ovnen ned til 160 grader. Her skal anden stekes i cirka 45 minutter, eller til kjernetiden er 68 grader. De siste ti minuttene/ti gradene kan du gjerne sette ovnen opp på 250 grader og varmluft dersom du synes anden ser litt bleik ut.

12. Dersom du skal lage saus til anden kan du helle av kraften fra bunnen av langpannen idet du setter opp temperaturen til 250 grader. Her kan det bli litt søl fra anden som drypper jevnt med deilig kraft. Mitt triks er å plassere et stekebrett med bakepapir på bunnen av ovnen før jeg fjerner sausepannen. Da slipper du både oppvask og ovnsrens etterpå.

13. Hell så kraften forsiktig over i et litermål og la stå og kjøle seg litt ned før du begynner på sausen. Poenget med litermål er at det blir veldig mye lettere å se hva som er rent andefett og hva som er ren kraft. Bruk sil når du heller, for du skal ikke ha med noe grønnsaker videre. De har gitt fra seg den smaken de kan, og kan kastes når steketiden er over.

14. Så hvordan vet du hvordan anden er ferdig? Stikk en kniv inn i et lår, eller løft litt forsiktig på den ene siden av anden for å helle ut litt kraft. Dersom saften er klar er anden også klar. Dersom det kommer ut blod trenger den mer tid.

15. La anden hvile i femten minutter før du skjærer opp anden. Jeg skjærer av lårene først, og deretter brystene som jeg skjærer i skiver. Da er det lettere for folk å forsyne seg med så mye de vil.

16. Mens anden hviler kan du lage sausen  (jeg altså morsmiddag, lagde ikke saus til siden potetene var så snaddergode) Ønsker du å lage sausen han anbefaler til går du inne HER (saus til and)

 

TIPS! Vil du ha rosa brystkjøtt?

Jeg har basert meg på danske jule-and oppskrifter der man steker hele fuglen og går for gjennomstekt kjøtt. Dersom man ønsker den klassiske røde andebrystet må man skjære bryststykkene av helt i starten og steke dem ved siden av. Da plasserer du steketermometeret i midten av brystkjøttet og tar det ut av ovnen når de når en kjernetemperatur på 60 grader. For resten av andekoppen (som tåler litt mer steketid enn bryststykkene) følger du oppskriften og steketdene som står over.

Sukkerglaserte poteter​

Dette setter jeg i kategorien slankemat. Man må jo tross alt legge på seg før man kan slanke seg ? og da skal det smake godt. Og den skal de ha, danskene: Å steke ferdigkokte poteter i smør og smeltet sukker er en genistrek. (Nå vet jeg ærlig talt ikke om det egentlig er danskene som fant på dette, men det var dansker som lærte det til meg i alle fall). Nei, det er nok ikke hverdagspoteter, men når man først skal ha poteter til fest, så er disse supre. Passer spesielt godt til helstekt and eller kalkun.

Du trenger

Til fire personer

  • 900 g små, faste poteter, skrelte og kokte (Jeg bruker Amaldine-poteter)
  • 40 g smør, romtemperert
  • 4 ss sukker

 

1. Skrell og kok potetene til de er gjennomkokte. Skyll dem raskt i kaldt vann.

2. Smelt sukkeret forsiktig i en kjele på medium varme. Her gjelder det å være tolmodig. Varmen må være så svak at sukkeret ikke svir seg og i tillegg må du holde pailabbene unna og prøøøve å ikke røre i sukkeret før det er helt ferdigsmeltet. Her går jeg ofte på en smell.

3. Når sukkeret er smeltet har du smøret oppi kjelen. La det smelte og rør godt. Husk at smøret ikke bør komme rett fra kjøleskapet. Da kan du redusere varmen i kjelen og da kan sukkeren bli litt vanskelig å håndtere.

4.  Øk varmen litt og ha potetene opp i kjelen og stek dem i karamellblandingen i cirka fem minutter. Rør og beveg potetene ofte slik at mest mulig av karamellen fester seg jevnt outover potetene. Men husk at smeltet sukker er fryktelig varmt, så vær litt forsiktig når du rører.

5. Ta potetene av kjelen og hell sirupen som er igjen i kjelen over potetene.

6. La gjerne avkjøles noen minutter før servering.

HER kan du se bloggen Nammis.no

TIPS! Har du mye stivnet karamell igjen i kjelen og gruer deg til skrubbejobben? Ikke fortvil ? her er en superrask og enkel løsning: Ha litt vann i kjelen og kok opp. Rør lett i noen minutter til all karamellen har løst seg opp i vannet.

 

Jeg var heldig å få tak i salt skrei, og det hadde jeg til søndagsmiddag i går.

Skreien måtte vannes kraftig ut, først i 20 timer der jeg skiftet vann flere ganger, og rundt en halvtime med rennene vann.

Det er kraftig mat, så for meg var et stort stykke mer en nok, men vanlig beregning er 150-200 g per person.

Skreien trakk jeg i kokende vann i rundt 15 minutter, siden det var store stykker, fisken må ikke koke.

Eggesmør:

Hardkok egg (Beregn 1/2 – 1 egg pr. pers)

Smør (tåler man ikke melkeprodukter bruker man melkefritt margarin)

Smelt smør og ha i findelte hardkokte egg. 

Veldig godt og enkelt til fisk.

Sjøgress:

Sjøgress bestilte jeg da jeg kjøpte sushi, det er veldig godt og sunt, og ikke minst litt eksklusivt og nytt for mange av oss. Det smaker helt vidunderlig og passer naturlig nok veldig godt til fisk. Sjøgress kan man også få kjøpt på butikker med fiskedisk.

 

Noen ganger blir det man lager enda bedre en det man hadde trodd den skulle bli, og det ble denne lammegryten som jeg laget i går.

Til 3-4 personer:

1 kg lammekjøtt (jeg brukte skivet lammelår, det har en del bein og da blir det mer smak, men mindre kjøtt. Så er man flere en tre, og noen av gjestene er storspisere bør man gjerne ha mer kjøtt)

1 boks knuste tomater

1 glass Tomatpuré

Ca.2 dl vann (siden knuste tomater variere på hvor mye væske den inneholder kan vannmengden variere en del, gryten skal være tykk som om man har jevnet den, men selvsakt ikke for tykk)

1 ss hvitvineddik

2 løk

1 hvitløk

2 cm. fersk ingefær

1 chili eller tilsvarende med tørket chili

1 ss spisskum 

1 ss koriander

1 ts nellik

1 ts muskat 

4 buljongterninger av kjøtt (sjekk at de er glutenfri om du har cøliaki)

Salt

Pepper

2 store gulerøtter

5 skiver med sellerirot

1 paprika

1/2 squash (for at ikke squashen skal bli overkokt, hadde jeg den i rett før servering)

Rens og del løken i biter. Hvitløk og ingefær renses og findeles eller skvises gjennom en hvitløk presse, og ha dette og løken i en gryte og surr litt før man har kjøtte i til bruning. Når kjøttet har fått brunfarge har man på Tomatpuré, knuste tomater, vann, eddik og buljong og setter det på kok. Skrell gulerot og selleri i litt gode biter og ha det i gryten sammen med krydderne.La alt få koke i rundt 1 1/2 time eller til kjøttet er mørt.

På slutten har man i oppdelt paprika og squash, og smaker om man trenger mer salt og krydder. Server gjerne med ris eller mos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For en tid tilbake spurte jeg i en mat side på facebook hva de brukte ertestuing til, og svarene var mange  og variert, men også de vanlige rettene som kjøttkake og lutefisk. Her er en av svarene, nemlig vossakorv med ertestuing, og det passet utmerket sammen. Nå er jeg så glad i ertestuing at det er ikke mange ting de ikke passer til ;-). Oppskrift på ertestuing finner du HER, og hvordan man kan fryse den flatt finner dere HER.

Kunne du ha spist dette til  middag?

 

 

Risen laget jeg med en liten vri siden jeg skulle ha den til fisk, da er det ekstra godt med litt syre til. 

Beregn  1/2-1 dl ris per person (kommer ant på hvor små spist eller man trenger litt større porsjon)

Til en stor porsjon

Til 1 dl ris brukte jeg

2 ss hvitvin eddik eller lime/sitron (man kan bruke vin, og da kan man bytte ut mer av vannet med hvitvin, de gir veldig god smak)

1 1/2 dl vann

1 klype salt

1 ts grønnsaksbuljongpulver

1 klatt med smør(tåler man ikke melkeprodukter bruker man melkefritt smør) når risen var ferdig kokt

Skyll risen, og ha den i en panne, ha på vineddik, vann,salt og buljong og la det koken til væsken er innkokt.  Ha i en klatt med smør, man kan gjerne ha i finhakkede urter om man har, det setter alltid en ekstra spiss på maten. 

Ørret

Beregn mellom 150-200 g ørret eller laks alt etter hva du foretrekker

Steik fisken på sterk varme på begge sider, for så å skru ned varmen, og la fisken få ligge å kose seg i pannen mellom 15-20 minutter der man vender den med jevne mellomrom. Ha på salt og pepper.

Chili majonesen finner du HER

Dette er til inspirasjon og ikke oppskrift 🙂 For enklere mat kan man vel neppe lage, men det smaker godt. Dette kan jeg ikke hske at jeg har spist siden jeg var liten, så det er ikke vær dag jeg spiser pølse og makaroni 😀

Makaronien (jeg bruker glutenfri) var en rest jeg hadde, og den hadde jeg litt smør i og opp kuttet vårløk og litt krydder, 

Pølsene (Pølser kan inneholde gluten, og veldig vanlig med melk i, så sjekk dette om du trenger det) delte jeg i to og skar kryss i begge endene, det gjør en fin effekt. 

Jeg er veldig glad i grønnsaker som har fått en liten tur i pannen, så det ble litt steikt squash, paprika og noen sukkererter, og litt fersk salat. Det ble pittelitt ketchup på makaronien, men man kan gjerne ha en god hjemmelaget dressing på. 

Du finner mange forslag på dressinger  HER

                                              

 

And er nydelig, smakfullt og saftig kjøtt, men hverdagsmat er det ikke siden det koster en del. Men sammenlignet med feks. biff er det ikke så ille, og da kan man unne seg en slik delikatesse innimellom.

Man kan krydre eller marinere andelåret akkurat slik man ønsker det.

Jeg fulgte anbefalingen på pakken, som var at man skulle sette et steketermometer(som man får kjøpt i de fleste dagligvarebutikker til en billig penge), der låret er tykkest. Forvarm ovnen til 150 grader, ha  låret/lårene i en ildfast form krydre de etter ønske, jeg brukte salt og pepper og med litt olje over. Når stekeovnen er varm, setter man den ildfaste formen med låret /lårene mitt i ovnen, og lar de stå til temperaturen viser 90 grader (rundt 1 time). Ta låret/lårene ut av ovnen og la de hvile i rundt 10-15 minutter. Rett før servering  setter man oven  på grill om man har den funksjonen, ellers setter man oven på 250 grader og setter den ilfdaste formen så langt oppe i ovnen som er praktisk mulig. Det tar rundt 5-10 minutter for å et sprøtt og gyldent skinn på låret, men pass godt på så det ikke blir brent. Husk at alle ovner er forskjellige, slik at må gjerne justere temperaturen etter sin egen  ovn. 

Oppskrift på båtpoteter finner du HER vanlige og Spanske HER

Denne gangen hadde jeg vanlige båtpoteter til, neste gang vil jeg lage Spanske. 

Jeg hadde også en halv stor avokado til, isbergsalat, ruccola salat og tomater til. For en herlig måltid 😀

Har du smakt and?

#and #andelår #sunt #godt #middag #middagstips #blogg #morsmiddag #båtpoteter # glutenfritt #melkefritt #eggefritt

 

 

Denne desserten er det lenge siden jeg laget, men siden kroppen min ikke vil like mye som jeg vil,  og min gamle far er inn og ut av sykehuset da blir det bloggpause.

 

Mangosorbet  har en fantastisk farge og smak, den inneholder blant annet karoten som er forstadiet til vitamin A, som blant annet er viktig for synet vårt, og hjelper til  på å få brunfarge, det er noe å tenke på nå som det nærmer seg vår 🙂

Mango er ikke bare sunt, den smaker helt nydelig til mangosorbet, jeg tror nesten dette er absolutt blant mine favoritt desserter. 

 

Velg mango som er godt moden, da har den rikelig sødme, og den er lett å få most. 

 

250 g sukker

1 dl vann

Kok sukker og vann opp til sukkeret er løst opp i vannet (et minutt eller to), avkjøl det i kjøleskapet i minst et par timer, gjerne over natten om man er god å planlegge 😉

——————

4 stk  moden mango

Litt saft av lime eller  sitron (Her vil det variere litt etter hvor søt og moden mangoen er, men mangosorbet skal være frisk på smak, men ikke sur.

Mango har en stein på langs mitt i, når du legger den på benken, er steinen vannrett med den veien den legger seg. Bruk en myk kniv å skjær langs steinen, skjær bort alt fruktkjøttet du klarer også fra steinen. Skallet må også fjernes før alt tas i en blender eller lignede, ha i den avkjølte sukkerlaken og kjør massen til den er helt most. Smak til med presset lime/sitron til du synes den er passe søt, smaken er som baken, nemlig delt. 

Har man ismaskin bruker man den. Jeg har ikke ismaskin så jeg hadde den i en skål med lokk som jeg satte i fryseren. Jeg rørte i den med jevne mellomrom (ca. hver 30 minutt).

Mangosorbet trengte rundt 5 timer før den var passe frossen i min fryser, men uansett er det lurt å lage den i god tid, dessuten er det jo knall med alt som er gjort før maten skal serveres. 

Jeg serverte Mangosorbet med vaniljeis til gjesten, det er en helt fantastisk kombinasjon. Det finnes også veldig god is å få kjøpt som er helt uten melkeprodukter.