Jeg vil takke dere alle for et flott år, og håper dere vil bruke bloggen også i 2017. Dere må gjerne komme med forslag til forbedringer eller ting dere ønsker jeg skal skrive om.

Jeg ønsker dere alle et godt frukt
 

God jul alle sammen, håper alle får den feiringen de ønsker seg. <3

                                             

125 g delfiafett

100 g kokesjokolade (om du må ha glutenfritt eller melkefri, må du sjekke om sjokoladen)

2 egg

200 g melis

3 ss kaffe

1 ss kakao

1, 5 l puffet ris (er naturlig glutnefri)

Smelt delfiafett og sjokolade på forholdsvis svak varme, og avkjøl den så den ikke er veldig varm. Pisk egg og melis sammen til eggedosis.

Ha kakao og kaffe i delfiafette, og bland alt godt sammen med eggedosisen, til slutt har man i puffet ris, og da må man blande alt slik at alle riskonene er dekket med sjokoladeblandingen. Jeg brukte muffensformer å ha de i, men man kan også bare sette de på matpapir. 

Risbollene bør få stå forholdsvis kaldt.

                                                       

                                                                                                         

 

 

I disse tider der man gjerne baker, vasker, kjøper gaver og er super sosial, så kan det kanskje være godt å bare få en 2pitte liten” time out og mind.
Jeg skreiv i går at det burde være så lett å lage havreflarn at en sjimpanse med et øye kunne lage de, jeg kan røpe at det er fra denne herlige videoen. Når jeg ser på den blir jeg godt humør. Ha en nydelig førjulstid, og husk at julen kommer uansett om du er ferdig eller ikke. 
 
 

Noen ganger er ting så enkelt at det er umulig å få til, og det ble litt slik med disse kakene før jeg endelig fikk de til

                                                 

 

Det er i grunnen er veldig morsom historie etter min mening.  Og historien er omtrent slik: Jeg var inne på Vinhone sin blogg som du gjerne må titte innom HER, hun hadde blant annet lagt ut bilde av havrefarn. Mannen hennes tåler heller ikke gluten så det blir til at vi diskutere litt mat, og nysgjerrig som jeg er spurte jeg hvordan hun laget de. Hun er en kjapp dame, og det var ikke lenge før hun hadde skrevet oppskriften i kommentarfeltet. Det så jo så enkelt ut at selv en sjimpanse med et øye ville klare det, så jeg heiv meg rundt selv om jeg i grunnen var ganske trett. Jeg syntes det var litt mye egg, men tenkte at det var vel bare slik, og når jeg først var i gang så ville jeg lage dobbel porsjon, derfor brukte jeg 8 egg.  De ble fryktelig rart, så jeg skrev en melding til henne for å spørre hva jeg hadde gjort galt. Og forklaringen var enkelt å greit at hun var vant å doble deigen både en og tre ganger, og hun hadde skrevet alt som en porsjon utenom eggene. Det skulle være et egg, men hun hadde skrevet 4, og jeg som ikke liker å kaste, forsøkte å redde deigen uten hell. Naboen fikk noen av kakene og   resten gikk rett i bosset. Men tror du jeg ga meg, “NOP”, og jeg begynte på igjen, denne gangen med dobbel porsjon og rett oppskrift. Hva jeg da hadde gjort er ikke godt å si, men de ble like ubrukelig som de første.  Kjøkkenet så ut som det var bombet, og jeg var helt gåen, og ingen kaker. Da ga jeg meg for den gangen, men jeg hadde planer om å forsøke igjen en dag jeg var opplagt.  

                                                                   

Og  imellomtiden kom det en pakke i posten, jeg var veldig forundret siden jeg ikke ventet pakke. Da jeg åpnet pakken ble jeg først utrolig overasket, og så fikk jeg meg en god latter, for da hadde Vinhone blogg sent meg en av sine fantastiske selvlagde engler, og en “kakeboks” med en havreflarn, og en søt liten lapp der det stod beklager at hun hadde gitt meg feil oppskrift. Helt herlig og utrolig artig. 

                                                       

Da jeg endelig skulle prøve meg igjen fant jeg ikke oppskriften så jeg så i en kokebok, og tilpasset den litt, og det var nesten helt likt oppskriften til Vinhone, det eneste som skilte var at hun hadde en ss glutenfritt mel i.

Oppskriften er enkelt å greit he he;

100 g  glutenfrie havregryn om du trenger det

100 g smør

125 g sukker

1 egg

1 ts bakepulver

1 ss glutenfritt mel (tåler man gluten kan man selvsakt bruke hvetemel)

Sett ovnen på 200 g (Jeg anbefaler ikke å bruke varmluft). Smelt smøret og ha havregryne i og la de få ligge å trekke litt. Pisk eggedosis av egg og sukker, ha i havregrynene, og bakepulver og vend forsiktig og lett med en slikkepott. Bruk en ts og sett kakene på steikebrett med veldig god avstand, siden disse flyter veldig utover, og det skal de også gjøre. Sett de mitt i ovnen, og steik de i rundt 5 minutter, følg godt med for de kan bli fort brent. De skal bli brun rundt kanten og hvit i mitten. Når kakene er ferdig må de få bli helt kald på bakebrette før du tar de av, uten smuldrer de opp. Ha de i en tett boks. 

                                                      

 

 

 

Den gang jeg vokste opp hadde vi alltid lutefisk 1 juledag, den hadde min far lutet og laget til. Det skulle være gul ertestuing og ribbefett etter dagen før til, ikke noe bacon som jeg kan huske. Jeg har etter hvert lært meg til å like lutefisk, men det var først i voksen alder. Derfor kjøpte jeg meg et lite stykke med lutefisk for å få en smak av julen. 

Personlig er jeg mer glad i grønn ertestuing en gul, men tenkte jeg skulle forsøke det etter gammelt.

Jeg fant kalkunbacon på butikken, og det kjøpte jeg mye av da jeg bodde i København. Men Prior må bare gå å legge seg, dette har ikke noe med bacon å gjøre, ta dere sammen å lag det på en ordentlig måte som Danskene har klart. 

                                                                

Jeg koser meg med maten selv om jeg er aleine, men i dag fikk jeg lyst å pynte litt ekstra fint, ikke sant?

Egentlig ligger det MANGE oppskrifter å videoer om hvordan man lager lutefisk, men jeg legge den nå ut.

Beregn 400-600 g fisk per porsjon, 

Beregn 1 ss salt pr kg fisk 

Strø salt på fisken rundt 30 minutter før man setter den i ovnen.  Sett ovnen på 200 grader Legg fisken i en langpanne eller ildfast for avhengig av hvor mye fisk man skal lage til, med skinnsiden ned.

Det kan være lurt å legge et bakepapir eller matpakkepair opp på fisken før man har folie over, om man ikke gjør det oksidere aluminiumsfolien, og fisken blir sort.  Fisken bør stå nederst i ovnen og trenger ikke ha på vann.  Hvor lenge fisken trenger å stå i ovnen avhenger av hvor store og tykke fiskestykkene er, for små fiskestykker rundt 30 minutter og for store stykker rundt   45-55 minutter. Man kan kjenne med en kniv om fisken løsner fra skinnet, da er den ferdig. 

Kok poteter, steik bacon.

Man velger om man ønsker gul eller grønn ertestuing. Jeg bruker samme fremgangsmåte å lage gul ertestuing som grønn, den eneste forskjellen er at gule erter  blir fortere kokt enn grønn erter. Oppskriften finner du HER  

                                                              

 

Når man ikke kan spise ferdigprodukter på grunn av cøliaki, allergi, mat intoleranse,  man rett og slett ikke ønsker alle tilsetningstoffene som er i industri mat, eller man vil spare penger. Uansett grunn,så skal man ha plass til alt i fryseren, noe som kan være en utfordring, derfor vil jeg dele denne ideen om hvordan jeg gjør det. Som oftest lager jeg mat kun til meg selv, men når jeg gjør det som vist under det ikke et problem om jeg skulle får gjester, da knuser jeg av en ekstra bit. Og det beste av alt er at det tiner jo mye fortere når det er flatpakket en når det er i en klump, og det blir jo minimalt med rester når man kan ta ut så mye man vil.

Når ertestuingen er ferdig nedkjølt, har jeg ertestuing i brødposer, trykker alt jevnt utover, lager “hakk” bortover i posen.  Dette gjør  jeg for at  det skal være enkelt å ta ut så mye man trenger. og det beste av alt, det tiner jo kjempefort, og det blir ikke rester. 

Uansett hva jeg fryser skriver jeg hva det er, for det er ikke alltid det er like enkelt å se hva ting er når det er bunnfrossen.

Om du vil se hvordan man lager ertestuing av enten tørkede erter eller av erter på boks eller frosne erter kan du trykke HER, gul ertersuppe finner du HER                      

   

Slik som dette kan du gjøre med det meste som er ikke er flytende som for eksempel lapskaus, kjøttdeig se HER, purreløk se HER, ris se HER. Når man ikke drikker melk selv men kjekt å  ha i når man får gjester på besøk som trenger melk i kaffen se HER.

Gule erter, kikerter og bønner blir ikke så most som grønnerter , så de bryr jeg meg ikke om å lage hakk i posen. Når man skal ta ut det man trenger, kan man enten slå posen i kjøkkenbenken,eller bruke en tresleiv eller en kjevle eller lignende som er litt tyngde i  å slå på posen. 

 

God morgen 🙂 Alt er ikke alltid slik som det ser når en blogger, det er vel både på godt og vont :-). Disse trøflene er fra samme deigen jeg la ut sist, men jeg orket ikke å lage alt ferdig, så den har nå stått i kjøleskapet, og ikke hadde jeg mer strø til pynting igjen. De ble gjerne ikke perfekt, men godt nok, smaken var det ikke noe å si på, den var heller skummelt god. 

                                                    
                                                         Jeg har lekt meg litt og forsøkt med små snøfnugg på, syntes de er søte.
                                           

                                                            

 

  Det ble både glitter å stas på disse. Som dere ser er de ikke så rund denne gangen, for nå formet jeg de med skje.

 Fate er et brett jeg har tatt vare på  fra vi har spist sushi, 

 Oppskriften finner du HER
 

Mange er vant med forskjellige sorter med sild til jul, men det er faktisk en av de matvarene jeg ikke er vant til og heller ikke er så begeistret for. Men jeg vet om opp til flere som liker det, og som dermed kan glede seg til julegaven kommer. Jeg har selvsakt smakt på Narviksilden, og smakene var virkelig gode, så liker du sild og løk, bør du hive deg rundt. Denne oppskriften fikke jeg av Åshild som har bloggen Vinhøna som du finner HER,, hun tror jeg må være blant den morsomste og gøye bloggen jeg vet om verd å ta en titt innom.

Narviksild er enkel å lage til, men bør stå å god gjøre seg i tre dager etter den er laget.

                                            

 

4 store spekesildfileter (anbefaler å bruke de frosne pakkene, der er det akkurat 4 sildefileter i)

1 dl ketchup

1 dl eddik (5%)

1 dl nøytral olje

100 g sukker

2 løk (jeg tåler ikke rødløk og ikke skal spise silden, dristet jeg meg til å ha en rødløk for fargens skyld)

5 hele nellik

5 hele pepperkorn

1 laurbærblad  

2 sylteagurk eller pickles (Jeg hadde kjøpt skivet sylteagurk, så jeg la de opp på hverandre slik at jeg tenkte dette er en sylteagurk, selvsakt et veldig nøyaktig mål ;-), men hvor stor er en sylteagurk da likesom? 😉

Legg spekesilden i vann rundt 1 time om du bruker den frosne. 

Ha ketchup, olje, eddik, sukker og krydder i en litt stor skål eller lignede, og bland det godt sammen. Skjær sylteagurk, løk og sild i forholdsvis små biter, og ha det opp i blandingen. Rør alt godt sammen, dekk den til, og sett den kjølig. Vil du gi b ort slik som jeg skal, kan  du fylle på glass eller krokker.

 

                                                                                             

 

 

 

 

Nå får det snart være slutt på søtsakene før jeg triller avgårde hi hi, men det meste gir jeg bort da. Denne oppskriften fikk jeg av Monica Mo, hun lager utrolig mye godt og lekkert. Trøflene var enkle å lage, men man måtte røre en god stund, og de måtte stå i kjøleskapet nesten et døgn før jeg kunne trille de ut.

1 porsjon tilsvarer ca. 15 stk

1/2 dl fløte eller som jeg brukte fet kokosmelk siden vi her i familien tåler dårlig melkeprodukter

1 ss smør (tåler man ikke melkeprodukter bruker man smør uten melk)

100 g sjokoladeplate (husk at det kan være både melk og gluten i disse)

1 eggeplomme

Smakstilstig kunne være konjakk, whiskey osv. men jeg  verken har  de eller vil ha de i noe jeg lager. Jeg laget to porsjoner, og brukte romdråper 20 stk(kjøpes i dagligvarebutikk) i den ene røren, og i den andre porsjonen hadde jeg ca. 10 mintdråper(kjøpes på helsekost)

Bru de smakene du ønsker å ha i.

Ha smør, fløte og sjokolade i en panne, og la det få smelte på svak varme, når alt er smeltet tar man pannen bort fra platen, og  har i eggeplommen. Rør med jevne mellomrom til røren er kald, sett den så i kjøleskapet rundt et døgn. Form trøflene med skje, for det ble veldig klissete å bruke hendene. Rull trøflene i det du ønsker. Jeg brukte kakaopulver, revet kokos og tutifrutistrø. Oppbevares kaldt.

                                         

 

 

#trøfler #konfekt #søtegleder #glutenfritt #melkefri #jul #julegaver #morsmiddag #middagstips

 

 

Ting tar tid er de tre “Tene”, og det skal være sikkert og vist, for dette har virkelig tatt mange år før jeg nå endelig har tatt mot til meg å prøve å lage lammerull. Og dermed må jeg atter en gang nevne min kjære tidligere nabo Aksel, for det har han som har satt meg på denne ideen. Han og Bjørgen (kjæresten hans) har i mange år laget lammerull, og jeg har alltid fått en smak, og noe bedre det skal man jammen leite lenge etter.

Det er sjelden at jeg ikke er raus med å dele mat med andre, men akkurat med lammerullen jeg har fått fra de, DEN har bare veldig få men utvalgte fått når de kom på besøk.

Jeg må innrømme at dette har jeg grugledet meg til å begynne på, men  resultatet er jeg virkelig fornøyd med. Den ble ikke helt like god som Aksel og Bjørg sin lammerull, men “close enough”. 

Litt av det jeg gruet meg til var å sy rullene, men da kom de som fra oven, Solfrid laget lammerull med sin mor og la bilde ut på facebokk, og hun brukte “strømpe”(det er en slags elastisk netting som er feks. er på steiker når vi kjøper de ferdig surret). Jeg måtte spørre hvor hun hadde fått tak i strømpene, men så var det ikke hun som hadde skaffe de, men hennes mor. Slukøret satt jeg tilbake, men så var det jammen  en venn av Solfrid som kommenterte at jo på Spar i Blomsterdalen solgte de slike strømper. Og dit dro jeg en vakker morgen før jeg skulle til tannlegen.  Der var de bare helt superhyggelige, jeg fikk kjøpt strømpe og mange gode råd på veien. Så på den butikken kan jeg anbefale dere å gå, om dere er i Bergen da 🙂 

Dette ble mye mas, vel her kommer oppskriften:

Saltlake:

3 l vann

1/2 kg salt

Begynn med laken siden den må være kald før man har i lammeullene.Ha vannet i pannen og kok det opp, ha salte i og rør til det er helt oppløst. Sett blandingen til kjøling. Jeg hadde den i pannen og det var ikke noe lurt, for pannen begynte å ruste.

lammerull /Kjøttrull

1/2- 3/4 kg lammevange eller slagside som det står i oppskriften jeg fikk av Aksel

1 1/2 ss salt

3/4 ts pepper

3/4 ts ingefær

1/2 ss løkpulver

1 plate gelatin  (jeg brukte gelatinpulver siden det er enklere, jeg bare strødde godt på. Gelatin er smakløst og det er bedre med for mye en for lite)

Jeg kjøpte svanger som var beinfri, men som ikke var firkantet slik at jeg måtte lappe sammen to svanger for å få en noenlunde størrelse på rullen. 

Siden jeg ikke hadde lyst å sy rullene, brukte jeg en grillpinne å tråklet to sider sammen.  Jeg lot den delen av pinnen stikke ut på ene siden av rullen slik at de var lett å fjerne når rullen var kokt. Vil du sy svangen sammen gjør du det nå, men la tråden henge slik at du klarer å trekke den ut etter koking.     


Bland krydder, og salt, og gelatinpulver og strø jevnt utover, ha på gelatin (om du bruker plater så skal de klippes opp). Rull svangene godt/hard sammen. Jeg hadde rullene i strømpe, men du må gjerne sy de, bruk en god stoppenål og en litt tykk tråd.Jeg knyttet strømpene godt på begge i begge ender. 

PS: Har du en litt stor plastikkflaske an du skjære av botten på den. Tre strømpen inn på plasken, keg rullen i flasken, da blir det enkelt å få rullen inn i nettingen.

 Rullene skal ligge i saltlaken i en uke, det er viktig de ligger under laken og at de står kaldt. Det ble et voldsomt søl siden jeg ikke hadde stor nok skål. Jeg satte et fat opp på og en skål med vann for å holde rullene under laken. Så ble de plassert i kjøleskapet.
  Etter en ukes tid, skyller man rullene under rennende vann og setter de på kok. De skal koke rundt 1 1/2 time, eller at man kjenner at man kan stikke en pin rett igjennom uten noe problemer. Her er rullene ferdig kokt, jeg satte de i press. Bruker du grillpinner slik som meg er det best å fjerne pinnen før de blir kald, dette gjelder også den innvendige tråden om du har syd svangene sammen.
  Da jeg vokste opp hadde alle hjem et tungt lodd, men det er ikke noe jeg har, og etter alt søle da de skulle ligge saltlake, bestemte jeg meg for en ny vri, nemlig gaffa-teip. He he bedre å være rævalaus en råalaus er et ordtak jeg er vokst opp med. Jeg trakk ut teipen, la den på benken, satte formen med kjøtte opp på teipen, hadde en tallerken opp på kjøttet, presset ned, tok teipen stramt over. Dett er det lureste jeg har gjort på lenge, da slapp jeg skåler eller panner fulle med vann som skvulpet utover alt. De må selvsakt fortsatt stå kaldt.
  

Etter et døgn tok jeg rullene ut, fjernet strømpen og måtte prøvesmake. OMG. noe så nydelig godt. 


                                                                      Ikke verst selv om jeg ikke sydde den 🙂

                                         Dette blir julegave til noe veldig få utvalgte. Hadde du blitt glad for en slik gave? 

#lammerull #kjøttrull #hjemmelaget #pålegg #jul #julemat #hjemmelaget #får #lam #lammekjøtt #svange #rull #middag #middagstips #morsmiddag Tradisjonsmat #fårerull #Matfrabunnen #hjemmelaget #Matfrabunne #morsmiddag #Julefrokost