I dag har jeg vært så heldig å fått låne Mia hele dagen. Hun hadde spist frokost da hun kom men litt kosmat når man er hos reservebestemoren må jo være lov :-D.

Mia ville ha nugati på, og det får hun jo 😀
Heldige meg som får låne Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lapper/svele:

2 egg

4 ss rømme (laktosefri for oss som trenger det)

5 dl glutenfritt mel, jeg brukte Toro sin kakemix. Tåler man hvetemel bruker man det

1/2 ts fiberhusk

2, 5 dl vann

1/2 dl smeltet smør

1 knivspiss salt

1 ts natron

Ønsker man de litt søt har man i litt sukker, jeg synes de er best uten.

Ha egg i en bolle, og bland med rømmen og ta i litt av melet og rør det godt inn. Spe med litt vann, og så mer mel til alt er brukt opp og røren er glatt. Ha i fiberhus, salt, smør og natron og bland det godt i røren, og la røren få stå i rundt 10 minutter å svelle.

Steik på forholdsvis høy varme til de er gylden på begge sider.

Jeg foretrekker geitost på

 

I dag var det vårstemning her i Bergen og da har jeg styrt litt med plantene jeg har plantet og noen trengte å få større potter. Og jeg har at på til stått ute å malt noen blomsterkasser, det er rett og slett helt herlig. Da jeg kom inn igjen var det på tide med mat, og jeg orket ikke begyne på noe voldsomt, og da ble det pitabrød med lammeskav og en enkel rømmedressing. Dressingen er faktisk noe vi lagde da jeg jobbet på kjøkken for mange år siden.

 Dressing:

1/2 beger rømme (laktosefri for oss som trenger det)

Ca. 2 ts grillkrydder (prøv deg litt frem så den ikke blir alt for sterk på smak)

1-2 fedd hvitløk

Rens og finhakk eller bruk hvitløkspresse det er egentlig best, og ha den og grillkrydderet i rømmen. Dressingen kan også brukes som dip.

 

 

 

 

 

Pitabrød med lammeskav:

1-2 pitabrød per person

Ca. 100 g lammeskav per person

løk

hvitløk som renses og finhakkes, og steikes på pannen med lammeskav. Ha en god og varm panne og ha litt og litt lammeskav i pannen så den ikke blir for kald og kjøttet blir kokt i stede for steikt.

Granamasala finner du oppskrift på HER,eller man bruker det krydderet man ønsker. 

Salt

Pepper

 

 

Har dere sett noe så delikat? Andrea er søsteren til mine to eldste barn, og hun fikk seg Crock-pot til jul, og nå har hun sendt meg oppskrift og flotte bilder, snakk om luksus! Crock-pot hun har kan tidsinnstilles, langtidskoke, og trykkok funksjon og mye mere. Her har hun langtidskokt eller slow cooking som en gjerne sier så pent. Jeg er imponert over Andrea som lager så flott mat!

Bilde er tatt av Andrea Eikemo Rosnes

 

Porsjoner: 4-6

Ingredienser

  • 1–1 1/4 kg saltet eller røkt svineknoke
  • 1 l vann
  • ½ ts allehånde
  • 1 ss hel pepper
  • 3 stk laurbærblad
  • 1 ts tørket timian

Rotmos:

  • 2 gule løk delt i 2-4 deler
  • 1 kg skrelt kålrabi i biter
  • 3-4 gulrøtter i biter
  • 5-6 poteter i biter
  • Smør
  • Salt og pepper

 

  1. Ha vann i gryten. Legg i knoken, grønnsakene og krydder.
  2. Kok på LOW i 10-12 timer, eller på HIGH i 5-7 timer. Eller til kjøttet løsner fra benet. Ikke ta av lokket de to første timene. Sjekk etter 3 timer at kjøttet er dekket med kraft, hvis ikke må du kanskje snu svineknoken underveis.
  3. Ta ut kjøttet, løken og laurbærblader -og legg det til side.
  4. Sil kraften av grønnsakene (men ta vare på den) og mos grønnsakene med en potetmoser. Bruk litt av kraften til å spe ut grønnsakene til mos, og tilsett en klatt smør, salt og pepper.
  5. Rens svineknoken for bein og fett og server den med rotmos.
    Annet tilbehør kan for eksempel være en god klatt med sennep eller tyttebær og flatbrød. Man kan også lage god saus på kraften om man ønsker det.

 

  • Sil kraften og sett den i kjøleskapet eller frys den ned. Herlig kraft som kan brukes til lapskaus, supper, gryter og sauser!
    Fotograf Andrea Eikemo Rosnes
    Fotograf Andrea Eike
    Fotograf Andrea Eikemo Rosnes
    Fotograf Andrea Eikemo Rosnes
    Fotograf Andrea Eikemo Rosnes
    Fotograf Andrea Eikemo Rosnes

                                                                                                                     

Til rundt 4 personer:

35-40 ferske tinte kyllingvinger (nå variere det hvor mye man spiser, så tilpass etter behov.

2 ss hvitvinseddik

1 dl soyasaus (glutenfri om man ikke tåler gluten) (tåler man gluten kan man nok få flere typer på internasjonalebutikker)

Ca. 1/2 ss sukker

1/2-1 ts salt

3-4 hvitløksfedd (bruke så lite eller mye du ønsker, men det er klart at hvitløken er med på å gjøre smaken)

1 stort stykke med ingefær, rundt 2-3 cm

Olje til steiking

Ha olje i stekepannen og stek kyllingvingene til de er gylden brun på begge sider, ha på hvineddik og la de få koke to minutter. Rens og findel eller bruk hvitløkspressen på hvitløk og ingefæren, og ha også det i pannen,  og la det få surre litt sammen med vingene. Bland soyasaus, sukker og salt og hell dette over vingene, la de få koke under omrøring til vingene er gjennomsteikt(rundt 10-15 minutter. Vend vingene med jevne mellomrom, og ha lokk på pannen om du har. Når vingene er ferdige kan du ha litt ekstra soyasaus på pannen og koke den ut, og ha over vingene som en saus om du ønsker det.

Jeg hadde salat og ris til, og ekstra soyasaus til risen.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Kyllingvinger #kyllingklubber #kyllimg #soyamarinertekyllingklubber #Middag #tapas #Middagstips #småretter #forrett #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt #Glutenfritt #Uten Gluten #melk #mat #fra #bunnen #hjemmelaget

Skikkelig paella er nydelig mat, og jeg forsøker alltid å leite opp en lokal restaurant når jeg er i Spania for der lager de den med kjærlighet.

Paella er som vår lapskaus, man har i det som man ønsker og har, alle lager den forskjellig.

Man kan ha i kylling, reker, fisk, blåskjell, hummer, kreps osv.så her er det bare å slå seg løs. Skal man lage paella til fest ville det gjerne være naturlig å spandere på litt blåskjell, men til hverdags blir det ikke til hos meg i alle fal.

Jeg brukte ferdig kokt ris. Ellers bruker man 2 dl ris som kokses Har du kokt ris så ikke kast den ha den i plastpose og frys den flatt ned, så kan man bruke til slike retter som dette (Frysing av ris)

 4 stykker filet av laks, ørret eller hva man har og gjerne rester av fisk.

Ca.4 ss olje eller smør til å steike i

2 små løk

2 fedd (eller mer) hvitløk

1/4 g safran eller ½ ts gurkemeie (safran fås kjøpt på butikker med et litt større matvareutvalg, de kommer i ca. o.5 g poser. Den billigste safranen får en på innvandrer butikker) (Gurkemeie får en kjøpt på de aller fleste butikker)

blomkål

selleristilk

gulerot

litt aubergine

litt squash. Men bruk de grønnsakene man har

Reker (jeg hadde rester av en boks med reker i lake, men man kan bruke, vanlige reker, scampi, blåskjell osv.

Ca.1 ts salt

Ca. 1/2 pepper

 Rens og del alle grønnsakene i forholdsvis små biter, og ha de på steikepannen, deretter risen og safran. Ha på fisken (den kan være en fordel å ha steikt litt i biter før man har den i risen). Smak til med salt og pepper og ha på rekene.

Min kjære nabo Kari kom med denne annerledes men veldig gode oppskriften til meg.

Til 4 personer:

500 g biffkjøtt
2 fedd hvitløk
1 løk
2 paprika gjerne i forskjellige farger

Jeg hadde meg en liten kunstnerisk frihet og tok i litt squash som måtte spises opp
1 ts ingefær
1/2 ts kanel
2 ts Karri
1 ss soyasaus
2 ss mango chutney
Ca. 5 dl. eplejuice (ikke for søt)
Salt
Pepper
1 ss maizenamel pluss litt vann å røre den ut med

Sett på ris eller det du ønsker å ha til.
Skjær kjøttet i biter. Rens og kutt alle grønnsakene, og ha de i en panne med juice, mango chutney, krydder og soyasaus og kok det opp. Ha litt å litt av kjøttet i pannen så det ikke slutter å koke, kok kjøtte til det er mørt 5-10 minutter. Når kjøttet er kokt , rører man maizenaen ut i vann og hell den over gryten og gir den et oppkok under omrøring. Smak til om du ønsker mere salt eller krydder.

 

Hva var vel verden uten å forsøke noe nytt, fryktelig kjedelig spør du meg :-D. Nå skal jeg innrømme jeg har laget denne eller noe lignede før, Tikka Masale er en svært barnevennlig middag og nydelig god, og som er så enkel å lage at den er ferdig når risen er kokt.

Til 4 personer :

4-6 lakse- eller ørretfilet (tint)
1 stor løk
1 -2 fedd hvitløk
Litt chili (den jeg brukte i dag var heftig og begeistret, der er sjeldent det er når man kjøper de vanlige på butikken)
Smør eller olje til å steike i
1 boks naturell yoghurt eller rømme eller crême fresh(3dl) (Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke soyafløte eller kokosmelk og ha i en del saft av lime, da får man den friske smaken, og for at den skal bli tykk bør man ha i litt maizena)
Ca.3 ts tandoori masala-krydder (ønsker man retten sterkere krydret, så har man mer i) Jeg kjøper på internasjonale butikk
Ca.2 ts salt om det ikke er salt i krydderet.
Fersk koriander er egentlig utrolig godt i men jeg hadde ikke det, men hadde korianderpulver
Salt
Men for å få den lille fine friske grønne fargen så var persillen utrolig nok dukket opp i potten på terrassen så den brukte jeg til pynt
Rens og skjær løken i biter. Ha smør i pannen og la den bli varm, og surr løken. Ta skinnet av laksefileten og del den i litt gode stykker, og ha disse i pannen og ha på krydderet. La det hele steike noen minutter og ha så i rømme eller crême fresh. Bland det godt sammen. Ha i salt og eventuelt mer tandoori masala.
Server med for eksempel ris og salat

 

Jeg kjøpte faktisk lammelår som jeg beinet ut og laget to lammesteiker av. I tilegg fikk jeg noe grytekjøtt, og beinet kokte jeg kraft av.

De to steikene hadde jeg masse hvitløk i før jeg rullet dem godt sammen og hadde hyssing rundt slik at de holdt godt sammen. Dette ble adskillig billigere enn om man kjøper ferdige steiker. Men selvsagt er det litt mer arbeid, men ikke så mye.

Jeg rundsteikte steiken på steikepannen og hadde den så i en panne med fårekraft sammen med 1 ss rosmarin, 1 buljongterning og kokte den til steiketermometeret kom opp på rundt 70 grader.

Da tok jeg ut steiken og lot den hvile mens jeg laget sausen.

Saus til  fire personer:

5 dl kraft fra steiken som er kokt

1 buljongterning om det trengst mer smak (tåler du ikke gluten må du sjekke at buljongterningene ikke inneholder hvete/gluten)

2-3  ss med maizena

4 litt gode  biter geitost/brunost

1 god klatt smør

Salt (men vent til sausen er kokt opp så den ikke blir for salt, buljongen er ganske salt

Pepper

Sukkerkulør

Ca 1 dl fløte til å røre ut maizenaen med.

Ha alt i en panne utenom salt og sukkerkulør, det tar du i når sausen er kokt opp, og du skal smake den til.

Kok opp under omrøring, når sausen er kokt har man i litt sukkerkulør, pass på at den ikke blir for mørk, så ta litt av gangen.

Smak på sausen om du ønsker mer salt, pepper eller geitost.

Steiken ble servert med kokte poteter og grønnsaker (rosenkål, gulrot og asparges)

Disse var saftig og gode dagen etter også, det er et positivt tegn :-D. Man kan blande hvilke frø man bare vill i rundstykkene

3 dl glutenfrie havregryn

1 ss profiber eller fiberhusk

1 dl gresskarkjerner

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

5 dl Toro grovt mel

1 pakke gjær

1 ts salt

6 dl lunket vann

1/2 dl olje

Ha alt det tørre i utenom melet, og vann olje og salt i en bakebolle og rør det sammen, og la det få stå å svelle i minst 15 minutter.

Så har man i resten av melet og rører med sleiv eller kjøkkenmaskin alt godt sammen. Lag til et brett med bakepapir, en liten skål med olje til å forme rundstykkene med.

Deigen er klissete derfor har man reine hender med olje på og dytter de runde på samme måte man lager kjøttekaker. Hev rundstykkene på et lunt sted med et kjøkkenhåndkle over seg, la de stå til du ser at de har hevet seg.

Forvarm ovnen på 210 grader (ovner er stor forskjell på så det er mulig din ovn trenger lavere temperatur), sett rundstykkene midt i ovnen og steik de i rundt 10-15 minutter. Er man usikker på om de er steikt, kan man dunke lett på dem og er det en litt hul har  lyd er de ferdige.

 

Hjemmelaget pesto er bare aldeles nydelig, og veldig enkelt å lage selv. Man kan bruke pesto på nesten alt som her på kylling, fisk, salat, pizza, på skiver osv.

Jeg hadde en veldig god venninne på besøk, vi møtes til lunsj omtrent en gang i måneden og det er alltid kjekt, for tiden flyr hver gang.

Herlig saftig kyllinglår med fantastisk smak av pesto, med pasta og en fargerik herlig salat

Beregn to kyllinglår per person.

Pesto oppskrift finner du her 

Har du en stavmikkser med foodprosessor fungsjon har man alt i skålen og kjører alt til den er glatt. Og nam nam du har en nydelig pesto.

 

 

 

 

 

Står pestoen tildekket i kjøleskapet holder den seg minst en uke.

 

 

 

 

 

Jeg liker å brune kyllinglårene på pannen før jeg har de i ovnen.  Sett steikeovnen på 180 grader, ha kyllinglår i en ildfast form, og hell pesto på begge sidene av lårene.

Steik midt i ovnen i 30 til 40 minutter avhengig av hvor store lårene er.  Er man i tvil om de er ferdig kan du stikke en bakepinne eller lignende inn i den tykkeste delen av låret, kommer det blank saft er den ferdig, kommer det rosa saft ut må man ha den i ovnen litt til.

En deilig salat må man ha til