Sørafrikansk biffgryte

Min kjære nabo Kari kom med denne annerledes men veldig gode oppskriften til meg.

Til 4 personer:

500 g biffkjøtt
2 fedd hvitløk
1 løk
2 paprika gjerne i forskjellige farger

Jeg hadde meg en liten kunstnerisk frihet og tok i litt squash som måtte spises opp
1 ts ingefær
1/2 ts kanel
2 ts Karri
1 ss soyasaus
2 ss mango chutney
Ca. 5 dl. eplejuice (ikke for søt)
Salt
Pepper
1 ss maizenamel pluss litt vann å røre den ut med

Sett på ris eller det du ønsker å ha til.
Skjær kjøttet i biter. Rens og kutt alle grønnsakene, og ha de i en panne med juice, mango chutney, krydder og soyasaus og kok det opp. Ha litt å litt av kjøttet i pannen så det ikke slutter å koke, kok kjøtte til det er mørt 5-10 minutter. Når kjøttet er kokt , rører man maizenaen ut i vann og hell den over gryten og gir den et oppkok under omrøring. Smak til om du ønsker mere salt eller krydder.

 

Tikka masala med ørret/laks

Hva var vel verden uten å forsøke noe nytt, fryktelig kjedelig spør du meg :-D. Nå skal jeg innrømme jeg har laget denne eller noe lignede før, Tikka Masale er en svært barnevennlig middag og nydelig god, og som er så enkel å lage at den er ferdig når risen er kokt.

Til 4 personer :

4-6 lakse- eller ørretfilet (tint)
1 stor løk
1 -2 fedd hvitløk
Litt chili (den jeg brukte i dag var heftig og begeistret, der er sjeldent det er når man kjøper de vanlige på butikken)
Smør eller olje til å steike i
1 boks naturell yoghurt eller rømme eller crême fresh(3dl) (Tåler man ikke melkeprodukter så kan man bruke soyafløte eller kokosmelk og ha i en del saft av lime, da får man den friske smaken, og for at den skal bli tykk bør man ha i litt maizena)
Ca.3 ts tandoori masala-krydder (ønsker man retten sterkere krydret, så har man mer i) Jeg kjøper på internasjonale butikk
Ca.2 ts salt om det ikke er salt i krydderet.
Fersk koriander er egentlig utrolig godt i men jeg hadde ikke det, men hadde korianderpulver
Salt
Men for å få den lille fine friske grønne fargen så var persillen utrolig nok dukket opp i potten på terrassen så den brukte jeg til pynt
Rens og skjær løken i biter. Ha smør i pannen og la den bli varm, og surr løken. Ta skinnet av laksefileten og del den i litt gode stykker, og ha disse i pannen og ha på krydderet. La det hele steike noen minutter og ha så i rømme eller crême fresh. Bland det godt sammen. Ha i salt og eventuelt mer tandoori masala.
Server med for eksempel ris og salat

 

Lammestek

Jeg kjøpte faktisk lammelår som jeg beinet ut og laget to lammesteiker av. I tilegg fikk jeg noe grytekjøtt, og beinet kokte jeg kraft av.

De to steikene hadde jeg masse hvitløk i før jeg rullet dem godt sammen og hadde hyssing rundt slik at de holdt godt sammen. Dette ble adskillig billigere enn om man kjøper ferdige steiker. Men selvsagt er det litt mer arbeid, men ikke så mye.

Jeg rundsteikte steiken på steikepannen og hadde den så i en panne med fårekraft sammen med 1 ss rosmarin, 1 buljongterning og kokte den til steiketermometeret kom opp på rundt 70 grader.

Da tok jeg ut steiken og lot den hvile mens jeg laget sausen.

Saus til  fire personer:

5 dl kraft fra steiken som er kokt

1 buljongterning om det trengst mer smak (tåler du ikke gluten må du sjekke at buljongterningene ikke inneholder hvete/gluten)

2-3  ss med maizena

4 litt gode  biter geitost/brunost

1 god klatt smør

Salt (men vent til sausen er kokt opp så den ikke blir for salt, buljongen er ganske salt

Pepper

Sukkerkulør

Ca 1 dl fløte til å røre ut maizenaen med.

Ha alt i en panne utenom salt og sukkerkulør, det tar du i når sausen er kokt opp, og du skal smake den til.

Kok opp under omrøring, når sausen er kokt har man i litt sukkerkulør, pass på at den ikke blir for mørk, så ta litt av gangen.

Smak på sausen om du ønsker mer salt, pepper eller geitost.

Steiken ble servert med kokte poteter og grønnsaker (rosenkål, gulrot og asparges)

Glutenfrie grove rundstykker

Disse var saftig og gode dagen etter også, det er et positivt tegn :-D. Man kan blande hvilke frø man bare vill i rundstykkene

3 dl glutenfrie havregryn

1 ss profiber eller fiberhusk

1 dl gresskarkjerner

1 dl linfrø

1 dl sesamfrø

2 dl solsikkefrø

5 dl Toro grovt mel

1 pakke gjær

1 ts salt

6 dl lunket vann

1/2 dl olje

Ha alt det tørre i utenom melet, og vann olje og salt i en bakebolle og rør det sammen, og la det få stå å svelle i minst 15 minutter.

Så har man i resten av melet og rører med sleiv eller kjøkkenmaskin alt godt sammen. Lag til et brett med bakepapir, en liten skål med olje til å forme rundstykkene med.

Deigen er klissete derfor har man reine hender med olje på og dytter de runde på samme måte man lager kjøttekaker. Hev rundstykkene på et lunt sted med et kjøkkenhåndkle over seg, la de stå til du ser at de har hevet seg.

Forvarm ovnen på 210 grader (ovner er stor forskjell på så det er mulig din ovn trenger lavere temperatur), sett rundstykkene midt i ovnen og steik de i rundt 10-15 minutter. Er man usikker på om de er steikt, kan man dunke lett på dem og er det en litt hul har  lyd er de ferdige.

 

Kyllinglår med pesto

Hjemmelaget pesto er bare aldeles nydelig, og veldig enkelt å lage selv. Man kan bruke pesto på nesten alt som her på kylling, fisk, salat, pizza, på skiver osv.

Jeg hadde en veldig god venninne på besøk, vi møtes til lunsj omtrent en gang i måneden og det er alltid kjekt, for tiden flyr hver gang.

Herlig saftig kyllinglår med fantastisk smak av pesto, med pasta og en fargerik herlig salat

Beregn to kyllinglår per person.

Pesto oppskrift finner du her 

Har du en stavmikkser med foodprosessor fungsjon har man alt i skålen og kjører alt til den er glatt. Og nam nam du har en nydelig pesto.

 

 

 

 

 

Står pestoen tildekket i kjøleskapet holder den seg minst en uke.

 

 

 

 

 

Jeg liker å brune kyllinglårene på pannen før jeg har de i ovnen.  Sett steikeovnen på 180 grader, ha kyllinglår i en ildfast form, og hell pesto på begge sidene av lårene.

Steik midt i ovnen i 30 til 40 minutter avhengig av hvor store lårene er.  Er man i tvil om de er ferdig kan du stikke en bakepinne eller lignende inn i den tykkeste delen av låret, kommer det blank saft er den ferdig, kommer det rosa saft ut må man ha den i ovnen litt til.

En deilig salat må man ha til

Innbakt ørret/laks

For en middag, dette er verd å forsøke seg på, det er jo festmat til hverdag. Dette er fiskemiddag som jeg vil tippe appellerer til barn og unge, så man får i seg fisk. Man kan bruke den fisken man vil, det er uten tvil godt med torsk i også, så det får jeg lage en annen gang.
Innbakt/fritert er ikke det sunneste man kan spise, men om alternative er å ikke spise fisk så er jo bedre å lage den slik og at får man i seg fisk. En av lærerne på husmorskolen (he he for så ung er jeg) sa at det er bedre at ungene får ketchup på fisk eller at de ikke spiser fisk! Det har jeg aldri glemt for det var kloke ord å ta med seg, så det har vært mitt mantra da mine barn bodde hjemme. 

Og så en liten epistel om frityrsteiking, det kan være farlig om man ikke er forsiktig. Jeg har jobbet så mange år med mat at jeg har sett litt av hvert, derfor klarer jeg ikke la være å minne om å være forsiktig. Olje blir veldig varm, så brenner man seg kan man få alvorlige brannskader. Oljen kan ta fyr, og man må derfor ALDRI, ALDRI la sleiver eller lignede stå i pannen mens man steiker. Det er av den enkle grunn at om oljen begynner å brenne, skal man ta et lokk på pannen, uten lufttilførsel kan oljen ikke brenne. Men står det en sleiv (husk at plastikk smelter) eller lignede i pannen blir det ikke tett, og man får ikke slukket brannen. Ok da skal jeg gjerne slutte med svovelpredikeringen og heller komme med oppskriften. Og da var jeg klar til matlaging med brannvarsleren godt plantet i frisk luft på trappen så den ikke hyler :-D!

Beregn 1-2 filet  ørret/ laks eller annen fisk per porsjon

Røre til innbaking som er nok til rundt to porsjoner:

2 egg

1/2 ts salt

ca. 2 ss med glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt lyse), tåler man hvetemel kan man selvsakt bruke det

 1 ts bakepulver

Jeg hadde ikke noe væske i for jeg liker best t når deigen er litt tykk, men dette er en smakssak. 

Bland alt godt sammen i en skål. Det er en fordel å dele filetene i tynnere biter slik at de blir gjennomsteikt. 

Dypp og rull fisken i deigen, og ha den i en panne med kokende olje. Man ser om oljen er varmt nok om man har en tresleiv i oljen og det bobler godt rundt sleiven, husk at plastikk smelter!!!! Steik fisken godt på begge sider,  ikke ta for mye i pannen på en gang slik at oljen blir for mye nedkjølt, da trekker deigen til seg mye fett. Når fisken har lagt i pannen i rundt tre minutter til 4 minutter, tar man den opp og legger den på kjøkkenpapir så fettet får rent av. Det kan være en fordel å legge fisken på et fat som tåler varme, og ha det i steikeovnen da holder den seg varm og sprø til alt er ferdig og maten blir servert. Jeg hadde råsteikte poteter( båtpoteter)og aioli til.

 

#innbakt #fisk #ørret #laks ##sjømat #middag #middagstips #morsmiddag #mors #middag #oppskrift #glutenfri #melkefri #Laktosefri

Linseuppe med søtpotet og andre linselus

I går var bonusfamilien min på Tid for hjem, har du lyst å se mine private bilder kan du se HER

Det ble linsesuppe med søtpoteter til middag, det er en enkel og grei suppe å lage og det er mye mat i den og sist men ikke minst den smaker godt!

Til 4 personer:

1 l vann

2 grønnsaksbuljong eller den du har (tåler man ikke gluten må man sjekke at den ikke inneholde gluten)

1 løk

2 fedd hvitløk

2 dl røde linser (jeg bruker å kjøpe delte linser, de blir fortere kokt.)

1 liten søtpotet

En god bit med sellerirot eller selleristang

Litt purreløk eller vårløk for fargen sin del, has i de siste minuttene før servering.

Ca. 1 1/2 ts spisskummen (jeg bare elsker den smaken, så om du ikke liker den like godt som meg kutter du den ut)

Salt

Pepper

Rens og skjær løk og hvitløk i biter, ha de i en panne med smør eller olje og surr de litt før man har på vann, buljong, linser og spisskummen og sett på kok. Skrell søtpoteten og sellerien og skjær i biter og ha de i pannen, og kok til alt er mørt. De siste minuttene før servering har man i vasket, renset biter av purreløk eller vårløk, smak til med salt og pepper.

Hjemmelage glutenfrie rundstykker til med godt smør, nam.

 

 

Linsesuppe med søtpotet og andre linselus

I går var bonusfamilien min på Tid for hjem, har du lyst å se mine private bilder kan du se HER

Det ble linsesuppe med søtpoteter til middag, det er en enkel og grei suppe å lage og det er mye mat i den og sist men ikke minst den smaker godt!

Til 4 personer:

1 l vann

2 grønnsaksbuljong eller den du har (tåler man ikke gluten må man sjekke at den ikke inneholde gluten)

1 løk

2 fedd hvitløk

2 dl røde linser (jeg bruker å kjøpe delte linser, de blir fortere kokt.)

1 liten søtpotet

En god bit med sellerirot eller selleristang

Litt purreløk eller vårløk for fargen sin del, has i de siste minuttene før servering.

Ca. 1 1/2 ts spisskummen (jeg bare elsker den smaken, så om du ikke liker den like godt som meg kutter du den ut)

Salt

Pepper

Rens og skjær løk og hvitløk i biter, ha de i en panne med smør eller olje og surr de litt før man har på vann, buljong, linser og spisskummen og sett på kok. Skrell søtpoteten og sellerien og skjær i biter og ha de i pannen, og kok til alt er mørt. De siste minuttene før servering har man i vasket, renset biter av purreløk eller vårløk, smak til med salt og pepper.

Hjemmelage glutenfrie rundstykker til med godt smør, nam.

 

 

Bonusfamilien min i bilder fra Tid til hjem

I går var bonusfamilien min på Tid for hjem, og jeg er stolt som en hønemor av de alle sammen.  Jeg var hos hjemme hos de og det ble disket opp med både det ene og det andre. På programmet var Theodor utrolig observant og reflektert, men i går var han dessverre syk stakkars liten. Når ha ikke spiser snop/godteri da er han syk, for han elsker han.  Mia som er 6 år var ganske trett, hun er en turbojente som ikke gir seg før det er helt flatt batteri. Så hun tøyset og tullet seg og ville at jeg skulle ta masse bilder, og da er ikke jeg vanskelig å be :-D. 

Margrethe, Ole Theodor og Mia bor sammen med to hunder i en ombygd hytte de har hatt i familien i generasjoner, de ønsket seg det lysere og mer moderne og det ble det virkelig, stilig og moderne. Tusen takk for jeg fikk være en del av dette, det har vært utrolig kjekt.

Nedefor er det mange bilder.

Videoen fra Tid til hjem  

Her stod jeg bak skure og snikfotograferte når de kom. Og så ble jeg husjet bort av Kjersti he he

 

 

 

Tidig med Tid for hjem bil på tune

 

 

WAW design? Egentlig er hun ikke så veldig opptatt av det, men i dag var det veldig kjekt
Margrethe måtte snu og vende på ting for å kunne absolbere alle inntrykkene
Theodor i kosekroken i sofaen som han elsker. Men i dag er han syk stakkars <3
Skombolleøyner

Spisestuen er i skandinavisk stil, og utrolig lekkert
Margrethe koser seg i en av de nye stolene, og i bakgrunn kan du se vedstative han Gunnar laget til de 🙂
Snille gode og hjelpsome Ole var litt ekstra stille i dag. Det var veldig rart å se seg selv og familien på tv.
Mia var linselus
I dag fikk de snop/gotteri av meg det bruker de ikke få til vanlig. Men i dag var det fest
Balo var litt forundrett over alt styre.
Trett men spent

Renate sin lavkarbopizza

Min tantunge Renate som slettes ikke er unge lenger sente meg denne oppskriften og bilde av lavkarbo pizza. Hun har gått på lavkarbo i noen år og halvert seg på den tiden, jeg er skikkelig imponert over henne. Det er jo egentlig en genial pizzabunn, ingen heving eller andre greier. Pizzabunnen kan også fryses ned med eller uten fyll, så er det enkelt å ta med seg eller bare ha de travle dagene.

Tusen takk Renate, det var kult med noe helt annet en det jeg er vant til.

Bilde og oppskrift av Renate Skår

 

Oppskrift bunn (langpanne):

Sett ovn på 225 grader

340 g revet mozarella

4 ss kremost (kan bruke feks. snøfrisk)

2 egg

2 ts salt

170 g sesammel eller mandelmel (Renate anbefaler sesammel, det får man kjøpt på helsekosten)

Smelt osten (revet og kremost) i mikro. 2 x 1,5 min full styrke. Rør mellom hver gang. Det skal være flytende. Mens dette foregår pisker du sammen eggene lett med en gaffel. Når osten er ferdig smeltet rører du egg oppi. Tilsett salt og sesam/mandelmel. Kna med hendene til deigen er jevn. OBS!!! Deigen er ganske varm så lurt å ha på enten engangshansker eller som jeg dobbelt lag brødposer utenpå hendene. Legg deigen på bakepapir og kjevle utover. Prikk med en gaffel jevnt utover.

Steikes midt i ovnen på ca. 10 min eller til den er gyllen. Det kan komme luftbobler under steiking, men de kan du prikke hull på med gaffel.

Ha på ønsket fyll.

Jeg har brukt: En pakke karbonadedeig steikt i smør. En boks finknuste tomater 1/2 glass petti extra fine knuste tomater (mindre kh enn tomatpure). Krydrer med salt, oregano og litt cayennepepper. Spre blandingen utover bunnen og ha på ost. Steik videre til osten er gyllen.