I dag kom minstejenten Miriam på middag, og overaskende nok ville hun ha fiskeburger som hadde sett så fristende ut sist uke. Det passet jo veldig bra siden jeg hadde Coleslaw. Burgeren lagde med en litt annen vri denne gange, forandring fryder.

jeg hadde et glutenfritt hamburger igjen i fryseren, og min datter fikk pitabrød siden jeg hadde vanlige i fryseren så slapp jeg kjøpe en pose vanlige hamburgerbrød, det var hun veldig “happy “med

Ville du ha likt dette til middag?

Til to burgere:

To lakse/ørrefilet uten skinn og bein

1 egg

1 ts potetmel (da hang de litt mer sammen enn sist)(kan sløyfes)

Noen kvaster persille, dette er sesongens siste fra hagen

En knivspiss chiliflak

salt (sa 1 ts)

pepper

Del fisken i små biter, pisk egget sammen med salt og krydder og ha fisken opp i. Bland egget godt i fisken, og ha i en ts potetmel og finhakket fersk persille (du må gjerne bruke andre friske urter, eller kutte de ut.)

Form burgere i to deler og steik på god varme til de har fått farge på begge sider, da skrur du ned temperaturen. La de ligge i rundt 10 minutter der du snur de med jevne mellomrom.

Båtpoteter:

Her er flere linker til forskjellige båtpoteter HER, HER, HER og HER

Poteter Ca. 2-3 poteter pr person

Denne gangen hadde jeg på (men du kan bruke hva du vil, kun pepper og salt, eller grillkrydder, ferske urter osv.)

Røykt paprika jeg bare elsker smaken

Gurkemeie

Oregano

Spisskummen

Salt

Pepper

Olje

Vask potetene godt, du trenger ikke skrelle de. Tørk potetene i litt papir, og del de i båter, ha de i en ildfast form. Strø på krydderet og oljen og bruk reine hender på bland krydderet godt inn i potetene.

Steik potetene oppe i ovnen på 220-250 grader, rør av og til så de ikke blir brent. De er ferdig mellom 15-25 minutter alt etter potettypen og hv or tykke båtene er skjært i.

Coleslaw salaten finner du HER

 

#Hjemmelaget  #coleslaw #gullerot #kål #sellerirot #sylteagurk #basmicoeddik #majones #pålegg #middag #tilbehøre #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri #meatfreemonday #mat #oppskrift #oppskrifter #matblogg #Blogg #bloggtoppen #Laks #ørret #fisk #fiskeburger #lakseburger #ørretburger #pitabrød #hamburgerbrød

Coleslaw er nokså likt italiensk salat, men inneholder ikke skinke og grønnsakene er mye grovere strimlet. Den kan brukes til middag, på  hamburger, pitabrød og som pålegg. Det er billige ingredienser og veldig enkelt å lage. Jeg brukte foodprossesoren til å raspe grønnsakene, så salaten var ferdig på få minutter.

Denne fine skålen har jeg etter mine foreldre så den er nok  fra 50-60 tallet en gang. Litt morsomt at mønsteret og stilen har dukket opp igjen.

1 stor gulerot

1 stykke kål

En snei selleri

1 ss sylteagurk (5-7 sneier)

1 pakke majones

Ønsker man å bruke naturell yoghurt for å få en friskere smak kan man det, da bruker man litt mindre majones.

1 ss av kraften fra sylteagurken

Man kan også ha i et eple eller to men det hadde jeg ikke denne gangen

Ca. 1/2 ss balsamicoeddik

Pepper

Salt

Skrell og rasp grønnsakene på et grovt rivjern eller foodprosessor, finhakk sylteagurker, og ha i majones og kraft fra sylteagurk og basamicoeddikken, salt og pepper. Bland alt godt sammen og smak om du ønsker mer salt og pepper

 

#Hjemmelaget  #coleslaw #gullerot #kål #sellerirot #sylteagurk #basmicoeddik #majones #pålegg #middag #tilbehøre #middagstips #glutenfri #melkefri #laktosefri #meatfreemonday #mat #oppskrift #oppskrifter #matblogg #Blogg #bloggtoppen

 

Eplene er enkelt å lage noe av, men pærene har vært litt verre. Pærer i krydder er bare utrolig godt til dessert, man kan lage noen bare til dessert eller man kan hermetisere de, da har man lenge.

Til 1 kg pære

1 liter vann

4 dl sukker

6 spikernellik

1 1/2 kanelstang

1 ts Annis

Kok opp vann med sukker og krydder. Skrell pærene, vil du hermetisere de, anbefaler jeg deg å dele de i to og ta ut kjernehuset. Jeg hadde pærene hel siden jeg skulle bruke de i dag, og ikke hermetisere de. Ha pærene i laken og la de få ligge der til de er mør. Vil du hermetisere pærene, må du vaske noen store glass, enten koke de i en panne eller ha de i steikeovnen sammen med lokkene. Ha pærer og fyll lake helt opp i glasset, og skru godt til. Sett glasset på hode slik at det ikke kommer luft til.

Jeg lot pærene renne litt av seg mens jeg pisket krem med lønnesirup 1 beger fløte(laktosefri om du ikke tåler laktose) og 3 ss lønnesirup stivt.

Pæren satte jeg på tallerken, og halte litt lønnesirup over, hadde på kremen og pyntet med bringebær og mynte

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#pære #hermetisering #krydder #Nellikspiker #kanelstang #annis #dessert #enkelt #nydelig #godt #middag #middagstips #Morsmiddag #blogg #matblogg #oppskrift #glutenfri #laktosefri #lønnesirup

 

For meg er hjort like verdifull som gull, det er helt fantastisk mat. Og denne hjortegryten er heller ingen unntak, det er nydelig mat. Det samme gjelder alt viltkjøtt som elg og reinsdyrkjøtt, men det er ikke så lett å få ta i her.

Jeg lagde også en utrolig vellykket dessert med pærer, den skriver jeg eget innlegg om.

Til 4 personer:

Ca. 550 g hjortekjøtt (man kan ha litt mindre eller mer alt etter hva man har) eller Elg eller Rein

1 stor løk

1/2 lite kålrabi

1/2 sellerirot

2 store gulerøtter

1 purreløk  Bruker jeg å vaske og dele opp og ha i på slutten av koketiden, uten blir det ikke noe igjen av den

6 dl kraft av hjort (har du ikke det får du bruke enten fond eller buljongterninger)

1 dl portvin

Salt

1 ss spisskummen

ca 1 ts pepper

Litt buljong 

1 1/2 ss maizena

Dette er en gryte med norske grønnsaker, men med portvin som gjerne ikke er så vanlig i den norske husmanskosten. Det er spennende å ha tradisjonelle og utradisjonelle råvarer sammen og få en ny smak.

Rens og skjær løken opp i sneier, og surr den i pannen, skjær opp kjøttet og surr det sammen med løken. Ha på kraften/væsken, portvinen, salt, spisskummen og pepper og la det koke opp. Skrell grønnsakene og del de i litt gode biter (gryten skal koke en stund og da holder de bedre), ha i gryten og la det få koke sammen til kjøttet er mørt. Det trenger gjerne en times tid eller mer. Når kjøtte er kokt smaker man til med eventuelt mer salt, buljong og krydder. Ha litt vann i en kopp og rør ut maizena, hell det opp i gryten mens du rører. Gi det et oppkok og maten er ferdig.

Jeg hadde potet og sellerimos til HER 

Jeg lagde også en utrolig vellykket dessert med pærer, den skriver jeg eget innlegg om.

 

#hjortekjøtt #hjort #portvin #hjemmelaget #gryte #middag #morsmiddag #middagstips #oppskrift #oppskrifter #selleri #potetmos #Glutenfri #melkefri #laktosefri #blogg #matblogg #Viltkjøtt #rein #elg #matblogg #bloggtoppen