Kombinasjonen lam, aioli og en salat med oliven, tomater, avokado og sukkererter er noe av det beste jeg har smakt på lenge. De er alle ingredienser som står svært høyt oppe på min liste over mat jeg elsker, så det er ikke rart jeg malte som en katt da jeg spiste denne maten.

Lammekoteletter egner seg veldig godt både til steiking og grilling.

Steik eller grill kotelettene på god varme og legg de så på siden av grillen der det ikke er så varmt, eller skru platen ned når du steiker de. Når man griller, kan man med fordel ha ca. halve grillen med mindre grillkull slik at man kan legge maten til hviling, så brenner man den ikke så lett og den blir saftigere. Kotelettene bruker rundt 20 minutter pluss/minus alt etter størrelse og tykkelse. Siden jeg skulle ha aioli til, som har svært mye god smak, så hadde jeg kun på litt pepper og salt under steikingen.

Av alle ting i verden så hadde jeg pommes frites til denne gangen (har jeg begynt en ny junkfoodblogg? Neppe.)

Når jeg først skal ha pommes frites til middag så synes jeg den blir aller best om jeg tiner den først (selvfølgelig er den aller best om man lager den helt selv med poteter, men det blir en annen gang, for jeg rydder i fryseren). Så varmer jeg olje i en panne til den er ordentlig varm (sett en tresleiv i oljen, bobler det godt rundt den, er oljen varm). Steik litt av pommes frites’en av gangen så oljen ikke blir for kald. Når pommes frites’en begynner å bli brun, tar man den opp av pannen og legger den på håndukspapir så den får rent godt av seg. Rett før servering strør man salt på.

Vær veldig forsiktig med den varme oljen! Ikke ha nakne armer eller bein i tilfelle det skvetter olje, da vil man brenne seg kraftig. Ha alltid pannelokk ved siden av pannen og ikke la sleiven stå i, for skulle oljen ta fyr, er den beste måten å kvele flammene på å legge lokket på pannen så det ikke kommer luft til. For all del ikke ha vann på!

Orker man ikke å steike pommes frites’en i olje, så ha de i steikeovnen, se på pakningen.

Aioli

Skal en lage skikkelig aioli, må en lage den fra bunnen av med egg og olje (altså lage sin egen majones). Men dette synes jeg gjerne ikke er nødvendig, siden majonesen vi har egentlig er god nok

Jeg bruker:

3 ss majones

1 ss rømme eller yoghurt (det skal tradisjonelt sett ikke være rømme eller yoghurt i, men jeg synes bare majones blir litt voldsomt. Vil man utelate rømme/yoghurt, bruker en bare litt mer sitron/lime)

½- 1 kinahvitløk

1 krm cayennepepper

1 krm pepper

Ca. ½ ts salt

1-2 båter sitron eller lime

Ha majones i en skål. Skrell hvitløken og knus den med hvitløkspresse. Ha den så i majonesen. Del sitron/lime og press ut saften og ha den i majonesen. Smak så til med krydder og salt. Det kan være lurt å lage den litt på forhånd, for da får smaken utviklet seg litt. Har man den i en tett boks, står den seg lenge i kjøleskapet.

I salaten til middagen hadde jeg:

Avokado

Cherrytomater

Sorte greske oliven

Sukkererter

Fersk basilikum 

 

Svinekoteletter er vanlig grillmat, er billig og godt og i tilegg enkelt og kjapt å tilberede.

Steik eller grill kotelettene på god varme og legg de så på siden av grillen der det ikke er så varmt, eller skru platen ned når du steiker de. Når man griller, kan man med fordel ha ca. halve grillen med mindre grillkull, slik at man kan legge maten til hviling, så brenner men den ikke så lett og den blir saftigere.

Bruker man ferske koteletter så bør man krydre de litt under steikingen, men gjerne litt mot slutten så krydderet ikke blir brent. Hvilke krydder man velger å bruke avhenger av hva man liker og har, er man usikker så er salt og pepper helt bankers.

Jeg kokte linser til (se på pakningen for koketid), og så hadde jeg avokado, cherrytomater og sukkererter til.

Tomatene og sukkerertene varmet jeg litt på steikepannen, siden jeg liker de aller best slik.

 

 Jeg hadde noen gamle poteter som hadde blitt liggende litt for lenge. Derfor måtte jeg nesten bruke dem opp eller kaste dem. Siden mitt mål er å kaste minst mulig, så var det bare å bruke kniven på dem, og koke det som var igjen. Dermed ble det kokte poteter for to dager.

Som naturlig er, ble det da steikte poteter andre dagen.

Jeg startet med å ha en laksefilet i en godt varm steikepanne med smør og snudde den, før jeg skrudde ned varmen.

Potetene var allerede skrelt, så jeg delte dem opp i biter og steikte dem i steikepannen.

Deretter laget jeg en salat av isbergsalat, nydelige reddiker og avokado.

 

 Man får sine lyster, og i dag fikk jeg utrolig lyst på hamburger. Det er litt rart siden jeg ikke egentlig er så glad i det, men det kan jo være veldig godt å spise noe totalt annerledes innimellom. Her skal jeg også innrømme at jeg lagde verken hamburgeren eller brødet selv.

Siden jeg for det meste kun spiser glutenfri mat, så er ikke hamburgerbrød noe jeg har i hus. Derfor ble det ciabatta istedenfor hamburgerbrød og det smakte veldig godt (innholdet ser jeg ikke på når jeg for en gang skyld spanderer på meg slik mat).

 Jeg varmet ciabattabrødet etter pakkens anvisning og stekte hamburgerkarbonaden (jeg kjøper de som inneholder mest kjøtt) og hadde en sneie med gräddost på, men den kan sløyfes.

Når brødet var ferdig stekt, smurte jeg på aioli (oppskrift på aioli finer du under dressinger på bloggen min), hadde på salat og steikte tomater og selvsagt karbonaden.

 Nam nam 🙂



Disse fåes kjøpt i de fleste dagligvarerbutikkene etter hvert
 

En liten kremfløte (tåler man ikke melkeprodukter, se under “minus” melkeprodukter på min blogg)

En plate 70 % mørk sjokolade eller lignede

Litt ekte vanilje

Jeg hadde hverken sukrin eller sukker i kremen, men om man ønsker det kan man også ha i dette.

Bær og frukt etter ønske, jeg brukte jordbær og blåbær

Rasp sjokoladen. Pisk kremfløten med tilsatt vanilje, til den er nesten stiv. Ha så i den raspende sjokoladen og eventuelt sukker og pisk litt forsiktig til alt er godt blandet.

En herlig dessert.

 

Jeg var på grilling hos en veldig god venninne oghun hadde laget utrolig mye god mat

 

Hun hadde laget grillspyd med:

Kyllingbiter

 Biffkjøtt

Lammepølse 

Sopp

 Paprika

  Squash

 Hun hadde drysset på et urtekrydder som jeg ikke har sett før

 

 

Salat av:

 Brokkoli

Løk

 Rosiner

pinjekjerner

Rømme

Majones

 Sukrinmelis

 Rens og del grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha

i rømme, majones og melis sukrin (sukrin kan sløyfes). Istedet for sukrinmelis kan en ta 1 ts sukker. Ha i rosiner og pinjekjerner. Og man har en nydelig salat til grillmat.

 
 

Steikte poteter med grovsalt og urtekrydder

Hun har delt små poteter, og  lagt de i en ildfast form med olje og  grovt salt over.

 Sett i steikeovnen på ca. 200 grader i 30-40

 minutter eller til potetene er blitt myke.

 
 

Tzatsiki

3 dl

yoghurt naturell (matyougurt)

1 stk

slangeagurk

2 fedd

hvitløk

1 ss

olivenolje

½ ts

pepper

½ ts

salt

Rasp agurken på et rivjern og press av vannet i en sikt eller lignende. Ha det i

yoghurten og tilsett renset og presset hvitløk, salt og pepper. Ha olivenolje i til sist.

Det er en fordel å la den stå noen timer før bruk så smaken får sette seg, og rør om før

servering.

 

Kryddersmør til potetene oggrillspydene:

 

Setersmør, hvitløksfedd

og urtekrydder som er blandet godt sammen og har fått stått en stund.

 

 

 

 

Og en grønn salat