Jeg fikk en knallgod barbecuesaus av en venninne, og den måtte jeg umiddelbart teste.
Jeg bestemte meg for å ha retten i steikeovnen, men jeg kunne nok også ha kokt den.
Ca. ¼ flaske barbecuesaus
Ca. ½ dl olje
½ ts sukker
Blandes godt sammen.
2 kyllingfilet
1 aubergine
½ brokkoli
3 vårløk
Rens og del grønnsakene i biter og ha de i formen. Det kan være en fordel å dele og steike kyllingen litt på pannen før den has i den ildfaste formen, men det er ikke et ‘must’.
Ha på barbecusausen og la det hele stå i ovnen til kyllingen er gjenomsteikt, det kommer an på hvor store biter med kylling man har. Men man bør gjerne beregne rundt 30 minutter på 200 grader.

Matbloggtoppen

½ avokado
1 kokt egg
Ca. ½ ss majones
1 ts sennep
Litt saft av lime
Salt
Pepper
Hardkok egget, avkjøl det og del det i små biter og ha det i en skål.
Ha i majones, sennep, saften av lime, salt og pepper og bland det hele godt sammen. Smak til.
Del avokadoen i to. Det kan være lurt å bruke halvdelen uten stein, den  andre delen holder seg bedre når steinen står igjen.
Ha eggesalaten i avokadoen og ha gjerne på tomater eller lignende.
En veldig god og mettende lunsj eller kveldsrett. Her har jeg eggesalat med reker på mine knallgode knekkebrød 🙂

Matbloggtoppen

Beregn ca. 200 g fersk fårekjøtt per person (jeg kjøpte fårikålkjøtt)
Sellerirot
Gulerøtter
Løk
Grønne frosne eller hermetiserte erter.
Fløte eller melk (soyafløte eller lignende om man ikke tåler melkeprodukter)
Maizena
Buljong
Salt og pepper
Kok kjøttet til det begynner å bli mørt, det tar rundt 2 timer. Ha i rensete og oppdelte grønnsaker (ikke erter, de tar man i mot slutten slik at de ikke går i stykker).  Når kjøttet er mørt og grønnsakene er gjenomkokte, blander man fløte/melk med maizena og jevner kraften til saus. Smak til med buljong, salt og pepper, Ha i erter og la de bli varme. Server med kokte poteter.


Matbloggtoppen

Av og til er jeg mer fornøyd med meg selv enn andre ganger. I dag er en av de gode dageneJ. Solen skinner, jeg sitter i hagen og spiser og ikke minst, maten smaker utrolig aldeles fortreffelig i mitt eget gode selskap.
Har du ikke reine krydder (Piffi og Fiskekrydder f.eks. er  blandingskrydder) i kjøkkenskapet ditt, så anbefaler jeg deg å investere i litt av gangen. Krydder er det som gjør den STORE forskjellen i  smaksopplevelsen.
Til ca. 4 personer
2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig (800g)
1 chili
1 løk
1 kinahvitløk
1 ts paprikapulver
1 ts koriander
½ ts spisskummen (cumin)
1 ts basilikum
1 ts timian
1 ts gurkemeie
Oregano. Jeg brukte 1 potte fersk oregano, det tilsvarer rundt 1 ts tørket.
Pepper
Salt etter smak
Ca. 1 dl vann
I dag hadde jeg pose med kjøpt, ferdigblandet salat til, og i tillegg hadde jeg cherrytomater og hjemmedyrket squash som jeg fikk av min eldste datter.
Rens og del chili, løk og hvitløk og surr det på pannen, så har man på kjøttdeigen og bruner den sammen med resten. Ha på krydderet og la det få bli med på steikingen. Når kjøttdeigen er ferdig brunet, har man på vann, og lar det hele koke i 5-10 minutter. Smak til om du synes den er passe krydret etter din smak.
Varm lefsene og smør godt på med guacamole og salat før man har på kjøttdeigen.  For orden skyld, wrapslefser inneholder gluten, men det finnes heldigvis glutenfrie å få kjøpt i mange butikker.

Jeg ble litt ivrig, så det ble så mye fyll at jeg bare måtte brette lefsen og ikke rulle den sammen.

Matbloggtoppen

 

En av mine gode naboer kom med fersk makrell, for en lykke.

Det er den lille typen som vi kaller for pir.

Den har jeg i kokende vann med laubærblad, rikelig med salt og hel pepper.

Så har jeg varm makrell en dag og neste dag kald.

En hel pir tar bare rundt 10 minutter i pannen, så er den ferdig til servering.

Koriandersmør er bare smeltet smør med hakket fersk korander i.

Noe så aldelse NYDELIG til.

Matbloggtoppen

Har man rester av fisk og poteter, og gjerne andre grønnsaker da er det en super anledning til å lage plukkfsk. Enkelt, godt og rimelig mat.

Lag potetmos av enten av nykokte- eller reste poteter.

Det er en fordel at potetene er varm før man moser de.

Jeg bruker bare ha i smør og eventuelt litt av kokevannet, salt og pepper.

Mos potetene sammen med smøret og smak til med salt og pepper etter man har hatt i fisken. Bruker man salt fisk trenger man lite salt.

 

Er ikke barna glad i fisk, kan det være en ide å mose fisken skikkelig sammen med potetene. Da blir det ingen spor av fisk J

Matbloggtoppen

 Bilde fant jeg på nettet siden jeg tydeligvis ikke hadde satt minnekortet rett i og dermed ingen bilder. 

I dag hadde jeg indrefilet av lam til middag, og for min del synes jeg den er bedre enn vanlig biff av okse. Bare den siste måneden har det i media vært fokus på hvor farlig svinekjøtt, laks og kylling er å spise, så det er best å nyte lammekjøtt før det kommer mer skremselspropaganda. Det som forundrer meg mest er at ferdigprodukter som er laget av samme type fisk og kjøtt, ikke er satt søkelyset på.  For min del synes jeg vi snart skal snu trenden vi er inne i der all mat nesten skal være gratis. Da kan det heller ikke være kvalitet på produktene, vi får betale det det koster og heller spise mindre, og ikke kaste så mye mat.
Indrefilet av lam blir fort steikt, siden den er ganske tynn.
Derfor er mitt råd er å ha en god, varm panne med smør, og ha på biffen og brune den på begge sider. Ta pannen bort fra platen og la den hvile i ca. 20 minutter. Rett før servering har man på salt og pepper og steiker biffen en gang til.
Jeg serverte med bernaisesaus, kokte poteter, blomkål og brokkoli.

Matbloggtoppen

2 pakker kjøttdeig eller karbonadedeig (400g)

2 potter finhakket fersk koriander

2 egg

Ca.2 ts salt

Ca 1 ts pepper

Eventuelt en ½ ss potetmel

Finhakk korianderen og ha den i deigen sammen med salt, pepper og egg, bland alt godt sammen(jeg hadde ikke i potetmel, men det vil nok variere litt på kvaliteten på deigen man bruker). Sett pannen på platen med smør på og vent med å legge kakene på til den er god og varm(smøre begynner å bli brunt). Form kakene og ha de på pannen, snu de underveis. Skru ned varmen og la de bli gjenomsteikt.

Båtpoteter:

Vask og tørk potetene og del de i båter og legg de i en ildfast form.

Ha på olje, pepper og salt. Sett de øverst i steikovnen på rundt 220 grader og gjerne med grillelemente på. Men da gjelder det å passe på å vende de innimellom slik at de ikke blir brent.

Råkost:

Isbergsalat

Raspet gulerot

Tomat

Koriander

Vårløk

 

Jeg hadde aioli  til. Denne oppskriften anbefales!

 


Matbloggtoppen

Dette er simpelthen bare steikt kyllingfilet som jeg har krydret med salt og pepper, og på slutten av steiketiden hadde jeg raspet parmesan rundt hele fileten og litt ekstra på toppen.

Søtpotetene skar jeg i skiver og tok av skallet før jeg kokte dem. Jeg hadde steikesmøret over potetene og kokte litt blomkål til.

Ser det ikke utrolig godt ut? Det smakte nå i alle fall godt 🙂

Matbloggtoppen

Det å få nok grønnsaker i kosten og dermed svært viktige vitaminer og mineraler er ikke lett, og da gjerne spesielt når det gjelder barn. Det er gjerne da man må være ekstra kreativ. 

De fleste barn liker saus på maten, så hvorfor ikke lage sausen av grønnsakene? Det er godt, sunt, enkelt, billig og helt uten tilsetningstoffer. 

Gulrot og persillerotsaus:

4 porsjoner. 

4 gulrøtter

Ca. 200 g persillerot

7-8 dl vann

1 buljongterning eller ca. 1 1/2 ts pulver (jeg kjøper på helsekosten)

1 god klatt med smør, rundt 30 g

Salt og pepper

Ha i mesteparten av vannet i en panne og sett på kok. Skrell, vask og del gulrøttene og persillerøttene og buljong og ha de i kokevannet, og la de koke til de er møre.

Bruk stavmikser eller lignende og mos alt til det er jevnt. Ha i smøret, og smak til med salt og pepper. 

Sausen er naturlig glutenfri og man slipper å tenke på jevning.

Jeg la en klatt med saus midt på tallerken og brukte skaftet på en skje og dro fra midten og utover. Jeg fikk assosiasjoner om sjøstjerne, så det kan være sjøstjernesausen 🙂 Kan du se min assosiasjon til sjøstjerne på tallerkenen?

Ørreten steikte jeg og hadde litt salt og pepper på, den er ferdigsteikt etter 15-20 minutter. Så hadde jeg blomkål, brokkoli og kokte poteter, men server med det du liker og har 🙂 

 

 

Matbloggtoppen