Krumkaker er vel nesten de enste julekakene jeg egentlig spiser selv, og det er for jeg kan bruke de til dessert eller  med annet tilbehør til.

Resultatet av en dobbel porsjon, litt mye arbeid men herlig å være ferdig.

Disse krumkakene er virkelig gode å lage, de faller ikke fra hverandre og smaker nydelig. Oppskriften fikk jeg av min fantastiske venninne Grethe, og så har jeg bare byttet ut hvetemelet med glutenfritt mel. Så om du ikke trenger glutenfrie krumkaker, bruker du bare hvetemel.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel  (er naturlig glutenfritt)

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv.

 

For å forme skåler, bruker du en skål, glass eller lignede og legger kromkakene. Kakene er utrolig varme, jeg brukte en rein kjøkkenklut å la over kakene når jeg formet de som skåler.

 

Kromkaker er vel nesten de enste julekakene jeg egentlig spiser selv, og det er for jeg kan bruke de til dessert eller  med annet tilbehør til.

Resultatet av en dobbel porsjon, litt mye arbeid men herlig å være ferdig.

Disse kromkakene er virkelig gode å lage, de faller ikke fra hverandre og smaker nydelig. Oppskriften fikk jeg av min fantastiske venninne Grethe, og så har jeg bare byttet ut hvetemelet med glutenfritt mel. Så om du ikke trenger glutenfrie kromkaker, bruker du bare hvetemel.

2 store egg

200 g sukker

150 g smeltet smør

150 g potetmel  (er naturlig glutenfritt)

150 g Toro sitt lyse glutenfrie mel (tåler du gluten kan du erstatte med hvetemel)

2 dl vann

10 dråper sitronessens

Pisk eggedosis av egg og sukker, sikt melet i røren vekselvis med væsken.

Røren skal være ganske tynn.  Det kan være en fordel å la røren stå rundt 15 minutter før man begynner å steike den, for da setter den seg litt er min erfaring.

Har du ikke den kromkake formeren, kan du bruke skaftet på en tresleiv.

 

For å forme skåler, bruker du en skål, glass eller lignede og legger kromkakene. Kakene er utrolig varme, jeg brukte en rein kjøkkenklut å la over kakene når jeg formet de som skåler.

 

Denne retten smalt i sikringsboksen, men for noen smaker! Er du glad i litt sterk mat må du prøve denne.

For evig mange år siden var det en Kreolsk restaurant i Bergen, der var vel min aller første smaksvekker, det var mat som var totalt forskjellig fra Norsk tradisjons mat, jeg var bergtatt og dypt forelsket etter første bit. Men det tok ikke lang tid før de begynte å fornorske maten, og da ble det aldri mer det samme. Av en eller annen grunn har jeg aldri  laget kreolsk mat selv, så nå var det på tide.  denne oppskriften fant jeg på God fisk.

 Kreolsk mat er sammensatt av amerikansk, afrikansk, spansk og fransk mattradisjoner og er mat som  ble laget av den fattige delen av befolkningen i Louisiana, og de bruke de råvarene de hadde og gjerne rester, de brukter også masse forskjellige krydder, er det rart jeg elsker denne maten.

 

600 g ørret eller laksefilet, uten skinn og bein, (jeg bruker ørret, er ikke glad i laks)
1 ss  salt, gjerne grovt om du har
2 stk  tomat (jeg brukte cherrytomater siden jeg laget kun en porsjon, og det var de jeg hadde)
1 stk  løk 
2 fedd  hvitløk 
1 stk  paprika, rød 
2 ss  smør 
0,5 ts  timian, tørket 
1 ts  paprikapulver 

2,5 dl vann

1 fiskebuljong terning eller grønnsaksbuljong

(0,5 ts  tabasco ) Jeg hadde ikke tabaco  så jeg brukte følgene ingredienser i stede for Tabaco)

3 chili med frøene

Ca. 1 1/2 ss eddik

Siden fisken er forsaltet, og det også er salt i buljongen trenger du mest sannsynlig mer salt

Legg fisken på et fat og strø på salt, og la den stå i rundt 10 minutter. Rens og del hvitløk og løk, og skjær opp i forholdsvis små biter(og chili om du ikke bruker tabaco), surr i en panne. Del tomtene i biter (ønsker du å ta skinne av må du skolle de først, jeg hadde skallet på), ha også de i pannen og la de få litt varme. Ha så i vann, buljong og krydder (og tabaco om du ikke bruker chili), la alt få koke godt sammen, de må minst få stå å putre i 5 minutter, gjerne litt til slik at smakene  virkelig får godgjort seg. Skyll saltet av fisken, del den i litt gode biter og ha den i sausen, fisken skal  bli gjennomkokt, det tar bare noen minutter.

Det passer godt med ris til.

                                       

 

 

Mandag er kjøttfri dag eller meat free monday om du vil, nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg er konsekvent, men det hender. Og når alle monner drar får det være godt nok. Noe også min hjemmelage tomatsuppe  får være, selv om jeg har sett på Hellstrøm som siler av grønnsakene i suppen. Jeg synes det er rein sløseri, og fullstendig uaktuelt for meg, i grønnsaker er det jo masse fibrene , og ikke for å glemme at jeg ikke trenger mel til jevning når jeg lager den slik. Så sorry  Hellstrøm, og alle hans tilhengere, dere må nok finne en annen blogg en min 😉 

Tomatsuppen ble  nydelig  som alltid med alle de deilige grønnsakene i. 

Suppe til 3-4 personer:

1 løk

1 purreløk

2 gulerøtter

2 skiver sellerirot

2 røde chili

4 hvitløkfedd (Både chili og hvitløk kan reduseres kraftig eller kuttes ut om man ønsker det)

2 beger eller bokser knuste tomater (a. ca.400g, det er slike merkelige mål på boksene, derfor ca g.)

2 terninger med grønnsaksbuljong

5 dl vann

Olje eller smør å surre grønnsakene i

Eventuelt salt om det er ønskelig

Friske urter om du har og feks. et strø parmesan. Ønsker man pasta koker man det til etter pakkens anvisning.  

Tomatsuppe er jo mat man kan ha alt mulig i som pølser, bacon, krutonger, egg, pasta osv.

Rensk løk, chili og grønnsaker ,og kutt i biter før man har det i pannen med olje eller smør, og surrer alt en stund, ha på vann, hakkede tomater, buljong og pepper. La alt få koke til grønsakene er passe mør, da bruker man stavmikser å jevne suppen,  synes du suppen blir for tykk, har man i litt mer vann eller eventuelt melk eller fløte om man ønsker det.   Smak på suppen for å se om det trengs mer salt eller pepper.    

                                                              

#tomatsuppe #hjemmelaget #suppe #grønnsaker #glutenfri #melkefri #middag #enkelt Middagstips #meatfreemonday #meat  #free #monday #kjøttfrimandag 

#kjøtt #fri #mandag #morsmiddag #Hellstrøm 

Utrolig saftige, smakfulle kjøttkaker!

 

Erterstuing er en virkelig favoritt, jeg kan spise det uten noe som helst annet. I går kjøpte jeg tre pakker med tørkede erter, og la i vann slik at jeg kunne koke ertestuing å fryse ned. Kjøpe erterstuing sitter langt inne å spise, for det første er den ikke så god, og  den er fire ganger så dyr som når man lager den selv. Jeg satt ertene på kok, og gikk en tur, da jeg kom hjem var de kokte, egentlig for lenge siden. Jeg svingte meg rundt å satte på poteter, laget kjøttkakene, og hadde begynt på sausen, og der låste hoften seg. Ufattelig typisk og lite praktisk. Ikke kom jeg meg verken frem eller tilbake, så det ente med at jeg måtte skru ned platene på et minimum, og  lirke meg inn på sofaen. Sulten som en ulv, og maten var nesten ferdig, vel ikke mye å gjøre med det en å vente.

Men katte (Jenny Dyp) fant ut at dette var jo perfekt til å få litt kos, 

 

Men som dere ser ble middagen ferdig og jeg fikk stilt min sult.

Jeg har fått kjøpt noe helt fantastisk kvalitets karbonadedeig som jeg laget kjøttkakene av.

1 kg karbonadedeig

3 egg

3 strøkne ss med potetmel

2 ss pulver grønnsaksbuljong

Ca. 3 ts pepper

Ca.  2 ts salt

Bland alt godt sammen og lag en liten prøvekake for å se om du trenger mer krydder eller salt, jeg måtte ha litt  mer pepper i. 

Steik kakene  på begge sidene. Skal du fryse noen kjøttkaker, trenger man ikke gjennomsteike de, for da skal de jo varmes opp igjen, men skal man spise kakene på direkten har man de i sausen og lar kakene koke i rundt 10 minutter, slik at de  helt sikkert er gjennomkokt, og sausen.

Oppskrift på grønn erterstuing finner du  HER og på brun saus HER (men denne gangen hadde jeg 1 løk i sausen i tillegg). 

Og jeg hadde ripsgele til, det er bare magisk godt til slik mat, oppskriften finner du HER

1 søndag i advent, da må jeg jo lufte den lilla duken.

                                        

 

 

Jeg fant jeg fant, nei egentlig viste jeg om at det lå ferdig kokt pinnekjøtt i fryseren. Men det har rett og slett ikke blitt til at jeg har tatt det opp av fryseren. Men så begynte en venninne av meg å snakke om betasuppe og lapskaus, da måtte jeg bare lage det, for nå drømte jeg om det. 

Nå var det ikke så mye pinnekjøtt som jeg innbilte meg, men bare litt gir en himmelsk smak, så får man heller ha i litt pølse. 

Det er sikkert tusen måter å lage lapskaus og betasuppe på, og her er en variant!

Gidder du ikke skjære opp alle grønnsakene, så kan du kjøpe frosne, og bruk de grønnsakene du ønsker. Men i lapskaus MÅ man ha rikelig med poteter, siden det er de som gjør at lapskausen blir tykk. 

600 g ferdig kokt røykt pinnekjøtt.  Men man kan bruke vanlig pinnekjøtt, saltet lammekjøtt, svine knog eller pølse , ditt valg. 

6 pølser

600 g kålrot  

850 g poteter

300 g sellerirot

300 g gulerot

200 g purreløk
 

Noen buketter blomkål som holdt på å visne hen 

4 dl vann

Ca 2 ts salt (men salt må man bare smake seg til når alt er ferdig, for det variere veldig hvor salt kjøttet er.

Pepper

Buljong om nødvendig. Bruker men mye kjøtt, vil det sannsynlig vis ikke være nødvendig, med mye pølse trenger man nok en del. 

Begynn med kålroten rens og del i biter og sett på kok siden den trenger lengst koketid , og fortsett kronologisk nedover. Det virker som det er lite vann, men du kan se at det ble rikelig når lapskausen ble ferdig, den ble nesten for bløt. Men når den nå får stått og kjølnet seg og jeg fryser resten er den passe neste gang .La alt få koke til alle grønnsakene er møre, ha i kjøtte og eventuelt oppdelte pølser, smak til med  salt, pepper og buljong om nødvendig. Dette er mat som ikke er så mye arbeid, men som må få tid å putre på komfyren lenge. Så man kan like godt lage rikelig, for å fryse ned til en annen dag. Ikke  noe er bedre en å komme hjem til ferdig middag vel?

                                                                   Server gjerne med flat brød 🙂

                                                   

Når man surfer rundt på nette så dukker det opp både det ene og det andre ideen, inspirasjonen kommer, og jeg får kreert nye matretter. 

Det høres gjerne helt feil ut med klementin saus til fisk, men tro meg det ble en innertier. Tenker vi etter så bruker man sitron og lime (syre) på fisk, og bruker også søte gulerøtter(sødme) til. Om man ser på oppskrifter fra Asiatiske land, er det ikke så uvanlig å bruke appelsin, klementin osv.

Når man beregner saus til tradisjonelle retter her i landet er det vanlig å beregne 1 dl saus per.person, men denne sausen skal bare være en smakstilsetting som for eksempel tacosaus er på taco. Derfor er dette  en liten oppskrift siden man bare skal ha en spiseskje eller der omkring på fisken.

Det eneste jeg ville gjort anderledes, var å sløyfe skallet fra klementin i sausen, det syntes jeg ble for bittert siden ikke jeg er glad i biter mat. . 

Beregn 150-200 g hysefilet per person

Steikes på pannen med salt og pepper, ønsker du å rulle den i mel kan du det, men jeg synes det er ekstra arbeid og tull.

Klementin saus:

Til 3-4 personer (siden det ikke skal være  mer en en skje eller to per person, virker dette lite, men det er rikelig)

1 klementin

1 sjalottløk (eller tilsvarende annen løk)

Litt raspet skall av klementin om du liker den bitre smaken, eller kan du kutte den ut

1 ts grønnsaksbuljong eller  1/4 buljongterning

Ca.  1 dl vann

Salt

Rens og del løken og surr den i smøre eller olje. Del klementinen, og skjær den i biter,  la den surre sammen med løken noen minutter. Ha så på vann, buljong, og smak til med salt. Bruk stavmikseren å jevne sausen litt. 

PS: Noen mener gjerne at jeg bare skulle brukt saften av klementinen, menjeg kan ikke se noen grunn for at jeg ikke skal kunne bruke hele, jeg hater jo å kaste mat. 

 

 

 

 

 

For noen år siden jobbet jeg med to fantastiske damer, den ene het Monica og ble umiddelbart døpt til Mocca dukka, og hun andre var vår sjef Solveig. Vi tre hadde det virkelig utrolig gøy sammen, selv om vi jobbet skoene av oss. Hver fredag kl 10.00 på radio 1 som det den gang het, spilte de Jams Brown sin sang “i feel good”, og det var jo fredag og praktisk talt helg (selv om halve dagen ikke hadde gått en gang he he). Og vi ragget rundt på kjøkkenet og hylte og sang, gjestene som var i kantinen fikk seg nok en god latter om de ikke var fryktelig morgengretten, og hvem kan være det med tre blide damer.

Vel så er det dagens middag, det er Mocca Dokka  (Monica Mo) som har  lager denne utrolig matwn i dag.  Hun er fantastisk lage mat og legger ut bilder på facebook, så jeg nesten blir matt, det ene bedre en det andre. Og siden jeg ikke har laget middag i dag, tenkte jeg at dette var da en fantastisk anledning til å dele en av hennes fantastiske   middager. 

                                            

                                 Oppskriften og bilde er Monica Mo sitt, som jeg har vært så heldig å få dele her med dere.

Dagens middags gryte 😀

Til 2-3 personer

450 gr grytekjøtt av okse
1 løk
1 rød paprika 
2 ts tomatpuré
1 bx hakket tomat 
2-3 dl kjøttkraft
2 ss creme fraiche 
Salt og pepper etter smak.

Stek kjøtt, løk og paprika. Ha det over i en gryte og tilsett tomater, purre og kraft. La det putrer til kjøttet er mørt. Tilsett så creme fraiche helt på slutten og smak til med salt og pepper. 
Server med ris og gjerne litt salat 😀
Velbekomme

                                        

                                           Vil du komme å spise middag når jeg har denne plukkfisken?

Det er et utrykk som heter noe slik som, “det er ikke hvordan du har det, men hvordan man tar det”, og det er på mange måter et knakkende godt  ordtak (men ikke alltid like lett å gjennomføre). Vel slik er det i matverden også,  det handler ikke om hvilke rester man har igjen, eller hva man lager, men hvordan man tilbereder, og ikke minst presenterer den! Men her som ellers må man gjerne bli bevist, og få inspirasjon til hvordan man kan gjøre det. Igår hadde jeg torsk med  eggesmør, poteter og gulerøtter og brekkbønner til middag, utrolig deilig mat, men jeg klarte ikke å spise opp. Resten ble dekket til , og satt rett i kjøleskapet. Er man mange og bare har litt fisk igjen, kan man fryse ned fisk hver gang man har en rest, til slutt er det nok til plukkfisk, fiskegrateng, fisketaco osv. Det samme gjerder med osterester. 


 Potet gulerot  og fisk var igjen fra i går, selleriroten, gulerot til rasping, og spekeskinke fra Stranda er nytt :-), 

For å gjøre det litt systematisk så hadde jeg:

3 små ukokte biter av sellerirot ( det er ikke nødvendig, men jeg synse at  maten smaker uendelig mye bedre med litt sellerirot i)

1 kokt potet

1 kokt gulerot

Fisk uten bein og skinn (ingen liker å spise et piggsvin)

1 god klatt med smør

Litt av kokevannet

salt

Pepper

2 sneier med spekeskinke som jeg steikte og hadde på tørkepapir for at fettet skulle renne av, og så knuste jeg det over plukkfisken     

En fersk gulerot til rasping (jeg har en liten rasp som lager remser i stedet for den tradisjonelle raspen.

Fremgangsmåte:

Jeg renset sellerien og satte den på kok først, hadde så i en renset potet og restene av gulerot, og lot det koke til sellerien var mør.

Da silte jeg av mesteparten av vannet, hadde i en klatt smør, fisken, salt og pepper, for deretter å bruke en stavmikser. Vær litt forsiktig når du bruker stavmikseren så maten ikke blir seig. jeg lar stavmikseren kun gå i korte sekunder, før jeg flytter den. Har du ikke en stavmikser bruk en gaffel eller en potetmoser.

Smak om du trenger mer salt, pepper eller eventuelt smør. 

Spekeskinken hadde jeg  kun et minutt på steikepannen på hver side, og hadde den  på tørkepapir for at fettet skulle renne av, og knuste den j over plukkfisken.   

#gourmet #plukkfisk #rester  #spisoppmaten #spis #opp #maten  #Ikke #kast #Mat #restemiddag #middagstips #morsmiddag #glutenfritt #glutenfri #melkefri #melkefritt #naturlig #sunt #godt #glad #gjester

 

Kokt torsk er blant mine favoritter, utrolig god smak og enkelt å tilberede. 

For å få det aller beste ut av smaken på fisken, kand en ikke være for lite saltet, derfor bruker jeg  rundt 3 ss salt per. liter vann.

Fisken skal aldri koke, men trekke. Man koker opp vannet, tilsetter saltet og har fisken i, vent til vanne begynner å boble igjen, og skru ned så mye at vannet ikke bobler mer. Etter dette skal fisken bare ligge å kose seg i det salte vannet til den er ferdig, det kan variere utrolig mye avhengig av hvor store og tykke fiskestykkene er. Det som vises på bilde, trengte 15 minutter, men er det tynne små fiskestykker, kan  fisken være ferdig på tre minutter.

Man kan dytte med en kniv eller lignede  i midten av fisken, deler den seg fint i skiver, er den ferdig, er det motstand lar du den ligge litt til.

Eggesmør er rett og slett kun kokt egg og smeltet smør, men det gir et ekstra løft på middagen. 

Jeg hadde kokte poteter, gulerøtter og brekkbønner til, og litt persille til pynt, Ingrid Espelid er tross alt min helt. 

kokt #torsk #kokttorsk #fisk #sunt #middag #middagstips # tips #morsmiddag #mamma #pappa  #mor #glutenfritt #melkefritt