Det beste med høsten er definitivt ikke været, her er det bare storm og regn, så da får man være inne og finne det positive med høsten, nemlig at lammekjøtte er kommet. Og du hendelse for en lykke!

Det ble 6 store kompakte kaker, nok til to storspisere eller tre  litt mer småspiste personer. 

1 pakke  lamme kjøttdeig (400g)

2 vårløk (bruk gjerne vanlig løk eller den løken du har, jeg hadde ikke vanlig løk)

1/2 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløk

1 egg

1 ts koriander

1 1/2 ts spisskummen 

ca. 1 ts salt

1 ts eller mer med chilipulver (kommer ant på hvor sterk smak man er vant til, kan også sløyfes, man da må man ha litt pepper i)

Bland alt godt sammen og lag en liten prøvekake for å se om den er passe krydret etter din smak.  Lag så store kaker du ønsker, men de steiker selvsakt fortere igjennom om de er små, men de bli saftigere når de er store.


Steik kakene på begge sider, snu de med jevne mellomrom til de er gjennomsteikt.

 

Jeg laget en lun salasa med gulerot, bare for at jeg ville det, men det er ikke et møst å ha den til, for kakene er fulle av smak i seg selv.  

1/2 kinaløk

1/2 chili, bruk gjerne mer

1/2 vanlig løk eller 1/2 purreløk

1/2 gulerot

Olivenolje

2 tomater eller rundt 6 ss med knuste tomater

Saften av 1 god båt med lime eller sitron

litt salt

Når man  bruker olivenolje skal man ikke bruke høy varme for da ødelegger man oljen. Rens løken og chilien og findel, rens guleroten og rasp den, ha alt i en panne med oljen, og la alt kose seg 3-5 minutter i pannen. Ha så i tomatene, krydderet, salt og lime/sitronsaften. Smak til og ha eventuelt mer krydder eller lime/sitron i. Server til kakene. 

Oppskrift på rotmosen finner du HER 


#lam #lammekjøttdeig #lammedeig #lammekaker  #rotmos #lavkarbo #glutenfritt #melkefritt #hjemmelaget #mor #mamma #enkelt #godt #sunt #morsmidag #middag #middagstips #hverdagsmat #festmat 

En god saus er halve måltidet her til lands, og jeg bare elsker saus og “kneke” poteter i. Sausen er fra i gåt da jeg hadde kyllinglår i den, men å kaste så god saus er forkastelig. Om man kan bruke en saus med kylling til fisk? Ikke et problem i verden, man hadde blitt overasket om man viste hvor mye fiskeprodukter det er i kjøttmat, og hvor mye kjøttprodukter det kan være i sjømat. Torsk  er virkelig fantastisk fisk om man får skikkelig kvalitet, og det har jeg vært heldig å fått kjøpt. Det er så lett å lage det samme hele tiden når det er så god fisk, og da blir det trekt torsk med gulerøtter til.  Men litt variasjon er ikke å forakte, derfor hadde jeg den i sausen fra i går. Som var Godt krydret tomatsaus, oppskriften finner du HER. Utrolig enkelt og godt. Jeg hadde poteter og gulerøtter til. 

Har man rester av poteter og andre grønnsaker også, kan man for eksempel lage mos til, det  vil også passe perfekt til. Eller man kan steike potene.


Kamra mitt har gått til streik, og mobilen min er ikke god nok til å ta slike bilder, men det får duge.

Tom for ideer var det bare å se hva jeg hadde i skuffer og skap. 

Tomatsausen bestod av:

1/2 Kina hvitløk

1/2 løk

1/2 rød chili med frø

1/2 boks knuste tomater

2 ss med kokosmelk

1 ts gurkemeie

1 ts paprikapulver

1  ts spisskummen 

2 ts oregano

1/2 ts chilipulver

1/2 ts pepper

Ca. 1 ts salt

Trenger du litt sukker for å runde sausen, tar du i rundt 1 ts, surheten på  knuste tomater variere veldig.

Fersk basilikum på toppen.

 

Først steikte jeg kyllinglåret brun på begge sider, så hadde jeg på opp kutet  løk og chili og lot det surre en sund. Så hadde jeg på de knuste tomatene, og kokosmelken,  samt alt krydderet. Alt kokte sammen til kyllingen var ferdig gjennomkokt. For å være sikker på at  kyllingen ble godt kokt, snudde jeg den med jevne mellomrom. Rett før servering smakte jeg til sausen, og strødde på revet fersk basilikum. Denne retten passer også godt å steike i ildfast form i ovnen. 

Jeg hadde blomkål og rispasta til. 

Følg med i morgen, da bruker jeg resten av sausen til noe helt annet 😉

 

Vi i Norge er et brødspisende folkeslag, men det er ikke slik i de fleste andre land i verden. Mange om ikke alle land bruker varm lunsj,   og ikke brødmat aleine. Nå er jeg så heldig å ha fått besøk av Lina som skal ta master i sykepleien her i Bergen,  hun er født i Afganistan og er vant til varm lunsj. Lina har laget denne ris retten, den smakte  veldig godt, og det morsomme var at hun brukte krydderblandingen Garam masala som jeg la ut oppskrift på her for en tid siden. Så da er det enda en rett man kan bruke den krydderblandingen i.Klikke HER for å se oppskriften på krydderblandingen.

2 dl ris

4 dl vann

salt

1  purreløk

Ca. 2 vårløk

1/2 paprika

2 fedd  hvitløk

Chili etter ønske, kan også sløyfes (Lina er veldig glad i chili så hun hadde 2 hele chili i)

1 pakke ferdig kokte kikerter

1 pakke ferdig kokte brune bønner

4-6 egg

4 ts Garam masala

salt etter smak

Pepper etter smak

Olje eller smør til steiking

Skyll risen så den blir fri fra støv og smuss og sett den på kok etter anvisning på pakken. 

Rens løk, chili og grønnsakene, og del i passe store biter. Steik løk og grønnsaker møre og ha i sammenpisket egg rør om til eggene er stivnet. Ha i den ferdigkokte risen og bland godt sammen. Ha i krydder og salt, bønner og kikerter,  og bland godt sammen.  Ha gjerne i mer krydder om du ønsker det. 

 

 

#meatfreemonday  #Vegetramat #glutenfritt #melkefritt #middagstips # lunsjtips #morsmiddag  #mor #middag

 

Utrolig hvordan man finner nye oppskrifter. Jeg var på Spar på Valla som er nærbutikken min, det er en veldig hyggelig  butikk, alle hilser og smiler når jeg er der. Det er viktig å ta vare på nærbutikken om man vil beholde den. To ungdommer er spesielt smilende og virker så glade, og på en av mine handleturer kom vi inn på hvor de var født. Han ene var fra Tanzania og han andre fra Kongo om jeg ikke tar feil. Og vi snaket om mat, noe som gjerne ikke er en stor overraskelse. Og jeg innså at jeg egentlig ikke ante noe om hvilke retter eller mat som var vanlig i disse landene. Derfor googlet jeg, og kom til en rett som viste seg var fra Kenya, he he ikke akkurat, men ja ja.close enough 😉  

Det var faktisk ikke enkelt å finne ser du. En veldig god rett, som var enkel å lage og smakte  eksotisk. Nå hadde jeg ikke alle krydderne, så jeg fornorsket den 🙂

Til 2 personer

2 kyllingfileter 

1 løk

1 purreløk

1 kinahvitløk eller 2 fedd hvitløksbåter

1 dl ris

Ca. 3 1/2 – 4 dl vann (risen må få nok veske for å bli kokt, så ha på mer vann om det blir for tørt)

3 poteter

1 gulerot

2 terninger av kyllingbuljong 

2 ts kanel

2 ts kardemomme

1 1/2 ts nellik 

1 ts salt

1/2 ts pepper

Gressløk eller andre urter til pynt

Skyll risen godt og la den stå i en sikt eller lignende å få renne av seg. Rens og del løk, gulerot og poteter og del i passe store biter. Kyllingen skjæres også opp i biter. 

Begynn å steik løk og kyllingen, når dette er blitt gyldent har man i risen og krydderet,og  lar det få frese litt. Ta på vann og ha i buljong, poteter og grønnsaker, og la alt koke til risen er ferdig, dette kommer litt ant på hvilke ris man bruker, men  rundt 20 minutter bør man regne. På slutten av koketiden smaker man til med salt og pepper. Klipp over friske urter om du har.

                                                         

 

 

Høsten bugner av flotte grønnsaker og når den at på til kommer på tilbud, da er det bare å kjøpe masse og fryse ned til vinteren. maten. 
Masse flott purreløk, klar til prikevering 🙂

Del purreløken i to, behold gjerne stilken på, da detter den ikke fra hverandre når den skal vaskes. Det er veldig viktig å vaske purreløken godt siden den kan ha nye sand i seg, spesielt de ytre lagene. 

Kutt av  nederste stilken og kast  det, ta også bort de som er stygt på løken, men ikke kast alt det grønne. De aller groveste kan brukes når man koker kraft, så det fryses for seg selv. Kutt opp purreløken i så store biter man ønsker, og ta med det mørke grønne også. Ha den oppskjæret løken i en plastpose.



Masse god løk som kan tas ut litt og litt etter behov. Jeg har en klips på slik at det er enkelt å ta det man trenger fra posen, og legge resten i fryseren igjen. 

Man har varm panne og har de fryste løken rett i pannen. 

 

 

 

Det er to ting vi mennesker  ALLTID kan snakke om ,som er “nøytralt”, det er mat og været. Siden sistnevnte begynner å bli svært ensformig og kjedelig, så får vi snakke om mat :-). Og det var akkurat det jeg snakket om med Cecilie  som er kinesiolog som jeg går til når det trengs.  Og hun kom med ideen om lun mangosalat til ørret, og det skal jeg fortelle ikke var noen dum ide, for det smakte utrolig godt. 

Til 2 personer: 

1/2 moden mango

1 kinahvitløk eller to hvitløksfedd

2-3 vårløk

2 store gulerøtter 

5-6 cherrytomater eller 1 vanlig tomat

1- 2 ts med nypresset lime

1/2 ts salt

Del mangoen i biter, jeg gjør det på følgende måte da går det enkelt og greit å få den i pannen.

 

Rens og findel hvitløken eller bruk hvitløkspresse, ha den i en panne med smør eller olje og surr den, Cecilie brukte å raspe guleroten, men helt ærlig så giddet jeg ikke det, så jeg bare finhakket guleroten, og hadde den sammen med hvitløken for da trengte den litt mer varme. Ha i mangoen. Findel vårløk og del tomatene i biter og ha det i sammen med det andre, smak til med salt. 

Steik fisken og ha poteter eller det tilbehøret du ønsker. Jeg hadde steikte poteter til. 

 

 

Dette er ikke helt Coleslaw salat, men noe i den retning. Jeg har en snill nabo som har dratt til Frankrike på ferie, og før hun dro kom hun hit med mat som hun skulle kaste. Jeg fikk blant annet en pose med oppskåret råkost og yoghurt, dette er mat jeg ikke selv har så ofte. Og da blir det store spørsmålet hva jeg skal leg av det, før det går ut på dato. Coleslaw består jo av både kål og gulerøtter så hvorfor ikke bare bruke posen med råkost til å lage noe lignede. Og vips så hadde jeg gjort det, og jeg hadde den til fiskekarbonade, og det ble skikkelig digg middag.

1 pakke  ferdig råkost

Ca. 2 ss majones 

Ca. 2 ss yoghurt eller rømme (jeg brukte laktosefri, tåler man overhode ingen melkeprodukter, kan man bruke soyayoghurt)

12 ts balsamico 

Ca. 1/2 ts salt

1 knivspiss pepper. 

Bland alt sammen, og NYT 😉 Er dette noe du kunne tenkt deg å forsøke?