Sei i seng av grønnsaker med curry

I dag smakte maten meg ekstra godt, kanskje dette var for jeg spilte opera av blant annet av Verdi når jeg laget maten. Å herlighet tenker gjerne mange da. Men mat og musikk har mye til felles, begge deler er en smakssak, noe liker vi og noe ikke. Og smakssansene når det gjelder mat og musikk kan utvikles, og de gjør stort sett det hos de fleste av oss. Det gjelder bare å være åpen for det ukjente. Fra naturens side er vi skapt til å være skeptisk for å overleve, dette gjelder også mat. Før når en ikke kunne gå i butikker for å kjøpe den maten en trengte, så måtte en fange, høste eller sanke maten selv. Og som dere sikkert vet er det mye i naturen som er farlig å spise. Så da måtte en få en som var ?dum? nok eller bare sulten nok til å smake for å se om de overlevde. Ble den som spiste maten syk eller døde, ja da visste de andre at DET skulle de ikke spise. Dette er tydeligvis en svært nedarvet grunnegenskap hos oss mennesker, så mange vil ikke smake noe nytt. Dette trenger vi egentlig ikke tenke på nå for tiden, så kast dere rundt og forsøk noe nytt. Det som er det geniale med hjernen vår, er at om vi er skeptisk til maten vi smaker første gangen en smaker noe nytt, så smaker det ganske sikkert bedre neste gang en smaker det samme. Dette burde alle foreldre visst om slik at barna måtte smake litt av alt de laget, så slapp vi så mange kresne mennesker rundt oss.

Og sånn er det med musikk også, alt er en tilvenning. Så min oppfordring i dag er å være nysgjerrig, ikke stagner!

Vil dere gjerne vite oppskriften også ja ogher er den.

Til meg brukte jeg

1 gulrot

1 stykke løk

1 godt stykke Rettichi(http://www.bama.no/eway/no/gronnsaker/rettich/index.aspx) Det snaker som neper, så bytt gjerne ut om du ønsker det.

1 stor reddik

4-5 dusker med brokkoli

Ca 200 g seifilet

Ca 1 ts curry

½ fiskebuljong

1 krm pepper (Krm betyr kryddermål)

Ca 1 krm salt

1 dl kokosmelk/soyamelk eller ½ dl fløte og ½ dl vann

Ta vesken i en panne sammen med curryen og buljongen. Skrell grønnsakene og del de i små staver eller biter(uten tar det så lang tid å koke). Ha løk, gulrot, rettich og reddiken i først for de trenger å få koke litt.

 

Fisken og brokkolien blir fort overkokt. Hvilken fisk en bruker spiller ingen rolle, men husk at bruker en frossen fisk, bør den absolutt tine før bruk. Når grønnsakene har fått kokt i noen minutter så tar en i brokkolien og fisken og smaker til med salt og pepper. Men da bør en ikke røre for mye, bare vende slik at fisken ikke detter helt fra hverandre. Det var så mye grønnsaker og så nydelig smak at jeg ikke ville ha verken poteter eller ris til, men det kan en bestemme selv hva en syns.

 

De små gleder er viktige gleder!

Laks med pesto og grønnsaksalat

 

1-2 stykker laksefilet per person legges i en ildfast form og så har en godt med pesto på toppen.

Hvor salt pestoen er, vil nok variere fra merke til merke, så det kan være en ide å smake på den før du tar på fisken. Er den lite salt kan en ha på litt ekstra salt.

 

Settes midt i steikeovnen på ca 180 g i 20-30 minutter alt etter hvor store og tykke fiskestykkene er.

 

Grønnsaksalat med rømme og valnøtter

Til to personer brukte jeg:

2 gulrøtter

1 lite stykke squash som jeg renset og raspet på et rivjern.

½ brokkoli som jeg delte i forholdsvis små biter(orker en kan en forvelle den først, dvs. at en har de et minutt eller to i kokende vann).

Ca 5 små asparges i biter(de trenger en ikke skrelle, bare vask de før en bruker de)

 

2 ss valnøtter (da får en mye omega 3 både fra fisken og nøttene)

½ beger rømme

3-5 dråper lime

Og litt salt

Jeg hadde rømmen og grønnsakene i en skål og hadde på lime og salt og lot det trekke mens maten ble ferdig. Det smakte veldig godt til fisken. Hadde også kokte poteter til

 



Og i dag ble det også dessert.

Jeg pisket kremfløte(kan bruke soyafløte)

Ekte vanilje(kjøper i glass ferdig til bruk)

(dette glasset kjøpte jeg i københavn)(Vaniljesukker som kjøpes i butikken inh. vanillin som er kunstigt fremstilt og har ikke noe med vanilje å gjøre)

Bringebær i kremen og hele bringebær opp på toppen

Og til slutt litt valnøtter her også

Ønsker du sukker i må en gjerne det, men jeg liker friske desserter.

 

Pølser med avokadostuing

Når det endelig er fint vær vil jeg bruke minst mulig tid inne på matlaging. Og siden jeg bare skulle lage mat til meg så blir det ingen grilling. Så da ble resultatet raskt, kjapt og billig pølser og avokadostuing. Noe uvanlig og ganske nylig kommet på.

Del avokadoen og ta ut steinen. Ta kjøttet ut av skallet og mos det med en gaffel eller stavmikser og ha gjerne i blomkål eller andre grønnsaker som er kokt. Ha i litt salt og pepper.

Jeg brukte en avokado til meg og så hadde jeg grønnsaker til.

 

Kjøttpudding med egg

4-6 personer

2 pakker kjøttdeig/karbonadedeig(800g)

4ts salt

1 1/2ts pepper

4ts provence krydder

2-3 ss vann

Bland alt godt sammen.

Lag eggerøre av

5-6 egg

4 ss vann

½ ts salt

1 krm pepper

Gressløk om en ønsker det

Smør eller olje til å lage den i

Knus eggene og ha i vann og krydder og ha den i en varm panne med smør i og la den bli fast.

Ha så kjøtt/karbonadedeigen på et vått bakepapir og smør den utover som når en lager skillingsboller.



Ha så eggerøren jevnt utover og rull det sammen. Det kan være lettere om en holder i enden på bakepapiret og letter det litt opp.



Synes du dette blir for mye styr, så tar du først halvparten av deigen i en smurt form og tar på eggerøren og så tar du resten opp på igjen. En kan enten bare sette den inn i steikeovnen eller ha den i en form først(eventuelt kan en steike den på steikepannen).

 





Jeg laget en tomatsaus til

½ eller mer kinahvitløk     

½ løk

Smør å surre løken i

1 glass tomatpurre

Ca 2 dl vann

Ca 2ss soyafløte eller melk(kan sløyfes)

2 ss maizenamel eller hvetemel

1 buljongterning

1 ts salt

½ ts pepper

2 ts oregano

½ ts chilipepper

Rens og skjær løken I biter og surr den litt i pannen. Ta pannen til sides og ha i væsken, melet og tomatpurren. Bruker en hvetemel bør den koke i minimum i 10 minutter, med maizena er den ferdig når den koker opp. Ha i buljong og krydder og smak til.

Server med grønnsaker/salat og eventuelt ris eller poteter etter ønske.

Steikt kjøttdeig med fennikel og soyasaus

 

4 personer

½ brokkoli

6 store asparges

½ Fennikel

1 paprika

1 (kinahvitløk er hel så en slipper å rense så mye) men bruk gjerne vanlig hvitløk

½ blomkålhode

1-2 pakker kjøtt/karbonadedeig

2-3 ss sesamolje(har en ikke det så sløyf den, men den gir en veldig god smak, fås kjøpt på de fleste store butikker)

10 ss soyasaus(det fines glutenfri soyasaus å få kjøpt i butikker med større utvalg)

1 ts Koriander

 ½ ts Chilipower

Salt

Pepper

(en kan ha i litt rømme om en ønsker å variere litt)

Steik kjøttdeigen i sesamoljen og ha krydder i. Rens og del grønnsakene i ikke alt for store biter og la de surre i en annen panne. Når alt er passe mørt, blander en kjøttdeigen og grønnsakene i pannen og har på soyasausen. La det stå å trekke i noen minutter. Server med ris eller pasta.

Raspeballer

Min eldste datter og kjæresten hennes er på ferie her hos meg og ønsket seg raspeballer til middag. Det er jo ekte vestlandsmat, selv om det gjerne ikke er sommermat, men nå er da heller ikke ordentlig sommeren her.

 

Til raspeballer har jeg saltkjøtt, aller helst av lam, men en kan bruke salte svineknoker også, som er mye billigere enn lammekjøtt.

Her i huset har vi saltkjøtt, bacon, pølse og kålrabi til raspeballene, så det blir en omstendelig, kraftig og litt kostbar middag. Det skal det være! En annen ting er at jeg alltid lager passe mengde, altså alt for mye, så får hele nabolaget middag av restene.

Sett kjøttet på kok og ta bort skummet som kommer når det koker (jeg bruker en liten tesil). Bruk en stor panne, så en får plass til raspeballene i også. La kjøttet få koke ca ½ time før en tar i raspeballene.

4 personer

Skrell 6 potet (1 ½ potet pr person)

2 – 2 ½ dl byggmel (mengde mel kan varierer ut fra hvilke poteter en bruker, men en skal bruke mer byggmel enn hvetemel)

½ dl hvetemel (Tåler man ikke gluten, kan man bruke grovt glutenfritt mel, jyttemel smaker veldig likt som byggmel, og er naturlig glutenfritt.)

ca. 1 ts salt 

Det letteste er å bruke en foodprosessor, men en kan også raspe potetene på den fineste siden av en rasp, men nå tar jeg utgangspunkt i å bruke foodprosessor. Da tar man en og en potet i maskinen til de er helt most (for all orden skyld, det skal være rå poteter). Ha i salt og mesteparten av melet (la litt være igjen i tilfelle en ikke trenger så mye). Deigen skal ikke være hard, men fast nok til at den ikke løser seg når man slipper den i kokende vann. Da bruker jeg å forme en raspeball i hånden og ha den opp i det kokende vannet. Så må de ligge å kose seg i minst 1 1/2 time.

Kålrabien trenger lang tid for å bli ferdig kokt, så den bruker jeg å sette til koking når det er ca 1 time igjen.



Kålrabistappe 

1 stor kålrabi

100 g smør eller mer (jeg bruker aldri annet enn setersmør eller olje i mat, fuskesmør er fullt av e-stoffer og tull som overhode ikke er naturlig eller sunt for oss)

2 krm salt

1 krm pepper

Jeg skreller og deler kålrabi i biter (da blir den fortere ferdigkokt). Ha den i en panne med vann som akkurat dekker kålroten. Den trenger mellom 45-60 minutters koking før den er helt myk. Når den er kokt, heller en av vannet, har i smøret og bruker en stauke/stavmikser/mikser for å lage mos. Så smaker en til med salt og pepper.

Steik baconet og legg pølsen til varming sammen med raspeballene eller i en egen panne. Middagen er servert.

 

Fant endelig en butikk som solgte høns og tenkte at da måtte jeg lage en god suppe. Men jeg hadde ingen andre oppskrifter en den internasjonale stormsuppen og den har jeg jo laget før. Så jeg søkte på nette og fant en som så god ut på matprat(http://www.matprat.no/kos/koseoppskrifter/kyllingsuppe-som-i-provence/). Den ble god, men var litt uvant i smaken. Jeg hadde ikke poteter så jeg brukte 3 ss med maisennamel for å få fylde på den.



 

Kyllingsuppe som i Provence

 

kjøtt av 1 stk kokt kylling (800 g) (jeg har vel aldri sett maken til mager høns i hele mitt liv, så neste gang kjøper jeg heller de frosne kyllinglårene)

1 ½ l kyllingkraft

1 boks hermetiske tomater

skallet fra½ stk appelsin

4 stk potet

2 stk gulrot

½ stk purre

1 stk løk

½ stk fennikel

3 båt hvitløk

½ ts gurkemeie(er det samme krydderet som en bruker som erstatning for safran og som en bruker i lussekatter)

1 ss hakket frisk basilikum

salt og nykvernet pepper

 

Slik gjør du

 Rens kyllingen for skinn og bein. Skjær kjøttet i biter.

 Kok opp kraft, hermetiske tomater og finrevet appelsinskall. Skjær grønnsakene i små terninger og hakk hvitløken.

Fres alle grønnsakene lett i litt olje og ha dem i suppen. Tilsett gurkemeie og basilikum og smak til med salt og pepper. Ha i kyllingkjøttet.

 Server suppen rykende varm med ferskt brød til.

Torsk med Curry mix

Om en ikke er så glad i fiskesmaken, bør en forsøke denne. En smakfull fiskerett utenom det vanlige.

 

4 personer

2 pakker frossen torsk(800g)(eller den fisken en ønsker) Bør tines før bruk

4 dl kokosmelk (eller 2 dl fløte og 2 dl vann)

3-4 ts Curry mix(Kan kjøpt på de fleste butikker, men jeg anbefaler å kjøpe på innvandrerbutikk om en har anledning til det, for den er mye bedre etter min smak)

8-10 tomater

½ blomkål

4 vårløk eller annen løk

Stangselleri(Grønnsakene kan skiftes ut med andre om en ønsker det)

Ca 1 ts med salt

Rør Curry mixen sammen med kokosmelken(væsken) om den ikke er helt utrørt så har det ikke noe å si. Del tomatene i litt tykke skiver og legg ca halvparten i bunnen av formen. Rens og del blomkål og sellerien i forholdsvis små biter så de blir ferdig samtidig med fisken. Del fisken i grove stykker og legg de opp på grønnsakene. Rens og del løken og legg det opp på fisken sammen med resten av tomatene. Strø salt over og hell på vesken til sist. Ha steikeovnen på 18-200 grader og la den stå i 20-30 minutter(til en ser fisken deler seg fint og er ferdig). Har en ikke steikeovn kan en lage det i en panne, det kan være lurt å ikke røre alt for mye i den, for da kan fisken dele seg for mye opp.

 

Server med ris eller poteter.

Auberginen med kjøttdeig og tomatsaus

Auberginen er ikke en grønnsak jeg bruker ofte, men den er veldig god samtidig så det er kjekt å variere. Den inneholder lite kalorier og er rik på fiber(http://www.bama.no/eway/default.aspx?pid=241&trg=Content_6140&Main_4489=6177:0:10,3116&Content_6140=6185:0:10,3759).



I utgangspunktet var denne retten vegetarrett, dvs den inneholder ikke noen produkter fra dyrerike(animalske). Men uten noen form for kjøtt eller fisk blir jeg ikke mett, så da tilpasset jeg den bare.

4 personer

4 Auberginen(lager en den som vegetarrett bør en doble)

2 ss Olivenolje til steiking(eller bruk det en ønsker)

Saus:

2 eller flere fedd hvitløk

1 løk

1 paprika

2 bokser hakkede tomater eller eventuelt ferske 8 tomater

1 buljongterning

1 ts frisk timian eller 2 ts tørket

1ts frisk merian eller 2 tørket

2 ts frisk oregano eller 2 ts tørket(har en for mye tørket oregano, synes jeg det kan bli såpesmak).

1-2 ts sukker avhengig av hvor sur de hakkede tomatene er

2 ts fersk basilikum eller 2 tørket

Ca 1 ts salt

1 ts pepper

½ ts Chilipower

—————–

2 pakker kjøtt/karbonadedeig

Eventuelt ost på toppen

Auberginen deles og det er en fordel å ta av skinnet(det glemte jeg, men det er ingen krise).



Ha olje i steikepannen og ha Auberginene på og la de steike på begge sider. Legg de i en ildfast form. Steik kjøtt/karbonadedeigen.



Sausen kan en gjerne lage på forhånd om en ønsker.

 

Rens løk, hvitløk og paprika og del i biter. Ha olje i pannen og surr de litt. Ha i de knuste tomatene(bruker en ferske tomater, vaskes og deles de og has i pannen). Ha i krydderene, skulle en ikke ha disse som står i oppskriften så bruk noen andre, men krydder er svært viktig for smaken skyld(for eksempel kan en bruke Provencekrydder). La det putre i pannen i ca 10 minutter. Ha så den ferdig steikte kjøttdeigen sammen med sausen, er den for tørr tar en i litt vann. Smak om det er god kryddersmak, ellers har en på mer.

Ha så det hele over Auberginene og eventuelt ha eventuelt på ost. Sett formen i steikeovnen på 180-200 g i ca 30 minutter.

Å ha ungdommer i hus kan kreve en god porsjon tålmodighet og dette ble denne retten offer for. Da 20 minutter ble til over en time, blir maten der etter. Selv om det ser litt vell mørkt ut, så smakte det utmerket