Makrellen er kommet og da auser man den inn i bøtter og spann, i alle fall her på Vestlandet. I denne perioden er det nesten ikke mulig å få annen fisk, men det slenger en og annen sei eller lyr.

Jeg valgte å helsteike makrellen denne gangen og jeg er ikke heftig glad i agurksalat, så da ble det wokkede grønnsaker til.

Makrellen er fort gjort å steike og man kan godt spise det sprøsteikte skinnet, om man ønsker det, men da bør man rense og vaske skinnet godt før man steiker makrellen.

Jeg tok salt og gnikket det godt inn i fisken både på utsiden og innsiden og hadde så et strø med pepper før jeg steikte den på steikepannen. Jeg hadde wokket blomkål, brokkoli, asparges og squash til og litt tyrkisk yoghurt.

 

 

 

I utgangspunktet er jeg ikke særlig glad i ferdigkjøpt fiskemat, men så er det de prinsippene som må falle i ny og ne.

Jeg hadde kjøpt reker og crabsticks til salaten jeg skal ha på jobb i morgen, det gjelder jo å variere den også så man ikke blir lei. Dermed ble denne middagen til.

Kål og gulrotstuing

Ca. 4 personer

2 store gulrøtter

1 godt stykke med kål

1 terning grønnsaksbuljong

Vann akkurat slik at det dekker grønnsakene

2 ss maizena

Litt smør

Salt og pepper

Rens og del gulrøttene og kålen og sett det på kok med vannet og buljongen.

Når grønnsakene er møre, tar man pannen av platen og blander maizenaen ut i litt vann og har den i mens du rører godt sammen.

 Sett det på kok igjen så det tykner og smak til med salt og pepper.

Steik fiskepuddingen og ha crabsticks som er delt i biter og ferdigpillede reker på. En god, barnevennlig og enkel rett.

 

Lammekoteletter med løksaus

Beregn 3-4 lammekoteletter pr. person

Jeg steikte kotelettene og hadde på knust rosmarin, maldonsalt (http://www.maldonsalt.co.uk/) og pepper mot slutten av steiketiden.

Løksaus til lammekjøtt:

1 pakke vårløk eller 1 purreløk (det gir fin farge)

1-2 kinahvitløk, eventuelt 2-3 fedd vanlig hvitløk

1 beger med fløte

1 buljongterning

Jeg hadde også i litt av den knuste rosmarinblandingen som jeg hadde på kotelettene, siden jeg laget litt mye av den, men ettersom det allerede var salt og pepper i, brukte jeg svært lite.

Jeg renset og kuttet opp løken i biter og surret de i smør, så hadde jeg på fløten og lot det stå å få koke litt inn (ca.15 minutter). Jeg hadde også i buljongen og krydderne mens det stod og kokte. Og helt til slutt smakte jeg til med ørlite mer salt og pepper.

 

 

Jeg har lenge tenkt på å lage innbakte pølser, noe som vi laget ved flere anledninger da jeg gikk på høgskolen. Jeg husker spesielt godt en gang vi hadde slike med oss ut på tur og steikte de på bål.

Så i dag tok jeg meg selv i nakken og laget pølser på en snurr. Jeg laget med glutenfritt mel, men bruker man spelt- eller hvetemel blir de mye finere enn de jeg laget. På den ene deigen tok jeg ketchup og på den andre hadde jeg ingenting.

Jeg brukte bakepulver til heving siden det da går veldig fort å få de ferdig. Men man må gjerne bruke gjær, om man ønsker og tar seg tid til det. Man kan godt lage mange og legge i fryseren, så er det lett å ta opp og spise.

Med hvete:

1 dl sammalt hvete

1 dl hvetemel

Ca. 1 dl vann eller melk

2 ss olje

½ ts salt

1 ss bakepulver

Ha det tørre (ikke bakepulver) i en bolle og ha i all væsken. Blir deigen av en eller annen grunn for tørr, tar man i litt mer væske, er den for våt, så ta i mer mel. Ha i bakepulveret og bland alt godt sammen. Del deigen i små biter og rull de ut som en slange og snurr rundt en og en pølse.

Ønsker du å bruke gjær, så forhev deigen før du ruller den ut, og la de ferdige pølsene med deig få ligge en stund til heving før du steiker de.

Steik på ca. 200 g i 10-15 minutter (de skal være gyldent brune)

Glutenfrie

Til ca. 4 pølser:

3 dl glutenfritt mel (jeg brukte Toro sitt havrebrødmel)

2 ss olje

Ca. 1 dl vann

1 krm salt

3 ts bakepulver

Ha væsken og saltet i melet og bland det godt sammen. Ha i bakepulveret til slutt og kna det godt inn i deigen. Blir deigen av en eller annen grunn for tørr, så tar man i litt mer væske, er den for våt, ta i mer mel. Bruk et matpapir eller lignende og trykk ut til en passe firkant til å ha pølsen i, og rull rundt denne. Steik i 10-15 minutter på ca. 200 grader.

Ønsker man å bruke gjær i stedet for bakepulver, så gjør man det samme, men setter de innbakte pølsene litt til heving før man steiker de.

 

 

Jeg kaster nesten ikke noe mat og derfor har jeg små rester av det meste i fryseren ,og nå dukket det plutselig opp noen biter med røykt skinke.

Jeg hadde en eller annen plan med den, men det ble det ikke noe av og så ble det rotmos med skinken i. Enkelt, sunt og godt.

Siden det er en stund siden jeg laget dette, så husker jeg ikke helt mengdene, men det spiller ikke så stor rolle, de fleste oppskriftene mine er på sånn ca. mål.

Blomkål

Poteter

Brokkoli

Smør

Salt og pepper

Trenger man veske, så er kokevannet veldig fint å bruke.

Rens og del grønnsakene og kok de til de er møre, tøm deretter av vannet (men ha litt igjen i en kopp om du trenger væske i mosen). Ha i smør i grønnsakene og bruk en stavmikser eller en moser og mos til det blir noenlunde jevnt. Smak til med salt og pepper og ha i skinke i biter og la det få stå sammen litt til skinken er blitt varm.

 


I dag kom min yngste datter og sa at hun og en kamerat ville ha middag, og da var det å finne på noe som appellere til de unge sine smakssanser. Tandoori masala krydderet er et blandingskrydder og kan inneholde gluten om man skal unngå dette. Jeg kjøper dette krydderet på innvandrerbutikk, for de har ikke salt i denne krydderblandingen. Toro sitt tandoori masala krydder er mye for salt etter min smak.

For at maten skulle bli ferdig i en fei, så steikte jeg kyllingvingene på steikepannen, men man kan så klart sette alt inn i steikeovnen om dette er ønskelig.

C. 4 personer

Ca. 1 kg kyllingvinger

2 fedd hvitløk eller 1 kinahvitløk

1 stor løk

1-2 ss tandoori masala krydder (men smak hvor salt det er)

11/2 -2 beger Tyrkisk yoghurt (kan bruke annen syrnede produkter om ønskelig) (minus melk på min blogg om man må unngå melkeprodukter)

Litt vann om nødvendig

1-2 ts pepper

Eventuelt salt avhengig av hvor salt tandoori masala er.

Rens og del løken, og surr de på steikepanne sammen med kyllingvingene. La de steike til de er gylden brun. Ha i yoghurten og krydderet, og la det få kose seg sammen i 5-10 minutter og smak til.

Jeg hadde fullkornsspagetti (bruk glutenfri om man har cøliaki eller allergi mot hvete) og lettkokte (dvs. grønnsakene har god tykkemotstand) blomkål, brokkoli, nepe og asparges til.

 

Det utrolige er at jeg har veldig mye mat stående både i skap og kjøleskap, men likevel er det ‘alltid ‘noe jeg mangler når jeg leser en oppskrift. Jeg tok med meg et oppskrifthefte på en suppe på Rema 1000 og der fant jeg en oppskrift som så litt spennende ut, men det ble en helt annen variant hos meg. Men det gjorde jo ikke noe, for suppen ble knallgod og det var mye mat i den.

Ca. 4 personer

1 pakke kyllingkjøttdeig eller annen kjøttdeig

4 dl tørre, delte røde linser

1 kinahvitløk

1 rød chili (chilien kan variere veldig i styrke, så bruk gjerne mer, om det er ønskelig)

1 løk

1 godt stykke med kål

Cherrytomater om man ønsker og har disse, jeg hadde de i for å få litt farge på maten

Ca. 1 ts cayennepepper

Salt og pepper

2 terninger hønsebuljong, eller annen buljong du måtte ha

Skyll og sett linsene til kok, de trenger mellom 10-15 minutter. Del grønnsakene i biter og surr de i panne eller en gryte. Steik kjøttdeigen for seg og ha på salt og pepper. Til slutt blandes alt i en gryte sammen med linsene, grønnsakene, vannet og buljongen. La alt putre sammen noen minutter og smak til med cayennepepper og eventuelt mer salt og pepper.

Jeg hadde på delte cherrytomater så suppen fikk litt mer farge.

 

Laks i karri og spinat

Til ca. 4 personer

3-4 laksestykker

1 boks kokusmelk

1 pose fersk eller frossen spinat

2- 3 cm stykke ingefær

½ chili

2 fedd hvitløk

1 pakke/bunt vårløk

Noen bunter blomkål

Noen bunter brokkoli

Litt rød paprika

½ squash

2-3 ts karri

Salt og eventuelt pepper

Begynn med å rense og dele grønnsakene i passe biter. Ingefæren min var veldig trevlete, så jeg tok den gjennom hvitløkspressen, slik at det trevlete ble igjen i pressen, men smaken kom i maten. Har man derimot en fersk og fin ingefær, hakker man den bare i fine biter. Ha smør i en gryte og ha alle grønnsakene i, og la de bli møre. Ha så i laksefilet delt i biter og la den få bli litt steikt før man tar på kokusmelken og krydderene La alt få trekke litt sammen og ha eventuelt i mer kokusmelk og/eller krydder i maten, alt etter smak og behag.

Det passer nok veldig godt med ris eller linser til denne retten, men jeg hadde kokte poteter, for det fikk jeg så utrolig lyst på.

 

Kjøttdeig og ris

Her har jeg brukt samme oppskrift som på Wraps og Wrops på bloggen min, men jeg har ikke tomater i, men har kokt fullkornsris.

1 pakke kjøttdeig

1 kinahvitløk eller ca. 4 fedd vanlig hvitløk

½ chili

2 vårløk eller annen løk

1 god kvast persille

Ca. 2 ts koriander

Ca. 1 ts salt

Cherrytomater

Salat etter ønske

Rens og del løk og chili, finhakk persillen og steik kjøttdeigen sammen med dette og ha i krydder. Jeg hadde ferdigkokt fullkornsris i fryseren, og knekte bare av en bit og blandet med kjøttdeigen, og middagen var ferdig. Se gjerne under ?små tips i hverdagen” på min blogg. http://morsmiddag.blogg.no/1322682036_frysing_av_ris_og_and.html)

 

 

Så kjekt du stakk innom, legg du igjen en komentar, så gjør du en glad i dag også 😉

Steikt kyllingfilet med provencekrydder og salt

Mos til ca. 4 personer

2 søtpoteter

½ blomkål

Ca. 30 g smør (jo mer smør jo bedre på smak)

Pepper

Salt

Skrell søtpotetene og del i biter og ha de i en gryte sammen med blomkålbuketter og kok til begge er møre. Sil av vannet og ha i smør og bruk en stauke eller en stavmikser til å mose det hele med. Smak så til med salt og pepper.

Jeg hadde store stykker med steikt squash til.