Nå som strømprisene så høye må i alle fall jeg være ytterst forsiktig for å kunne klare meg økonomisk. Men dette tipset kan brukes om man ikke har komfyr i en periode, som når man pusser opp. Eller man er et sted uten strøm, og må være litt kreativ, med bare vedfyring eller gass.

Under har jeg brukt brokkoli, men dette kan man gjøre med alle mulige grønnsaker, også poteter. Det man må huske på er at man må velge så små poteter som mulig, og skjære opp grønnsakene i så tynne/små biter som man kan. Har man bare store poteter, kan de skrelles og deles i små biter. Brokkoli er lett og kjapt å få perfekt kokt. Men poteter og andre grønnsaker må man ha i enten en kjele eller en skål med lokk som tåler kokende vann. Kok opp vann på vannkoker, eller der du har mulighet å koke vann, det kan være stormkjøkken, mikro, gasskomfyr, eller på vedovnen den bruker jeg hele tiden å lage mat på. Ha det du vil ha kokt i gryten hell vannet over, sett på lokket, og pakk det godt inn i en dyne, ullteppe eller lignede. Selvfølgelig er dette noe man må planlegge, for det tar lenger tid en vanlig. Men du vil bli overasket over hvor fort de går med denne metoden. Det er ikke bare grønnsaker jeg gjør dette med, men også egg. Dette er også en sikker metode uten brannfare om man vil gå tur, og å slippe å ha noe på komfyren.

Slik

Slik gjør jeg det med brokkolien om jeg skal ha gjester og det er mange panner på komfyren. Først renser man brokkolien i de bitene man vil ha, så tar man en skål med kokende vann å har brokkolien opp i, og setter på lokket. Da blir brokkolien helt perfekt, for vannet blir jo kaldere å kaldere, så brokkolien kan ikke bli overkokt. Dette har jeg gjort mange ganger, og det fungerer hver gang.

PS: Man kan selvfølgelig ikke gjøre dette mange timer før gjestene kommer, da må man i så fall pakke den inn i et teppe eller en dyne.

 

 

 

 

 

#miljøvennlig #bærekraftig #vegan #veganmiddag #glutenfritt #melkefritt #hjemmelaget #matfrabunnen #middagstips #morsmiddag #brokkoli #kokingavbrokkoli #alltidperfektkokt brokkoli #Kokingutenkomfyr #Brukminimaltmedstrøm ##utenstrøm #Dyrstrøm #sparstrøm #Kokgrønsaker #alternativmåteåkokematpå #matutenstrøm #lagmatutenstrøm #brannforebyggende #gåturutenbrannfare #Kokmatnårduerpåturutenbrannfare

Jambalaya er fra Spania og Frankrike og det finnes sikkert like mange måter å lage den på som det er folk i verden, og her kommer min variant. Jeg kom tilfeldigvis inn på en oppskrift fra Rema 1000, og da måtte jeg åpne både skuffer å skap for å se om jeg hadde alt. Som vanlig hadde jeg ikke nøyaktig det som stod i oppskriften, men det spiller da ingen rolle, da tilpasser man det bare. I  oppskriften var det kylling, men siden det skulle være både bacon, reker og choritso syntes jeg det var for mye av de gode så den kuttet jeg ut. Reker hadde jeg heller ikke, men jeg hadde scampi, og det er ingen dårlig erstatning. Utrolig nok hadde jeg heller ikke erter, men de ble glatt byttet ut med edamamebønner. Jeg hadde risottoris, men forsøker å spise litt mindre karbohydrater, og da er sort ris bedre en hvit ris. Så da kan vi begynne på oppskriften

Til 2 personer:

1 1/2 dl ris, bruk gjerne risottoris

5 dl vann

2 kyllingbuljongterninger , har du kokt kraft selv så bruk gjerne den.

3 hvitløksfedd

1 stor løk

1 chili (her bestemmer du selv hvor mye du vil ha i)

Ca. 150 g bacon

1 paprika

1/2 boks knuste tomater

Ca. 200 g chorizo

Ca. 300 g scampi. Man kan ha mer eller mindre, pluss et fedd hvitløk (man kan ikke steike scampi uten å ha hvitløk i, det er min mening 😁

1 ts paprikapulver , jeg brukte den røykte

1 ts timian

2 ts gurkemeie

Salt

Pepper

Ca. 150 g edamamebønner eller grønne erter (liker du ikke erter så kutter du det ut)

Vil du bruke brun/sort ris så må den skylles, kokes opp og sile av vannet, og så ta i nytt kokevann med buljong i. Kokes i rundt 20 minutter.

Rens og del chili, hvitløk, løken og paprika ha de i en panne med olje. Skjær opp bacone og ha det i pannen og la de surre med.  Ha i de knuste tomatene og krydderne og la det få koke sammen.

Scampien steikte jeg med et fedd opphakket hvitløk, og et dryss salt, det tar bare et minutt på hver side så er de ferdig.

Hell risen over i gryten og bland godt sammen, smak eventuelt til. Helt på slutten har man i bønnene, oppdelt choritzo og scampi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#jambalaya ##scampi #  #Hjemmelaget #matfrabunnen  #morsmiddag

 

 

 

 

Kålruletter var vanlig å ha til middag om høsten da jeg vokste opp, de er tradisjonsmat som jeg innbiller meg en hadde i hele landet. De er gjerne ikke så vanlig på middagsbordene lenger, men jeg synes å se en interesse for gamle retter igjen, noe jeg synes er utrolig gøy.

 

Til 9-10 kålruletter 

1/2 kg karbonadedeig eller kjøttdeig

1 egg

1/2 ss potetmel

2-3 ss vann

1/2 løk

1/2 ts tørket ingefær

1/2 ts muskatnøtt

salt

pepper

1 ss buljongpulver

8-10 kålblad

Bomull hyssing

1 liter kyllingkraft/ 1 liter vann 4 terninger buljong

Finhakk løken og ha den i en bolle sammen med deigen, krydder, salt, potetmel, buljong, egg og vann,. Bland alt godt sammen.

Det kan variere hvor mye vann og potetmel man må bruke etter hvilken deig man velger, men blandingen skal være lett å forme.

 

Ta  blader av kålen forsøk å få de så hel som mulig, og ha de i kraften noen minutter slik at de blir myk, ta de opp og avkjøl litt. Klipp hyssingen opp i litt lange biter og lag sløyfer på de.

 

Ta de myke kålbladene og ha en klump med deig i.  Brett sammen, og tre på hyssingen og knyt den litt rundt.

 

 

 

Ha de så i den kokende kraften, la de få trekke/småkoke i 15-20 minutter.

Når de er ferdig kokt leger man de på et fat, og klipper bort tauet før man serverer kålrulettene.

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Kålruletter #kålruller #kål #kjøttdeig #tradisjonsmat #Middag #Godt #Sunt #Middagstips #Norsktradisjonsmat #morsmiddag #matfragammledager #Norsk #Norsktradisjon #blogg #bloggtoppen  # Glutenfritt #melkefritt #allergivennlig #matfrabunnen #Hjemmalaget

 

Det var folkefest i Bergen i går, eller det vil si det har det vært siden torsdag, men vi tok turen i går.

Hildegunn, Kirsten og meg, Hanne Lise er på krus så hun kunne dessverre ikke bli med. Det var masse folk både unge og eldre, som koste seg med vakre båter og kjøretøy. Jeg ble mest fascinert over bussene, de var faktisk lignede busser vi hadde da jeg gikk på ungdomskolen. Vi fikk de eldste og dårligste bussene for det meste, men hvem brydde seg om det. Det er imponerende at det finnes så mange ildsjeler som tar vare på vår kulturarv. De jobber på dugnad for å ta vare på alle disse gamle skattene.

Her er et utvalg av bilder av det vi så.

 

 

 

 

 

Bilde er tatt av Kirsten Rolandsen
Bilde er tatt av Kirsten Rolandsen
Bilde er tatt av Kirsten Rolandsen
Mat måtte vi ha

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#folkefestibergen #bergen #veteran #veteranbåter #veteranbiler #veteranbusser #kulturarv

#fjordsteamBergen4-7august2022 #morsmiddag

 

I vår plantet jeg masse forskjellig, men det har råtnet bort, og det som ikke er råtnet er spist opp av sneglene. Jeg har to store tomatplanter, de står i drivhus, men de har dessverre ikke hatt optimale forhold de heller, det har vært kaldt. Men nå begynner det nå i alle fall å titte frem en og annen tomat, men det tar nok litt tid før de blir røde. Men potetene ble helt magisk i år, de er store og fine i motsetning til i fjord, da kan de være at jeg satte de for tett. Det er dessverre en del poteter som også har rånet bort, men er storfornøyd med de jeg har fått. Potetsorten heter Solist, de  fikk jeg med meg fra min datter Marte som hadde noen settepoteter til overs, så denne sorten kan anbefales i regntunge strøk.

 

Hvitløk er en sikker vinner, selv om de ikke er blitt så store som de bruker å bli kommer de opp og sneglene spiser de ikke. Jeg tok opp noe stykker, og resten skal få stå en stund til, i håp om at de vokser litt til. Hvitløken skal settes om høsten, men det er flere år at jeg har satt de ned i januar, og de er blitt flotte likevel. Jeg tror nesten at det er en fordel å sette de seint siden det er så mye nedbør her.

 

Lollorosso har klart seg veldig bra i regnet. Isbergsalaten sliter litt mer. Salaten har jeg på terrassen så den er blitt skjermet mot sneglene en så lenge.

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#dyrkselv #Altanbonde #Dyrkibergen #Bergenogdyrking #Bergen #DyrkpoteteriBergen #poteter #dyrkpoteter #settepotetersolist #Hvitløk #dyrkhvitløk #Dyrkhvitløkibergen #Hvilketingsomsnegleneikkespiser. #planthvitløk #brunsnegler #hvaspiserikkebrunsneler #salat #lollorosso #morsmiddag #pallekarm #Dyrkipallekarm #hvakanmandyrkeibergen

De er to ting jeg ikke har funnet frem i år, og det er kullgrillen og solparasollen, rett og slett for det ikke har vært brukt for de. De har regnet konstant i hele sommer, så når folk snakker om høst forstår jeg ikke en ting, for det har jo ikke vært sommer.

Jeg fant en grillribbe på halv pris, og det fikk jeg saltende lyst på, så jeg tvang min gode nabo Kari på middag. Jeg brukte den elektriske grillen på kjøkkenet, for ute sipte regnet ned.

 

Det er så sjelden at jeg griller at jeg ikke skjønte at ribben var lagt i tre lag, så den ble steikt litt lenger en de 20 minuttene som stod på pakken 😁

Båtpotetene steikte jeg i ovnen HER

Så hadde jeg salat fra egen hage, med tomat, agurk, paprika og dressing.

Godt selskap og god mat, i all enkelhet.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#GrillingiBergen #Grilling  #Svineribbebbq #Matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt

 

NÅ er det VANLIGE FOLK tur, til å betale ENDA mer! Arbeiderpartiet bør vurdere å skifte navn, for i denne politikken passer overhode ikke inn i de lavtlønnede sitt liv og økonomi. Jeg skal ikke påstå at jeg er veldig politisk aktiv, men det jeg vet er at med mange har en daglig belastning med det økonomiske.

De som har mye penger slipper unna mye billigere en de som må snu på kronene, så utrykket “Det er dyrt å være fattig”, gjelder i aller høyeste grad. Klasseskillet blir bare større og større, noe som på mange nivåer er svært negativt i et samfunn.  Ikke det at jeg tror de er så mange andre parti som er så mye bedre en arbeiderpartiet, de er en gjeng med “gutteklubben grei” som maler sin egen kake. Politikeren kan tydeligvis snylte og svindle uten at det får noe konsekvenser for de, noe som ikke gjelder “Vanlige folk”. Hva vet politikere om vanlige folk egentlig? Vet de at?

Folk som er tvunget til å være på institusjon eller gamlehjem, får uspiselig, vemmelig og  oppigjenvarmet mat, men de på stortingskantinen har egne  kokker og skikkelig mat. Mener de virkelig at folk som ikke har mulighet å lage mat selv, folk som har strevd hele sitt liv å jobbet hardt for landet, ikke fortjener mer en søppelmat, det er skammelig. Vi burde laget den beste maten til de som har strevd og nå har sin siste tid på et sykehjem. Minstepensjonister og uføre må samle flasker og sitter å fryser for de ikke har råd til oppvarming, det er ikke annet en skammelig. Stortingspolitikere millionlønn, og de har pendlerbolig og egen bil, sjåfør og parkering i stortingsgarasjen, hva vet de om “vanlige folk” som sliter seg i hel for å få endene til å møtes?

Når de man kaller miljø politikk ikke er mer  en at man kjøper seg mer klimakvote, så redder dette neppe miljøet. Strømmen er så dyr at man heller kaster oppvasken og klærne for å slippe å å bruke strøm på å vaske, da har man bommet kraftig på miljøpolitikken!

Politikker forakten er komplett!

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#politikerforakt #politikk #dyrestrlmpriser #dyrbensin #Dyrtåleve #Dyrtåværefattig

Kjøttpudding er en klassisk tradisjonsrik gammel middagsrett, som virkelig kan komme oftere på middagsbordet. Det geniale med kjøttpudding, er at man lett kan lage mange på en gang, og fryse ned, man slipper å stå å steike som med kjøttkaker, og smake like godt.

Til 4 personer: (jeg lagde av 400 g kjøttdeig)
800g -1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2-3 egg. Bruker man kjøttdeig er to egg nok, men karbonadedeig trenger tre.
ca. 1/2 dl vann
2 løk eller tilsvarende med annen type løk (kan sløyfes)
2 ss buljongpulver Toro sitt buljongpulver er supert, det er også glutenfritt. Om du ikke har buljongpulver bland det ut i vannet som da må varmes en stund før du skal lage puddingen, så det kan kjøles ned igjen.

Eventuelt 1 ss potetmel

Ca. 2 ts salt
Pepper

Blir deigen for tynn kan man ha i litt potetmel (det er glutenfritt)

Rens løken og finhakk  før man har det i en bolle med deigen. Ha i krydder, buljong, egg og vann og bland alt godt samen. Jeg anbefaler å steike en prøvekake før man former og steiker kjøttpuddingen, så man får den passe salt.

I dag formet jeg kjøttpuddingen som et brød og  steikte den på steikepannen, det gikk veldig fint, eller så steiker man kjøttpuddingen gjerne i form  i rundt 30-40 minutter på ca. 200 grader (alle stekeovner er forskjellige).

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kjøttpudding #hjemmelagetkjøttpudding #kjøttpudddingpåsteikeplaten #Matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middag #middagstisp #Morsmiddag #Hvaskalvihatilmiddag #hvaskaljeghatilmiddag #enkelt

Det å ha gjester byr alltid på gleder men også et ansvar for at de skal ha det bra, og aller helst tipp topp. Og slik er det også med hundene jeg passer, og det er klart at å være på et ukjent sted er stress for en hund. Men ikke bare for hunden, for selv om jeg har møtt Dani noen ganger før, så har jeg ikke hat den aleine, så det er mange erfaringer man må gjøre seg. Jeg har vel knapt hatt en roligere hund en dette, med en personlighet som er helt utrolig. De som bekymret meg mest denne gangen var at han ikke tisset da han gikk ut, det er jo tross alt vanlig at de må ut nesten umiddelbart etter man har stått opp så de får lettet på blæren. Men ikke Dani, NEI han snudde bare i døren siden det regnet slik. Og siden han ikke hadde fått fått vært ute så var jeg hyppig ute med han hele dagen, både med lengre og kortere turer, men ingen skvettent der i gården nei. Så ut på kvelden måtte jeg ringe eierne å høre om dette var normalt, og de tok det knusende med ro, så da var det bare å ta det som det kom.

Det morsomme med Dani er at han skal selv bestemme hvor den skal gå på tur, og passer det han ikke, så står han bom stille. Han er en diger hund, så det er noen kilo å dra med seg når han har bestemt seg for det he he 😂. Men med litt list og lempe, og noe bestemt stemme kom han noe motvillig etter en tid. 

Et annet veldig morsomt særtrekk er at han plutselig kan begynne å ule, og i følge eierne spesielt når sangen på “Two and a Half Men”. Men da jeg hadde lagt meg i går så begynte han å ule, og jeg opp å så hva som skjedde, men han lå bare midt på gulvet å så på meg. Jeg tuslet i seng igjen, og så var det påan igjen, og jeg opp å kjeftet litt denne gangen. Da jeg endelig sovnet, hadde han bestemt seg for at han måtte se om jeg var her, så han ulte som en tåkelur i tykk skodde. Men da var jeg ikke billig, så jeg kommanderte han i seg, og ikke noe kjære mor her. Etter det var det heldigvis stille, og godt er det, for stakkars naboer som blir vekket av tåkelur midt på land.

I dag kommer de å henter han igjen, og Dani og jeg har blitt mye tryggere og kjent på hverandre, så neste gang blir det nok adskillig enklere. Skjønt vanskelig har det på ingen måte vært, bare masse kos.

Nei, her ville han ikke gå.

Man skulle tro at han var i slekt med Potter når det gjelder mat. HER

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#hundepass #dyrepass #Tur #Dani #Hund #Morsmiddag #passehund