Pizza med kylling på boks

Noen ganger har en rett og slett ikke lyst å lage mat og i tillegg er en gjerne grundig matlei, men en må likevel spise. Da gjelder det å ha noen kort i armen. Så i denne pizzaen har jeg en ferdig glutenfri pizzabunn(en får kjøpt ferdige vanlige pizzabunner også, som jeg tror er frossen).

 

1 ferdig pizzabunn

½ -1 boks med kylling på boks, avhengi av hvor stor bunnen er

Pestoen (kan bruke ketchup eller annet som en har for hånden)

2- 4 Tomater (avhengi av hvor stor bunnen er)

Ost ( jeg brukte soyaost)

Fersk basilikum (om en har ruccula salat passer det også utmerket, eller de urtene en har for hånden)

Ferdig pesto på glass som dekker hele bunnen. Skjær kyllingen i terninger og ha de på bunnen, så skjærer en tomater opp i skiver og legger på, og til slutt ost etter ønske. Urter eller salat tar en på når pizzaen kommer ut av ovnen.

Siden bunnen er ferdig steikt, så trenger den ikke lang tid, da skal alt bare bli varmt og osten smelte. Så ca 7-10 minutter på 180 g skulle være passe tid

Laks i form med fløte

 

 1-2 laksestykker pr person

Bruk de grønnsakene en har og liker, men jeg brukte:

Rød og gul paprika

Løk

Ruccula salat

Squash

Salt

Pepper

½ dl fløte pr person (tåler en så ikke melkeprodukter, bruker en soyafløte)

 

Rens og del opp grønnsakene. Det kan være en fordel å legge de grønnsakene som trenger mest varme i bunen av den ildfaste formen. I dette tilfelle ble det paprika og løk og legg fisken opp på grønnsakene og resten på fisken. Hell på fløten og strø over salt og pepper.

Ha folie eller lokk på formen og sett den på 200 g mitt i ovnen i ca 25 minutter(spørs litt på hvilke grønnsaker en bruker og hvor tykke fiskestykkene er).

Server med ris, poteter eller pasta etter ønske.

Helge tilbudet på Kiwi denne helgen var Middelhavsmarinert kalkunfilet og da kan det være gøy å ha tilbehør som passer til. I Middelhavet spiser de mye lyst kjøtt, fisk og sjømat og sjelden rødt kjøtt. De spiser masse grønnsaker md farger, belgfrukt og nøtter. Så da ble det

Middelhavs marinert kalkunfilet med kikkerter

2 personer

 

1-2 kalkunfilet per person som steikes på pannen

Kikkerter i tomatsaus

Ca 300 g kikkerter (ferdig kokt)

 4-5 tomater(eller en kan bruke hermetiserte hakkede tomater)

ss olivenolje

½ løk

½- 1 hvitløk

½ eller mer chili

½ ts chipulver (smak deg til her, for min er litt gammel og da mister den smak)

1-2 ts salt

1 krm pepper

Eventuelt litt vann om det koker inn og det blir litt tørt.

Begynne med å fjerne stilken i tomatene om en velger å bruke ferske tomater. Bruk en skarp knip og skjær ut stilken, eller del tomatene i båter og skjær den av.





Ønsker du å skrelle tomaten før du steiker den lager en et snitt i den, koker opp vann og slippe tomaten ned i noen sekunder og skallet vil løsne. Men jeg delte de i 4 og hadde de rett i pannen og bare plukket ut skallene etter vært. Rens og del hvitløk, løk og chili og fres de før en slipper tomatene i pannen. Ikke bruk for hard varme. Når de har stått og surret en stund vil tomatene være helt most(litt avhengi av hvor modne tomater en bruker). Ha så i kikkertene og krydder. Synes du det er for mildt, tar en i mer krydder.

Server med en god salat til. Jeg brukte isbergsalat, rucculasalat. Asparges(delt og frest litt på pannen, men en kan spise de rå), tomater og cashewnøtte.

 

Ørret i Wok

 

2 personer

2 hele tinte ørreter(de fleste dagligvarebutikker har de i frysedisken)

1/3 Kinakål

½ paprika

Squash

2 ss sesamolje

Salt

pepper

 Litt løk den typen en har, for eksempel vårløk

Jeg hadde rester av poteter så de havnet i samme gryten, men en bruker det en vil, men villris passer nok godt til. Når jeg woker bruker jeg gjerne så mye grønnsaker at jeg ikke føler behov for noe til.

Jeg steikte ørreten hel og renset den for bein og skinn.

 

Renset og skar grønnsakene opp i biter og har de i en varm panne(det behøver ikke være en wok panne, steikepanne med høy kant eller panne med teflon er helt supert.)

Begynn med de grønnsakene som trenger mest tid. Her er det løk, paprika, kinakål og til slutt squash. Smak til med salt og pepper og legg ørreten opp i pannen litt så den blir lun. En kan ha rømme til om en ønsker.

 

Steikt ris med egg og reker

 

4 porsjoner

3 porsjoner med ferdig kokt ris(villris er absolutt å foretrekke)(Er en veldig glad i ris, har lite tilbehør, eller en har svært god appetitt kan en øke ris mengden)( med mindre ris redusere en også karbohydratinnholde i middagen)

3-4 egg bland med 2 ss vann, ½ ts salt og 1 krm pepper

Smør til steiking eventuelt olje

Grønnsaker etter ønske, men jeg brukte:

1 paprika

½ brokkoli

Gressløk

1 boks hermetiserte erter

800 g reker med skall (en kan selvsagt bruke reker i lake eller annet en har for hånden)

Kok ris etter anvisning fra pakken eller om en har rester av ris i kjøleskap eller frys så bruker en det. Tin rekene og rens de. Rens og del grønnsakene. Ha smør i pannen og surr brokkoli og paprika litt før en tar i risen. Knekk eggene og ha i vann og krydder og bland de godt. Ha egge blandingen i risen litt etter litt og rør godt mellom hver gang. Smak til med eventuelt mer salt og pepper. En kan ha soyasaus på borde om noen ønsker det.

Har en kokt for mye ris, bør denne avkjøles fort og settes kjøleskapet om en har planer om å bruke den i nærmeste fremtid, ris blir fort en bakteriebombe. Det kan være lurt å fryse risen. Da bruker jeg å ta den i en plastpose og skrive på med vannfast tusj. Jeg flater den godt utover, da tiner den fort når en trenger den igjen og en kan klare å knekke av litt om en ikke trenger alt. Dessuten vil noe som er flatt være lettere å stable opp på hverandre og tar mindre plass en om det er i en skål eller lignende.

 

 

 



 

 

 

 

Torsk i spinat

4 personer

2 pakker frossen torsk i blokk

1 pakke frossen spinat

50 g smør

2-3 ts salt

1 ts pepper

De kan være en fordel å ha tint både fisk og spinat, men det er ikke et ?must?.

Bland spinaten med salt og pepper om den er tint, hvis ikke, så strør en det bare opp på når alt er i formen og blander det når det er ferdig.

Ha litt av spinaten i bunnen på en ildfast form. Del fisken i serveringsbiter(altså ikke for store biter) og ha de opp på spinaten. Ta resten av spinaten opp på fisken. Ha klatter med smør på hvert fiskestykke. Forvarm ovnen til 180 g og sett formen inn i ca 20 minutter eller til fisken er ferdig. Server med poteter og eventuelt andre grønnsaker.

 Her har den stått litt i ovnen og vesken fra fisk og spinat har begynt å renne ut og smøret holder på å smelte

Ferdig servert!

 

Ukedag

Middagforslag

Publisert

 

 

 

Mandag

Torsk i limesaus

Februar

Tirsdag

Skipperens suppe

Mars

Onsdag

Kjøttkaker på topp

April

Torsdag

Laks i koriandersaus

Mars

Fredag

Reker

April

Lørdag

Hjemmelaget lasagne

Februar

Søndag

Kotelettene til ho Bjørg

februar

 

 

 

 

Å planlegge hva man skal ha til middag kan spare både tid, penger og frustrasjon. Det kan være lurt å ta en opprydding i frys og skap og se hva som egentlig står der. Utrolig hva en finner i fryseren etter en ?arkeologisk? utgravning. Når jeg tiner av fryseren, må alt ut og da bør en gjøre det en dag det ikke er alt for varmt i været og det er det jo ikke noe per dags dato.

Så setter jeg varene i kasser eller i skuffene som er i fryseren og stabler de, og legger tepper over. Da holder de seg frossen. Så koker jeg opp panner med vann og setter i fryseren så det tiner fort. Når all isen er borte fra fryseren, vasker jeg og tørker grundig med en tørr klut før jeg setter i kontakten igjen(regner med de fleste har gjort dette mange ganger før)

Vel, når en ser hva en har i skuffer og skap kan en begynne å planlegge hva en vil lage ut fra de råvarene en har og hva en mangler. Når en da går på butikken og handler inn for en hel uke, slipper en gjerne å gå på butikken hver dag, man unngår alle impulskjøpene og sparer både penger og tid

.

Kylling i sesamolje og kinakål          

Ca. 2 personer

 

Jeg hadde bare et kyllinglår som jeg fileterte beinet av før jeg delte de i biter, men bruk den kyllingen eller det du ønsker

3 ss sesamolje(en får kjøpt i de aller fleste større butikker, denne smaken er særegen og bruker en nøytral olje oppnår en ikke samme smaken)

1/3 kinakål

1 gulrot

Litt hermetiske grønne erter(dropp om du ikke liker eller ikke har)

1 stor Sjalottløk

½ hvitløk

Et stykke av ingefærrot (den varierer i størrelse så bruk etter hvor godt du liker og er kjent smaken)

½ chili

Salt og pepper

Skjær opp kyllingen. Rens og del hvitløk, ingefærrot og chili og hakk de i små biter. Vask og rens kinakål, løk og gulrot. Kinakålen skjæres i forholdsvis store biter uten forsvinner den lett når den blir steikt. Gulroten deles i litt store staver.

Ha oljen i pannen og la den bli litt varm, men den bør ikke bli for varm for da blir den ødelagt.

Ha i kyllingbitene, chili, hvitløk, ingefær og løk i olje og la de surre litt sammen. Ha i gulroten og til sist kinakålen. Ha i salt og pepper og la det surre noen få minutter og den er klar til servering. Ha gjerne ris eller pasta til. Jeg for min del syntes det smakte utmerket uten noen av delene.

Regnbueørret i rømmesaus

 

1 regnbueørret per person(Du finner de i frysedisken)

Tin fisken, den tåler godt å ligge over natten i kjøleskapet. Fileterte den, det er lett å se hvor beina er når den er delt. Så da skjærer en bort de som en ser.

Kom ikke på at jeg burde tatt bilde da jeg filiterte, så dette er den som jeg steikte og filiterte etter på. Keg skjerer lang rykken og når det har løsnet skjærer jeg bena ut etter på. 

Det er tynne fine bein, så skulle en være så uheldig å ha oversett noen, kjenner en det knapt. En kan steike fisken hel og dele den etterpå, om en føler det er lettere. Da lar du den bare bli litt kald så du kan ta i den og så varmer en den lett i sausen igjen.

 

 

 

1-2 ss mel etter ønske

1 ts salt

1 krm pepper

 Tok mel i en pose sammen med salt og pepper og tok filetene ned i og ristet godt så melet blir godt fordelt.

Ha filetene på en varm steikepanne og steik de i noen minutter på hver side. De blir fort gjennom steikt.

Så kan en ta fisken av pannen. I samme steikepannen tar en nå ca 3 ss rømme(tåler en ikke rømme kan en bruke soyafløte og litt lime eller soya yoghurt), gressløk etter ønske og spe med ca 1 ss vann til det er passe tykt. Det skal bare blandes litt så tar du i fisken igjen. Server med grønnsaker (jeg steikte litt squash sammen med fisken og trakk brokkoli og asparges sammen med potetene) poteter eller ris.

Noen måltid er mer spesiell en andre! Og når gjestene tar med seg gode råvarer som de vil jeg skal lage mat av, ja da er jeg LYKKELIG!!!

Menyen ble komponert ut fra råvarene som han hadde med seg og da ble det :

Forett:

Scampi med smør dampede grønnsaker

 

Hovedrett:

Helsteikt indrefilet med egenkomponert saus og wokkede grønnsaker

 



Dessert

Is med rørte skogsbær i lønnesirup

Her fikk jeg desverre ikke noe godt bilde, så da er det bedre uten. 

 

Forett

Rens og del grønnsakene og denne gangen brukte jeg kinakål(som absolutt ikke passer i salat), rød paprika og asparges. For å få kinakålen til å henge samen så den ligger finere på tallerken, så skjærer jeg den på skrå sånn at litt av stilken fortsatt er på.



Ha grønnsakene på en rist eller ha de i en panne med smør (ikke la smøret bli for varmt, de skal barre surre lett).



Når de er passe møre tar en de opp på litt tørkepapir så overflødig fett renner av.

Jeg har en olje stående i kjøleskapet med raspolje, hvitløk og chilipepper. Når den får stå over tid så blir det en god smak og den brukte jeg å steike scampien i. Denne gangen brukte jeg kokte scampi og da er de skrelt utenom halen som er igjen. Jeg tinte den og tok av den siste biten med skall som var på halen. Så lot jeg steikepannen bli varm og tok i olje og litt scampi av gangen så pannen ikke blir for fort avkjølt. Ha på litt salt. Siden den allerede er kokt skal den bare trekke til seg smak og bare blitt lett steikt for smakens skyld.

 

Dander grønnsakene på tallerken og ha scampien på til sist og her lar jeg litt av oljen bli med slik at en bruker oljen av hvitløk og chili som en dressing.

 

 

Hovedrett

 

Indrefileten valgte jeg denne gangen å surre på pannen. Dvs. at jeg steiker den først på sterk varme hele veien rundt og tar den av varmen. Lar den hvile og gjentar prosessen. Da gjerne med lavere varme så den ikke blir så brun. Om en ikke er vant til å steike hel indrefilet, så kan det være lurt å rund steike den på sterk varme på steikepannen og der etter sette den i en form og steike den videre i steikeovnen. Har du ikke steiketermometer, vil jeg anbefale på det varmeste å skaffe seg det. Det de fleste gjør feil når de steiker kjøtt, er at en steiker det for mye og da blir det tørt og smakløst siden kraften renner ut av kjøttet.

 

Et steiketermometer skal stå i det tykkeste stykke kjøtt om det ikke er svært stor forskjell på tykkelsen på kjøttet, da bør en gjerne finne en middelvei. Når termometeret nærmer seg de gradene som for eksempel står på roastbiff, skal en ta indrefileten ut av ovnen og la den ligge og hvile seg. Venter en til termometeret har kommet til ønsket temperatur, så vil den fortsette å stige en god stund etter en har tatt den ut av ovnen. Og da kan kjøttet bli for tørt. Har en aldri smakt kjøtt som ikke er helt gjennomsteikt, så anbefaler jeg virkelig å forsøke både for smaken og for mørhetens skyld. På steikepannen tar det ganske lang tid, så jeg anbefaler at en tar seg god tid. I steikeovnen blir det litt jevnere varme og den tar ikke så lang tid. Men en kan godt ta ut kjøttet og la det hvile på samme måte som når en steiker på pannen.

 

Siden jeg liker å forsøke meg frem, så laget jeg en saus som jeg aldri har laget før og ikke vet om andre har laget på samme måte heller, men knallgod ble den.

Her brukte jeg

 ca 1 1/2 dl rødvin

ca ½ dl balsamico eddik(kan ha vært litt mer, for dette ble tatt på skjønn og derfor blir alt her ca tall)

ca 1 ½ dl rognebærsirup

ca 1 dl lønnesirup

½ dl soyaolje(jeg brukte glutenfri, men tåler en hvete bruker en selvfølgelig den vanlige)

Steike skyet fra indrefileten

Den skal koke i minst en time så den får kokt godt inn(reduseres)

Smak til med salt og pepper

Ikke en lavkarbo saus akkurat, men er det festmat så er det festmat. PUNKTUM! Og det er ufattelig kjekt å forsøke nye ting hvordan de virker, spesielt når en har godt selskap og god tid og gjerne noe godt i glasset. DA er jeg i mitt ess.

Og jeg kan garantere at den sausen ble ufattelig nydelig og passet helt fantastisk til kjøttet og tilbehøret. Jeg forstår at dette nok er en saus for de spesielt interesserte, for det krever gjerne litt kunnskap for å få rette balansen. Men er du bare litt (nysgjerrig)(faen det får jeg aldri til å skrive og stavekontrollen tar den ikke) så forsøk, ellers lager du den sausen som du selv liker.

Det ble bakte poteter til og her laget jeg hvitløksmør. En stor potet bruker ca 1- 1 ½ time på å bli ferdig steikt på ca 200 grader.

Ca 100 g smør som har stått ute av kjøleskapet så det er blitt mykt

1-3 fedd hvitløk(jeg brukte ferdig presset hvitløk fra glass, men det ble ikke helt det samme resultatet som med fersk hvitløk så det anbefaler jeg).

1 ss sitron eller lime

1 ts salt

½ ts hvit pepper

Bland det godt sammen og lag det gjerne i god tid før. Kan også brukes på bagetter, brød som en varmer.

Grønnsaker hadde jeg steikt sopp, en halv steikt tomat og brokkoli som jeg dampet lett.

 

Dessert

Is med skogsbær som jeg blandet med lønnesirup. Nam ? nam.. men da var vi vel forsynt!