Det er ikke hverdagskost for meg med svinekjøtt, men slik ble det i dag og det smakte godt.

Tilberedning av svinekam.

Beregn rundt 300 g per person, dette er for at det er en del bein på kjøttet, bein er bra det hindrer kjøttet i å bli så lett tørt.

Sett kjøttet i forvarmet ovn på 180 grader, og steik i rundt 45 minutter, skru ned varmen til 150 grader, sett i et steiketermometer og steik videre til den er ferdig. Det tok rundt en time på denne svinekamen. La kjøttet stå å hvile seg en stund før man stikker en kniv inn med beinet og fører kniven langs beinet så det løsner(det er veldig enkelt).

Jeg lagde en saus av kraften

Litt vann

Ca 1/2 dl soyaolje

En “klonk” sherry

1/2 løk

1/2 purreløk

salt

Pepper

Surr løken som er renset og opp kuttet, ha i kraften, vann, soyaolje og sherry la det koke sammen en stund. Bruk stavmikser for å få en jevn saus, og smak til med salt og pepper.

 

Salaten bestod av asiatisksalat, reddik, tomat, og raspet gulerot.

 

Rotmosen lage jeg av poteter, selleri, masse smør, salt og pepper. Du kan også se HER

 

Helt siden jeg fikk smake Pia sin utrolig gode brenneneslesuppe med diverse har jeg sett for meg at dette må da være nydelig til fisk. Og i går kjøpte jeg steinbitfilet og lagde denne herligheten. Det er FULLSTENDIG annerledes en noe annet jeg har smak, og det ble bre nydelig gange ti.

Til to:

Beregn rundt 250 gram steinbitfilet  pr person altså rundt 1/2 kg  for to

Ca. 3 dl Brenneneslesuppe, Jeg brukte rester etter jeg lagde hin dagen

1/2 purreløk

Parmesanost etter ønske, og kan sløyfes

1/2 sitron

50-100 g pinjekjerner (jeg vil ha rikelig, man kan også bytte ut med nøtter

Noen klatter smør

Salt

Sett steikeovnen på 200 grader. Ha rundt halvparten av sauen i en ildfast form, ha på renset, vasket og oppkuttet purreløk, og litt raspet parmesanost. Del fisken i ikke alt for store serveringstykker og legg de i formen. Ha på  det samme som under fisken, klem over saften av en halv sitron, og topp med noen klatter smør og et godt strø med salt . Ha lokk eller folie på formen og sett den midt i ovnen og steik 15-25 minutter, alle ovner er forskjellige og det kommer an på hvor tykke fiskebitene er.  Ha en steikepanne på svak varme og ha pinjekjernen i på tørr panne, og vend de med jevne mellomrom. Når de tar farge er de ferdig. Jeg skrudde opp temperaturen litt når fisken var ferdig og ta tok de kun et par sekunder så var de gyldne og ferdige. Ha pinjekernene på fisken og nyt.

 

 

 

Det er ikke hverdagskost for min del å spise hjemmedyrket salat og reddiker, men det kunne jeg gjøre i dag og det var utrolig smakfullt.

Panert kyllinglår er fantastisk godt med den sprøe krunsjie overflaten, og enkelt er det også.

 

Beregn 1-2 kyllinglår pr. pers.

1 egg

Krydder etter ønske, og jeg brukte pepper, oregano, spisskummen, pepper

Salt

Paneringsmel(brødsmuler) Det kan være litt vanskelig å få tak i glutenfritt, men større butikker har som vanlig.

Sett steikeovnen på rundt 220 grader og varmluft om du hr det(alle steikeovner er forskjellige så se underveis så ikke maten blir brent) .

Ha egg, krydder og salt sammen og pisk godt sammen. Bruk en vid ildfast form eller steikebrett, ha litt olje i bunnen. Smør det sammenpiskede egget på kyllingen og ha strø på hele kyllinglåret, og legg de i den ildfaste formen. Sett formen nest nederst i ovnen og l den stå i rundt 30 minutter, snu  kyllinglårene en eller to gnager under steikingen så de ikke blir svidd.

Asiatisk salat

 

Innhøsting i mai er ikke verst. Asiatisk salat, reddiker og løpstik
Nydelige farger sammen

I

Dette innlegget har jeg lagt ut for en del år siden, men synes at alle burde se hvor enkelt det er å lage fiskematen selv, det vanskeligste er faktisk å få tak i god fisk å lag av. Har man en fodprosessor er dette kjapt gjort, og på en time hadde jeg laget en fiskepudding, rundt 16 fiskekaker, fiskeboller og suppeboller. Hysen jeg fikk tak i var fire dager gammel, det er egentlig litt for gammelt til å lage fiskemat av for stivelsen i fisken forsvinner fort. Derfor måtte  jeg bruke  mindre væske en om fisken hadde vært en eller to dager gammel. Fiskematen ble knallgod, så det gikk ikke utover smaken. I stede for melk brukte jeg laktosefri fløte og vann, det gjør at fiskekakene ikke blir så brune som vanlig, laktosen i melken er sukker som karamelliserer seg så det man steiker blir mer brunt. Men for min del synes jeg fiskekakene fikk en flott farge. Man kan også bruke bare vann å spe med om man ikke tåler laktosefritt heller, da kan det hende man må ha litt mer salt i for å kompensere. Tåler man melk kan man selvsagt bruke det i stede for fløte og vann. 

1 kg skinn og bein fri filet av hyse eller lyr (kan ikke bruke fryst fisk)

2-3 ss potetmel

1 ss salt (dette virker kanskje mye, men fisk trenger mye salt).

½ ts muskat (har en ikke dette, så sløyfer det sløyfes)

5-7 dl væske (Jeg bruker en boks (3 dl) laktosefri fløte og resten vann til 2  kg fisk)

 

Fisken må være skinn og bein fri, den kan ikke ha vært frossen, og fisken og melken må ha samme temperatur. Ha  fiskefileten  og salt i en foodprosessor, og la  maskinen gå til til farsen er fast og litt seig i konsistensen. Ha i potetmel og muskat og bland det i fisken, og begynn å spe med litt og litt væske. Ikke ha for mye væske i av gangen. Hvor mye væske man trenger i deigen vil avhenge av hvor fersk fisk man bruker, jo ferskere fisken er, jo mer må væske trenges i farsen. Lar man farsen stå før man bruker den vil den bli fastere, så har man vært litt for ivrig med væsken og farsen føles for tynn, settes den kalt en stund så blir farsen lettere å jobbe med. Det er lurt å koke/steike en prøvekake for å se om det er nok salt i før man begynner å  steiker/koker, da har man sjanse å korrigere smaken om det trengs.

Nå kan man lage det man ønsker av fiskemat, fiskepudding, fiskekaker, fiskeboller, eller suppebolle eller fiske karbonader, man også kan ha i løk, urter osv, .

 

Fiskekaker formes så store som man ønsker (feks. spiseskje stor), steikes på begge sider til de er gylden brune, og gjennomsteikt. Skal man ikke spise kakene med en gang men fryse de eller varme de opp seinere, trenger de ikke steikes helt igjennom, for da varmer man de jo igjen.  Fiskekaker    er ferdigsteikt på rundt 7-10 minutter litt avhengig av størrelsen, ikke bruk for sterk varme.

 

Fiskekarbonader kan man godt tilsette urter, løk, chili eller andre smaker man måtte ønske. Karbonader er omtrent dobbelt så stor som fiskekaker(Kan feks. bruke serveringsskje). Form karbonadene runde og flate, la de steike seg gyldne, disse vil ta rundt 15 minutter å bli gjennomsteikt,  men igjen vil dette avhenge av størrelsen.

 

Fiskepudding bruker man en brødform, kakeform eller lignende, smører den godt, og fyller den opp med fiskefarse,  forvarm ovn til 120 grader. Sett formen nederst i ovnen og la den stå i rundt 45 minutter. Her igjen vil størrelsen på puddingen avgjøre om man må ha mer eller mindre tid.

 

Fiskeboller former man med en spiseskje. Bruk fiskekraft eller ha fiskebuljong og vann til å trekke de i.  Som fisk skal heller ikke fiskemat koke, men trekke (under kokepunktet). La fiskebollene trekke i 7-10 minutter.

 

Suppeboller lages med teskje, og eller på samme måte som fiskeboller bare men kun halve tiden i pannen.

Fiskemat kan fryses. Jeg bruker å legge de i pose og posen ligger på et fat eller lignende, da er det lettere å få de singelfryst, og enkelt å ta ut så mye man trenger av gangen.

Søtpoteter er fulle av karoten (oransje fargen) slik som gulrøtter, og dermed fulle av antioksidamter og den hjelper oss også til å bli lettere brune (forutsetningen er at man ser solen, noe vi ikke gjør så altfor ofte her på Vestlandet).

4 personer

1 stor søtpotet (bruk gjerne poteter i stede for søtpoteter om det er ønskelig)

1-2 ss usmeltet smør

1 ts salt

½ ts pepper

Skrell søtpotetene (har man det travelt, deler man de i små biter så blir de fortere kokt) og kok dem til de er møre. Hell av vannet og ha i smør, salt og pepper, bruk stavmikser eller en stauke til å mose blandingen med.

Ca. 800 g kjøttdeig

2 løk

4-6 hvitløksfedd

1 chili

Litt parmesanost som er laktosefri (Tåler man ikke melk kan man uten noe problem sløyfe osten)

Ca.2 ss provencekrydder eller det krydderet du ønsker

Ca. 1 ½ ts salt

Ca. 1 ts pepper Bruk gjerne mer, og også andre krydder

Rens og del løk og chili og steik de litt på pannen før man tar på kjøttdeigen og steiker alt sammen. Ha på krydderne og smak om det er passe etter din smak.

Ta en ildfast form og ha halve mengden med mosen av søtpoteter i bunnen av formen, deretter den steikte kjøttdeigen og eventuelt parmesan, og så resten av mosen av søtpoteter og mer ost, om man ønsker dette.

Sett formen i ovnen til gratinering på ca. 200 gr i rundt 15-20 minutter.

Nå er det høysesong for å plukke ramsløk.

Steinbitfileten

Ramsløk i olje plukket og lagt i olje eller ferdig kjøpt

Salt

pepper

Legg fisken i en ildfast form og smør  ramsløk på begge sider av fiskestykkene og strø litt salt og pepper på samtidig.

La fisken stå i ovnen mellom 15-20 minutter på ca.200 gr.

Jeg woket blomkål, aspargestopper, squash og bønnespirer til og serverte med kokte poteter.

Min gode venninne Pia kan utrolig mye om urter og vekster, hun har nok hatt god opplæring av sin mor som har laget alt mulig av urter og ville vekster. Vi var rundt huset der hun bor og plukket brennenesle, Skvallerkål, Bjørnerot, Ramsløk, Løpstikke og Gressløk. Hun lagde nydelig suppe av alt sammen, og den var så fantastisk god at jeg spiste for mye til middag og måtte ha en tallerken seinere også.

Nå er skuddene helt nye og fulle av vitaminer og mineraler, og helt gratis, så dette er tiden å plukke de. De kan være lurt å fryse ned å ha til vinteren, da forveller man vekstene, avkjøler de fort, har de i en hurtimikser å knuser de før man fordeler det i bokser eller poser å har de i fryseren.

Fine pia med de edle bladene av ramsløk

Brennenesle

Brennenesle

Så mye brennenesle og skvalderkål brukte hun. Her vasker hun de godt før bruk
Her forveller hun brenneneslene og svalderkålen i rundt 10 sekunder
Man kan bruke foodprossesor også tilå knuse urtene

 

 

Det er ikke lett å få oppskrift på slikt, siden det vil variere på  og hva man finner så det blir en ca. oppskrift.

Bruk mest brennenesle som ikke er høyere enn ca. 25cm., en god bunt.

Noen kvaster løpstikke

Ramsløk etter ønske vi hadde ikke så mye så det ble bare noen blader

Ca halvparten så mye skvalderkål som brennesle

Noen kvaster Bjørnerot

En bunt gressløk

1 purreløk,

Ca. 50 gr. smør

4 ss maizena

Ca. 1.5 l vann

2-3 små pakker med fond, Pia foretrekker kyllingfond eller grønnsaksbuljong.

Ca 2 dl fløte (laktosefri)

Salt

Pepper.

 

Skyll og vask vekstene. Forvell brenneslene og skvalderkål i rundt 10 sek. i kokende vann. Vannet kan brukes i suppen eller som gjødselvann til plantene:-)!

Smelt smør og ha i hakket purreløk, fres litt og tilsett vann og buljong. Brennesle, og de andre urtene/vekstene tilsettes og alt knuses med stavmikser el. Ha i fløte og smak til med salt og pepper.

Server med hardkokt  egg og  brød.

 

 

Her er både skvalderkål og brennenesle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjørnerot

Skvalderkål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 personer

4 kyllingfileter eller annen kylling

1 stor løk

1 rød paprika

4 epler

Sukkererter

8 dl vann

Ca. 3 ss maizena

1-2 buljongterninger (buljong kan inneholde gluten så sjekk)

2-3 ts karri

1-2 ts salt

Ca. 1 ts pepper

Del kyllingen i biter. Rens og del alle grønnsakene og eplene også i biter. Ha smør i en panne og steik kylling og løk sammen. Når kyllingen begynner å bli ferdig, har man de andre grønnsakene i gryten (venter man på gjester, så venter man med å ha dette i til gjestene er kommet, slik at eplene ikke blir most og grønnsakene overkokte). Mål opp vannet og ha i maizena og karri og bland det sammen så det ikke er klumper, ha det deretter over kyllingen. Ha så i buljong og la det koke opp, smak til med salt, pepper og eventuelt mer karri.

Jeg serverte retten med villris.

 

 

Jeg var hos min god nabo og venn å hun trakk for at det skulle bli helt rett og det ble Hilde Merete og Simon som vant en diger blyantspisser hver. 

Gratulere med dagen i morgen alle sammen.

Jeg har alltid hatt lyst å dyrke på hobbybasis, og endelig har jeg fått det til. Dette er pur lykke for meg, og jeg gleder meg over hver eneste lille spire.

Vet du at man må/bør kjøpe setteløk slik at man ikke sprer sykdom.

 

Hvitløk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulerøtter

 

 

 

Alt på reddiken kan spises, også det grønne

 

Diverse spiselige blomster
Reddiker
Koriander
Dill, den har sådd seg selv fra i fjord
Persille. Denne begynte å vokse i januar og har altså overvintret under altanen.
Vårløk som jeg har satt ned stilkene jeg har brukt
Det ble enorme mengder tomatplanter så jeg har solgt en del. Det ble beinfrost og da gikk en del. men heldigvis noen som overlevde.
Asiatisk salat
Jordbær