Dette er så godt at jeg har ikke ord! Liker du Kinesisk mat må du forsøke denne enkle retten.

Til 2 personer:

2 Kyllingfileter eller som jeg brukte overlår men da må man ha 4 stk.

1 ss revet fersk ingefær

4 ss soyaolje

2 ts maizena

Ta skinn og eventuelt av kyllingen og del i stykker. Bland de andre ingrediensene, og legg kyllingbitene til marinering en time eller mer.

Peanøttolje, har du ikke det bruker du vanlig olje

Ca. 100 g peanøtter egentlig uten salt, men det fungerer fint det også, man kan bare skylle av saltet.

1 frisk chili eller tørket (smak til etter din smak, alt etter hvor mye chili du er vant til)

1 ts sukker

1 ss risvineddik

4 vårløk

Ha litt av oljen i en panne å ha i peanøttene å rist de, ha de så på et kjøkkenpapir. Ta  litt mer olje i pannen og ha i kyllingblandingen og sukkeret, å la de få surre i noen minutter, ha på risvineddiken og vårløk. Bland det godt sammen, og ha i oppkuttet vårløk og peanøttene. Server med kokt ris eller nudler.

 

 

#Kinesisk #Peanøtter #Middag #middagstips #Glutenfri  #Melkefri #KungPo #Hjemmelaget #mat #fra #bunnen

Til ca. 4 personer

3 gulerøtter

1  purreløk 

Ca. 1/2 sellerirot

2 hvitløksfedd

3 potet (jeg hadde en ferdigkokt, som jeg hadde i på slutten av koketiden, så ble også den nyttet)

Ca. 4 ss tomatpuré

4-6 pølser 

Ca. 50  g ukokt spagetti (bruk glutenfri spagetti eller ris, om man ikke skal ha gluten)

2 buljongterning

Ca. 9  dl vann

Salt og pepper

Rens og del grønnsakene og ha de i en panne med vann, tomatpuré, buljong og vann, og la det få et oppkok. Nå kan du velge om du vil koke pastaen for seg selv eller ha den direkte i suppen (jeg hadde den direkte i suppen). Suppen må nå få koke til pastaen er ferdig, dvs. rundt 8-10 minutter. På slutten av koketiden har man i oppkuttete pølser eller hva man ønsker i. Smak så til med salt og pepper.

#Minestrone #suppe #pølser #Middag #enkelt #Glutenfri #melkefri #middagstips #Morsmiddag #Mat #fra #bunnen #av #Hjemmelaget #sunt

 

Det er bare fantastisk å ha ferdig laget mat i fryseren, og i dag passet det veldig godt. Når jeg først lager noe med kjøttdeig, lager jeg gjerne en del, siden jeg hater å steike Kjøttdeig/karbonadedeig. Viste du forresten at lammekjøttedeig er ganske mye billigere en vanlig kjøttdeig!

I dag har jeg gått tur med Birk,  og halvsøsteren som jeg ikke husker navnet på. Men hun er en nydelig liten valp som diltet etter så godt den kunne. Det var litt uvant å ha to hunder med seg, så jeg tror vi ble litt pest alle tre. Burger finner du HER

Shiraza dressing finner du HER

I tillegg hadde jeg salat, agurk, avokado, steikte tomater(for det elsker jeg), steikte poteter og en ristet skive.

Fantastisk godt om jeg skal skryte av meg selv, og det må jeg jo siden jeg spiste alene i dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Lamme #burger #karbonader #glutenfri #melkefri #Enkelt #godt #sunt #middag #middagstips #Morsmiddag #Frys #middag

Ramsløksesongen er så vidt i gang, men denne hadde jeg fra i fjord, må spise opp resten før jeg plukker ny.

Ramsløkolje lager jeg med fersk ramsløk som er vasket og rent av vannet. Har det i en blender eller food prossesor , så tilsetter man olje og litt salt. Man må bare ha i litt og litt olje for å se når det er nok. Det skal være en jevn blanding mellom olje og ramsløk.

Ørreten steikte jeg med salt og pepper, så hadde jeg ramsløkoljen på når fisken hadde blitt steikt på begge sider.

Jeg hadde woket rød og gul paprika, og squash og litt brokkoli.

Enkel og nydelig mat.

#ramsløk #ørret #fisk #Laks #middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfri #melkefri

Jeg har vært heldig å ha besøk av godeste Birk noen dager, og da har ikke matlagingen blitt prioritert. Vi har gått lange gode turer i stede, og det er herlig meden en så god turkamerat. Men mat må vi ha, og denne gryten er både enkel og veldig god. Det ser gjerne merkelig ut, men er nydelig, så denne anbefaler jeg å prøve.

 

Til 4 personer:

4-6 poteter

4 gulerøtter

1/2 kål

1/2 sellerirot

2 pakker med kjøttdeig/karbonadedeig gjerne av lam, det lager ekstra god smak. Du kan bruke både mer og mindre kjøttdeig om du ønsker det.

3 buljongterninger

Vann akkurat så mye at du nesten dekker grønnsakene. Det blir mer væske etter hvert, så ikke bruk for mye, fyll heller på etter hvert.

Salt

Pepper

Man kan ha i mer eller mindre av de forskjellige grønnsakene, etter som det passer deg.

Ha vann, buljong og pepper i en panne, ha i rensede og delte poteter og grønnsaker og sett pannen på kok. Form kjøttdeigen til kjøttboller(den skal ikke spes ut, men ønsker du det kan du selvfølgelig det).Ha kjøttbollene i grønnsakene og la det hele få koke til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper, rør forsiktig så ikke bollene blir ødelagt. 

 

Birk elsker denne ballen, og vil veldig gjerne at jeg skal leke med han

Ingen beskrivelse er tilgjengelig.

Til 2.3 personer:

1/2 løk

1 paprika

Litt brokkoli

1 godt stykke med squash

Men bruk de grønnsakene du liker å har i hus.

3 egg

Ca. 130 g røykt laks eller ørret

Litt revet ost (siden jeg i grunnen ikke bør spise melkeprodukter velger jeg en hard hvit geitost eller parmesan, siden jeg tåler bedre harde oster  en myke oster har jeg funnet ut)

Litt fersk basilikum hadde jeg også (Kan godt sløyfes om du ikke har i hus)

Salt og pepper

Rens og del løk, paprika og brokkolien og surr på pannen (jeg venter alltid med squashen siden den blir så fort myk og bløt, og det er jeg ikke så begeistret for).

Rasp osten, del og visp egg med salt og pepper. Hell på eggeblandingen, squashen, ost og til slutt den røykte laksen, og eventuelt  basilikumen.

La det hele stå på svak varme til eggeblandingen er blitt stiv.

 

Har du forsøkt å lage lignede før?

#omelett

Til 4 personer

4-5 kyllingfileter (er filetene små bør man ha mer enn 1 pr. person)

Ca. 2 cm med fersk ingefær

1- 2 hvitløksfedd

1 løk

1 potte finhakket koriander (Tips: ha litt av koranderen til å strø over ved servering)

Squash

Ca. 4 dl kokosmelk

Eventuelt litt maizena til jevning om den ikke tykner naturlig

4ts Curry paste (tåler man ikke gluten så sjekk at den ikke inneholder hvete, for enkelte merke har dessverre det. Santa Maria sin var fri for gluten)

1-2 ts gurkemeie eller 1 ts tørket (jeg hadde litt fersk gurkemeie som jeg brukte jeg da jeg fikk besøk hadde jeg i litt tørket for å få den fine fargen).

Salt og pepper

Rens og del løk, ingefær og kyllingen og fres alt i en panne med smør eller olje. Ha på kokosmelk og krydder og la det få koke til kyllingen er gjennomkokt. Blir ikke retten tykk nok så rører man ut litt (ca. 1ss) maizena og gir alt et oppkok. Helt på slutten har man i biter av squash.

Jeg hadde kokt ris og asparges til.

#kylling #østen #krydret #thaiinspirert #glutenfritt #raskt #oppskrift #middag #glutenfritt #melkefritt ##mat #fra #bunnen #av #hjemmelaget #Middagstips #Morsmiddag #hva #skal #jeg #ha #til #middag #kokkosmelk #Currypast

I dag har det vært aldeles strålende sol  varmt, og det er balsam for sjelen. I dag har jeg ryddet bort vinteren, plantet, omplantet og ordnet etter all saging og rot etter byggingen av trappen til hagen.  Jeg har også sprayet en potte og et søppelspann, det har rett og slett vært en kosedag.

Jeg måtte lage meg noe mat som ikke tok så lang tid, for jeg var både sulten og trett etter en lang dag ute, og da ble det bønner og bacon. Det er veldig godt innimellom, og i dag hadde jeg både tomatbønner og litt brune bønner.

1/2 boks tomatbønner

Ca. 1 dl brune bønner (som allerede var ferdig kokt) Du trenger ikke bruke disse om du ikke har, det holder lenge med tomatbønnene.

1/2 løk

5 skiver bacon

Litt mais for det hadde jeg i kjøleskapet :-), har du ikke det så skipper du det

Litt vårløk om du har, det er bare for det er fint for øyet

Løk og bacon steikes på steikepannen, tomatbønner og de brune bønnene og mais has i en panne og varmes. Når baconet(jeg liker baconet helt crispy steikt) er steikt has de og løken i bønnene.  Smak til med pepper, og eventuelt salt.

 

#bønner #tomatbønner #Bacon #cowboy #mat #Enkelt #sunt #godt #mat fra #bunnen #hjemmelaget #middagstips #middag #morsmiddag

 

Nok en fin dag men med veldig skiftende vær, alt fra strålende fin sol til snøbyer. Når jeg kom inn igjen var jeg glad for at jeg skulle ha en enkel middag. Siden jeg hadde igjen rotmos fra i går, ørret fra fryseren og maiskolbe og gulerøtter var middagen ferdig på få minutter. Jeg er tydeligvis i det lekne hjørnet i dag, så det ble litt lek med middagen 🙂

Rotmosen fra i går finner du HER

Fisken steikte jeg med sirtonolje og salt. Jeg snudde den et par ganger under steiking, som tok rundt 10- 12 minutter

Gulerøttene renset jeg og skjære de på skrå, og maisen i skiver. Så ble det blomster til middagen 🙂

 

 

#rester #fisk #lek #med #maten #rotmos #middag #middagstips #Morsmiddag #glutenfritt #melkefritt

For en dag, helt magisk med sol og noenlunde varme. Da er ikke jeg sein ut i hagen når vi har slikt vær i Bergen.

EN herlig historie fra barnemunn: Jeg stod å skrudde på rekkverket mitt, da jeg hørte noen barn som begynte å skrike, og selvfølgelig måtte jeg se hva som skjedde. Det hørtes helt fryktelig ut. Og der ser jeg en forvirret hjort som hopper opp og løper fra barna, og rett på meg. Der stod jeg å så den rett inn i øynene, like forskrekket begge to, men den kom fort til at det ikke var noe fare med meg, så den begynte å spise kun et par meter fra meg. Jeg ropte til barna at de kunne ta det helt med ro for han var ikke farlig. Da spurte han ene “Hvilke dyr er det, er det et esel?” Nei det er en hjort sa jeg, men de var ikke overbevist. Så de googlet tydeligvis, og så ropte de til meg “det er en hjorte esel”. Jeg kunne ikke annet en å le og si at det kunne det selvfølgelig være en mulighet.   Noe så herlig, det blir ikke bedre.

Hjorten stod fortsatt kun et par meter fra meg, og jeg ville jo ta bilde av den, så jeg skrudde i et par skruer for å ikke gjøre noe brå bevegelser, og hjorten stod fortsatt der å spiste. Så snek jeg meg opp å hentet mobilen, og som dere ser, så er den nok en ekte linselus, den likte å bli tatt bilde av på veldig nært hold. 

Middagen ble ikke så spenene, men veldig godt. Jeg varmet fiskekakene og lagde en mos av sellerirot, blomkål og erter, dette var en veldig god sammensetning. Og det blir jo veldig enkelt å få i seg mye grønnsaker.

Mosen lagde jeg så enket som:

3 skiver sellerirot

3 bunter blomkål

ca. 1 dl frosne erter

Ca. 30 g smør (bruk så mye eller lite du vil, men jo mer jo bedre)

salt

Pepper

Rense og del opp grønnsakene og  kok til de er møre, hell av vannet og ha smøret i. Bruk stavmikker å mos grønnsakene, smak til med pepper og salt.

 

Jeg hadde raspet gulrot og kålrabi, med lime saft på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#hjort #hage #barnehumor ##fra #barnemunn #fiskekaker #Rotmos #middag #mi