Ønsker og håper 2021 blir et fantastisk flott år, med masse glede, gode klemmer og masse god mat og drikke.

Mange har nok rester av pinnekjøtt etter jul og nyttår, og da er det kjempelurt å lage lapskaus eller betasuppe av det. Jeg bruker å lage masse og fryse ned, for hva er vel mer  herlig  en å komme hjem til ferdig middag. De siste årene har jeg laget pinnekjøttlapskaus til min bonusfamilie til julegave, de er en stor hjelp for de i en travel hverdag. Hvem sier at man ikke kan få julegave etter jul 🙂

Kraft fra pinnekjøtt, man kan også spe på med pølser eller annet kjøtt om det er knapt med kjøtt

Kålrabi

Poteter (jo mer poteter man har i til tykkere blir middagen, så vil man ha lapskaus bruker man rikelig med poteter)

Gulerøtter

Purreløk

Selleri gir god smak

 pepper og muligens salt

Kraft av pinnekjøttet/eventuelt vann (Det er bedre å begynne forsiktig med kraften fra pinnekjøttet siden det kan være veldig salt)

Rens pinnekjøttet for bein og hinner og skjær det i biter. Skrell og del grønnsakene i biter å ha de i en gryte med kraft/vann og ha i kjøttet, og pepper (salt om nødvendig) og la alt få koke i rundt en times tid. Smak om man må ha i mer salt eller pepper. Er suppen/lapskausen for salt så tar man i vann. Ønsker man å lage lapskaus må man ha mye mer poteter en om man lager betasuppe.

 

 

Ferdig kuttet mat er lurt

Å lage middag ute i  guds frie natur er vel det mest   fantastiske man kan gjøre. Og i dag var det faktisk opplett her i Bergen, da blir det magisk.

Tenk å være så heldig å ha en hel bonusfamilie, kan man ønske seg noe mer? Mia, Theodor og Margrethe  ble med i dag, pappaen Ole var på jobb, og hundene Potter og Balto måtte bli hjemme.

Vi hadde skjært opp ørret i folie, og grønnsaker før vi gikk hjemme fra. Margrethe hadde kokt potetene litt på forhånd, det er et godt tips.

Det ble marshmallow og sjokolade og bamseleskedrikk.

Rett og slett helt fantastisk middag.

Det har ikke så mye å si hva man har med å spise, bare man kan ha ,det på bålet, og at man kan kose seg med maten.

Vi satte alt på en rist på bålet. PS: Skal du lage bål i skog og mark så husk å slukke bålet godt, og ta med søppelet hjem eller til en søppelkasse

Theodor
Theodor ville lage fakkel, men det var ikke så lett å få fyr siden det er så vått
Rist er lurt å ha med

 

 

 

 

 

 

marshmallow er et møst
marshmallow, mariekjeks og sjokolade, NAM 😉 Tror jeg da, siden jeg ikke kan spise det

Men det har sin pris, alt henger fast etter en stund he he
Margrethe og Mia

To gode venner og søsken

 

 

 

 

 

 

Solnedgang er et sjeldent syn, men dog så vakkert. Faktisk så fint at jeg skalv på hånden 😀

Nå har jeg vært på Beitostølen å blitt servert nydelig mat og blitt dullet med etter aller kunstens regler. Det har vært helt som en drøm, og det er  ikke noe jeg er vant til, for normalt sett er det jeg som lager mat og lager jul. Jeg ble invitert til hytten til min svigerdatter og hennes familie. og for et fantastisk nydelig sted de har.  Dette var litt annet syn en Bergensjulen der vi har ferdig måket snø som daler ned. Her var det hvite nydelige vidder så langt vi kunne se, med sol og blå himmel. Det var som et eventyr alt sammen, jeg kunne ikke hatt det bedre. Så dette ble tidenes julefeiring.

Men nå er jeg hjemme igjen, og etter å ha spist kjøtt i flere dager er det på tide med fisk, og ikke hvilke som helst fisk men nemlig lutefisk. I voksen alder har jeg ingen preferanse eller tradisjon på når jeg spiser lutefisk, det blir når det passe, som i dag.

 

Beregne rundt ½ kg lutefisk per person. Del fisken og legg den i en ildfast form  (skal du lage mye så kan du ha fisken i en langpanne), strø 2 ss salt (bruk helst grovt salt) på fisken per kilo fisk man har. La fisken stå med salt i rundt 20 minutter med folie eller lokk på, før den settes i ovnen på 200 grad i 30 minutter avhengig av hvor tykke og store fiskestykker stykker man har. Fisken er ferdig når den løsner fra skinnet.

Oppskrift på ertestuing finner du her.

 

Ca. 50 gram per person. som steikes i terninger

Kokte poteter må man ha til, i de fleste oppskrifter står det at man må ha mandelpoteter, vel det synes ikke jeg er så nøye.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#lutefisk #julemiddag #tradisjonsmat #ertestuing #gulertestuing #Middag #morsmiddag #middagstips #Glutefri #melkefri

 

Jeg blir fryktelig lett matlei når det blir så mye mat og spesielt julematen som stort sett er nydelig men tung. Jeg gikk tur med en venninne som jeg ikke har sett på lenge, og vi snakket å snakket, så da jeg kom hjem var jeg sulten. Jeg hadde så lyst på blomkålsuppe, så da laget jeg på letteste kjappeste måte. Anbefales å prøve.

Til 2-

 

3 -4personer:

1 blomkålhode

9 dl vann

ca. 2 dl fløte, jeg brukte havrefløte (laktosefri om man trenger det, eller man kan bruke kokosmelk/soya/rismelk eller kun vann

2 hønsebuljong eller grønnsaksbuljong terninger

2 ss maizenamel

En god klatt smør. Mellom 30-50 gram

Salt

Pepper

Ønsker du noen ferske urter i kan du gjerne bruke det.

Sett rundt 4 dl vann, smør og buljong på kok, hakk opp  blomkålen i  biter og ha de i pannen, og la det koke under lokk i rundt 5 minutter.

Ta pannen bort fra platen og ha i  resten av vannet, fløten og maizena . Rør godt til maizenanen er utrørt, sett pannen på platen og la det hele koke opp under omrøring, smak til med salt og pepper. Suppen er klar til servering.

NAM NAM NAM det smakte utrolig godt

 

  • God jul 🎄🎁 jeg er så heldig å er invitert på Beitostølen av Åse moren til min svigerdatter.  Her er vi samlet (8 stk ), og vi grøt med soya til lunsj. Grøten lages etter oppskriften på pakken der vi har byttet ut melk med soyamelk.

4 personer:

3 dl risgrøt

1,8 k soyamelk/melk

En klype salt

Litt smør

Kokes under omrøring x

Gretha

Min barn er her og de ønsket seg scampi med chilisaus, og jeg spiser det så sjelden god variasjon i middagsveien. Og hva gjør man ikke for sine barn. Sausen ble så sterk at det nesten ble blårøyk 😅. Normalt sett er chili man kjøper på vanlig butikk ikke sterk, men denne var denne var tydeligvis ikke etter normalen. Men det er ikke farlig når sausen blir laget for seg selv. Maten ble smakfull og nydelig.

 

Chilisaus til 4 personer

1 1/2 dl fiskekraft (kan bruke grønnsak eller hønsekraft også), eller vann og 1/2 buljongterning

1 fedd hvitløk

Ca. 1 chili

1/2 ss riseddik

1/2 ss soyasaus (husk at man må ha glutenfri om man ikke tåler gluten)

ca. 2 ts sesamolje

ca. 1/2 dl vanne

1/2 ss maizena

Skrell og del hvitløken og chilien, ønsker du å bruke frøene i chilien så sausen den sterkere. Surr opphakket hvitløk og chili i sesamoljen, ha deretter i kraft/vann og buljong, soyasaus, riseddik og la det få koke i 5-10 minutter. Bland vann og maizena, og ha blandingen i sausen under omrøring. Kok sausen opp på nytt.

I woken hadde jeg i følgende som står under, men det er hva jeg hadde i hus, her bruker man det man har og liker.

Til oss to brukte jeg

1 Gulrot

3 bunter Blomkål

1/2 Paprika

1/2 Brokkoli

Ca. 1/2 pakken Sukkererter

1/2 Squash

1 pakke scampi (400 g litt mye men her velger man selv hvor mye man ønsker å bruke)

Rens, skyll, og del grønnsakene opp i biter, ha olje gjerne sesamolje å steike i. begynn med det som trenger lengst tid i pannen gulrot, blomkål, paprika , brokkoli, squash og sukkererter. Det er viktig at scampien er tint før steiking, uten blir pannen for nedkjølt så scampien blir kokt i stede for steikt. For å ha kontroll på stekingen av scampien steikte jeg den for seg selv i sesamolje, og hadde på litt chilisaus. Når scampien var ferdig hadde jeg den i woken, og blandet alt godt, og smakte til med litt mer chilisaus. Siden vi har litt forskjellig preferanse på hvor sterk maten skal være hadde vi resten av sausen ved siden av middagen så vi kunne forsyne oss selv. Vi hadde ris til.

Herlig middag.

 

 

 

 

#wok #skampi #Chilisaus #morsmiddag #Middagtips #glutenfri #melkefri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Deilig julesnop med kun tre ingredienser og på et blunk.

1 kopp Valnøtter (tåler man ikke nøtter, kan man bruke pinjekjerner)

1 kopp Dadler eller fiken

  1 kopp Rosiner

Bruk lik mengde på alle ingrediensene,  bruk samme koppen til alt å måle med

Ha alt i en foodprocessor og la den gå til den er passe knust og blandet. Om du bare har en liten maskin, kan dette bli litt tungt for den. Da tar du en og en ting å knuser, og blander det etter på.

Ha massen inn i plastikk og form de som du ønsker. Du kan også lage barer til å ha med på tur. La den stå kalt en time eller til dagen etter. Du kan pynte med nøtter eller bær.

Jul handler mye om tradisjon, og maten er det beste med hele julen når vi er samlet rundt bordet. Jeg er ikke vant til svineribbe så da jeg fikk denne oppskriften av min venninne Åse, så ble jeg veldig nysgjerrig å prøve. Det ble veldig smakfullt og godt.

4 porsjoner

1 kg tynnribbe uten svor

3 dl søt soyasaus(kan inneholde gluten, så sjekk at du har glutenfri  soyasaus om du ikke tåler gluten)
3 appelsiner – delt i 2
4 lime – delt i 2
100 g. frisk ingefær – i tynne skiver
2 ss sukker
1 ss sesamolje
2 kanelstenger
Ca. 6 dl. vatn
Sukker
Salt og pepper

6 store søtpoteter
50 g. godt smør,
Evt. en skvett fløte(laktosefri om man ikke tåler fløte, eller bruk kokosmelk som passer godt til)

Lag en mos med potetmos av søtpoteter.

Legg tynnribba i ei langpanne med fettsida ned. Tilsett soyasaus, appelsiner, lime, ingefær,
sukker, sesamolje og kanel. Sett det kjølig natta over. Hell i vatn og snu ribba slik at fettsida
ligger opp. Dekk langpanna med folie og sett den i ovnen ved 175 gr. La ribba steike i ca. 1 time
med folie og i ca. 50-60 min. uten folie.

Til saus – sil krafta i langpanna over i en kjele (jeg jevnet den med litt maizena) og smak til med sukker, salt og pepper.

Bon appetit!!

Beklager det dårlige bilde, men det ble litt i hurten og sturten.

Denne suppen fikk jeg av min venninne Laila, vi har lunsj sammen med ujevne mellomrom. Suppen var supergod og veldig sunn med masse betakaroten i, så denne kommer jeg til å lage selv også.

Tusen takk for maten Laila , dette må vi gjenta 😍 .

 

1 kg gresskar

1 stor løk

1/2 purreløk

1 liten søtpotet

7-8 dl kraft (Laila har brukt hjortekraft)eller vann og 1 grønnsaksbuljong

Olje eller smør

2-3 ss rømme eller creme fraiche (laktosefri om man ikke tåler laktose), eller man kan bruke kokosyoghurt da er suppen helt vegan

Ca. 1/2 ts salt

Pepper

Rens og del alle grønnsakene opp i biter, surr de i en panne med olje eller smør, ha i kraft eller vann og buljong. La det hele koke til alle grønnsakene er møre, bruk stavmikser eller lignende for å få en jevnet suppe. Har man ikke stavmikser kan man bruke en potetmoser og så kan man ha suppen i en sikt og bruke en skje å presse grønnsakene i gjennom. Ha i rømme/creme fraiche og smak til med salt og pepper. Jeg har begynt å lage kokos yoghurt, og det skal jeg forsøke å ha i når jeg lager selv.

Server gjerne med krutonger eller brød og en ekstra klatt rømme/yoghurt eller creme fraiche.

Jeg hadde på litt kokosyoghurt og krutonger med hvitløk, salt, pepper basilikum, timian og persille

#Vegan  #Vegetar #Meatfree #Meat #Free #Glutenfri #melkefri #Middag #lunsj #Lunch #middag #morsmiddag #morsmiddagsblogg #Sunn #kjapp #god #suppe #gresskar #Halloween

Follow