I går var jeg heldig å finne sushi laks til halv pris, og det var så mye at jeg delte den i tre, og frøs resten jeg ikke skulle bruke. I kjøleskapet lå det persillerot og mango som burde spises, og vips hadde jeg dagens middag.

Laks 

Ca. 150 g laks eller ørretfilet

Salt

Pepper

Smør eller olje til steiking

Ha olje eller smør i en panne og la det bli godt og varmt før man har fisken i, steik fisken på begge sider til den har en gylden overflate, så snur fisken. Når begge sider har fått farge, skrur man ned platen og lar den ligge rundt 3 minutter på hver side. Fordelen med sushilaks er at den også kan spises rå, så om den ikke blir gjenomsteikt spisller det ingen rolle.

Rotmos med persillerot og potet

Til 2 personer:

Ca. 100 g persillerot

4 store poteter

Smør/melkefrittsmør om man ikke tåler melkeprodukter

Salt

Pepper

Skrell og del poteter og persillerot, kok det mør, ha i smør og mos det sammen, smak til med salt og pepper.

Mangosalat

Du kan gjerne bruke andre grønnsaker om du ikke har eller liker disse.

1/2 mango

4 bunter brokkoli

Ca. 50 g brekkbønner

Saften av 1 lime

Ca. 1 ts honning

Rosepepper (kan sløyfes, men lager så fin farge på salaten)

Rens brokkoli og trekk den og brekkbønner i kokende vann rundt 3 minutter, hell av vannet og la det få dampe av seg litt. La det få kjøle seg litt ned. Del mangoen og ha den i en skål.

Press saften av en lime og bland den med honningen. Ha på brekkbønner og brokkoli, og hell på saften av lime og honning, og bland godt sammen.

Jeg hadde litt cremet balsamico til.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

Her finner du et breit utvalg steikepanner fra Bakeren og kokken

#Enkelt #godt #Raskst #Glutenogmelkefri  #middagstips #glutenfritt #melkefritt #matfrabunnen #hjemmelaget #morsmiddag #melkefri #morsmiddag #laks #steiktlaks #mosmedpersillerotogpotet #mangosalat  #sushilaks #ørret

Noen ganger må man bare hive seg rundt, og slik ble det i går. En venninne kom på besøk, og vi måtte ha noe å spise, og hva er vel enklere en omelett med det man har i kjøleskapet, med salat og brød til.

Til 2 personer

1/2 løk

1 fedd hvitløk

1/2 pakke kantarell

1/2 pakke Champion  Eller den soppen du har

Smør eller olje

6 egg

4 buketter med brokkoli

1 vårløk 1/2 Chevre maure eller den osten du har og liker/ du ønsker

Salt

Pepper

Rens og del løk, hvitløk, og sopp, og surr det i pannen på middels varme. Pisk eggene sammen i en skål, sammen med salt og pepper og hel det i pannen.

Del brokkoli og vårløk og ha det på, la det stå på forholdsvis svak varme så den ikke brenner i bunn. Del osten og fordel utover. La omeletten stå til den er stivnet.

Server gjerne med brød og en salat.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#ommelet #omelettmedsopp #omelettmedsoppogchevre #Enkelt #godt #Raskst #Glutenogmelkefri  #middagstips #glutenfritt #melkefritt #matfrabunnen #hjemmelaget #morsmiddag #melkefri #morsmiddag #vegetrar #neatfremonday #kjøttfrimandag

Dette har jeg ikke laget på en mannsalder, men hadde en filet av svin som måtte spises. For en som ikke har svin som favorittmat, så var dette faktisk nydelig godt, det hjelper gjerne at det er filet.  Det er i grunnen ikke vanskelig å lage heller, jeg steikte på pannen, for jeg kom ikke på at jeg kunne bruke airfryer. Men tror jeg skal forsøke dette med kylling neste gang, og da kan jeg bruke airfryer.

Til 1 person

Ca. 150 g svinefilet

Smør eller olje til steiking

1 egg

Ca. 1/2 ts salt

Pepper

Ca. 2 ss maizena

Ca. 1 1/2 -2 dl paneringsmel (glutenfri for min del) HER kan du se hvordan man kan lage paneringsmel selv 

Del opp svinefilet i passe store biter, legg det i plastikk og bank det ut, så det blir rimelig flatt. Jeg brukte kling film og en kjevle.

Ha egget i sen skål sammen med salt og pepper, og pisk det godt sammen. Ha maizena på et fat eller lignede og det samme med paneringsmelet.

Dypp fileten i eggeblandingen, så i maizena.

Tilbake i eggeblandingen, og så paneringsmel. Og enda en gang i eggeblandingen og panering.

Ha en god og varm panne med smør/olje, og legg filetene i, steik til begge sidene er gylden brun, skru så ned platen. Steik rundt 3 minutter på begge sider, steiketiden vil variere alt etter hvor tynn man har banket fileten.

PS: Ønsker man å bruke airfryer, steiker man den på 200 grader i rundt 3 minutter, og snur den og gir den 3 minutter til. 

Server straks den er ferdig.

Jeg hadde kokte poteter, erter, steikt sopp og remulade til.

 

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

 Hos Bakeren og kokken finner du masse flotte og praktiske kjøkkenredskap(sponset reklame)

#Svinefilet #Wienerschnitzel #Glutenogmelkefri  #middagstips #glutenfritt #melkefritt #matfrabunnen #hjemmelaget #morsmiddag #melkefri

 

 

Pølsegrateng var en slager da barna bodde hjemme. Her var jeg på besøk hos bonusfamilien og lagde middag til det, og til meg som måtte være glutenfri, og da kunne jeg lage den melkefri også. Under ligger oppskrift på både gluten/melkefri og vanlig pølsegrateng.

 

Gluten og melkefri pølsegrateng:

Tåler man melkeprodukter bruker man selvfølgelig melk og smør osv. 

Ca. 2 dl glutenfri makaroni

150 g melke og glutenfrie pølser

2 dl plantebasert melk uten gluten

1 ss glutenfritt mel (jeg bruker lys Toro)

1 buljongterning uten gluten

En god klatt melkefritt margarin

Salt

Pepper

1 egg, kan sløyfes

Kok makaroni etter pakkens anvisning. Ha mel og plantemelk i en panne (helst i en teflonpanne, da brenner den ikke i bunnen) og kok opp under omrøring. Når sausen har kokt opp og tyknet, har man i buljong, smør og pepper og rører dette godt inn i sausen. Når smaken sitter, så pisker man eggene godt sammen, og rører de veldig godt inn i sausen. Ha så i pølser og makaroni og bland de i sausen, trenger du salt i har du det i. Ha alt i en stor ildfast form, og steik på 180 grader i 20-30 minutter.

Den glutenfrie pølsegratengen

Denne vanlige pølsegratengen er nok til rundt 8 personer, og jeg hadde i:

250 g makaroni

1.1 kg pølser (jeg hadde litt forskjellige pølser som jeg hadde i fryseren, så bruk de pølsene du har)

1.5 l helmelk

ca. 30 g smør

1 dl hvetemel

4 buljongterninger eller tilsvarende med pulver

Pepper

Salt

5 egg,  de kan sløyfes

Kok makaroni etter pakkens anvisning. Ha mel og melk i en panne (helst i en teflonpanne, da brenner den ikke i bunnen) og kok opp under omrøring. Når sausen har kokt opp og tyknet, har man i buljong, smør og pepper og rører dette godt inn i sausen. Når smaken sitter, så pisker man eggene godt sammen, og rører de veldig godt inn i sausen. Ha så i pølser og makaroni og bland de i sausen, smak nå om du trenger mer salt i. Ha alt i en stor ildfast form, og steik på 180 grader i 20-30 minutter. Ønsker man ost på må man gjerne ha det.

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

 

 

 

 

HER kan du finne ildfaste former fra Bakern og kokken (Sponset reklame)

#pølsegrateng  #Glutenogmelkef #pølsegrateng #Middag #middagstips #glutenfritt #melkefritt #matfrabunnen #hjemmelaget #morsmiddag #barnevennligmat #barnevennlig #barnevennligmiddag

Når man vil ha noe enkelt, sunt og raskt til middag.

Til 3-4 personer

Ca. 600 g torskefilet uten skinn å bein, eller den fisken man ønsker.

1 stor løk

3-4 hvitløksfedd

1 chili eller så mye du ønsker å bruke, man kan også bruke tørket chili

Smør eller olje til surring

1 boks tomater, pluss at man tar litt vann å skyller tomat boksen og tømmer det i pannen.

Saften av en appelsin

Ca. 3 ss soyasaus (glutenfri variant for oss som må ha glutenfritt)

1  paprika

Ca. 1 dl kokosmelk

Ca. 1 ts pepper

Ca. 1 ts salt

Er ikke fisken rensket for skinn å ben så må det gjøres først, er fisken i tykke stykker bør de deles litt, tynne filetter kan legges rett i en ildfast form. Salt fisken på begge sider.

Sausen:

Rens å del, løk, hvitløk, chili og paprika, ha smør eller olje i en panne og surr alt godt sammen. Ha på tomatene, vannet, soyasausen, kokosmelken og saften av appelsinen, å la alt få koke litt sammen. Ha i pepper og oppskåret pølse og smak om du trenger mer salt eller pepper. Hell sausen over fisken, og sett formen midt i ovnen som er forvarmet  til 200 grader.

Formen er ferdig på rundt 20 minutter, alt etter hvor tykke og store fiskestykker man bruker. Pynt gjerne med gressløk eller andre urter.

Jeg hadde kokte poteter til.

 

 

 

Har du lyst på nye ildfaste former, så finner et stort utvalg hos Baken og kokken (Sponset reklame)

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

#Fisk #fiskemiddag #Torsk #iovnen #Matiovnen #Glutenfritt #melkefritt #Middagstips #Middagsmat #Morsmiddag #mat fra bunnen  #hjemmelaget #enkelt #godt

Korma er nydelig middag, full av deilig smak.

3-4 porsjoner:

4 kyllingfilet eller tilsvarende oppskåret, eller 6 overlår.

Ca. 2-3 cm frisk ingefær

50 g smør/melkefrimargarin eller olje

1 stor løk,

1 chili, finhakket

1 stort hvitløksfedd

1 ss malt koriander

1 ts gurkemeie

½ ts½ ts malt nellik

1 ts malt spisskummen

½ ts pepper

3 dl kokosmelk

2 dl yoghurt naturell / plantebasert yoghurt / eller HER  kan du se oppskrift på hjemmelaget kokosyoghurt

½-1 ts salt

Saften av ½ sitron

En håndfull cashewnøtter (nøtter kan kuttes ut)

Noen stilker grovhakket frisk koriander om man har

Rens og finhakk ingefær, løk, hvitløk og chili, skjær kjøttet i terninger og fres alt i en panne. Tilsett alle krydderiene og fres videre i ett minutt slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Ha i kokosmelken og la det småkoke koke rundt 25 til 30 minutter. Rør inn yoghurt, salt,  sitronsaft og cashewnøttene og la alt koke videre i et par minutter.

Har du frisk koriander, så server Korma med et dryss med frisk koriander samt ris og tåler du hvete kan du ha naanbrød.  Server med en salat eller med de grønnsakene man liker og ønsker.

Del gjerne innlegget med familie og venner 😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#kormamedkylling #korma #kylling #Middag #indisk #enkelmat #Glutenfritt #Melkefritt #Hjemmelaget #matfrabunnen #Middagstips #Middag #morsmiddag

I dag er det tre uker siden jeg ble bestemor igjen, det er nervepirrende for en mor som ikke kan gjøre noe som helst annet en å vente. Men da telefonen kom om at det hadde fått enda en velskapt nydelig gutt, var jeg helt overveldet av følelse og letters, så den på den yogatimen rant gledestårene fritt.

Oven er en tenker, filosof og en skikkelig kreativ og morsom mann. Han har nå sett dette med fødsel på sin morsomme måte og fått det ned på papiret og i pennen med bilde.

Nyt både diktet og helgen 🥳💕

Nå har jeg gjæret og vokst i ni måneder, nøyaktig på tiden.
Så nå er det på tide å flytte ut, til den andre siden.
Men, denne døren ut var da forferdelig trang,
så jeg får vel bruke hodet, ja for aller første gang.

Jeg jobber og sliter med å åpne denne døren.
Ja, de burde da få smurt disse hengslene, for-søren.
Men, til hardere jeg jobber, til mer åpner den seg opp
og plutselig er hele hodet ute, med et lite plopp.

Men, i det jeg får hodet ut gjennom åpningen på falsen,
så griper noe plutselig tak i meg, rundt hode og halsen.
Før jeg fikk tenkt meg om, ble jeg dradd ut gjennom døren
og dette var et sjokk for meg og kroppen, ja, fy-søren.

Det første jeg fikk se, var jordmors «blide» tryne.
Ikke rart jeg skrek meg gul og blå, av dette synet?
Er du sprø kjerring, ser du ikke jeg er naken?
Men, svaret jeg fikk, var hodet ned og en klaps over baken.

Så dette er takken, for jobben jeg har gjort?
Ett klaps over baken, det var ikke særlig stort,
samt dradd etter halsen og hodet, igjennom dørene.
Ja, her gikk det gikk unna, så det suste i ørene.

Videre, stengte hun vei, vann og mat forsynings kanalen.
Si meg, er denne personen, steike, spinn, tussete galen?
Men, før jeg fikk tenkt ferdig denne tanken,
så var navlestrengen kuttet og kommet i sparebanken.

Så fikk jeg da endelig treffe min far og min mor.
Dette var min største lykke, på denne jord.
For etter ni måneder med gjæring og vekst, så kom tiden,
for å flytte ut og oppleve livet, på den andre siden.

Dikt og bilde av Ove Dyrstad

 

Når Karianne min svigerdatter fikk velge middag siden hun har hatt bursdag, så ble det sosekjøtt. Og jeg er jo ikke vanskelig på det område, for det er noe av det beste jeg vet. Heldigvis fikk jeg tak i oksekjøtt med bein, da blir det bare aller best. Hvor mye kjøtt man kjøer kommer ant på hvor mye bein det er på kjøtte, eller om det er bein på kjøttet. 

Til 4 personer.

Ca.2 1/2 kg oksekjøtt med bein, siden det gir aller best mat, får man ikke tak i det holder det med rundt 1,5 kg kjøtt. Vi kjøpte bog med bein, og et stort stykke uten bein.

Vann til det dekker kjøttet

1 stor løk

Smør til steiking eller melkefritt margarin som jeg brukte

2 gulerøtter

3-4 skiver sellerirot

1-2 kjøttbuljongtreninger (sjekk for gluten om du som meg ikke tåler gluten)

Ca. 3 ss maizena, tåler man hvetemel kan man bruke det, men da må de koke minst 10 minutter for å få bort hvetemelsmaken.

Man kan velge å ha i rundt 1 1/2 dl fløte eller plantebasert fløte som jeg hadde i, men dette kan kuttes ut.

Salt

Pepper

To- tre dråper sukkerkulør

Del kjøttet i store biter, rens og del løk, gulerøtter og sellerirot også disse i store biter. Steik kjøttet i pannen med smør, og man kan godt steike løken med. Ha på vann og resten av grønnsakene og buljongen, og la det få koke til kjøttet er mørt, det tar rundt 2- 2 1/2 time litt avhengig av kjøtt og størrelse. Når kjøttet er ferdig kokt, blander man maizena med litt av kraften som er blitt avkjølt, eller man har i en skvett fløte/alternativ fløte for å runde smaken litt. Når maizenaen er godt rørt ut, heller man den over i pannen under omrøring til det koker. Ha i litt sukkerkulør til passe brunfarge (vær forsiktig for det blir fort  mørkere en man først tror). Smak til med salt og pepper.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

På Bakern og kokken finner du mange forskjellige gryter HER  (sponset reklame)

#sosekjøtt #småsteik #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #Middag #morsmiddag #allergi #Hjemmelaget #matfra bunnen #tradisjonsmat

Fiskekarbonader med 86 % fisk er en fin måte å få i seg fisk på, og mange barn vil gjerne foretrekke fisk i denne varianten. Hamburgerbrød er gjerne hvitt mel som ikke er så sunt, så hvorfor ikke bare riste en skive å ha som brød til? For min del er det mer en nok med en skive, men kjøp gjerne hamburgerbrød om du ønsker det, det finnes glutenfrie også i det fleste dagligvarebutikkene.

Fiskekarbonaden gjennom varmes på steikepannen, airfryer eller i ovnen alt etter hva som passer deg best.

Coleslaw salat

1 gulrot

1 bit hodekål

Ca. 1/2 pakke majones, ønsker du å lage majones selv, da finner du oppskrift HER

1 ss eplesidereddik eller annen eddik

1/2 ss sennep

Eventuelt en klype sukker, men det er ikke nødvendig

Salt

Pepper

Rens og rasp gulrot og kål, ha i majones, sennep, eddik og eddik og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper, og om du synes den er for syrlig har du i litt sukker.

Salaten tåler å stå tildekket i kjøleskapet rundt 1 uke.

Coleslaw, du finne også oppskrift på ferdig med oppkuttet grønnsaker HER

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#pålegg #Salat #middagssalat #Hjemmelaget #matfrabunnen #Coleslawsalat #morsmiddag #enkelmiddag #middagstips #fiskeburger

Ramsløksmør er bare så nydelig, det hever et hvert måltid, og jeg fikk lyst på båtpoteter for det passer så utrolig godt til ramsløksmør. Steikt kylling blir aldri feil, så det ble dagens middag. Ramsløken hadde jeg i fryseren fra i fjord, så det er på tide å få spist det opp. Ramsløksmør kan også fryses, men bør ikke ligger for lenge, det tåler godt en uke eller mer i kjøleskapet også.

I dag ble det middag kun til meg:

PS: Kylling og båtpoteter kan steikes både på steikepanne og i steikeovnen (210 g)

1-2 kyllingoverlår med bein eller du kan bruke filet om du heller vil det, da er en nok

Salt

Pepper

Båtpoteter:

Ca.  3 vanlige poteter, vil du heller ha søtpoteter eller gresskar så bruker du det

1 hvitløksfedd

1/2 dl olje

Ca. 1 ts salt

Pepper

 

Ha olje, pepper og salt på kyllingen, ha den først i airfryeren på 200 gr.

Vask, tørk og del potetene i båter. Rens og finhakk hvitløken, og ha i en skål sammen med oljen, salt og pepper, bland det godt sammen, ha potetene i og sørg for at olje og krydder er på alle potetene. Åpne airfryeren, og snu kyllingen, ha så i  potetbåtene ved siden av.  Vend potetene et par ganger under veis. Steik rundt 20-25 minutter til potetene er kylden og sprø, og kyllingen gjennomsteikt.

Ha ramsløk på kylling og poteter når det er helt varmt, da vil herligheten smelte over det.

Ramsløksmør finner du oppskrift på HER Tåler man ikke melkeprodukter så bruker man melkefri margarin

Jeg hadde bare kokt brokkoli til.

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

Airfryer XL 5,5 literPå bakeren og kokken finner du flere forskjellige typer airfryer (sponset reklame)

#ramsløk #oppbevare #tavarepå #hvordan #bruke #ramsløk #plukk #bruk #naturen #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #melkefri #plukkselv #Hjemmelaget #matfrabunnen #Båtpotetermedramsløksmør #ramsløksmør #Kyllingmedramsløksmør #Airfryer