1 kg ferskt lammekjøtt av bog eller tilsvarende (det er fint om det er litt fett og bein på kjøttet for det gir en veldig god kraft)

7 dl fårekraft eller vann, og 2 buljongterninger

2 ½ ss maizena

Salt og pepper

Sukkerkulør

Steik kjøttet på pannen, dette gir en god smak, kok ut pannen og ha sjyen i resten av væsken. Ta av ca. 2 dl av væsken slik at man kan lage jevning av den etterpå når alt er ferdig kokt og man skal lage sausen. Kok opp resten av væsken og ha i kjøttet og la det få koke i rundt 2 timer eller til det er mørt og slipper beina.

Det kan være en idé å rense kjøttet når det er kokt siden det er i saus, da blir det kjekkere og enklere å spise. Lag jevning av den kalde væsken og ha den i den kokte væsken og la det få et oppkok. Ha sukkerkulør i sausen til den er passe mørk og smak til med salt og pepper. Ønsker man en fløte- eller melkeskvett i, kan man det.

 

Grønn ertestuing

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

1 ts salt

2-3 ts sukker

1 ss smør i fast form (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening).

Ha alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal erterstuingen bare putre litt, og den er ferdig

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover. Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og de tiner fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar noe ned i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Erter bør ligge ett døgn i bløt, så skylles og deretter settes på kok i 2- 3 timer. Sil så av vannet. Ønsker man å fryse ertene ned før man lager ertestuing, gjør man det.

 

Ca. 250 g grønne erter som er godt kokt

Ca. 1 ts salt

Pepper etter smak og behag

1-2 ts sukker

50 g smør (mange vil ikke ha smør i, men det gjør susen, etter min mening). Tåler man ikke melkeprodukter, da bruker man melkefri margarin

 

 Erter bør ligge ett døgn og gjerne lenger i bløt, så skylles det godt, og så med nytt vann, settes det på kok i 2- 3 timer. Sil  av kokevannet, og ha i alle ingrediensene i de kokte ertene, så skal ertestuingen bare putre litt, smakes til før den er ferdig.

 

. Bruk mye vann når du legge ertene i bløt, for de skal bli dobbelt så store

Jeg kjøper gjerne flere pakker med grønne erter, legger de i bløt, skyller av vannet og koker dem. Når ertene er avkjølt, porsjoneres de i poser som jeg flater utover, lager “hakk” i posen, som vist under.

Så legges posene opp på hverandre, slik tar de mindre plass i fryseren, og da tiner de veldig fort når jeg skal bruke dem. Det kan være lurt å skrive med sprittusj på posen før en tar ertene  i posene. Hvor mye en lager, avhenger selvsagt av hvor god plass en har i fryseren. Personlig så lager jeg ertestuingen helt ferdig før jeg fryser den ned.

Hvordan lage ertestuing når man ikke har tid å vente

Vanligvis er jeg aller mest glad i helt vanlig gammeldags ertestuing, men jeg fant ikke mer i fryseren, og da ble det plan B.

1 boks hermetiserte erter eller 1 pose frosne 

1 god klatt smør

Salt og pepper

Muligens en klype sukker, smak deg til, frosne erter er søtere en de i boks.

Bruker du erter på boks så hell av vannet/laken den ligger i. Smelt smør (jo mer jo bedre synes jeg D-:) i en panne, ikke bruk alt for hard varme, og ha i ertene og la de få litt varme, Bruk stavmikser eller en potetmoser(men stavmikser er best) å kveld ertene så de blir stuing. Smak så til med salt og pepper, og muligens en klype sukker.

                                     

Del gjerne innlegget med familie og venner 

😊Link til å følge denne bloggen middagstips på Blogvin finner du HER,  Link til å følge meg på facebook finner HER. Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#ertestuing #grønnertestuing #hjemmelagetertestuing #guleerter #gulertestuing #bønner #Tilberedningav erter #kokingaverter #kokingavbønner Oppskriftpåertestuing #hjemmelaget #Matfrabunnen #glutenfri #Glutenfritt #melkefrit

Matbloggtoppen

 

I omelett kan man ha i omtrent hva som helst, det er i grunnen litt merkelig at det ofte ender med at man har i skinke. I denne har jeg både aubergine, brokkoli og reker, noe som gjerne er noe utradisjonelt, men jeg kan garantere at det smakte himmelsk.

Omelett til meg så brukte jeg:

3 egg

Salt

Pepper

1 ss vann

1 stykke med purreløk

1 stykke aubergine

Noen bunter med brokkoli

Ca. ½ søt paprika

Reker i lake, kan tenke meg at det var rundt 100g    

Pisk egg, vann, salt og pepper godt sammen.

Rens og del alle grønnsakene og surr de i smør på pannen, og hell på eggerøren.

Rør litt forsiktig i røren og la det hele stå til omeletten er stivnet.

Server gjerne med hjemmelaget knekkebrød J

          

Jammen er det lenge siden jeg laget denne retten sist, men den var faktisk både enkelt å lage og veldig god. Det eneste jeg gjerne syntes var et minus, var den bleike sausen, den burde det vært mer farge på, men nå laget jeg den ganske så tradisjonelt.

Kålruletter er naturlig glutenfrie siden de kun inneholder potetmel som er laget av stivelsen i poteter.

For å lage kålruletter til 4-6 personer:

800 g kjøtt- eller karbonadedeig

Muskat, om man ønsker å bruke det, men det er ikke nødvendig

1 kålhode

Bomullshyssing

 Slik går du frem:

Kok opp vann, gjerne tilsatt litt buljong, det gir en god smak. Rens kålen for blader som ikke er fine. Skjær av en del av stilken på kålen, da blir det lettere å få av bladene.  Ta av litt rikelig med kålblader og ha disse i det kokende vannet.

 Bladene trenger rundt 5 minutter i vannet før man tar de ut og setter de til avkjøling.

 

Bland kjøttdeigen godt sammen med mel, vann og krydder.

 

Ta et kålblad eller to og legg en kjøttkakestor kjøttdeigklump i kålen. Man kan bruke flere blader også, om man trenger det, eller ønsker mer kål på.

Bruk bomullshyssing og lag en løkke på den og tre denne på ene enden av rullen, lag så en ny løkke osv. Ta gjerne tau rundt andre veien også slik at man er helt sikker på at kålbladet holder seg på plass.

Poenget med tauet er at kjøttdeigen skal holde seg inne i kålen, derfor betyr det lite hvordan man surrer tauet rundt. 

              

Bruk samme vannet som man kokte kålen i og ha rullene i vannet og la de få trekke i 20 minutter, eller til de er helt gjennomkokte.

Jeg hadde både poteter og gulerøtter i samme panne for da får jeg alle smakene med, og jeg trengte ikke mange panner. Men det er klart at skal man lage til mange, kan dette bli litt upraktisk.

 


Lag saus av kraften eller litt av den.

6 dl kraft

2 dl fløte eller melk (ris- eller soyamelk, om man ikke tåler melkeprodukt)

2 ss maizena

Salt

Pepper

Ta pannen av platen og ha fløte i, deretter maizena og rør godt (man kan også røre melet ut i fløte og tømme jevningen i, om det føles enklere). Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

               
Ta hyssingen av før servering.

Noen pleier å brune kålrulettene litt

 


 

Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.

 

Pizzadeig av hvete

2 dl sammalt hvete

Ca. 2 dl hvetemel

1 pakke gjær (om du ikke tar deg tid til å heve deigen, kan du bruke ½ ss bakepulver som du tar i helt til slutt. Da må du ta deigen rett på platen og ha fyllet på før du setter pizzaen i ovnen)

3 dl vann (lunkent)

4 ss olje

½ ts salt

Ha alt det tørre i en bolle. Ha deretter i væsken og bland godt. Sett deigen til heving i ca. 20 minutter, slå den så sammen igjen og så kjevles den ut på bakepapir til den er så tynn som du ønsker den. La den stå og heve ca. 20 minutter til.

 


Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.


 


Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det 🙂

 


Heftig og begeistret ble både min datter og jeg av denne pizzaen.

Fyll:

500 g scampi

2 ts chilipasta

1 kinahvitløk

Brokkoli            

½ søt paprika

1 boks med hakkede tomater

1 buljongterning

Ost eller soyaost

Litt vann, omtrent 1 dl (jeg tar bare litt i boksen slik at den blir skyllet)

Rens hvitløken, hakk den og ha den på steikepannen med litt smør og chilipastaen og fordel alt utover på pannen. Ha på litt og litt av scampien og steik den i noen minutter på hver side, ta de deretter på en tallerken. Kok ut pannen slik at man kan ha steikesjyen i tomatsausen.

Ha tomatene og buljong i en gryte og ha delte brokkoli i og ha kokevannet etter steikingen av scampien. Kok det hele opp og smak til med salt og pepper.

Ha tomatsausen på pizzabunnen og ha på rekene, paprika og ost. Jeg hadde halve pizzaen med soyaost og halve med vanlig ost.

Her kommer oppskrift på både glutenfri og vanlig pizzabunn:

 

Glutenfri bunn

1 pakke Toro havrebrødmel

50 g firberhusk

1 ts salt

1 dl olje

5 ½- 6 dl vann (siden det er fiberhusk i, vil den bli tykkere og trekke til seg mer vann en om man kun bruker Toro-melet)

Ha alt det tørre i en skål eller mikser og ha i vann og olje. Siden fiberhusken kan være litt varierende mht. hvor mye vann den trekker til seg, lar jeg alltid litt vann være igjen og har heller i mer når den har fått svellet i et par minutter. Når deigen er passe, har man den på et bakepapir og bruker olje og hendene og glatter den utover. Man kan også ha olje på et bakepapir og legge dette opp på deigen og bruke kjevle til å rulle den ut. La den få heve (glutenfrie bakverk skal kun heves en gang).

Det kan være lurt å steike den i 5-8 minutter før man tar på fyllet.

Steik pizzaen på 200 grader mellom 15-20 minutter.

Oste erstatningen jeg brukte på halve pizzaen.

Denne kaller jeg chilipasta om noen skulle lurer på det 🙂 den er også gluten og melkefri.

 

 

Karristeikt torsk i grønn ertersaus

Jeg fant denne oppskriften i Rema 1000 sitt hefte og ville forsøke denne retten som var litt sært sammensett, etter min mening. Men min iboende nysgjerrighet tok overhånd, for man kan jo ikke vite hvordan ting er før man har forsøkt. Men jeg må innrømme at jeg har smakt det bedre, skulle jeg laget den igjen, tror jeg nok jeg hadde kuttet ut spinaten og bare brukt erter.

Men smaken er som baken, altså delt! Har dere erfaringer med oppskrifter fra Rema1000?

 

4 dl hønsebuljong (jeg brukte vann og terninger av hønsebuljong)

1 løk

2 fedd hvitløk

350 g frosne erter

Salt og pepper

200 g spinat

500 g torskefilet

Salt

Karri

Cayennepepper

Kok opp med finhakket løk og hvitløk, ha så i ertene og la det få koke opp. Bruk stavmikser eller blender og kjør alt til det er jevnt. Smak til med salt og pepper.

Steik torsken og ha på krydderne.

Når fisken er ferdig steikt, har man vasket spinat i sausen og varmer den godt opp og har i fiskestykkene.

Rema 1000 anbefalte å ha i litt yoghurt før servering, og de foreslo pitabrød eller tortillas til.

Jeg hadde kokte byggryn til PS: bygggryn er IKKE glutenfri), og det smakte meg veldig godt!

Isbergsalat

Cherrytomater

Honningmelon

Ferdigsteikt kylling i biter  (jeg tok et lite lår på i tillegg, det funket godt)

Jordbær til pynt

Pesto til dressing (se under Dressing på bloggen min)

 


Min yngste datter er russ til våren og bussen deres heter Revolution.

For å få inn penger til den, gjør de forskjellig arbeid og i dag er det kakebaking for Revolution 🙂

 Og det er jo ‘a piece of cake’  for min datter å lage kake 😉 flink som hun er!

Her er oppskriften 

3 egg

135 g sukker

100 g hvetemel (tåler man ikke gluten, bytter man ut med det glutenfrie melet man har. Jeg bruker som oftest Toro sin melblanding (faktisk den grove, siden det er den jeg har i huset, og kakene blir knallgode).

1 ts bakepulver

———

6-8 ss syltetøy


Sett steikeovnen på ca. 225 g slik at den er varm før man setter inn deigen. Pisk egg og sukker kraftig sammen, gjerne med en mikser, til det blir eggedosis. Ha så forsiktig i melet og bakepulveret. Man kan bruke mikseren, men det er svært viktig å være forsiktig slik at man ikke ødelegger den luftige eggedosisen. Bruk gjerne en slikepott og vend det hele sammen. 


Ha bakepapir på en steikeplate og bruk gjerne litt fett på slik at kaken løsner lett.

Hell deigen på steikepapiret, og bruk slikkepotten og dra det jevnt utover papiret. Sett brettet midt i ovnen og steik i 6-8 minutter. Følg med under steikingen slik at kaken ikke blir brent.

Lag til syltetøyet mens kaken steiker. Finn også frem en rist og et eksta bakepapir. 

Ta den ferdigsteikte kaken ut av ovnen, legg et bakepapir opp på den og en rist opp på der igjen og hvelv den rundt. La den ligge og avkjøle seg litt med bakepapiret på i noen minutter. Den må ikke bli helt kald, for da blir den vanskelig å rulle sammen.

 

Blir kantene litt tørre, kan man skjære disse bort, før man tar på syltetøy.

Så er det bare å rulle kaken sammen, det er lurt å bruke bakepapiret til å rulle den sammen med.

La den ligge en stund før man skjærer den opp.

Skjær opp i passe biter og legg de på fat.

 

Oh la! 

og det ble Revolution cake!

         

Facebooksiden deres 🙂 https://www.facebook.com/pages/Revolution-2013-Den-offisielle-Bergensbussen/280212438746888

 

 

 

En balansert rett med den søtlige søtpoteten og de syrlige eplene!

4 personer:

4 kyllingfileter eller tilsvarende annen kylling

Ca. 500 g søtpotet

2 syrlige epler

1 purreløk

1 squash

Saft av 1 lime

Salt

Pepper

Basilikum om man har det, men den kan droppes uten at det gjør mye, den var mest til pynt denne gangen.

Rens alle grønnsakene og del de i passe store biter og det samme gjør man med kyllingen .

Det kan være en fordel å skjær søtpotetene i litt tynne strimler, siden de trenger litt tid på pannen for å bli ferdig. Ha først i pannen potetene, løken, kyllingen og så renset eplene i biter og la det surre på pannen. Når kyllingen nærmer seg ferdig steikt, hr man på biter med squash (den er best når den ikke får for mye varmebehandling) saften av den pressede limen og salt og pepper.

     

Et lite eksemplar av søtpotet.