Enkelt, nydelig og billig middag!

At noe så enkelt kan bli så godt, det er bare et mirakel, men det er jo typisk det  Italienske kjøkken å bruke få men få og  gode ingredienser. Jeg savnet ikke kjøtt eller fisk til denne rette, for egen smaken er så nydelig, men må du ha noe kjøtt eller fisk i så kjør på. Dette er billig og nydelig mat!

 

Til to personer:

Ca. 200 g pasta (det spørs litt hvor stor spist eller små spist man er) (glutenfri for min del.)

1/2 løk

2-3fedd hvitløk

2 ss olivenolje

1 boks knuste tomater

Ørlite vann som man skyller ut av boksen med (et par, tre ss)

1 ts sukker

Salt

Pepper

Basilikum helst fersk, men man kan bruke tørket. Rundt 1/2 potte fersk og 2 ts tørket

Parmesan (se tips til å slippe å kaste ost) eller annen ost etter ønske. Parmesan er regnet som helt laktosefri, tåler man ikke melkeprodukter så kan man kutte den ut.

Kok opp pasta etter pakningens anvisning.

Skrell og findel løk og hvitløk, ha det i en panne med olivenolje, dette skal surre og ikke steike. Ha på boksen med tomater, og ha i basilikum, sukker, salt og pepper, og la dette få koke sammen i rundt 10 minutter. Smak til med krydder og salt. Når pastaen er ferdig, siler man av den og har i tomatsausen og vender det sammen.

Ha på raspet ost/parmesan  når man har har forsynt seg, og gjerne litt fersk basilikum om du har det. Da kan du bare lene deg tilbake å NYTE smaken av Italia!

Jeg er på utkikk etter sponsorer og samarbeidspartnere. Ta gjerne kontakt 😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

 

 

#uten  #laktosefri #glutenfri #middagstips #Middag #morsmiddag #Pastamedtomatsaus  #Vegetar #billigmiddag  #enkel #godt #sunt #Italia  #pasta #Hjemmalget #Matfrabunnen

Normalt bruker jeg bare ørret, men det er en smakssak så bruke gjerne laks, uansett er det både godt og sunt.

Til 2 personer:

2-4 laks/ørret filet uten skinn og ben(jeg har rikelig med en, men mange vil nok trenge to fiskefileter)

1 1/2 dl ris

Ca. 2 ss sesamfrø

Smør eller olje til steiking

Salt

Pepper

Salaten bestod av: 

Agurk

Gulrot

Avokado

Litt chili (kan sløyfes)

Har du friske urter så bruker du det

Sweet Chilisaus

Sett risen på kok etter anvisning på pakken.

Ha fisken på pannen med smør eller olje og strø på sesamfrø, salt og pepper, gjenta når du snur fisken. Fisken er steikt etter rundt 5 minutters steiking, litt avhengig av hvor store og tykke filetter man har.

Salaten renker man alt og skjærer i biter, gulroten skrelte jeg og brukte potetskrelleren til å raspe opp gulroten, så slapp jeg skitne ut raspen.

Når alt er ferdig har man på sweet chilisaus og nyter middagen 😍😋

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

#ørret #fisk #laks #sweetchili #salat #middagstips #middag #morsmiddag #laksmedsesamfrø #Hjemmelaget #matfrabunnen #Glutenfritt #melkefritt #Vegetar #Enkelt #godt

 

Svinesteik til middag er ikke noe jeg har ofte, men når jeg får svinesteik fra Engesvollen gård, av beste kvalitet da er det bare å vente på rette øyeblikket på å få servert den. I dag skulle bonusfamilien min kommer på middag, men så ble en av det syk dessverre. Men jeg var heldig å få Hanne Lise på middag i stede for.

Steiking av svinesteik:

Steiken var 2.5 kg så den trengte litt tid i ovnen.

Jeg saltet og pepret den godt og la det i en med svorsiden ned i en ildfast form. Skrelte og delt løk, gulrot, sellerirot og 2 1/2  dl vann i formen, og hadde den midt i ovnen på 75 grader, der stod den i rundt 4  timer. Da jeg kom hjem snudde jeg steiken så svoren snudde opp, satte i steiketermometer,  og skrudde temperaturen på, ovnen opp til 220 grader(jeg har en veldig svak ovn), i omtrent 30 minutter. Da var svoren sprø, og steiken hadde nådd 75 grader på steiketermometeret, noe som er helt perfekt. Den fikk hvile seg menns jeg lagde sausen og gjorde ferdig det andre tingene til middagen.

Saus:

Steikekraften fra steiken, det vil være et sted mellom 3 1/2- 4 dl

1 ss maizena

1 kjøttbuljong terning (glutenfri for min del)

1 dl fløte/laktosefri eller plantebasert om man ikke tåler  melkeprodukter

Salt

Pepper

Litt sukkerkulør så man får farge på sausen, bare en dråpe eller to

En ss tyttebær eller tyttebærsyltetøy

Ha kraften fra steiken i en panne, og ha i fløte, buljong og maizena bland det godt sammen og sett på platen, og gi et oppkok under omrøring. Smak til med salt og pepper.

Jeg hadde kokte poteter, rødkål, svisker, smør dampet rosenkål og rørte tyttebær som jeg har fått fra Hanne Lise.

Rosenkålen var fra fryseren, de tinte jeg og hadde det i en ildfast form med smør,  la folie over og satte det i sammen med steiken i ovnen det siste 15 minuttene.

Rødkål er kjøpt pose, og den la jeg opp på potetene mens det kokte.

Sviskene la jeg i bløt på morgningen, hadde det i kjøleskapet til jeg også satte det i sammen med steiken men det hadde litt av bøtings vannet. Siden jeg hadde lagt en hel pakke med svisker i bløt og vi bare ble to, så svingte jeg meg rundt å lage sviskegrøt/ kompott  til dessert, her finner du oppskrift.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

 

 

 

#svinesteik #Søndagsmiddag #middag #morsmiddag #hjemmelaget #matfrabiunnen #mango #kylling #Middagstips #glutenfritt #melkefritt #Utenmelk #utengluten #middagstips #Engesvollen gård

3 hvitløksfedd

1 ts raspet ingefær

Både kylling og mango passer omtrent til hva som helst, og er nydelig sammen, og dette er ikke noe unntak, det smakte utrolig godt.

Til 2 personer:

2-3 kyllingfileter eller overlår, da må man ha minst 4 stykker

1/2 -1 rød chili

1 pakke vårløk

2 ss sesamolje

1 liten paprika

Rundt 10 sopp, kan sløyfes

1 boks bønnespirer

3 ss eller mer soyasaus (glutenfri for min del)

2 ss riseddik

Eventuelt salt og pepper

1/2 moden mango

Sett ris på kok om du vil ha det til, man kan selvfølgelig bytte ut risen med nudler (for oss som må ha glutenfritt, så er ris nudler perfekt) .

Rens og findel hvitløk, vårløk og chili, og rens ingefæren og rasp den, ha de i en gryte med sesamolje, og surr på middels varme. Skjær opp kyllingen i biter, skru opp varmen på platen og steik den sammen med resten. Del opp paprika og sopp, og ha det i pannen, når alt har fått en god omgang i pannen, så har man på riseddik og soyasaus. Tøm vannet av bønnespirene og ha de i sammen med resten, smak til om du synes den er passe salt. Rens og del mangoen, den skal i når maten serveres.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HE

#middag #morsmiddag #hjemmelaget #matfrabiunnen #mango #kylling #Middagstips #glutenfritt #melkefritt #Utenmelk #utengluten #middagstips

Hvit dame eller marsipankake er noe spesielt, da er det liksom høytid, så hva med å lage en til påske?  Å lage hvit dame er ikke så vanskelig, man kan faktisk kjøpe ferdig kjevlet marsipan, om man ønsker det.

Men ikke noe er bedre en hjemmelaget marsipan, og man kan jo lage så mye at man også har til julegodteri. Dere som ikke  tåler nøtter og mandler, så finnes det marsipan som er laget av aprikoskjerner.

For å lage marsipankake må man har sukkerbrød/kakebunn, den kan deles i to eller tre med en kniv.

Så har man syltetøy på alle lagene, jeg bruker også på  den øverste delen. De er sjelden jeg dynker bunne, det synes jeg ikke er nødvendig, spesielt ikke om man bruker rørte bringebær, eller jordbær , da er det mye væske i det.

Så pisker jeg krem og hvilke type du bruker er opp til deg, etter hvert finnes det vanlig fløte, laktosefri og plantebasertfløter, og normalt bruker jeg plantebasert siden vi ikke tåler så godt melkeprodukter her i familien. De må være rikelig med krem,  til en kake må man minst beregne to beger fløte, har du tre lag, må du beregne tre. Ha godt med krem mellom alle lagene, og hele kakebunnen må være godt dekket med krem, uten vil det vises flekker igjennom marsipanen.

Om man kjøper ferdig utrullet Marsipan, så legger man den forsiktig midt opp på kaken, så holder man i en flik av kanten og stryker med en hånd utover, slik fortsetter man til marsipanen er jevnt på kaken. Da skjærer man bort det overflødige. Skal man kjevle ut marsipan selv, så bruker man en kjevle og melis, ikke trykk for hardt, bare maser den forsiktig, snu den stadig vekk. Ellers gjør man som over.

Man kan kjøpe konditorfarge på butikken for å farge marsipan.  Man blander marsipan og farge, og lager kuler som man trykker flat og bretter sammen.  Man legger bare lag på lag for å lage roser.

HER kan du se gøy med marsipan fra i fjord

Hjemmelaget bringebærsyltetøy finner du HER , de er ikke noe i veien for å kjøpe frosne bær å lage rørte bringebær av.

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

Gryten ble knallgod og veldig enkel å lage.

Til 4 personer:

1 pakke karbonadedeig/kjøttdeig

2 dl ukokt ris som koses etter pakkens anvisning

1 løk

1 paprika

1 boks knuste tomater

ca. 2 dl vann som man skyller ut av tomatboksen med

1 1/2 ss maizena

1/2 boks(2 dl) kokosmelk eller man kan bruke fløte/melk eller det som passer deg

1 boks maikorn

1 boks brekkbønner eller andre bønner man ønsker å bruke

1/2 ss buljong eller 1 terning (sjekk at den ikke inneholder gluten om man skal ungå det)

2 ts spisskumen

2 ts paprikapulver

3 ts oregano

Chili etter ønske, kan kuttes ut

Salt

Pepper

Sett risen på kok. Rens løken og paprikaen og steik på pannen sammen med kjøttdeig/karbonadedeigen, ha på krydder.

Ha de knuste tomatene i en panne skyll ut av boksen,, og hell det i pannen, har du  stavmikser bruker du den å finhakke tomatene slik at de er helt glatt. Ha i maizena og buljong å kok opp under omrøring. Ha i den steikte deigen, brekkbønner, maiskorn og kokosmelk/fløte/melk og gi alt et oppkok. Ha i risen og smak om du ønsker mer krydder. det er noen knuste tomater som er veldig syrlig, da kan det være lurt å ha i en ts eller to med sukker for å få en fin balanse i maten.

Jeg er på utkikk etter sponsorer og samarbeidspartnere. Ta gjerne kontakt 😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#Amerikanskgryte #hjemmelaget #kjøttdeig #karbonadedeig #glutenfri #glutenfritt #melkefri #melkefritt #laktosefri #middag #middagstils #morsmiddag #godt #enkelt #sunt #blogg #matblogg #kjapt #Hverdagsmat

Jeg lengter så fryktelig etter vår og kunne sitte/være ute å holde på med hagen, og det er jeg ikke aleine om. Denne gangen har jeg  har bestilt vårdik av  min bror Ove, noe han hadde sittet å ruget på allerede. Riktig god helg, og huks at i morgen skal vi snu klokken en eller annen vei😎💚🌞, heldigvis ordner det seg helt selv her, utenom kjøkkenklokken som har gitt meg noen sjokk oppover tiden. 

 

Når vi vinteren etter hvert nå sletter
og retter blikket mot våren, som vi har lengtet etter.
Nå tørster vi etter solen, som sjelen våres varmer
og lyset vi favner, med lange vidåpne armer.

Solen gir oss D-vitaminer, som kroppen nå så sårt trenger,
som en vissen blomst, som med bladene nedover henger.
Ny energi fra solen vi nå atter kan hente,
for å fylle batteriene, til sommeren vi har i vente.

Først må vi huske å klokken stille,
fra vinter til sommertid, så blir det ikke ille.
Men, skal klokken stilles frem eller tilbake?
Ja, gjør du feil her, får du på tidsklemmen smake.

Med våren det alltid forpliktelser følger,
for mye må gjøres, før sommeren over oss bølger
Plikter som kalking og gjødsling av plen,
må til for at den skal bli mose-fri, grønn og pen.

Men, det er ikke bare hus og hage som skal stelles,
for det er en ting de fleste av oss har til felles.
Dette er fire tunge sirkler, som på bilen skal byttes
og minst seksten muttere, som skal til bilen knyttes.

I gamledager med hjulkryss og jekk, vi jobben måtte klare.
Idag, er hjulskift ikke lenger forbundet med noen fare,
for nå skifter dekkene seg nesten av seg selv,
for i disse dager blir de dullet og stelt med, på et dekk hotell.

Så er det endelig grillen og hagemøblene sin tur.
Nå skal grillen frem fra sitt vinter skur.
Vårsolen varmer i takt med temperaturen i grillen,
og nå skal vi grille og glemme den kalde vinterpillen.

Når alt som til våren skal gjøres, er gjort
og vi oppdager at tiden har løpt ifra oss, så fort.
Ja, plutselig er sommeren her, med nye plikter
og gleden over våren, vi atter en gang, den svikter.

Dikt Ove Dyrstad

Middag bør være næringsrik og god, men det er nokså dyrt med mat for tiden, så jeg tenkte at det var flere en meg som tenker økonomi. Selv om noe grønnsaker også er blitt nokså kostbart, så bruk grønnsaker som man får mye ut av. Men det er utrolig viktig å spise grønnsaker så man får i seg fiber, vitaminer og mineraler, og grønnsaker er som regel mye billigere en all annen mat. Så ha mye grønnsaker på tallerken til hvert måltid. Jeg kjøper alltid first prise grønnsaker og frukt, det er like god som andre det er bare at det ikke passer i størrelse. Løk for eksempel, er ofte veldig små fra First prise, og det er jo genialt for meg som bor aleine.

Hverdags fårikål, denne kan man ha mer grønnsaker i en det står i oppskriften. Lammekjøttdeig er billigere en vanlig kjøttdeig.

Pølse og makaroni med salat

Lapskaus eller betasuppe med svineknok eller pølse

Vegetar Fiesta

Trym sin sei i form 

Miriam sin studentbolones

Bønner og bacon

Blomkålsuppe på 5 minutter

Spansk tortilla med chorizo

Tunfiskgryte på få minutter 

En utrolig rask middag å lage, og ikke minst veldig godt.

Til 2 personer

200 g kjøttdeig

1/2  løk

2-4 hviltølsfedd

1/2 chili

1/2 boks bønner, jeg valgte hvite i dag siden jeg hadde i fryseren, og jeg hadde nok litt mer bønner en en halv boks. HER kan du se hvordan man koker bønner selv.

Ca. 1/2 boks knuste tomater

1ts Spisskummen

Chilipulver etter smak og behag. Vi er ulike på hvor mye chili man liker, så smak når du synes den er sterk nok til din smak

Salt

Pepper

Fersk koriander om du ønsker det.

Yoghurt/plantebasert yoghurt, det gjør retten litt mildere.

Rens og del løk, hvitløk og chili og surr det i pannen, ha i kjøttdeigen å steik den. Ha i knuste tomater, krydder og salt. Ha så i bønnene og la det få koke sammen noen minutter, smak og du ønsker mer krydder. Server gjerne med fersk koriander, yoghurt og nachos chips!

Jeg er på utkikk etter sponsorer og samarbeidspartnere. Ta gjerne kontakt 😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

Enkel, sunn og god middag på få minutter. Mange med meg tåler dårlig melkeprodukter, å gudene skal vite at det ikke står på at jeg elsker det! Men konsekvensene blir jo der etter, så jeg må kjenne min besøkelsestid for når jeg kan tillate meg et slikt bruk. Akkurat nå må jeg holde meg unna det, men hva gjør vel det når man kan lage en nydelig pesto uten parmesan, og ja jeg også var skeptisk, men den ble gjort til skamme. Den er nydelig god, og enkel å lage, selvfølgelig kan du bruke vanlig pesto, eller kjøpe på glass.

 

Brokkolipesto finner du oppskrift på HER

Til 2 personer:

Ca. 200 g tagliatelle (glutenfri for min del)

Settes på kok etter anvisning på pakken.

2-4 stykker laks eller ørret filet etter ønske, beregn 1-2  stykker pr person. For min del er et stykke rikelig, men en storvokst mann synes gjerne det er i minste laget.

6 tomater

Fersk basilikum

Pinjekjerner

Har fisken skinn på så fjern det med en kniv, del den og steik på pannen med salt og pepper. Ha på delte sherrytomater og la det få litt varme.

Sil av pastaen og ha på pesto etter ønske, og bland den med pastaen. Ha på ferdig steikt fisk, tomater, pinjekjerner og basilikum, og NYT!

Jeg er på utkikk etter sponsorer og samarbeidspartnere. Ta gjerne kontakt 😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

#uten #melkeprodukter #melkefri #glutenfri #middagstips #Middag #morsmiddag #pesto #brokkoli #dressing #enkel #godt #sunt #laks #ørret #fisk #tagliatelle  #pasta