For en tid tilbake la jeg ut fremgangsmåte på hvordan man kan utnytte rekeskall for å lage kraft til supper, sauser og gryter. Kraften jeg lagde har stått i fryseren, men nå var jeg så heldig å få min kusine Reidun på besøk noen dager og, og hva passer bedre en å lage en deilig fiskesuppe.

 

Til rundt 2 personer:

HER finner du fremgangsmåten på hvordan man kan koke kraft av reker.

Ca. 5 dl rekekraft

Ca. 1/2 purreløk eller tilsvarende med vårløk

2-3 skiver sellerirot

Smør til surring av grønnsaker og løk

2 ørret/laks fileter/Tosk/fiskeboller/reker, eller rester av fisk (tilsvarer rundt 250 g)

Jeg brukte 3 ss alternativ fløte, men bruk gjerne vanlig fløte. Det er veldig god smak på bare rekekraften også, så man trenger ikke fløte i

2 strøkne ss maizena som blandes ut i litt av kraften eller i fløte, eventuelt begge deler.

Salt

Pepper

De var meningen å ha i litt lime helt til slutt for å få litt syre i, men det glemte jeg.

 

Rens løk og grønnsaker og del de i biter, ha de i en panne med smør å surr alt i rundt 5 minutter, ikke bruk for hard varme så de blir brent. Ta litt av kraften  til å røre ut maizena i, resten har man i sammen med grønnsakene og litt salt og pepper, del fisken i biter å ha også den i. Når fisken har fått trekk litt sammen med grønnsakene blander man maizena ut i kraften og heller den i suppen, gi den et oppkok under omrøring. Smak til med salt og pepper, og ønsker du er svett fløte, så har man det i.

 

#Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt #fisk #sei #laks #ørret #sjømat #Rekekraft #fKraft #glutenfri #glutenfritt #laktosefri  #reker #skalldyr #sjømat #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift #suppe #morsmiddag #blogg #matblogg #uten #gluten #melkeprodukter #Laktosefritt

 

Min datter Marte har laget mat siden hun var liten, og har blitt utrolig flink å lage mat. Selvfølgelig en annen stil det en jeg har, for slik er det jo med generasjoner(Bilde av jentene nederst). Alle har sin måte å gjøre det på, og det er jo for min del utrolig kjekt å se. Da jeg kom til dem fikk jeg denne pastagryten som Karianne hadde laget etter Marte sin oppskrift. Det var altså så nydelig godt, og som dere ser så er den veldig enkel å lage.

Til rundt 4 personer:

6 stk kylling- og andepølser (kjøpt på rema 1000) Man står selvsagt fritt å ha mer pølser eller å kutte det helt ut om man ønsker retten vegetar.

4 – eller mer fedd hvitløk

Ca. 3 sjalottløk

Smør/olje til steiking

1 squash

8  biter frossen spinat

Ca. 1/2 pakke brekkbønner

1  terning buljong

5 dl fløte/havrefløte PS: Marte sier at om man bruker vanlig fløte så må man ha litt mindre fløte og litt mer vann, for uten blir sausen litt for mektig. Havrefløten er god på smak men oppleves ikke like feit som vanlig fløte.

3 ss parmesan

salt

pepper

……..

Marte og Karianne varierer litt på hva de har i, så forsøk gjerne også med erter eller aubergine også. Man kan i teorien bruke de grønnsakene du har og liker. For litt ekstra smak kan man også ha i 3-4 ts med pesto.

400 g Spagetti(Glutenfritt til oss som trenger det)

Sett på pastaen etter anvisning på pakken.

Skrell og del løk og hvitløk i små biter og surr i en panne med smør/olje. Del pølsene i biter og la de bli brune sammen med løken. Når løken har blitt myk har man  i brekkbønner, squash og spinat. Så heller man i fløten. Marte pleier å bruke buljong i terninger, men som hun hakker med kniv til pulver før hun har det i maten. På denne måten trenger man ikke å blande det i vann. La alt koke opp. Når spinaten er tint og grønnsakene er ferdige smaker man til med salt og pepper. Om man er veldig glad i parmesan er det bare å ha i så mye man vil. Sil av pastaen og skyll kjapt i kaldt vann. Hell over saus og grønnsaker. Velbekommen.

Her er alle jentene mine samlet. Greta (hunden deres) får selvfølgelig ligge som en prinsesse i sakosekken, Miriam til høyre, så Marte og Karianne i den andre sakosekken ❤️ Og i magen til Karianne er mitt første barnebarn som jeg gleder meg utrolig til å få møte 😍

Del gjerne innlegget med venner og familie 😊 Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

#Marte #sin #pastagryte #Tagliatelle #pølse #pesto #Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt  #glutenfri #laktosefri  #smak  #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift  #morsmiddag #blogg #matblogg #uten #gluten #gluten #melkeprodukter #Laktosefritt  #fri #for

Biffsalat har jeg aldri hørt om, men du verden så fantastisk nydelig godt. Min utrolig flinke og omtenksomme svigerdatter Karianne er veldig flink å lage mat, og glad i å lese alt fra kokebøker til alle muligens bøker. Nå er jeg ikke helt sikker på hvor hun har fått denne ideen fra, uansett så var det en opplevelse å få den servert, og med alle smakene og nydelige fargene som var satt sammen.

Hun hadde ikke en eksakt oppskrift siden hun smakte seg frem med sausen, men slik er det jo med det meste av mat, man må gjerne tilpasse i forhold til hvordan man selv synes smaker best.

Fantastisk syn for øyet, man får vann i munnen av mindre. 

Beregn mellom 150- 200 g biff pr person.

La biffen ligge rundt 30 minutter på benken før man begynner å steike den. Hvor mye steiking man trenger avhenger av hvor store stykker man har. Men grunnregelen er at man begynner med å steike kjøttet på begge sider, så skrur man av platen men pannen med kjøttet står der. Kjøtte får hvile i minst 20 minutter, så gjentar man prosessen. Har man veldig tykk stykke må man gjerne gjenta prosessen. Karianne delte opp kjøttet, hadde stykkene så vidt ned i pannen igjen, da det var litt for rødt. Da var biffen altså bare som smør, den smeltet i munnen, og magisk saftig og smakfull.

Til 4 personer:

Man kan bytte ut grønnsaker om det er noe man ikke liker eller ikke har selvfølgelig.

1 mango

1-2 avokado

1 passe stor sjalottløk

Rundt 3-4 tomater

1 pakke bønnespirer

Vårløk

1 Isbergsalat

Rens og del alle grønnsakene og mangoen og kutt i biter, Karianne hadde isbergsalaten for seg selv.

 

 

 

 

Honning og balsamicoeddikdressing:               

Ca. 1 ss sesamolje

1dl soyaolje(glutenfri til oss som trenger det)

Ca. 1/2 dl Balsamicoeddik

Ca. 1/2 olivenolje

3 ts  honning

Pepper

Bland alt sammen og lag den gjerne en stund før servering.

Ønsker man risnudler til, så koker man de rett før maten blir servert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Biff #salat #Biffsalat #Middag #Festmat #helgemat #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #Middag #morsmiddag #allergi #mat #fra #bunnen #hjemmelaget

 

Sommeren 2017 leide jeg ut rom gjennom Air bnb,  da var jeg så heldig å få besøk av Luna fra Hong Kong. Med min ” the julekalender engelsk” pluss hender og mimikk snakket vi om mangt og mye, og selvsagt om mat. Hun var en utrolig skjønn ung dame, som var så modig at hun reiste rundt i verden aleine.  Jeg er jo utrolig nysgjerrig på nye og annerledes måter å lage mat på, og hva de er vant med å spise. Det viser seg jo at mye er jo veldig likt, men utrolig mye forskjellig også. Det som fascinerer meg nesten aller mest er at mange av de som bodde hos meg og kom fra asiatiske land syntes jeg hadde så stort fint kjøkken. I norsk målestokk har jeg et lite kjøkken, som heller ikke har åpen kjøkkenløsning(men jeg elske det,  da kan jeg jo slippe det jeg har av rot, så tar jeg det senere for det er liksom ikke midt i flaisen😄😁). Da luna kom hjem sendte hun meg bilde av morens kjøkken, dessverre fant jeg ikke igjen bilde, men det var et pittelite og kompakt kjøkken, og der laget moren middag til flere generasjoner som bor sammen. Det er rett og slett imponerende, og jeg følte meg flau over å småklage over at jeg har et lite kjøkken.  Luna sin mor var så snill å gi meg oppskriften på kyllingvingene.

De er utrolig smakfullt og herlig smak. I Kina har de mange forskjellige soyasauser, derfor blir det nok ikke helt som der, da det bare finnes en type glutenfri soyasaus som jeg vet om. Dette er en veldig enkel rett å lage til.

 

 

                                                                                                                      

Til rundt 4 personer:

30-40 ferske tinte kyllingvinger (nå variere det hvor mye man spiser, så tilpass etter behov.

2 ss hvitvinseddik

1 dl soyasaus (glutenfri om man ikke tåler gluten) (tåler man gluten kan man nok få flere typer på internasjonalebutikker)

Ca. 1/2 ss sukker

1/2-1 ts salt

3-4 hvitløksfedd (bruke så lite eller mye du ønsker, men det er klart at hvitløken er med på å gjøre smaken)

1 stort stykke med ingefær, rundt 2-3 cm

Olje til steiking

Ha olje i stekepannen og stek kyllingvingene til de er gylden brun på begge sider, ha på hvineddik og la de få koke to minutter. Rens og findel eller bruk hvitløkspressen på hvitløk og ingefæren, og ha også det i pannen,  og la det få surre litt sammen med vingene. Bland soyasaus, sukker og salt og hell dette over vingene, la de få koke under omrøring til vingene er gjennomsteikt(rundt 10-15 minutter. Vend vingene med jevne mellomrom, og ha lokk på pannen om du har. Når vingene er ferdige kan du ha litt ekstra soyasaus på pannen og koke den ut, og ha over vingene som en saus om du ønsker det.

Jeg hadde salat og ris til, og ekstra soyasaus til risen.

#Ris #kyllingvinger #HongKong #soyasaus #glutenfrisoyasaus #Soyamarinert #Glutenfritt #melkedritt #Glutenfri #melkefri  #Middag #Middagstips #Oppskrifter #Ka #ska #vi #hati# #lmiddag #Enkelt #sunt #Morsmiddag #internasjonalt #Blogg #bloggtoppen #morsmatblogg @lunayyip #mat #fra #bunnen #hjemmelaget

Det hang en pose på døren min, og der var det et lite glass med sennep, en korg med sopp og oliven. Etter å ha tenkt meg om så kom jeg til den konklusjonen at det var fra mine veldig hyggelige naboer vegg i vegg. De har en eller annen matkasse, og når de er noe de ikke liker, ja da får jeg det 😍. Da var det bare å tenke hva jeg kunne bruke de til.

Her kan man bruke akkurat de grønnsakene man ønsker og har.

 

Beregn 1-2 ørret eller laksefilet pr person.

Av grønnsaker brukte jeg:

Aubergine

Rød og gul paprika

Tomater

Squash

Sopp

Marinaden til rundt 4 personer

1 dl olje

3 hvitløk

2-3  gode ss sennep

Litt salt

Pepper

Bland dressingen med å findele,ellerbruk hvitløkspresse, ha de I olje og sennep og pepper og rør det godt samen

Skjær opp aubergine og ha salt på og la den ligge rundt 15 minutter. Rens og del de andre grønnsakene og ha de I en ildfast form. Skyll litt av saltet på aubergine og ha den med de andre grønnsakene.

Hell på marinaden og bland de godt i alle grønnsakene.  Ha de midt I ovnen på rundt 200 grader, steik i 15 minutter, da legger du fisken på toppen, har du litt ekstra sennepmarinade kan du ha på fisken. Eller tar du salt og pepper.  Steik videre i rundt 15 minutter til.

9

 

#Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt #fisk  #sjømat #Fiskekaker #fiskemat #glutenfri #laktosefri  #smak   #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift  #morsmiddag #blogg #matblogg #uten #gluten #gluten #melkeprodukter #Laktosefritt #Vegetar #fri #for #ørret #laks #sennep #sopp #Grønnsalker #i #ovnen

I dag skal jeg på konsert med Halvdan Sivertsen, å gjett om jeg gleder meg, han er bare helt fantastisk. Toppen av lykke er at jeg fikk billetten av ei venninne som ble forhindret i å gå, jeg er utrolig takknemlig  Så var det middag da, dett var noen kjøttkaker igjen i fryseren etter sist jeg lagde kjøttkaker i stekovn, jeg hadde ferdig brun saus, og ertestuing så det var rein velstand. Det enste jeg måtte gjøre var å skrelle poteter og en gulrot.

#Kjøttkaker #i #ovnen #stekeovn #på topp #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #søndagsmiddag #Middag #morsmiddag #allergi #mat #fra #bunnen #hjemmelaget #ertestuing #brun #saus

Tagliatelle med brokkolipesto(uten ost) og chorizo pølse bør prøves, det smakte meg fortreffelig. Den tar ikke lenger tid å lage en pastaen koker. Det er ikke noe i veien for å ha den helt vegetar, da bør man ha i litt mer grønnsaker, det kan også brukes bacon/kalkunbacon, pølse, skinke osv. Grunnen til at dette ble dagens middag var for jeg hadde så lyst på pasta, og jeg hadde brokkolipesto som burde spises opp, og det enste jeg hadde som passet til  var chorizo pølse.

Brokkolipestoen finner du HER

Tagliatelle eller annen pasta

chorizo pølse

Litt gul og rød paprika for fargen sin skyld, men det kan kuttes ut

Ønsker man å ha parmesan eller annen ost på så gjør man det.

 

Slik gjorde jeg det:

Sett pastaen på kok etter anvisning på pakken. Lag brokkolipestoen HER

Ønsker du å bruke paprika så skjærer man opp biter. Når pastaen er kokt siler man av vannet, har i paprika og pestoen, rører om og middagen er ferdig.

 

 

#Pasta #brokkoli #brokkolipesto #Tagliatelle #chorizo #pølse #pesto #Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt  #glutenfri #laktosefri  #smak  #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift  #morsmiddag #blogg #matblogg #uten #gluten #gluten #melkeprodukter #Laktosefritt #Vegetar #fri #for

Griljermel, paneringsmel, brødstrø, ja kjært barn har mange navn. Hjemmelaget griljermel kan brukes til alt som paneres, eller på gratenger osv. De fleste av oss har tørt brød som ikke er godt å spise, da kan man enkelt lage det selv. Glutenfritt strøbrød er spinndyrt, så å lage det selv i stede for å kaste gammelt brød er lurt. Selv om vanlig brød og griljermel ikke er så kostbart er det miljøvennlig å spise opp maten.

 

Rundstykkene lå på benken til de var tørre, men man må gjerne ha de i ovnen på svak varme og døren på gløtt.

 

Del brødet i biter

 

Ha brødbitene i en foodprosessor eller en kvern, har du mye brød så ta litt og litt. Kjør til strøet har fått den konsistensen du ønsker. Personlig synes jeg det er greit å ikke ha det alt for finmalt.

 

 

Er ikke strøet helt tørt, så ha det på steikepannen noen minutter under omrøring så det ikke brenner. La det bli kaldt før du har det på glass.

 

Ha strøet på glass med lokk. Oppbevar det tørt, kaldt og mørkt.

#Griljermel #paneringsmel #brødstrø #tørt #gammelt #brød #spis #opp #maten #naturlig #glutenfri #melkefri #Glutenfritt #Melkefritt #hos #matlei  #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips  #Middag #morsmiddag #allergi  #Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt #rask #middag

For noen smakfulle fiskekaker, med kald saus og ris til, dette blir nok ikke siste gang jeg lagger dette.

 

600 g torsk som er skinn og benfri

2-3 fedd hvitløk

2-3 rød chili

1 ts koriander man kan bruke fersk om man har

Ca. 50 g mel, jeg brukte Toro sitt lyse, men man kan bruke potetmel og maizena.

Saften av 1 lime

2 ss fiskesaus

1 egg

150 gram edamame bønner

Edamame bønner som er fryst, bør has i kokende vann med litt salt, og la de trekke i et minutt, la de bli kalde. Bruk en foodprosessor, har du ikke det så kan du finhakke alt godt før du blander og rører alt godt samen. Ha tosk uten skinn og ben i en foodprosessor, ha i renset og delt hvitløk, finhakket chili, fiskesaus, limesaft egg og melet, og bland det samen. Ha bønnene i og kjør foodprosessoren litt til, bønnene trenger ikke bli fullstendig knust. Sett stekepannen på platen med olje, og stek en liten prøvekake. Chilien varierer veldig på styrke, så noen ganger trenger man mer, og andre ganger mye mindre, og vi tåler jo chili i mer eller mindre grad også. Synes man det er for lite salt, så har man i mer fiskesaus. Røren er litt løs, men er den alt for løs så har man i mer mel.

Steik kakene til de er gylden brun på begge sider, og la de få kose seg på pannen noen minutter til.

Kald saus

Saften av 2 lime

ca. 1/2 chili

2 ss sweet chilisaus

1 dl soyasaus (glutenfri for min del

1 ts fiskesaus

1-2 vårløk

Frisk eller tørket koriander

Findel chili og vårløk og bland det i alt det andre, smak til om du trenger mer chili osv. Lag gjerne sausen i god tid før servering slik at smakene får blandet seg godt.

 

 

 

 

 

#Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt #fisk  #sjømat #Fiskekaker #fiskemat #glutenfri #laktosefri  #asiatisk #smak #edamame #bønner #edamamebønner   #Godt #enkelt #kjapt #middag #middagstips #meatfree #Sunt #oppskrift  #morsmiddag #blogg #matblogg #uten #gluten #gluten #melkeprodukter #Laktosefritt #Vegetar #fri #for

Fårikålkjøttet og kålen har lagt en stund å ventet på å bli laget, det har ikke passet før. Personlig er jeg ikke glad i hele pepper i fårikålen, jeg synes det er ubehagelig å tygge hel pepper. Derfor har jeg kjøpt meg en hylle som jeg kan ha pepperen i. Fårikål som annen mat lager man veldig personlig, så dette er min måte å gjøre det på.

Til ca. 4 personer:

Ca. 1.5 kg ferskt fårekjøtt(bog eller bryst)

Ca. 1.5 kg kål (en stor kålhode)

2-3 ts salt

2 ts pepper (eller hel pepper, da må en bruke noe mer. Jeg har kjøpt en liten hylse som er laget til å ha i fårikålen, slik at en slipper all hel pepper i maten. De får en kjøpt på noen matbutikker)

Vann til det dekker kjøttet

Del kålen opp i litt store biter. Legg kål og kjøtt lagvis i en panne med litt salt i mellom. Ha på salt, pepper og vann.

La det koke i rundt 1-1/2 time til kjøtte er mørt. Rør forsiktig av og til.

Server med poteter til.

#Lammekjøtt  #fårekjøtt #høstmat #Sønndagsmiddag #lørdagsmat #helgemat #Nydelig #enkelt #godt #uten melk #uten gluten #Middagstips #Middag #morsmiddag #allergi  #Tradisjonsmat #Mat #fra #bunnen #Hjemmelaget #naturlig #glutenfrtitt #melkefritt