Denne retten  er noe av det beste jeg har laget på lenge.

Jeg har en veldig god venninne som har bod en stund i Portugal, og nå er hun endelig kommet hjem igjen, i alle fall for en stund. Endelig er hun her og det var kjempekoselig å se henne igjen, og skravla gikk som vanlig. Men vi måtte jo ha noe godt og spise, og da falt valget på gulasj suppe, og jeg som har en plan om å spise litt ut av fryseren, og der lå det jo en pakke fårikålkjøtt. Normalt er det okeskjøtt man har i gulasj suppe, men å bruke lammekjøtt hevet smaken enda noen hakk etter min smak. Jeg elsker lammekjøtt, men er du ikke glad i det kan du bruke okeskjøtt.

1 kg fårikålkjøtt eller annet kjøtt som trenger noen timer koking. Det er en fordel å ha bein på kjøttet, det gir ekstra god smak.

1 liter kraft om du har, jeg brukte 1 liter vann og 3 ss buljong

1 1/2 løk

3 fedd hvitløk

1 glass tomatpurre

3- 4 store poteter

3 store gulerøtter

1 rød paprika (den glemte jeg å ha i)

1 purreløk

3-4 kvaster fersk oregano (du kan selvsakt også bruke tørket om du ikke har fersk 1-2 ts)

1 ts karve

1 1/2 ts røykt paprikapulver eller vanlig(den røykte setter et ekstra god spiss på maten)

Salt

Pepper

Steik kjøttet så det får en fin brunfarge, dette gir ekstra god smak, husk å steik ut av pannen med litt av vannet.

Grovdel løken og hvitløken gi gjerne disse også en omgang på steikepannen. Ha kjøtt løk, vann, buljong, tomatpurre og krydder i en panne og sett det på kok. La kjøttet koke i en times tid, så renser og deler man potetene og gulerøttene i treniner, og har de i suppen. På slutten av koketiden når kjøttet er mørt fisker man opp kjøttet så man får tatt bort bein osv. og delt de i biter. Rensk og del purreløken og paprikaen og ha de i suppen. Smak om suppen trenger mer salt, buljong eller krydder. Har  suppen blitt for tykk tar man i litt mer vann.

 

J

Jeg lagde glutenfri Focatccia til, det var en sikker vinner.

#gulasj #suppe #lammekjøtt #godt #sunt #middag #middagstips #morsmiddag #glutenfri #glutenfritt #melkefritt #laktosefri #blogg #matblogg

Etter jeg måtte gå over på glutenfri kost har jeg aldri laget Focaccia, men nå tok jeg meg sammen og laget. Det var i grunnen enkelt å lage, og godt ble det.

1 pakke Toro kakemiks

1 pakke Toro grov melblanding

1 pakke gjær

1 1/2 ss fiberhusk

1/2 ss sukker

150 g smør (bruker man smør uten salt må man øke salmengden enda litt en oppgitt her)

3 ts salt

7  1/2 dl vann

Til å opp på trenger man:

Oliven uten stein eller man tar stein ut av de

Cherrytomater

Fersk timian

Olivenolje

flaksalt

Oivenolje

Ha alt det tørre i en kjøkkenmaskin eller bolle, tilsett smeltet smør og vann, og la deigen elte seg godt sammen. Sett deigen til heving et lunt sted, og la den stå til den er omtrent dobbel så stor. 

Ta den ut av bollen og ha den i en stor smurt ilfast form eller form og trykk deige utover. Ha på olivenolje, steinfrie oliven, tomater,  timian og flaksalt etter ønske. La den heve i rundt 20-30 minutter til, så setter man den i forvarmet ovn på 220 grader, og steiker den i rundt 30 minutter. Steiketiden vil kunne variere. 

#glutenfri #melkefri #laktosefri #Focaccia #brød #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg

Jeg elsker mat fra andre land med spennede smaker, dufter og farger, men så er det bare som hele kroppen min seier fra at nå vil jeg ha vanlig Norsk mat. Og noe mer norsk en hjortekjøtt i brun saus, men hjemmelaget tyttebærsyltetøy og ertestuing til får man nesten ikke. Det ble ingen kropsring eller uvanlige ingredienser i dag, men du hendelse så nydelig det er.

Til to personer:

Ca 500 g hjortekjøtt som må kokes godt og lenge.

1 løk

Smør å steike i

Ca. 5 dl vann eller hjortekraft om du har

Salt

Pepper

Eventuelt litt buljong

1 ss maizena som blandes ut i litt vann

Sukkerkulør om du ønsker en mørkere farge.

Skjær kjøttet og løken i biter og steik de brunt, ha på vann, salt, pepper og la det få koke under lokk i rundt to timer, det vil variere etter hvor store biter man bruker. Når kjøttet er mørt, blander man vann og maizena og heller i gryten under omrøring, man gir det hele et oppkok og smaker til med mer salt, pepper og eventuelt buljong. Ertestuingen hadde jeg i fryseren, og du finner oppskrift HER

#hjortekjøtt #hjort #hjortegryte #sosekjøtt #tradisjonsmat #tyttebær #tyttebærsyltetøy #hjemmelaget #ertestuing #hjemmelaget #godt Norsk #tradisjonsmat #middag #middagstips #morsmiddag #blogg #matblogg #melkefritt #laktosefritt #glutenfritt

Urtene får bein å gå på her i huset, og i dag var det restene av potetene etter i går som ble fornyet med urter.

Kyllingfiletene liker jeg å dele i to, da blir de fortere ferdig og det blir ikke så voldsomt stort. De fikk kun salt i dag siden det var potetene som fikk urtene, det kan bli litt kaos i smakene om man har samme smaken på alt. Nå er det vel mange som vil mene at urtepoteter, aioli og mango blir en salig blanding, og det er det, men en fantastisk sammhandlende salig blanding he he.

Potetene var kokt i går, og de delte jeg i fire, og steikte de litt godt i smør, og hadde de oppkuttede urtene oregano, basilikum, persille, salvie og rosmarin pluss salt på på slutten av steiketiden.

Oppskrift på Aioli fra bunnen av finner du HER og av majones HER

I salaten hadde jeg crispi salat, mango og tomat.

#urter #hjemmedyrket #hjemmelaget #mango #kylling #filett #aioli #poteter #rester #middag #rask #middag #morsmiddag #glutenfri #melkefri #laktosefri #sunt #godt #blogg #matblogg

Noe av det aller kjekkeste jeg vet om er å få til å dyrke urter og grønnsaker selv. Og i år har jeg kommet i gang, så får jeg utvide til neste år. I år har jeg oregano, dill, basilikum,løpstikk, gressløk(fra i fjord for den er mangeåring), og det samme med mynte, persille, salvie, frisesalat, bladsalat, og ruccula, og tomatplante. En sann fornøyelse rett og slett. 

I dag hadde jeg noe så enkelt som steikt ørret på pannen, og tok på dill, gressløk, oregano, salt og rosepepper. Rosepepper er utrolig dekorativ, og ikke så sterk. Urtene finkuttet jeg og tok på når fisken nesten var ferdig steikt, og hadde litt av steikeskyet opp på urtene under retsen av steikingen. 

Jeg hadde også en enkel guacamole til, og selvdyrket salat.

Guacamolen hadde jeg i:

Avocado

Hvitløk

Lime 

Olivenolje

cayannepepper

salt

Jeg renset avocadoen og brukte en gaffel å kneke den til mos, hadde i hvitløk, olje, limesaft og salt og cayanepepper, og blandet alt godt sammen. Passet utrolig godt til.

 

#urter #dyrk #altan #terrasse #altanbonde #Fisk #ørret #laks #salat #Hjemme #dyrket #guacamole #melkefri #laktosefri #glutenfri #morsmiddag #middagstisp #enkelt #sunt #godt