Denne helgen har min veldig gode venninne i over 30 år vært på besøk, og jeg trenger vel ikke si at vi koste oss.  Fredag kjøpte vi sushi, og lørdag var vi på Ikea å spiste. Men jeg hadde laget bringebæris siden jeg vet at Grethe elsker is. For å løfte desserten litt hadde jeg rabarbra til, og det ble en veldig fin balanse sammen med isen.

Jeg brukte til isen: Det ble mye is.

3 egg

Ca. 1 dl sukker (jeg hadde frosne villbringebær, og da trenger man mer sukker en om de er ufrosne) så smak til.

3 dl kremfløte (laktosefri for oss som trenger det)

500 g bringebær gjerne villbringebær om man får tak i de.

Pisk eggedosis av egg og sukker(til det er blitt nokså tykt og mye luftig). Pisk fløten stiv og bland i eggedosisen med å bruke en slikkepott for å vende fløten godt i eggedosisen. Ha så i bærene og bland godt sammen. Har du iskremmaskin, har du blandingen i den og lar den går til isen er nokså frossen, sett den gjerne noen timer i fryseren så den blir skikkelig gjennomfrossen. Har du ikke maskin setter du den i fryseren med plastikk på, og så må man gå i fryseren å røre i blandingen med jevne mellomrom, da unngår man krystaller i isen.

Hvor kjapt den fryser kommer an på litt forskjellig, blant annet om man bruker ferske eller frosne bær.

 

Rabarbra:

Jeg brukte en stor rabarbra til oss to

Ca. 2 dl sukker

2 dl vann

Sett sukker og vann på kok, rens og del rabarbraen i to, er rabarbraen tykk kan du dele den på langs også som jeg gjorde.

Når sukkerlaken er kokt opp har man i rabarbraen og lar den ligge til den er begynt å bli mør, men ikke helt kokt (det skal være litt tyggemotstand i den). Ta den opp av pannen og la sukkerlaken renne godt av, og rabarbraen bli litt avkjølt.

Jeg brukte en liten spesial skje for å få runne biter av vannmelon, og så hadde jeg en tynn stråle med lønnesirup over, og pyntet med mynte.

 

For en lykke med nydelig fersk torsk og gressløk fra egen plantepotte, kanskje det blir egg fra egen hage neste år he he.

Torsken var så fersk og fin at den trengte bare 5 minutter i kokende saltvann så var den perfekt. Jeg bruker ganske mye salt i vannet faktisk 3 ss. åer. liter vann. Vannet skal koke opp før man har i salt, så må man røre litt så salte blir skikkelig oppløst, så har man i fisken, og da skal den bare trekke, ikke koke. Når man ser at fisken begynner å “dele seg” er den ferdig.

Eggesmør er så enkelt som hardkokte egg og smeltet smør (ikke margarin eller annet ikke smør), man kan bruke opp klippet fersk  gressløk, vårløk, eller dill, det blir nydelig uansett.

Ser det ikke magisk godt ut?

#fersk #torsk #eggesmør #ferskeurter #glutenfri #melkefri #laktosefri

Jeg har mange ganger sett folk har lagt ut bilder på diverse middagsider av karbonade på brødskive med ertestuing. Dette har jeg aldri prøvd, og det står ikke på at det ikke ser godt ut, men rett og slett bare uvant. I går var dagen da det ble testet, og det var nydelig godt, nå elsker jeg ertestuing så det var en sikker vinner. De fleste har løk på, men det er jeg ikke så glad i, derfor ble det lit salat til i stede for.

Oppskrift på karbonader finner du HER.   Søker du på siden min finner du mange forskjellige varianter.

Ertestuing finner du HER

#karbonader #ertestuing #skive #middag #glutenfri #melkefri  #laktosefri

Wok er enkel og god mat, og veldig kjekt med det at man kan bruke akkurat de grønnsakene man har eller liker.

Til en person:

Litt purreløk

To buketter blomkål

En bit paprika

Rundt 100-150 g lamme-skav

5-6 sukkererter

1 bit squash

Saus:

2 fedd hvitløk

1 ss østerssaus (sjekk for gluten om du ikke skal ha det)

2 ss soyasaus (sjekk for gluten om du ikke skal ha det)

Ca   1 dl vann

Alle grønnsakene renses og deles i passe store biter, begynn med det som trenger mest  varmebehandling(også hvitløk), ha i kjøttet, og til slutt squash og sukkererter. Ha i østerssaus, soyasaus og vann, synes du den er for sterk har du i mer vann og lar alt få koke litt.

 

 

Del gjerne innlegget med venner og familie😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole HER

God morgen🥰🥰🥰🥰alle sammen.

Det nærmeste fetisj jeg kommer må være at jeg elsker kjøkkenting, fine glass, servise osv. Dette fate har jeg arvet og er fra Stavanger flint er håndmalt i 1954 i, og asjetter til. Det er ekstra gøy å servere på slike fine fat. Dette fruktfatet lagde jeg da jeg hadde lunsjtreff med Laila.

Er du bevist på arven fra norsk design? Jeg bryr meg egentlig ikke om at det er design, men synes det er kjekt å ta vare på/se at de blir tatt vare på vakre gamle  ting og ekstra kjekt når det er Norsk.

Det er ikke så ofte jeg blir invitert på middag, men i går ble jeg det til Randi. Hun hadde laget indrefilet av svin og deilig soppstuing, å du hendelse så godt det var.  Dette kan anbefales å forsøke. Randi er en raus person og hadde rikelig av alt, så etter store mengder middag fikk jeg kake, jordbær og annen deilig frukt, så jeg rullet hjem igjen Bilderesultat for emoji hjerte. Tusen takk for nydelig god mat og det er utrolig digg å få servert så god mat.

 

Beregn ca. 150- 200 g indrefilet av svin per person

Legg hele fileten i en pose med olje og grillkrydder kvelden før, det skal være litt godt med både grillkrydder og olje. La blandingen ligge minst et par timer, men helst natten over, snu og vend gjerne på posen underveis.

Når det nærmer seg middag steiker du biffen på steikepannen så den får en gylden hinne, så pakker man den i folie, og rundt 20 minutter på rundt 200 grader. Husk at alle ovner er forskjellig, og hvor lang tid det tar å få fileten gjennomsteikt vil komme an på hvor stor den er.

men steik den heller for lite en for mye, er den litt under steikt, gir du den noen minutter på steikepannen. La den hvile i minst 10 minutter før man skjærer den opp.

 

Soppstuing:

Kviteseidsmør brukte Randi, men har du ikke det kan du selvfølgelig bruke vanlig smør

6-7 store sopp gjerne sjampinjong

2 sjalottløk

1 beger fløte (laktosefri for oss som trenger det)

salt

Pepper

Litt sukkerkulør for fargens skyld.

Skjær sopp og sjalottløk i biter og steik i smør, ha på fløten, salt og pepper og la det få stå å putre på platen til den begynner å tykne, det kan ta litt tid. Smak til om du trenger mer salt og pepper, og ha noen dråper sukkerkulør om du ønsker en mørkere farge.

Server og NYT!

 

I går hadde min gode venninne Laila og jeg en lunsj dag, det er de kjekkeste dagene man kan tenke seg. Deverdensproblemene vi ikke løser da, de blir ikke løst he he. Men på lunsj dag må man spise noe godt, og hva er vel bedre en en digg salat siden eg allerede har en del i hagen jeg kan bruke.

Selve salaten bestod av følgende: 

Asiatisk salat

Frisesalat

Reddik

Sukkererter

Tomater

Paprika

Oliven

Cashew nøtter som var saltet

hardkokte egg

Fersk koriander og litt Persille

 

Kyllingen:

Kyllingen skjerte jeg i biter og steike på pannen, når kyllingen var gylden hadde jeg på rundt 3 ss Hoisin saus, 1 ss soyasaus(glutenfri for oss som må ha det), og litt vann så det fikk koke sammen med. Et dryss salt og pepper. Jeg rørte stadig så kyllingen virkelig fikk mye deilig smak, den fikk stå rundt 7 minutter å kose seg.

Jeg valgte å ha kyllingen ved siden av salaten

 

Urtedressingen:

Nesten alle urtene jeg har som var gressløk, dill, koriander, basilikum og vårløk

Ca. 1/2 dl olivenolje

Ca. 1/2 dl Balsamicoeddik

Saften av 2 båter lime/eventuelt sitron

Salt

Pepper

jeg finhakket urtene og hadde de i en skål sammen med olje og eddik, og smakte til med salt og pepper og lime. Den trengte overaskende mye salt og pepper.

Chilimajonesen finne du HER

Chilimajones, urtedressing, ekstra oliven og kyllingen og den fargeglade salaten gjorde måltidet perfekt.

 

I grunnen har dette vært en drøm hele mitt liv å kunne dyrke diverse selv, men det har aldri passet/tid/ork osv.  Jeg har hatt litt urter og småpø før, men i år begynte jeg å så i januar. For å si det slik jeg er noen erfaringer rikere. Det aller meste har overlevd og er i god vekst. Jeg blomstrer sammen med alt som vokser og gror. Hver dag går jeg ut å snakker med de og ser at de har det bra, tar bort det som er vissent, tømmer for vann eller vanner, bytter jord, bytter plass, setter de i skyggen. Så ja dette er noe jeg virkelig synes er livgivende og hverdags lykke for meg. Matthew Manning (UK Healer) skriver i et innlegg på fb, jeg har også lest om de i en av hans bøker, at han var med på et forsøk der han ga reddik frø healing, og det  like mange frø som ikke hadde fått healing. Resultatet ble at reddikene som hadde fått healing vokste mye mer en de som ikke hadde fått det. Jeg limer inne det han skreiv nederst i innlegget. Men jeg er overbevist at også vi får healing av det som vokser å gror, forsøk og du blir overasket.

Alle erfaring jeg har fått i år kan jeg ta med til neste sesong, og muligens få det enda bedre til.

Jeg kjøpte sette hvitløk i fjord, men de kom ikke i jorden før i januar. Da satte jeg de i en kasse ute på terrassen. Det har vært mye regn, frost og storm, men hvitløken har vokst. Hvitløk liker ikke å stå med andre ting eller med ugress har jeg lest.
Den asiatiske salaten er nydelig på smak, så den skal få stå for seg selv til neste år, når blir den kvelt av knutekålen
Knutekålen har tatt helt av
Reddiker har jeg allerede begynt å spise
Og nye reddiker er sådd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gulerøttene vet jeg nå at de må sås rett ut 😉 Det ble et helsikens arbeid, og alt for mye. Så min datter fikk halvparten og fortsatt er det mye

 

Fra aldri å ha dyrket noe fra frø til å få små gulerøtter er helt aforistisk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dillen tar helt av i år også. Ikke plant den fritt, den tar over alt
Det samme gjelder mynten, den bør stå i potte uten har man mynte over alt
Basilikum den bør stå lunt i drivhus eller lignede
Persillen har stått ute i hele vinter, og nå blomstrer den
Vårløk som jeg har stukket i jorden
Denne fikk jeg avlegger av en venninne og kan ikke huske hva den heter
Jeg fikk så mye tomater at jeg måtte gi bort og selge noen tomatplanter, nå håper jeg det kommer tomater. det går litt tregt
Koriander som blomstrer og trives. Og jeg elsker smaken, nam
Spiselige blomster, men jeg vet ikke hvilken de er
Jordbærene står fint
Gressløk
Spiselige blomster
Spiselige blomster
To store kasser med spiselige blomster. Lykke på jord

 

 

 

 

 

I SHOULD HAVE REMEMBERED MY GREEN FINGERS!

I’ve been fighting an uphill battle this summer whilst trying to grow vegetables. With the poor weather my plants are really struggling and then, to my chagrin, as they start growing they’re eaten by rabbits!

Looking at my rather pathetic and ravaged vegetable garden, I remembered an experiment in which I was once involved at the University of California.

I was asked to give healing to one packet of radish seeds whilst a second selection were never in my presence. The seeds from both packets were planted in identical boxes and given equal water and light by an independent researcher who didn’t know which seeds had been healed and which were in a control group.

23 days after planting, the radishes were harvested, counted and weighed.

“42 of the treated seeds sprouted compared with 32 from the control group,” Dr Jeffrey Mishlove later reported. “32 radishes from the treated group reached table size compared to 29 in the control group.

“The total weight of the treated plants was 187 grams compared with 150 grams on non-treated radish plants. More green foliage grew above the treated radishes than the control group.

“These results indicate that Matthew’s attempts to increase the yield was successful.”

Maybe I should heal my struggling vegetable plants – but, if I’m successful, I’ll probably just create even fatter rabbits!

 

 

Da har jeg vel egentlig fortalt nøyaktig hva menyen bestod av i dag :-D, antar at de fleste blir mektig imponert he he . Ikke ofte men i ny og ne, men denne komboen har jeg aldri forsøkt før, men jeg har fått veldig sansen for disse tortillalefsene fra Oldelpaso. De er sikkert ike like gode som vanlige, men jeg synes det og det er sikkert for jeg ikke husker smaken av hvete he he.

Jeg steikte pølsene, og hadde tortillaen på steikepannen og steikte de på begge sider. Chilimajoner finner du her

regner med at menyen imponerer de fleste i dag 😉

Jeg har masse mynte i hagen, og det må jeg jo bruke til noe, og hva er vel bedre en leskende sommer drikk.👌😊

Lerum sin saft med lime og sitron. Smak til hvor søt du ønsker den

Farris eller sodastream

Masse mynte

2 båter lime eller mer

Masse is

Bland alt sammen og rør godt sammen, og nyt 👌😊

Del gjerne med venner og kjente.

😊Link til å følge denne bloggen på Blogvin finner du HER,   Link til å følge meg på facebook finner du HER Link til å følge meg på Instagram  er randistole

 

#Lerum #sitronoglimesaft #Takk #mojito #morsmiddag