Denne fant jeg på you tube (trykk på linken så får du se http://bacon-tart.littlethings.com/potato-bacon-cheddar-tart/?utm_source=LM) og tenkte at den måtte prøves, selv om det tok vanvittig lang tid i ovnen. Han som lager bacon kaken er bare så herlig å se på at jeg kunne spist han å 😉

I videoen er oppskriften med poteter, jeg tenke å forsøke hvordan denne retten  ble med sellerirot. Jeg må innrømme at når det var gått en og en halv time og den enda ikke var ferdig, begynte å spise likevel. Det må nå være mye bedre å bruke rester av poteter/grønnsaler eller koke poteter/grønnsaker på forhånd slik at det ikke tar hele dagen før det blir ferdig. Wel, wel.

 

Til to personer:

400 g bacon eller mer, det kommer ant på hvor stor form man bruker.

3-4 poteter eller 1/2 stor sellerirot

Raspet ost (jeg brukte geitost) 

Litt salt (ikke bruk for mye salt om osten også er salt, da kan det bli i overkant salt)

pepper

Eventuelt litt smør/kokosfet

Bruk en dyp steikepanne eller en dyp ildfast form, dekk den med bakepair (bruk till fett for å få papiret til å ligge i ro i formen)

Legg bacon skivene tett i tett rundt hele formen (se gjerne på videoen, der viser han veldig greit hvordan man gjør det).

Skjær opp poteter/grønnsaker i så tynne skiver som du klarer, og legg de opp på bacon i formen, bygg grønnsakene litt inn mot midten og ha raspet ost, pepper og salt mellom alle lagene. 

Brett så bacon skivene over potetene/grønnsakene og til slutt legge man et like lokk opp på slik at det hele holder sammen. 

Steik på nederste rille i 2- 2 1/2 time. 

PÅ videoen hadde de kaken over på et fat, det gjorde ikke jeg siden den måtte steike videre etter jeg hadde døyvet den verste sulten 😉

For å være dønn ærlig, så syntes jeg at selleriroten ble litt dominerende i smaken, derfor vil jeg gjerne bruke andre grønnsaker i tillegg neste gang jeg lager den.

 

I går hadde jeg mine døtre med kjærester, og noen venner på raspeballer. Siden jeg ikke hadde noe til dessert eller kaffen, men  hadde  noen appelsiner som var på tide å bruke, ble det appelsinfromasj. Det er ikke lurt å bare bruke appelsiner i fromasjen    da den gjerne blir litt tamt i smak, derfor hadde jeg også i lime. En annen ting som ble litt  merkelig var at det jeg trodde var soyakremfløte i grunnen var vaniljesaus. Jeg  må vist kjøpe meg en snor så jeg kan ha brillene rundt halsen hele tiden, for jeg ser åpenbart ikke godt nok uten hi hi. Men det var ingen krise, det ble bare en liten vri.

Denne porsjonen er sikkert nok til omtrent 6 personer for det ble rikelig

3 vanlig store egg eller 4 små

1 1/2 dl sukker eller tilsvarende med det søtningstoffet  du måtte ønske å bruke

2 dl ferdig vaniljesaus eller 2 dl kremfløte som piskes

Saft og kjøtt av to appelsiner 

Saften av 1 lime

8 plater gelatin

Pisk egge og sukker med maskin  til det blir en luftig eggedosis, bruker du fløte må denne også piskes

Press saften ut av appelsinene og rens appelsinkjøttet fra skallet og finhakk appelsinkjøttet. Legg gelatinplatene 5 minutter i bløt, hell av vannet  og smelt platene på svak varme. 

Bland vaniljekrem og eggedosis sammen og ha i all væsken og appelsinkjøttet . Hell den smeltete gelatinen i en tynn stråle i massen og rør veldig godt slik at det ikke blir klumper av gelatinen. 

Jeg hadde litt ekstra appelsin som jeg finhakket og la i bunnen på formen, men det behøver man ikke gjøre. Hell fromasjen i en form, og la den få stivne i kjøleskap i et par timer.

Hell fromasjen på et fat og pynt med det du har. Man kan også bare ha den i en skål om man ønsker det.

 

 

 

Det er nesten som jeg ikke tørr å skrive dette her på bloggen, men kyllingen jeg brukte i wrapsen var fra First Price. Det er ikke det som er sjokkerende, for jeg var veldig sulten og på Kiwi hadde de ikke annen ferdig steikt kylling. Men det som sjokkerende er at jeg har blitt skikkelig dårlig i magen av denne kyllingen. Først tenkte jeg at det nok bare var siden jeg var veldig sulte, andre gangen tenkte jeg merkelig, og tredje gangen jeg spiste en bit av den var jeg ikke i tvil lenger.Resten gikk i bosspannet.  Derfor tok jeg opp en kyllingfilet filet fra Stange i dag for å se om det var  kylling jeg har begynt å reagere på. Men nopp, jeg har ikke vont i magen i det hele tatt. Hva i svarte har de i kyllingen sin, dette blir siste gang jeg kjøper dette merke, det er jo helt sykt.

Vel, dagens middag var utrolig god og jeg tenkte at jeg måtte se om det var godt med vannmelon i salat, og det var en utrolig god kombinasjon til barbecuesausen.

Først vasket jeg og delte poteter i båter og hadde på olje og salt, og satte de øverst i oven med overvarme.

 

jeg delte en kyllingfilet i tre og la den på steikepannen og brunte de på begge sidene før jeg helte på sausen.

Salaten laget jeg av 

Isbegsalat

Gulerot

Vannmelon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wraps er godt og kjapt å lage, og jeg spiste det to dager etter hverandre med litt variasjon.


Heldigvis får man nå kjøpt grovere glutenfrie wraps på vanlige matvarebutikker.

Den første dagen jeg spiste wraps laget jeg guacamole som jeg smurte på slik at det ble smak på hele wrapsen, så hadde jeg i

Isbergsalat

Tomat

Reddiker

og ferdig grillet kylling i biter


Som dere gjerne har lagt merke til er jeg er periodespiser 😉 Dvs. at jeg får så lyst på en ting og så spiser jeg det til nesten alt mulig en periode he he. Denne gangen brukte jeg en halv avokado på en tallerken og moste den med gaffelen .Er avokadoen moden er det ingen problemer, og det er gjort på to minutter å lage guakamole. Oppskrift finner du HER

 

Den andre gangen jeg laget wraps hadde jeg funnet en ny salat som heter chili coleslaw på butikken,  den kjøpte jeg for å teste hvordan den var. Det var litt smak i denne så denne gangen smurte jeg salaten på wrapsen og det funket veldig fint. Jeg tror gjerne jeg skal forsøke å lage den selv en dag, da slipper man alle e-stoffene og sukkeret som er i all ferdig mat. 

Ellers ble tilbehøret mye det samme 🙂

Liker du å prøve nye retter og ting du ser i butikken?

 

Det er litt morsomt å se hvor intuisjonen stadig slår til. Jeg har en venninne som jeg ikke møter så  ofte, men når vi møtes  har vi det veldig kjekt sammen. Jeg inviteret henne på lunsj, og vi skravlet i vei til langt på ettermiddagen, helt herlig. Når jeg lager omelett  er det alltid med  kjøtt, fisk eller tilsvarende i, men denne gangen fikk jeg det for meg at jeg ikke skulle det. Og jammen meg sant, min venninnen hadde begynt å kutte ut å spise kjøtt og fisk og var glad for jeg ikke hadde hatt det i omeletten. Nokså kjekt å stole på intuisjonen ja 😉

Jeg hadde mange eggehviter etter jeg hadde laget bearnessaus så de brukte jeg sammen med et par egg til, derfor ser omeletten nok litt blek ut.

 Litt rester av  kokt  ris

3 vårløk

Brokkoli

Et stykke squash

4 reddikker

4-5 små tomater

Litt fersk basilikum 

Spisskummen (gir veldig god smak)

Estragon

Salt

Pepper

Litt vann 

En veldig nøye oppskrift som du ser 😉 Men i omelett kan man bruke hva som helst , og bruke så mange eller få egg som man har og vil bruke, så forsøk deg litt frem.

Jeg renset og delte alle grønnsakene, surret de på pannen sammen med risen, og helte så  på sammenpisket egg, vann og krydder. Det er ikke lurt å ha forhøy  varme på pannen når man lager omelett, da svir den lett. Et lite tjutriks er å “dytte” litt i omeletten de første minuttene den er på pannen, da svir den ikke så lett og den blir fortere ferdig. 

Jeg hadde rundstykke, salat og guacamole  til. Oppskrift på guacamole trykke her

Rullekake er det veldig lengesiden jeg har laget, og det er i grunnen merkelig for noe enklere kan man nesten ikke lage.

Jeg kjøpte litt rabarbra for en tid tilbake, og det laget jeg syltetøy av. Det ganske  ble mørkt siden jeg brukte kokosblomst sukker, kanel i stede for kanelstang og ekte vanilje. Nå har vi forskjellig smak, men dette syntes jeg ble helt utrolig godt syltetøy. 

Det eneste melet i kake er  potetmel og det er glutenfritt siden det er stivelse fra poteter.


Har man pisket krem på kakestykkene så kan man jo ha det til dessert. Jeg brukte pisket soyakrem, litt pyntehjerter og mynteblader. 

Rullekake:

3 egg

1 1/2 dl sukker/eller den sukkertypen du vil bruke

1 1/2 dl potetmel

1 ts bakepulver

Sett ovnen på 250 grader. Smør et steikepapir og legg det på et steikebrett.

Pisk egg og sukker til det er blitt en luftig eggedosis. Rør forsiktig i potetmel og bakepulver, og ha det på et smurt bakepapir på en steikeplate.

Ovnen bør være kommet opp i temperaturen før man sette brett inn på midterste rille og steikes i 5 minutter.

Ta frem en steikerist og legg på en kjørelhåndduk eller steikepapir. Når kaken er ferdig snur en kaken på risten, la bakepapiret ligge på kaken litt. Når den har fått avkjølt seg litt har man på syltetøy og ruller platen sammen. Det kan være lurt å ha kaken i bakepapiret slik at den får satt seg litt før man skjærer den opp.

Ønsker man å rulle kaken i sukker har man litt sukker på steikepapiret og ruller kaken over sukkeret.

Del kaken opp i biter.

 

 

 

 

 

Først vil jeg sende en hilsen og si takk til dere som føller med på bloggen selv om jeg ikke en gang blogger, det er utrolig kjekt og jeg setter stor pris på det. Men denne gangen har jeg lyst å hilse spesielt til min datter Miriam sine venner som også føller med, det er bare helt herlig ( Legg igjen en liten hilsen neste gang dere er inne så gleder det en gammel dame 😉

Dagens middag fikk jeg inspirasjon til av et bilde på instagram, det var reker som var steikt med sesamfrø (foodnetwoerk), det så bare lekkert ut, så da minste jenten ville komme på middag ble det en enkel avgjørelse om hva det ble til middag i dag. 

 

Til to personer:

 400g scampi helst råe, men det går gjerne med ferdig kokte også. Men scampien MÅ være tint!

1 stykke fersk ingefær

1/2dl peanøttolje 

1/2dl sesamolje

1/2dl soyasaus (husk at vanlig soyasaus inneholder gluten)

2 ss hvit vineddik

Sesamfrø

Grillpinner

Ha all væsken i en skål eller i en brødpose,del og finhakk ingefæren og ha den i posen, og til slutt har man i scampien. Knyt posen godt igjen/dekk skålen, la det stå i kjøleskapet noen timer alt etter hvor god tid man har. Skrell så scampien og ta ut det svarte i ryggen på den. Del en grillpinne i to, og bruk den enden som ikke er delt, å få flis i maten er ikke mye stas. Ha sesamfrø i en skål eller lignede og dypp scampien i frøene. Ha grillen ferdig varm eller bruk en forvarmet steikepanne lett på begge sider, ikke ha de for lenge på varmen for da blir de lett tørre.

Miriam ville ha guacamole klikk her til, og jeg hadde sett for meg søt chilisaus, så det ble begge deler.

Miraiam digger maiskolber med smør, og i dag passet det bra til. . 


Og det må jeg bare si, dette er absolutt første gang i min datters liv at hun har spist mer en meg.

 

 

 

 

 

 

For noen dager siden hadde jeg besøk, og da må man jo ha noe godt å spise.

Jeg hadde et stykke indrefilet av lam i fryseren og dette tinte jeg godt før jeg begynte å steike det. Det er en fordel om kjøtte får stå rundt en time på kjøkkenbenken før man steiker det, om det ikke er alt for varmt da vel og merke.

Når jeg steiker biff bruker jeg å ha god tid slik at jeg får tid til å la kjøttet hvile godt mellom hver steiking. DA blir kjøtte utrolig saftig og mørt. Jeg steiker kjøttet først slik at det blir brunt på alle sidene, så får det hvile i minst dobbel så lang tid. Så gjentar jeg prosessen, man kan godt gjøre dette dagen før man skal bruke kjøttet.

Man gjentar denne prosessen tre til fire ganger alt etter hvor stort og tykk biffstykke er. Trykker man på kjøtte og det er bløtt, betyr det at det fortsatt ikke steikt, man kan også bruke steiketermometer, det kan anbefales om man ikke er så vant til å lage mat eller er engstelig for å ødelegge biffen.

Det er uansett bedre å steike biffen for lite en for mye. Når jeg skal servere biffen deler jeg den i passe stykker, varmer steikepannen og har biff stykkene så vidt ned på pannen på begge sider før jeg legger stykkene på serveringsfatet. Dette blir garantert god og saftig biff. NAM NAM.

 

Rotmosen laget jeg av:

Sellerirot

Poteter eller man kan bruke blomkål

Smør

Salt

Pepper

Jeg renset og delte selleri og poteter, skylte godt, og satte de så på kok med litt vann. Når grønnsakene er ferdig kokte siler man av vannet og ha på smøre, bruk så enten en moser eller en stavmikser til å mose grønnsakene med. Smak til med salt og pepper.

Oppskrift på Bearnessaus finner du her  

 

Være i Bergen er jo noe for seg selv, og derfor må vi kaste oss rundt om vi skal få med oss solen. Det er ikke sikkert at den er lenge nok til at vi rekker å komme oss ut en gang, selv om vi slipper alt vi har i hendene så fort den titter frem. I dag har det faktisk vært opplett og delvis sol, og da må en hive seg rundt for å få spist sommermaten ute.

Reker og sjømat hører sommeren til.


Jeg hadde reker i fryser i tilfelle sommeren skulle komme innom på en snarvisitt 🙂


Det er sjelden jeg spiser glutefrie ferdige rundstykker, men til reker må man ha det, samt setersmør, majones og lime (jeg foretrekker lime fremfor sitron av en eller mystisk grunn)


Jeg bruker bare poser til å ha skall og boss/søppelet i, da er det så enkelt å knyte posen igjen og rett i Boss/søppelspannet.

Jeg prøver stadig nye varianter, og i tillegg blir kreativiteten satt på prøve siden jeg forsøker å tømmer skuffer og skap før jeg flytter. Jeg er livredd for å gå tom for noe, så dette blir en liten utfordring.

Siden jeg ikke skal ha noe til så brukte jeg forholdsvis mange lasagneplater slik at det blir som pasta til fisken.

Dette er et prøveprosjekt, og det har absolutt et forbedringspotensial. Men det ble veldig godt med friterte lasagneplater.

En porsjon:

1 stykke ørret eller laksefilet

4 lasagneplater (jeg brukte glutenfrie)

Saft av litt sitron

Squash/Grønnsaker du måtte ha eller liker, men det er en fordel å bruke sorter som kan skjæres i tynne biter slik at det blir enkelt å få lasagneplatene rundt.

Basilikum

Salt

Tandorikrydder eller bruk det kryddere du liker

Jeg kokte lasagneplatene som man koker vanlig pasta. Så delte jeg fiskefilet i to på langs. Finhakket basilikum og skar squash i tynne skiver. Jeg la de kokte platene på en taleren og hadde en bit med fisk (delt i fire), krydder, salt og squash. Jeg brettet platene tett rundt fisken og stakk en bit av grillpinne for å holde alt sammen. Så steikte bitene i olje og la de på litt papir litt før jeg hadde de på tallerken.

Jeg hadde teriyaki saus på, det var ikke helt optimalt.

Neste gang skal jeg forsøke med kjøtt eller lignende, for det å frityrsteike lasagneplater er en god ide.