Til rundt 4 personer:

2 gulerøtter

1 purreløk

1 liten kålrabi

1 potte persille

1 potte koriander (kan kuttes ut om man ikke liker koriander, men da mister den litt av sitt særpreg)

1 l vann

2 terninger hønsebuljong

Chilipulver etter smak

Rens og kutt grønnsakene i forholdsvis små biter. Ha grønnsakene i pannen med vannet, buljongen og finhakket persille og koriander.

 

Krydrede kjøttboller/ spicy chicken meatballs

 

Kyllingkjøttdeig smaker lite og er gjerne litt løs i konsistensen derfor er det svært lite væske i disse bollene. http://morsmiddag.blogg.no/1366226003_17042013.html eller under retter med kjøttdeig min blogg.

 

400 g kyllingkjøttdeig men bruk gjerne en annen type om du ønsker det.

1 barneskje chilipaste

1 ss soyasaus (jeg brukte glutenfri)

½ ts pepper                                                

½ ss pulver buljong (jeg har en grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekosten)

2 ss potetmel

 

Bland rett og slett alt godt sammen og kok opp vann eller kraft. Legg en i vannet først for å se om den er passe i smaken for deg. Er det passe krydret koker man resten av bollene i ca. 10 minutter. De må være gjennomkokte.

 

 

Jeg brukte remuladen til lørdagsmaten min som ble avocado som jeg rutet opp slik at den ble lett å spise, roastbiff, alfaalfaspirer og Cherry tomater. Dette kan man bruke som forett også, utrolig lett å lage og fantastisk godt.

 

Remulade

2 eggeplommer

1 ss vineddik

2-3 ts kapers

1 ts estragon

1 ss(ca.4-5 skiver) sylteagurk

2 ts sennep

2 dl rapsolje

Litt salt og pepper

Det viktigste av alt når man skal lage remulade eller majones er at alle ingrediensene har samme temperatur.

Skill eggeplommen fra eggehviten. Ha eggeplommene i en litt smal høy skål. Ha alle andre ingredienser også i skålen (men ikke oljen). Bruk stavmikseren på blandingen slik at sylteagurk og kapers blir delt i små biter. Deretter begynner man forsiktig å helle litt og litt olje i blandingen. Det er viktig å være forsiktig med oljen til å begynne med slik at eggeblandingen tar til seg oljen. Når blandingen er ferdig smaker man til med eventuelt mer salt, pepper, kapers eller etragon osv.
 

Utrolig godt og enkelt å lage.

2 eggeplommer

1 ss vineddik

2-3 ts kapers

1 ts estragon

1 ss (ca. 4-5 skiver) sylteagurk

2 ts sennep

2 dl rapsolje

Litt salt og pepper

Det viktigste av alt når man skal lage remulade eller majones er at alle ingrediensene har samme temperatur.

Skill eggeplommen fra eggehviten. Ha eggeplommene i en litt smal høy skål. Ha alle andre ingredienser også i skålen (men ikke oljen). Bruk stavmikseren på blandingen slik at sylteagurk og kapers blir delt i små biter. Deretter begynner man forsiktig å helle litt og litt olje i blandingen. Det er viktig å være forsiktig med oljen til å begynne med slik at eggeblandingen tar til seg oljen. Når blandingen er ferdig smaker man til med eventuelt mer salt, pepper, kapers eller etragon osv.

Det er litt rart hvor mye som er på engelsk her i landet, det ville ikke forundre meg dersom vi også snakker engelsk om 100 år. Kyllingkjøttdeig smaker lite og er gjerne litt løs i konsistensen, derfor er det svært lite væske i disse bollene.

400 g kyllingkjøttdeig men bruk gjerne en annen type om du ønsker det.

1 barneskje chilipaste

1 ss soyasaus (jeg brukte glutenfri)

½ ts pepper

½ ss pulverbuljong (jeg har en grønnsaksbuljong som jeg har kjøpt på helsekosten)

2 ss potetmel

Bland rett og slett alt godt sammen og kok opp vann eller kraft. Kok deretter en prøvekjøttbolle for å se om den er passe i smaken for deg. Er det passe krydret koker man resten av bollene i ca. 10 minutter. De må være gjennomkokte.

Jeg laget en saus av kraften jeg kokte bollene i, samen med havrefløte (jeg forsøker å holde meg helt borte fra melkeprodukter en periode for å se om allergien min vil bli bedre).

Ca. 2 dl kraft fra kyllingbollene

1 ts chilipast

½ ts salt

1 ss soyasaus

Jeg hadde alt i pannen og ga det et oppkok. Jeg wokket grønnsaker, og kokte pasta som jeg blandet sammen med kjøttbollene. Til slutt strødde jeg litt koriander over.

 

Kylling wok med sursøt saus

Til rundt 4 personer

4 kyllingfileter (man kan bruke det kjøttet man måtte ønske)

1 rød paprika

1 grønn paprika

1 ts fin hakket fersk ingefær eller 1 ts tørket

1 finhakket chili

1purreløk

1 liten boks ananas i biter (saften brukes i sausen)

Skjær kyllingfiletene i biter og steik de på pannen/wok pannen. Rens og del grønnsakene i biter og steik de deretter sammen med kyllingen.

Lag sursøt saus.

Sursøt saus

3 ss sukker

1 dl soyasaus (tåler man ikke gluten må man kjøpe glutenfri variant av soyasaus)

3 ss eddik

2 ss tomatpuré

2 dl vann

Saften fra ananas boksen

2 ss maizena

Ha absolutt alt i en gryte og la det få et lite oppkok og hell det over den steikte woken. Man kan nok lage sausen rett i woken, men det kan da lettere oppstå klumper i sausen som ikke blir så lett å fjerne.

Jeg hadde ris til.



 

Denne retten kan man enten ha i en ildfast form eller som jeg gjorde, ha den i folie. Dette er veldig enkelt og greit å lage til, og det var utrolig smakfullt og godt.

Laksefilet med et strø med salt og pepper, fersk basilikum (man kan også bruke tørket basilikum) og cherrytomater på toppen med en klatt smør. Det hele stod i steikeovnen i ca. 15 minutter på 200 grader og jeg hadde ris til.

 

Fårekjøtt er blant mine topp 10 favoritter, derfor blir jeg alltid svært henrykt når jeg får tak i fårekjøtt og det ikke koster skjorten. Denne gangen fant jeg en lammesteik som var marinert med timian og hvitløk og kostet det samme som den umarinerte, derfor tok jeg meg ikke bryet med å marinere selv denne gangen.

Å langtidsteike kjøtt i ovnen er utrolig smart siden kjøttet ikke blir utsatt for så hard varme at saften i kjøttet blir presset ut i like stor grad som når man hardsteiker kjøttet (med det mener jeg på vanlig måte, med høy temperatur og kort tid) .

Steiken jeg hadde var rundt 1 kg. Jeg rundteikte steiken på steikepannen med smør (dette gir fin steikeskorpe og bedre smak) og jeg hadde den i en ildfast form midt i ovnen på 75 grader i rundt 5 timer. Den siste halvtimen skrudde jeg opp temperaturen til 200 grader, og brukte steiketermometer for å være sikkre på at temperaturen ikke ble for høy. Steiken fikk hvile på benken i 10-15 før jeg skar den opp.

Jeg serverte steiken med en god saus av kraften.

Kraft

Fløte

Maizena

Brunost

Buljong

Timian

Salt og pepper

Sukkerkulør

Jeg hadde maizenaen i væsken og lot det få et oppkok og hadde i buljong, ost og krydder.

 

Disse ble vanvittig gode!

Deig:

1 pakke Toro sitt havrebrødmel

1 dl fiberhusk

2 dl glutenfrie havregryn

1dl rapsolje

Ca. 5. 5 dl vann

1 ts salt

½ pk tørrgjær

Bland alt det tørre sammen og varm vann og olje til rundt 37 – 40 g og bland deigen godt sammen.

Bruk et bakepapir med olje på og ta halve deigen på papiret og et papir med olje oppå. Bruk kjevle eller en stor flaske med vann til å trykke deigen ut slik at den er fordelt utover. Ha på fyllet og rull sammen som når man lager skillingsboller, og del i biter og sett de på brett til heving. (Glutenfri deig blir bare hevet en gang).

Fyll:

200 g kjøttdeig

1 chili

1 løk

1 bit ingefær

100 g soltørkede tomater.

Ca. 1 dl ketchup og litt vann så den blir litt flytende.

Rens grønnsakene og del disse i forholdsvis små biter og steik de på pannen sammen med kjøttdeigen. Ha på ketchupen og vannet og la det få koke sammen et par minutter før man har fyllet på deigen.

Når pizzasnurrene er ferdig hevet, steikes de på 220 grader i rundt 15 minutter.

Se også hvordan fyllet på de vanlige pizzasnurrene er laget, som et annet alternativ.

http://morsmiddag.blogg.no/1365708299_pizzasnurrer.htmleller under gjærbakst på bloggen min. 


De er gjerne ikke såpene å se på, men de vinner seg på smaken 🙂

 

 

Denne oppskriften fikk jeg inspirasjon til fra en blogger i det høye nord, dvs. at jeg tok utgangspunkt i hennes oppskrift og laget min egen vri. (http://matgladilavkarbo.blogg.no/1364856017_02042013_torsk_i_form.html#comment).

 

Til rundt 4 personer.

600 g seifilet, eller den fisken man ønsker eller har

1 purreløk

Ca. 6 godt modne/røde tomater

½ gul paprika

1 bunt persille (innpakket i plastbeger)

Smør (noen klatter oppå fisken)

Salt

Nykvernet pepper

Jeg fikk tak i fersk seifilet uten skinn, så jeg skar kun ut beina før jeg delte fisken i litt store biter.

Purren deles i to på langs og vaskes grundig før den skjæres opp i biter. Paprikaen skjæres i biter, tomatene i skiver og dillen finhakkes. Begynn med å legge litt av grønnsakene i bunnen av en ildfast form, deretter fisk og grønnsaker igjen. Til slutt har man finhakket dill, salt, pepper og smør på og har aluminiumsfolie rundt formen som settes i steikeovnen i rundt 20-30 minutter på 200 grader. Når formen har stått en stund i ovnen og innholdet har begynt å væske seg, kan man fjerne folien for da blir maten fortere ferdig og den brenner ikke. Jeg serverte med poteter.

 


Denne gangen brukte jeg opp en rest av en rødvin som hadde stått så lenge at den ikke var noe god å drikke lenger, men til saus var den perfekt.

Saus til 4 personer

4 dl rødvin

1 løk eller 2-3 sjalottløk

1 buljongterning, eller det det aller beste ville vært å brukt kraft, men det hadde jeg ikke

Salt og pepper

Ca. 1 ts timian

1 ss maizena

Rens og finhakk løken og surr den i litt godt med smør. Ha i rødvinen og la alt koke sammen så lenge som mulig, den blir bedre og mer konsentrert jo lenger den får koke inn, gjerne med timian i. Når det nærmer seg spisetid, smaker man til med buljong, salt og pepper og jevner med maizena.

Kalvefilet

Det var to små, ganske slanke fileter som jeg bare steikte på pannen i smør til de var brune. Så tok jeg pannen bort fra varmen og lot de hvile i minst 20 minutter før jeg ga de en omgang til på pannen. Nå hadde jeg nykvernet pepper på før jeg lot de hvile noen minutter til før jeg skar de opp.

Til hadde vi fløtegratinerte poteter, brokkoli, blomkål og gulerøtter.