Det nærmer seg konfirmasjon og bryllups sesong og da er det alltid kjekt med gode ideer til forrett eller koldtbord. Denne gode salaten fikk jeg oppskrift på av min gode nabo Kari. Jeg fikk faktisk både Crème fraîche og krepsehaler av henne, for de skulle bort. Men jeg rotet meg aldri til å lage den, så de var kommet hjem og krepsehalene var blitt dårlig dessverre. Kari bruker krepsehaler, men jeg hadde jo ikke det lenger, så det ble reker,

Som forrett til 4 personer:

2 dl rensede reker/krepsehaler eller begge deler

1 moden mango (veldig viktig t den er godt moden)

2 ss fersk gressløk eller som jeg brukte vårløk siden jeg hadde det

Lime etter smak

4 ss Crème fraîche (laktosefri til oss som trenger det)

Eventuelt litt salt

Noe sprøtt til som ristet toast eller lignede, eller som jeg hjemmelaget knasende godt knekkebrød

 

Rens krepsehaler/reker og del de, bruker du ferdig pillede kreps/reker tømmer man av all vesken og tørker de litt i papir. Ha Crème fraîche, skalldyrene, og oppdelt mango i en skål, rens og del gressløk eller vårløk og finhakk og ha i salaten, og bland alt godt sammen, trenger du salt har man litt i. Lime etter smak. Er mangoen ikke moden nok trenger man muligens ikke lime, eller den må bruke med forsiktighet så den ikke blir for syrlig.

Jeg skjærer opp mangoen før jeg fjerner skallet.

 

 

Så bruker jeg fingrene eller en skje å dytte bitene av skallet.

Salten tåler å stå å trekke en stund. Ha salaten i en fin skål eller noe som er passende å servere i, jeg brukte noen arvede dessertskåler.

Pynt gjerne med noen ekstra krepsehler/reker en bit lime, mango og gressløk/vårløk eller lignede

Jeg synes disse gamle dessertskålene er nydelig

Jeg gikk tur med min gode venninne Britt Elin en dag, og jeg har en egen evne til å snakke om mat. Hun fortalte om denne kyllingretten som hørtes så god ut at jeg måtte lage, men husken er ikke helt hva den var så derfor inspirert av siden den ikke ble helt som hennes.

Utrolig mør kylling med fantastisk deilig kryddersmak.

 

Til 2 personer:

4 kyllinglår

1 stor løk

3 hvitløksfedd

2 bokser knuste tomater

1 bit fersk ingefær

2 terninger buljong

4 ss med garam masala som du finer oppskrift på HER

1/2 dl soyasaus (glutenfri for oss som må ha det)

1 ts curry paste (sjekk for gluten)

Salt

Pepper

Ønsker du en mildere smak kan du ha i litt kokosmelk, det hadde Britt Elin, og hun hadde den i en panne og ikke i stekeovnen.

 

Rens løk og hvitløk og surr de lett på pannen før man bruner lårene noen minutter på pannen så de får den fine fargen. Legg lårene i en ildfast form. Ha de knuste tomatene, løken, krydderet, paste, soyasaus, renset og findelt ingefær og buljong i en panne og la den få et oppkok så man kan smake på sausen før den has over kyllinglårene. Noen typer med knuste tomater er veldig syrlige og da må man gjerne ha i litt sukker for å balansere sausen så den ikke blir for syrlig. Nå man har helt sausen over kyllingen setter man den nede i ovnen på 170 grader, og la den stå i rundt 20 minutter, skru så ned ovnen på 110 grader og la den stå i 1 1/2 time til. Da får kyllingen trekke til seg all den gode smaken av krydderne.

 

 

 

I går fikk jeg endelig møtte kjæresten til min yngste datter for første gang. De har vært sammen en stund så jeg var veldig spent, men det viste seg at han var en hyggelig, oppegående og humoristisk ung mann. Når vi planla at de skulle komme på middag spurte jeg hva de ville ha til middag, og eneste svare jeg fikk var “vetje”, finn på noe godt! Siden det er evigheter siden jeg lagde kjøttpudding sist bestemte jeg meg for å lage det. Denne kan lett bli lavkarbo om man bruker grønnsaker med lav GI, eller fylle den med egg

Til 4 personer:
800g -1 kg kjøttdeig eller karbonadedeig
2-3 egg. Bruker man kjøttdeig er to egg nok, men karbonadedeig trenger tre.
ca. 3 ss vann
1/2 chili
2 løk
2 fedd hvitløk
2 ts salt
2 ss buljongpulver
1 ss spisskummen
1 ss basilikum
Pepper
Grønnsaker etter ønske. Jeg brukte en boks med gulerøtter og erter jeg fikk av naboen for de kom ikke til å bruke den, men neste gang vil jeg heller bruke enten frosne eller skjære opp grønnsakene selv.

Man kan sløyfe hvitløk og chili og bruke det krydderet og grønnsakene man ønsker, liker eller har.
Rens løk, hvitløk og chili og finhakk det før man har det i en bolle med deigen. Ha i krydder, egg og vann og bland alt godt sammen.
Bruker du ferske grønnsaker er det lurt dele de i fine små biter, og bruker man grønnsaker som gulerøtter bør man koke de litt før man har de i kjøttpuddingen.
Bruk en brødform og smør den godt, ha halvparten av deigen i formen og lag en grop midt i langs hele formen, ha grønnsakene i. Ta resten av deigen og legg den opp på grønnsakene og klem den godt sammen med det under.
Steik kjøttpuddingen i rundt 30 minutter på ca. 200 grader (alle stekeovner er forskjellige).

Kjøttpudding med egg er også et alterneativ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tomatsaus:

2 bokser knuste tomater eller 1 kg tomater som hakkes
Vann fra man skyller boksene som blir rundt 3 dl
1 løk
1 fedd hvitløk (kan sløyfes)
2 ts buljong eller en terning
1-2 ts oregano
1 ts paprika (gjerne røykt for en mer spiss på kjøttpuddingen)
1 ts basilikum
Pepper
Eventuelt salt

Ha de knuste tomatene i en panne, bruker du tomater finhakker man de og har de i en panne med litt smør og vann og koker de opp.
Ha i renset og finhakket løk, buljong og krydder og la de få koke i rundt 15 minutter. Smak om du trenger salt og mer krydder.
Bruk stavmikkser for å få en jevn saus.

 

 

 

I morgen 25 mars er det vaffel dagen, tenk at vi er s glad i vafler at den får en egen dag. I dag hadde jeg besøk og da var det koselig å ha vafler i dag i stede for. Jeg hadde is uten melk, og den smaket veldig godt, og hjemmelaget frisk ripsgele.

Til rundt 10 vaffler:

2 egg

2 dl væske Jeg brukte usukret soyamelk, men bruk gjerne melk/laktosefri melk om du tåler det

1 1/2 dl Toro sitt lyse mel Bruk det mele du ønsker og har

2 ts fiberhusk

ca. 50 gram smør

1 klype salt

ca,.1/2 ts bakepulver

2 ss sukker (bruk gjerne mer om du liker de søtere)

Ca. 1 ts ekte vanilje (man kan bruke vanlig vaniljesukker, men dette gir en ekstra tusj) Se HER om du lurer på hva det er

Ha egg i en bolle og ha i mel og fiberhusk, og spe med væsken (det betyr å ta litt å litt av væsken i mens du rører), ha i bakepulver, sukker og smeltet smør. La røren stå å svelle i rundt 15 minutter. Steik så mange du vil ha, røren holder seg i kjølekapet opp til en uke, og den kan fryses. 😀 HER er også grove vafler i stede for skiver.

Eller skal jeg si Holandeise saus med tosk 😜. Jeg bare elsker smørsauser, når jeg kan kneke poteter og saus er jeg i himmelen. Mange mener det er uforskammet å gjøre nettopp det, men om jeg ikke får kongelige på besøk kommer jeg til å fortsette med det. Det er ikke så ofte jeg kjøper ferdige sauser eller ferdigmat helt generelt, men da jeg fant den ferdige sausen til halv pris slo jeg til. Om man vil lage den selv finner du oppskrift HER

Fisken steikte jeg noen minutter på begge sider med salt(fisk trenger en god del salt), og da den var ferdig steikt hadde jeg på Rosépepper.

Selv om det ikke var noen koneglige her i dag så var middagen helt kongelig Prince on Samsung One UI 1.0

Noen dager blir mer travel en andre, og i dag har det vært en travel dag. Faktisk så travel at jeg kun hadde spist frokost før jeg kom hjem å kunne hive i meg mat. Alle som kjenner meg vet at jeg må ha mat hver tredje-fjerde time, uten blir jeg helt utenfor. Men noen dager blir det bare ikke slik, og da var det bare å finne på noe lynkjapt, og det ble denne pizzaen av det jeg hadde i kjøpleskapet.

1 ferdig glutenfri pizzabunn

Selbu Blå

Tomater

Kalkun skinke (pålegg)

Ruccola

Ferk oregano

Alt utenom salaten og oreganoen ble lagt på pizzabunnen og steikt på 200 grader i 10 minutter. Da den var ferdig hadde jeg på masse ruccola og oreganoen. Godt var det, og mett ble jeg. Har du noen dager som går i ett?

Det passer ikke alltid å styre med varm mat eller man ønsker en “fresjere” matpakke i så fall kommer et forslag her 😃

Det du trenger er:

Wrap lefser (glutenfrie om du ikke tåler gluten, kan kjøpes i de fleste butikker)

Litt dressing (AioliTzatzikiEnkel hjemmelaget burgerdressingGuacamole)

Røykt skinke eller hva du ønsker å har som  feks. kylling, røykelaks, spekeskinke

Salat av ulike slag eller den salaten du har

Tomat

Agurk eller andre grønnsaker du liker

Ost om du vil bruke det (jeg valgte den bort)

Varm wrap lefsene. Vask og del grønnsakene og salaten i passe biter. Ha litt dressing på lefsen, ha på skinken og resten av grønnsakene og rull sammen, OG NYT 😉

Det var noen som sa de skulle ha pølser i brun saus til middag, og da klarte jeg ikke å slutte å tenke på det. Jeg måtte rett og slett bare lage det.

2 personer

Brun saus:

1 liten løk

Litt godt med smør til å steike i

4 dl vann (har du kraft blir sausen ekstra god)

2 terninger med buljong eller 1 beger font som smaker mye bedre enn buljongterninger

1 god ss maizena

Noen dråper med sukkerkulør

Salt

Pepper

Har du litt geitost eller brunost i sausen hever det smaken

Rens og findel løken, surr den i smøret. Ta pannen bort fra platen og ha i vann, maizena og buljong (brunost/geitost) og sett pannen på platen igjen og gi den et oppkok under omrøring. Ha i sukkerkulør, salt og pepper og smak til.

Ha i pølsen og la den trekke til den er varm.

Ertestuing finner du oppskrift på HER

Jeg hadde litt hjemmelaget ripsgele til som du finner oppskrift på HER

Jeg var på lunsj hos min venninne Laila, vi treffes omtrent en gang i måneden for å snakke og kose oss.  Det var deilig å slippe å lage mat, herlig å komme til duk og dekket bord. Maten var nydelig, så jeg måtte ta bilde så jeg kunne dele den med dere. Tusen takk Laila for nydelig middag, oppskrift og kanon gøy selskap.

dessverre

2 røde paprika

1 liten brokkoli

4 vårløk

5 dl fløte (laktosefri om man trenger det) Vil du heller bruke melk bruker du 3-4 ss maizena i tillegg)

1 ts chilisaus (Sriracha hot chili sauce, kjøpes på innvandrerbutikk)

250 g revet ost

5-6 kyllingfileter

250 g bacon i biter

Salt

Pepper

Steik bacon bitene på stekepannen, del kyllingen i tre biter og stek de til de nesten er gjennomsteikt, ha de i en ildfast form. Rens og skjær i biter paprika, brokkoli og vårløk og stek de i stekepannen til de begynner å bli møre og ha på salt og pepper.

Bland sammen fløte, chilisaus og og hell de over grønnsakene og la det få koke 3-4 minutter, ha det opp på kyllingen i den ildfaste formen.

Ha på ost og sett formen midt i ovnen som er forvarmet til 200 grader, la formen stå i 8-10 minutter så osten smelt.

Server med rotmosstappe.

 

Bilde tok jeg med mobilen og det blir ikke alltid de beste bildene dessverre

 

I år har jeg sådd mye forskjellig blant annet Ruccola, og jeg sådde allerede i slutten av januar. I fjord kjøpte jeg en potte med ruccola og satte ned, og jeg ble skikkelig overasket over hvor enkelt det var å få til, så da bestemte jeg meg for å så selv neste sesong. Hadde jeg vist hvor enkelt dette var hadde jeg gjort det for lenge siden. Jeg elsker ruccola men kjøper det ikke ofte for de blir så fort dårlig uansett oppbevaringsmetode. Men her kan jeg jo bruke så mye jeg vil, og resten står jo bare der og blir større og kraftigere på kjøkkenbenken. Når man sår trenger man ikke bruke god jord, men når plantene har begynt å spire trenger de næring, luft, lys og vann.

Jeg gjorde det så enkelt at jeg sådde rett i en plastikk emballasje av et eller annet, og de tok ikke lang tid før de begynte å spire. Jeg har lest at man kan tynne ut med å spise noen av skuddene som dere ser på bilde under, da får de som er igjen mere plass å vokse seg store på.

Jeg skal plante de i noe større eller i flere karr, så de får mere plass er planen. De smaker utrolig godt, og de trenger ikke stå i noe som er veldig dypt. Tenk noe så vidunderlig å ha helt fersk salat uten sprøytemiddel på kjøkkenbenken eller i hagen. Får du ikke lyst å så når du ser hvor utrolig enkelt det er?

 

#dyrkselv #ruccola #morsmiddag #matblogg #middagsblogg  #middags #tips #sunt #godt #Glutenfri #melkefri #laktosefri